miercuri, 29 mai 2013

George Friedman de la Stratfor ii da replica presedintelui Basescu

Presedintele Traian Basescu, dar si secretarul general al NATO, A.F. Rasmussen, i-au replicat lui George Friedman care a spus anterior ca scutul antiracheta e mai degraba un proiect simbolic, fara o reala utilitate. Si ca nu el asigura securitatea Romaniei.

Ei bine, Friedman le da o replica astazi, cu un text publicat de Stratfor. Si reaminteste unele dintre ideile enuntate de el anterior. Iata ce spune el.

Proiectele legate de scurul antiracheta costa mari sume de bani fara se raspunda adevaratelor interese nationale ale Romaniei. ele includ siguranta interna impotriva unor actori non-statali, securitatea granitelor si administrarea viitorului Moldovei in cazul destabilizarii acestei tari.

Provocarea Romaniei in relatia cu SUA este crearea unei dimensiuni economice relatiei lor politice si militare. (...) Problema nu este lipsa de proiecte, care sunt multe. problema este birocratia romaneasca, care poate fi paralizanta. In relatiile economice, predictibilitatea, transparenta si eficienta sunt esentiale. Niciuna dintre ele nu exista in Romania. Un lucru pe care l-am spus in timpul vizitei mele in Romania a fost ca reducerea birocratiei si cresterea vitezei birocratilor si predictibilitatea sunt chestiuni de securitate nationala.

Am argumentat ca accentul strategic al romaniei trebuie sa se concentreze pe achizitia de sisteme de aparare conventionale care pot face fata amenintarilor care evolueaza. SUA nu trebuie judecate prin angajamentul lor fata de scutul antiracheta, ci prin dorinta de a contribui la intreg spectrul nevoilor de securitate ale Romaniei.

Sunt doar cateva idei din textul lui. Pentru o lectura comprehensiva,textul lui George Friedman, aici. Daca  nu se poate citi integral, il voi posta ulterior.

Un comentariu:

  1. MANIFESTARILE GERMANIEI LA ADRESA ROMANIEI,AU TENTA NAZISTA ,OBICEI CARE SE OBSERVA CA IL AU IN SANGE .PACAT CA NU AU INVATAT NIMIC DE LA ISTORIE.

    RăspundețiȘtergere