marți, 9 martie 2010

ProTV Chisinau fura informatii publicate pe Hotnews.ro

Ma bucur ca interviul cu ambasadorul Marius Lazurca a avut un asemenea ecou in presa din Republica Moldova. Cum urmaresc cu rigurozitate informatiile de la Chisinau, am vazut de fiecare data cand interviul publicat de Hotnews.ro a fost citat acolo. Unele publicatii l-au luat pur si simplu integral, altele au scos stiri din el. Dar toate au citat sursa informatiei.

Ce face ProTV Chisinau? Fura. Nu ca asta nu se intampla si in televiziunile de la noi, dar atunci cand sunt pusi in fata unor informatii in exclusivitate, le citeaza, ca n-au cum sa se fofileze si sa spuna ca le-au gasit si ei.

Numai ca iata cum prezinta ProTv Chisinau stirea scoasa din interviul cu Marius Lazurca: "Noul ambasador roman la Chisinau afirma ca se va opune trivializarii cetateniei romane. Marius Lazurca nu a precizat ce anume are in vedere, dar spune nu isi doreste ca pasaportul roman sa devina doar un instrument de circulatie libera pentru moldoveni. Ambasadorul, propus pentru aceasta functie in luna februarie, a mai declarat intr-un interviu ca isi doreste sa ajunga la Chisinau dupa sarbatorile de Pasti".

Stimati colegi de presa de la ProTV Chisinau, in ce interviu? Pentru ProTV?

Am fost indignata de 'furaciune' si am trimis un comentariu la stirea respectiva, aratand ca eu consider ca nu e deontologic sa publice o informatie fara a identifica sursa ei. Pe langa drepturi de coyright, mai e si ideea ca fura munca unui coleg de breasla. Nu-i asa? Si, dupa cum am vazut, nu e o practica la Chisinau sa furi informatii din ziarele din Romania, cam toate publicatiile citand sursa lor.

Evident ca nu a fost publicat comentariul meu. Daca ar fi avut vreo reactie, aceasta postare n-ar fi existat. Asa, cred ca un astfel de gest trebuie semnalat. Si o voi face de fiecare data cand vor aparea informatii publicate de mine pe undeva, fara sa fie citate. Pana la urma, e munca mea. Eu citez orice sursa, chiar daca e citata de alta publicatie. Chiar de curand am citat Unimedia care cita un interviu dat ProTV Chisinau. Sursa mea primara era Unimedia, insa am citat si sursa portalului. Pentru ca asa e corect, nu?

ProTV Chisinau insa prefera sa fure informatii de la Hotnews.ro, in loc sa le citeze. O fi o politica editoriala?

12 comentarii:

  1. bun venit in ''ROMANIA'':)

    RăspundețiȘtergere
  2. @aaaa, unii dintre cetatenii moldoveni s-ar supara pentru asta, sa stii. :) vorbesc despre R. Moldova. :) desi stiu ca ai inteles.

    RăspundețiȘtergere
  3. doamna, fiti serioasa! si obisnuiti-va cu acest stil de lucru. cel mai probabil din viteza, angajatul protv a uita sa precizeze sursa. sau poate chiar nu avea habar ca o stire fara sursa e ca nunta fara lautari. :)))))

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim 15.40: stimate Anonim, imi cer scuze ca ma adresez asa, dar in lipsa unui nume..., vitezza nu e o scuza. am lucrat la agentie de presa, la Hotnews.ro tot viteza conteaza de cele mai multe ori, si credeti-ma, cand era de citat sursa, o citai. asa se face un lead: se atribuie din prima fraza informatia. asa ca... ramane furt. nu cred ca de o stire raspunde doar un om. n-a stiu redactorul sa o puna, o pune editorul sau prezentatorul. tb sa intrebe sursa informatiei, nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. macar de-am fi trait intr-o lume perfecta!
    am vazut si pe hotnews traduceri de pe siteuri straine fara sa mentioneze sursa, asa ca..

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamna Blajan, am citit si eu aici in Romania ceea ce ati publicat legat de Basarabia. Am vazut si eu la ProtvChisinau exact ce ati vazut si ascultat dv. Nu va spun ca am citit si aproape toate comentariile care s-au facut la ... tema data. Sincer va spun am ramas cu "gura cascata"!!Chiar nu m-am putut abtine si am intervenit ca un "postac" ce sunt. Ce sa
    va mai spun despre "postacii" ziarelor lor. Incredibil. Si la noi e cum e, dar dincolo de Prut e...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim 20.23: n-as judeca foarte aspru comentariile. dar da, te poate surprinde modul in care gandesc oamenii. Pe mine ma surprinde neplacut cenzura. Evident ca moderatorii forumului nu au publicat comentariul pe care l-am trimis stirii respective in care le atrageam atentia ca au furat informatia, fara a cita sursa. La noi, daca se intampla asa ceva, redactorul este confruntat, un comentariu de acest gen apare si apare si rectificarea redactiei sau scuzele de rigoare. Mai e mult pana sa invete "democratia media", daca imi permiteti aceasta sintagma, sau deontologia.

    RăspundețiȘtergere
  8. ..dar oare de ce HotNews.ro a sters comentariul meu unde faceam trimitere la raspunsul adresat articolului dumneavostra, despre supararea nejustificata a moldovenilor pe Romania?!

    Nimeni nu neaga ceea ce se intampla la ProTv Chisinau. Demult nu mai este ceea ce era acum 10 ani, cand era practic unica sursa veridica de informatie. Acuma, odata cu tiganizarea si manelizarea societaii romanesti (de pe amble maluri ale Prutului) ProTv , pentur a fi in pas cu spectatorii...nu ramane in ruma cu aceste tendinte si....respectiv isi asuma si practici tipice tiganesti - de a fura!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Sergiu Brasoveanu: nu moderez eu comentariile pe Hotnews, dar impresia mea este ca eu ti-am publicat comentariul pe blog, nu-i asa? nu stiu ce continea, dar in general nu sunt aprobate comentariile irelevante. oricum, imi reamintesc bine ca am publicat pe blog un comentariu la un articol de raspuns la editorialul meu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Menaru, nu cred că este suficient să semnalezi asta pe blogul personal. dacă aş fi în locul tău, nu m-aş mulţumi cu atâta.

    cred că este mai potrivit să trimiţi un protest managementului de acolo. altfel vor continua să te ignore şi te vor fura din nou fără nicio jenă, cu prima ocazie.

    adică, cu ocazia proximului interviu care poate constitui subiect de ştire la Chişinău.

    nu cred că o să le pice mâna dacă citează sursa. ba chiar cred că o să le prindă bine.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Menaru

    Poate ar fi bine sa te legi si de stirile pe care le `faci` chiar tu pe baza unui copy/paste din presa romana, ce zici? Sunt sigur ca te-ai face verde-albastra de mandrie

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim 9.13: Te astept cu exemple concrete. :)

    RăspundețiȘtergere