luni, 10 februarie 2014

Referendumul din Elveţia - cateva explicaţii şi consecinţe

Votul elveţienilor serveşte euroscepticilor, care fac din lupta împotriva imigraţiei şi abandonul suveranităţii naţionale două teme ale campaniei electorale pentru alegerile europene.

Rezultatul referendumului a surprins Bruxelles-ul, care mai credea vineri că elveţienii nu vor vota în favoarea cotelor pentru imigranţi.

Un rezultat însă salutat de partidele populiste, ale căror voci şi idei sunt astfel confirmate cu 100 de zile înainte de alegerile europene.
  • Frontul Naţional din Franţa, dar şi UKIP, din Marea Britanie, au calificat rezultatul drept o "veste minunată", în timp ce Geert Wilders a spus că ceea ce au făcut elveţienii pot face şi olandezii.

Altfel, pieţele financiare nu au fost afectate de rezultat, în ciuda numeroaselor întrebări privind consecinţele acestuia asupra relaţiei dintre Elveţia şi Uniunea Europeană, principalul său partener comercial.
  • Bursa din Zurrich a închis stabil, la fel şi francul elveţian.

Economiştii de la Credit Suisse, citaţia de AFP, consideră rezultatul referendumului drept o surpriză, dar cred că efectele imediate asupra economiei vor fi limitate. Şi asta pentru că el nu afectează libera circulaţie a bunurilor şi capitalurilor.

Pe termen lung, ar putea pune în discuţie tratatele bilaterale ale Elveţiei cu Uniunea Europeană (în total şapte, care se referă, printre altele, la transporturi, cercetare, agricultură, dar şi la libera circulaţie). Exista o clauză ghilotină, cre prevede că, odată încălcat un tratat, cad toate.

Credit Suisse avertizează că o revizuire a acestor acorduri ar putea avea consecinţe semnificative asupra investiţiilor şi a creşterii economice în Elveţia. Situaţia actuală creează un climat de incertitudine pentru companii, iar banca elveţiană estimează că s-ar putea pierde 80.000 de locuri de muncă în viitor. Tocmai de aceea, compania farmaceutică Novartis a primit vestea cu îngrijorare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu