miercuri, 25 ianuarie 2012

"Interventia cu romanii" a lui Basescu

M-am saturat! Se pare ca jurnalistii nu stiu sa asculte/citeasca un text. Iata ce a zis presedintele:

Domnule ministru, aveti o misiune grea, in care va voi sustine, si sper ca ceea ce voi clarifica, in interventia mea de miine, cu romanii, sa va poata fi un suport.

In traducere cu o topica mai simplificata : Sper ca ceea ce voi clarifica cu romanii, in interventia mea de maine, sa va poata fi suport.

Deci ce interventie cu romanii? Toti titreaza "interventia lui Basescu cu romanii". In locul cuvantului interventie pot fi: discurs, alocutiune, iesire publica. Asta e sensul cuvantului interventie. M-am saturat sa tot aud si citesc de interventia cu romanii.

Fratilor, intelegeti naibii textul, chiar daca are o topica mai nefireasca. Nu va avea o interventie cu romanii, ci va clarifica cu romanii (suna urat ca-cu), probabil de-asta intercalarea respectiva, printr-o interventie - discurs, luare de pozitie, aparitie publica - lucrurile cu romanii. Eu asta inteleg din fraza. Si e simplu sa intelegem toti asta.

PS. Nu sariti cu comentariile, nu ma refer la modul in care va clarifica Basescu lucrurile si daca o mai poate face. Ma refer la constructia frazei lui si la faptul ca sunt scarbita sa tot aud de interventia cu romanii.

marți, 24 ianuarie 2012

Resentimentele lui Baconschi

Marti - la conferinta de presa care i-a marcat finalul de mandat - am vazut un Baconschi revoltat, in ciuda elegantei si diplomatiei de care dadea dovada in general.

Are resentimente in ceea ce-l priveste pe Boc, este evident.
  • A repetat cu insistenta: Domnul prim ministru insusi, in cadrul convorbirii telefonice pe care am avut-o la Bruxelles, a precizat ca nu imi face niciun repros pe linie guvernamentala si la modul in care mi-am exercitat mandatul ca ministru de externe.
  • Este suparat pentru modalitatea, total stupida si deloc gandita in care a fost demis. Vestea demiterii "a venit pur si simplu", a raspun el la insistentele jurnalistilor, sfredelitori si curiosi sa il provoace sa isi descopere sufletul si orgoliul si sa arate ce a simtit ca om.
    Cred ca orice decizie politica pe care o respecti, atat ca membru intr-un executiv, cat si intr-un partid politic, poate fi anuntata in cadrul partidului, daca ea a fost validata prin vot, prin dezbatere statutara. M-a surprins un pic procedura, a recunoscut Baconschi.
Orgoliul nu ii permite insa sa se victimizeze si a repetat asta de cateva ori.
  • N-as vrea sa ma lansez in comentarii de acest tip (n.a. daca se el crede ca a fost tap ispasitor), nu ma victimizez in niciun fel. Am spus-o si o repet, decizia ii apartine premierului, o respect pe linia executivului. E adevarat insa ca asteptarile pietei nu se refereau la politica externa, ci la subiecte si insatisfactii de natura economica, sociala, pe care chiar daca as fi vrut nu le-as fi putut rezolva din aceasta pozitie
  • Nu dramatizez, nu s-a nascut nimeni ministru, viata noastra pamanteasca are un sfarsit, darmite un mandat de ministru. Ce mi se pare important e sa ai convingerea, pe care o am, ca in cel mai dificil context international din ultimii 20 de ani am reusit sa dirijez aceasta nava a diplomatiei tinand-o pe linia de plutire, imprimand o viteza de croaziera corecta, evitand derapajele care puteau sa se produca intr-un mediu international foarte turbulent.
Are resentimente in ceea ce priveste partidul si pe colegii sai din PDL, care au jucat intr-un film "fara subtitrari si destul de grav cenzurat", cum descrie el sedinta BPN de luni. Si mai ales pe cele doua voci, Ioan Oltean si Mircea Toader, "cele doua voci critice din partid care au vorbit in absenta mea si fara sa pronunte nume. S-a criticat fenomenul, faptul ca anumiti lideri ar fi facut afirmatii inadecvate".

Si tocmai de aceea parca a vrut sa dea un semnal, ca o amenintare voalata, ca nu se simte vulnerabilizat in partid si ca se va implica serios in treburile partidului de-acum inainte. A zis-o in mod repetat, ori de cate ori jurnalistii au vrut sa vada daca stie ce urmeaza pentru el, ce va face incontinuare.

Si are planuri mari, revolutionare, impotriva establishmentului pe care "Romania evoluata il cam respinge".
  • Eu am facut pasul in politica romaneasca constatand ca, dupa 20 de ani, s-a creat in toate partidele un establishment pe care Romania evoluata il cam respinge.
  • Voi incerca, pe linie politica, sa vin cu toate initiativele necesare pentru ca elita politica a Romaniei sa se transforme gradual, sa absoarba resurse umane de veritabila valoare si certificate international daca se poate ca si competenta si sa revenim la o cultura a bunului comun, adica a politicii care se face in slujba cetatii.
  • Nu cred ca partidele politice au doar vocatia de a fi organizatii de fabricat bani, de acumulat averi si de distribuit resurse in mod clientelar.
Are resentimente si fata de aceia care cred ca ocupantul fotoliului Externelor este mereu ministrul de sacrificiu. De-a lungul timpului, Mihai Razvan Ungureanu a fost victima colaterala, in final, a conflictului Basescu-Tariceanu, la fel ca si Adrian Cioroianu (in ciuda multiplelor "gafe", discutabile pentru cunoscatori).
  • Nu stiu daca ati observat, dar e un fel de particularitate a vietii politice de la noi, ministrii de externe care ar trebui sa se bucure de continuitate tocmai ei sunt, in general, supapele, cei care pleaca primii. Nu cred ca e o traditie fasta pentru interesul national al Romaniei si sper ca pe viitor mandatele lor sa se poata duce la sfarsit in mod normal.
Ba mai mult, pare sa aiba resentimente si fata de succesorul sau, care l-a si precedat la conducerea MAE, Cristian Diaconescu. Iar in aceasta faza a declaratiilor am vazut un Baconschi resemnat-revoltat. Revoltat de ce i s-a intamplat si de cum i s-a intamplat, resemnat pentru ca si-a dat seama ca nici nu are cum sa conteste demiterea in partid, din moment ce se dovedeste ca e doar un pion pe o tabla de sah jucata in coalitie.
  • Sa nu fim ipocriti, vine in locul meu un reprezentant al UNPR, e un joc de negociere in cadrul coalitiei de guvernamant, nu e vorba despre persoane, ci despre un raport de forte.
Baconschi a tinut sa spuna de la inceput a preluat "un Minister de Externe fragilizat de schimbarea foarte frecventa a ministrilor, blocat in dispute regionale sterile si in proiecte blocate". I-a lasat si niste teme de facut lui Diaconescu:
  • Important este ca politica externa romaneasca sa isi mentina liniiile de forta, obiectivele strategice, capacitatea de reactie si de adaptare si totodata supletea si inteligenta in folosul Romaniei.
  • proiectul legii votului prin corespondenta trebuie dus pana la capat.
  • Bine folosita, strategia UE pentru regiunea Dunarii este una dintre cheile prosperitatii Romaniei in anii urmatori.
  • Las o mostenire exigenta, pregatirea vizitei prezidentiale la Kiev in prima parte a anului 2012 si deschiderea Institutului Cultural Roman.
Si totusi, fata de cine pare sa nu aiba niciun resentiment, dimpotriva? Fata de omul din a carui tabara a facut mereu parte, omul cu care pare sa se identifice de ajunge sa se compare cu un comandant de vas - MAE - care a condus vaporul in ape tulburi cu succes, cum insusi el a aratat.

Singurul care l-a "incarcat cu energie pozitiva" a fost Traian Basescu. A avut o intalnire cu el, convenita dinainte, sustine Baconschi. O intalnire "indelungata, calduroasa" si fara reprosuri.
"Atmosfera acestei consultari a fost cat se poate de calda si de pozitiva", a caracterizat-o Baconschi.

Despre ce au vorbit? "Chestiuni legate de viitorul Romaniei, al politicii romanesti, adica subiecte mai importante decat soarta mea", spune fostul ministru.

Care va fi ea? O stie probabil Basescu, o stie si Baconschi, o s-o aflam si noi. Pana una alta, in acest moment, Teodor Baconschi este cuprins de resentimente. Si cine n-ar fi, daca ar fi fost debarcat in acel mod - prin telefon, cand se afla la mii de kilometri departare. Este o concediere ilustrativa a curajului premierului Boc.

luni, 16 ianuarie 2012

Schimbare de garda la Parlamentul European: pleaca Buzek, vine Schulz

(foto: Parlamentul European)
Marti, Parlamentul European isi voteaza noul presedinte. E asta o stire? As spune ca nu, din moment ce la jumatate de mandat se schimba presedintele institutiei europene si negocierile au loc dupa alegeri.

Se stie ca, de obicei, se schimba familiile politice la conducerea PE: in acest mandat centrul-dreapta a fost primul in rotatie, presedinte fiind polonezul Jerzy Buzek, maine va fi o validare a socialistului german Martin Schulz. Votul nu va fi decat o reflectare a intelegerilor de culise deja bine cunoscute.

Totusi, germanul are doi contracandidati, Diana Wallis, liberal britanic, si Nirj Deva, membru al grupului Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR).

Cei trei au participat intr-o dezbatere organizata saptamana trecuta de European Voice, in care si-au prezentat si programele cu care candideaza. Presa internationala reflecta obiectivele lui Schulz, datorita pozitiei sale favorizate.
  • Schulz sustine ca, in calitate de presedinte, va lupta impotriva marginalizarii PE, mai ales in deciziile privind criza zonei euro.
  • Includerea tratatului de salvare a zonei euro in tratatul UE cat mai repede.
  • In privinta sediului din Strasbourg al PE, Schulz a spus ca o hotarare a Curtii de Justitie a UE favorabila deciziei de anul trecut a Parlamentului de a reduce numarul deplasarilor la Strasbourg, va discuta aceasta chestiune cu statele membre.
Potrivit EUobserver, functia de presedinte al PE trebuie sa fie una neutra, sa reprezinte interesele intregului parlament. Multe dintre indatoririle sale sunt legate de protocol si reprezentare - si este cunoscut ca Schulz, ca lider al socialistilor din PE, juca un puternic rol politic. Au existat adesea plangeri din partea biroului lui Buzek ca acesta nu mai are timp pentru politica din cauza multiplelor intalniri si reuniuni. Schulz va trebui sa participe si la Consiliile Europene sau sa reprezinte Parlamentul European in alte reuniuni internationale.

Tot zilele acestea se vor alege cei 14 vicepresedinti ai PE, iar posturile au fost repartizate tot dupa negocieri si in functie de numarul de mandate al fiecarui grup. PPE va avea 7 vicepresedinti, S&D - 3, ALDE - 2, Verzii si ECR - un mandat. Pe langa vicepresedinti, vor fi alesi si chestorii PE.

Cine este Schulz?

Agentia France Presse ii face un portret foarte colorat si foarte exact:
  • este fost bibliotecar
  • a devenit cunoscut dupa o altercatie cu Silvio Berlusconi: germanul l-a iritat pe Berlusconi intreband despre un posibil conflict de interese intre rolul politici si imperiul media. In replica, italianul a spus ca Schulz ar fi perfect pentru rolul de "kapo", adica de prizonier care lucra pentru nazisti in lagarele de concentrare. O astfel de afirmatie dus la un conflict diplomatic intre Italia si Germania in 2003.
  • dintr-un politician necunoscut chiar si in Germania, Schulz a devenit - la un an de la ciocnirea cu Berlusconi, liderul socialistilor in PE
  • este un european convins si este membru al social-democratilor germani de la 18 ani
  • la 56 de ani, Schulz are o viata foarte stricta, au spus oameni din anturajul lui, nu bea, nu fumeaza
  • nu este foarte agreat nici in propriul grup politic, avand adesea declaratii putin magulitoare la adresa colegilor - pe socialistii francezi i-a comparat cu porumbeii - "Cand sunt sus, pe val, ti se ... in cap, cand sunt jos, iti mananca din palma", a spus el.
AFP sustine ca politicienii eurosceptici si de extrema dreapta il dispretuiesc. "Domnul Schulz are fata lui Lenin si vorbeste ca Hitler", a spus despre el liderul de extrema dreapta francez Jean-Marie Le Pen, in timp ce Godfrey Bloom, membru al UK Independence Party - eurosceptic, l-a numit "fascist".

Se spune ca isi doreste functia de presedinte al Comisiei Europene si ca a avut un puternic cuvant de spus in obtinerea de catre socialisti a functie de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa.

Alte posturi scoase la bataie

Preluarea de catre Schulz a postului de presedinte al PE lasa vacanta conducerea socialistilor. Potrivit EUobserver, austriacul Hannes Swoboda are cele mai mari sanse sa il obtina. Pozitia britanicului Stephen Hughes a fost subrezita de atitudinea Marii Britanii din ultimele luni, de opozitia la schimbarea Tratatului UE.

Alte posturi vor fi cele de la conducerea comisiilor de specialitate din PE, care se vor alege pe 23 ianuarie. Publicatia citata avanseaza cateva schimbari:
  • Germanul Elmar Brok este foarte probabil sa revina la conducerea comisiei de afaceri externe. Pana in acest moment, presedintia ei a fost asigurata de italianul Gabriele Albertini, ale carui performante au fost atat de proaste incat a nemultumit si propria delegatie.
  • Tot un german, dar liberal de aceasta data, Wolf Klinz, urmeaza sa preia presedintia comisiei de control bugetar.
  • Pentru comisia de afaceri economice si monetare sunt doi competitori, liberala brianica, Sharon Bowles, sau liberala belgiana Sylvie Goulard.

joi, 12 ianuarie 2012

Romania, 5 ani de apartenenta la UE

Sunt invitata sa vorbesc astazi, la Money Chanel, la 13.30 despre Romania la 5 ani de la aderarea la UE. Si m-am gandit putin la punctele tari si la punctele slabe.

Consilierul premierului, dna Andreea Vass, mi-a trimis un articol la inceputul anului in care demonstra cu cifre, plusurile si minusurile. Avem cresteri de salariu minim, printre cele mai mari, dar am pornit de la niste valori foarte mici si suntem in continuare mult in spatele altor noi state membre. E doar un exemplu. Am gasit pe blogul sau o parte din informatii aici si aici.

Lasand cifrele la o parte, esti tentat sa spui ca toate acele dezvoltari pozitive inca nu se simt in viata de zi cu zi. Pana la urma, sunt 5 ani de UE suficienti sa poti spune ca viata noastra a devenit mai buna?

Eu voi reveni asupra acestui subiect, insa nu-mi irosesc acum gloantele inainte de emisiune. :)

Insa imi puteti spune voi ce a insemnat pentru voi acesti 5 ani de apartenenta la UE, cu bune si cu rele.

miercuri, 11 ianuarie 2012

Cum a ajuns maidanezul constitutional?

Vreau sa ma lamuresc. Cum a ajuns maidanezul obiect al analizei si judecarii Curtii Constitutionale?

Din cate stiu eu, Curtea Constitutionala se pronunta asupra unei legi care, prin prevederile ei, ar incalca Constitutia Romaniei. Unde, in Constitutia Romaniei scrie despre cainii maidanezi/comunitari sau cum ii mai putem numi?

Le-as sugera deputatilor PNL si PSD - care au trimis legea la judecata Curtii Constitutionale - si judecatorilor acesteia sa adopte toti maidanezii Romaniei, pentru ca eu nu vreau sa ii mai vad pe strazi.

Inteleg ca au fost declarate neconstitutionale exact articolele care stipulau posibilitatea eutanasierii. Deci clar, in acest moment, acest lucru nu se mai poate intampla in Romania. In nicio conditie.

Pozitia mea referitoare la aceasta tema este aici, aici si aici.

UPDATE: Nu ratati comentariul colegului meu Dan Tapalaga.

Cand cuvintele nu sunt suficiente...

Ingrid, fetita mea, a implinit astazi un an.

Pana la venirea ei pe lume n-am avut niciodata sentimentul ca nu au cum sa cuprinda cuvintele rostite ceea ce simt cu adevarat. Cuvintele nu sunt suficiente sa redea ce poti simti ca mama: iubire, mandrie, bucuria pentru orice mic gest sau progres al copilului tau, sau o tristete fara margini cand nu ii este bine. Si nu ai cum sa intelegi aceste sentimente la adevarata lor intensitate pana nu ai un copil.

Nu o spun cu superioritatea unei femei devenita mama. Am vazut si de-astea. Femei care se simteau deasupra tuturor doar pentru ca sunt mame si toate celelalte erau compatimite pentru a fi neimplinite. Nu, nu e deloc asta. Este la fel ca orice experienta pe care o ai. Poti sa iti faci o idee la modul teoretic sau sa stii totul despre ceva, insa practica iti deschide perspective nebanuite. Asa sunt si eu de un an de zile, de cand am inceput sa invat sa fiu mama.

In urma cu un an, plecam cu trolerul spre spital de parca as fi plecat in una dintre obisnuitele mele deplasari. Asteptarea luase sfarsit. Teama de spital, de operatie se amestecau cu nerabdarea de a-mi vedea fetita. Totul a decurs foarte rapid si la 9.25 am auzit primul tipat sanatos al copilului meu.

Debutul - Prima fotografie a lui Ingrid, preferata tatalui ei

De atunci timpul a trecut extrem de repede, iar sufletul meu s-a imbogatit cu noi sentimente, cu noi senzatii zi de zi. Cuvintele sunt insuficiente sa exprime ce simti atunci cand copilul tau de doar o zi iti zambeste, chiar daca stii ca e nu e un zambet constient, cand te striga prima data "mmma-mmma", cand iti prinde fata intre manutele pufoase si te pupa in stilul lui - te linge precum face cu orice jucarie sau obiect care ii cade in mana -, sau cand, dupa prima zi de serviciu si prima lunga absenta de langa el nu mai vrea sa plece din bratele tale si parca vrea sa iti arate tot ce a invatat ea cat timp ai lipsit.

Stau in fata laptopului si nu pot sa scriu. Poate ca asta spune tot...

Astazi

luni, 9 ianuarie 2012

Old habits never die

Constat ca in presa metehnele proaste se transmit. In trecut, regaseam pe televiziunile de stiri fraze din articolele mele - nu ca as fi eu geniala, ci ca sunt ei lenesi si cand vad un subiect nici macar nu il mai reformuleaza, ci il iau ca atare.

Vad ca si TVR Info face la fel. Am scris un articol despre tratatul fiscal al UE care se lucreaza acum. Draful este de pe site-ul ziarului The Telegraph, dar ceea ce am scos in titlu, leadul sunt informatii care nu se gasesc acolo. Eu am consultat si alte publicatii si niste analize.

TVR Info insa a preluat ca stire informatia scoasa de mine in titlu si lead: Comisia Europeana primeste noi puteri, statele din zona euro vor putea lua decizii si in privinta pietei interne si ca noul draft e semnificativ diferit de cel initial. Si citeaza The Telegraph.

Nici macar n-au avut curiozitatea sa intre pe site-ul britanic sa vada ca nu exista acolo nicio formulare de acest gen, ca articolul nu e o traducere. Dar asta nu stiu telespectatorii lor. Probabil nici multi cititori. Insa stiu eu.

Am revenit in centrul de reciclare a subiectelor, care e presa romaneasca. Inca de vineri discutam sa scriu articolul despre tratat, draftul e prezent de vineri pe site-ul publicatiei britanice, dar numai azi dupa ce a aparut textul pe HN s-au trezit si cei de la TVR Info. Cu frazele mele, identic.

Nu mai mai indignez ca in trecut, nu conteaza ca eu am rapit cateva ore din timpul alocat copilului intr-o zi de duminica si am scris un articol care e copiat. Doar ma amuz si constat ca old habits never die. Din decenta insa, puteau reformula frazele.

Pana la urma is good to be back. Si pentru mine, si pentru altii, nu? :D

PS. In acest context, merita citite urmatoarele articole

Despre sinuciderea ziarului tiparit

Despre jurnalisti si curve

vineri, 6 ianuarie 2012

Viza pentru SUA - Ne-ar trebui vreo 10 ani de campanie de informare

(foto: MAE)
2009
, rata de respingere a fost 26,3%

2010, rata de respingere a fost 24,8%

2011, rata de respingere a fost de 22,4%

Rata necesara de respingere pentru ca o tara sa intre in programul Visa Waiver, adica cetatenii ei sa calatoreasca fara vize in SUA: 3%.

Scaderea medie, cam 2 puncte procentuale pe an.

Zilele trecute am primit un comunicat de la Ministerul de Externe in care se arata ca s-a incheiat o a doua etapa a unei campanii, realizata in cooperare cu Ambasada SUA la Bucuresti, menite sa reduca aceasta rata de respingere. Campania a avut doua faze, aprilie-mai 2010 si noiembrie-decembrie 2011.

Se urmarea, de fapt, informarea cetatenilor care aplica asupra procedurilor, a conditiilor care trebuie indeplinite, mai ales la capitorul dovedirii legaturilor puernice cu tara, pentru a arata ca nu sunt potentiali imigranti. In plus, ideea era ca aplicatii sa reuseasca sa se autoevalueze mai bine, pentru a reduce riscul de a fi respinsi.

Se stie ca rata mare de respingere este cauzata in principal de faptul ca acelasi cetatean aplica de mai multe ori, adica in mod repetat, fara sa se fi schimbat nimic in situatia si conditia lui. Autoritatile romane discutasera cu reprezentantii SUA despre posibilitatea contorizarii numarului de aplicanti, nu a aplicatiilor, dar asta nu a fost acceptat.

Citind comunicatul MAE, m-am gandit ca ne trebuie vreo 10 ani de campanie sa ajungem la 3%, in conditiile scaderii de 2 puncte procentuale pe an, iar diferenta intre rata actuala de respingere si cea necesara este de 19 puncte procentuale.

Asa ca sansa este schimbarea criteriilor. Partenerii nostri americani ne tot strecoara pastile, dar asta cred ca e ultima lor preocupare acum.

I'm back

Gata, m-am reintors la munca, dupa un an de pauza in care am stat cu Ingrid, fiica mea. Asta nu inseamna numai ca reincep sa scriu pe Hotnews.ro, ci si pe blog.

S-au intamplat multe in acest an, m-au mancat degetele sa ma apropii de tastatura, insa fascinatia fetitei pentru laptop m-a facut sa-mi fie imposibil, de cele mai multe ori, sa scriu ceva.

Foarte multi mi-ati cerut sa spun daca mai vad lucrurile la fel ca inainte de aparitia copilului in viata mea, referitor la concediul pentru cresterea acestuia. Da, viziunea mea nu s-a schimbat foarte mult. E adevarat, mi-as fi dorit sa pot sta cat mai mult acasa cu Ingrid, insa am optat nu pentru un concediu de doi ani, ci pentru unul de un an.

Alte lucruri ti se schimba cu adevarat in viata si astea raman, fie ca are copilul o zi, o luna, un an doi sau probabil 20. Ingrid e prioritatea vietii mele, este mai imporanta decat orice realizare profesionala, desi recunosc ca profesia exclusiva de mama nu m-ar satisface.

In acest an am stat zi de zi cu copilul meu, n-am lasat-o fara mine mai mult de 3 ore, daca ma gandesc bine. Si am savurat fiecare moment. Insa adesea m-am gandit ca mi-era dor si de mine, cea de dinainte. Asa ca o imbinare a calitatii de mama cu cea de om activ profesional este ceea ce satisface toate laturile sufletului si personaliatii mele.

Dar gata, acum am revenit pe baricade. Sper sa imi fiti alaturi, asa cum ati facut-o si inainte. Vad ca in curand voi avea 300.000 de cititori ai blogului. Tuturor le multumesc si sper sa ni se alature si altii.

Va doresc un 2012 in care sa simtiti ca lucrurile se indreapta si in care sa va mearga foarte bine!