luni, 18 aprilie 2011

Sa impuscam cainii vagabonzi. Ce solutie!

Cand spun "ce solutie!" o spun ingrozita. Am vazut aici si aici stirea ca in Deva, orasul meu natal, in care ma aflu deja de o saptamana, cainii vagabonzi au fost impuscati. Reactiile edililor Devei au fost variate: de la rasul unuia dintre viceprimari si evitarea subiectului de catre altul, la bucuria exprimata de primarul Mircia Munteanu. El spune ca e singura problema pe care nu a reusit sa o rezolve in Deva.

Sunt doua lucruri despre care vreau sa vorbesc: aceasta infatuare a primarului Devei, gestul sau incalificalbil de a aprecia o astfel de barbarie, si actiunea de a ucide aceste animale.

Am plecat din Deva acum 15 ani, cand am intrat la facultate in Bucuresti si in primii ani veneam mai des acasa, iar apoi, dupa ce m-am angajat, adica in ultimii 12 ani, din ce in ce mai rar, dar cel putin de doua ori: de Paste si de Craciun. Orasul era curat, mai curat decat Bucurestiul, dar nici nu se sustine comparatia, avand in vedere dimensiunile celor doua orase si numarul de locuitori.

Mi-am intrebat mama si bunica ce cred ele ca s-a intamplat bun in Deva de cand e Munteanu primar: magazinele - mi-a zis mama, referindu-se la Bila, Kaufland, real, Plus, Metro, Carrefour si Profi. Normal, se gandeste la oferta variata acum si la optiuni, fata de magazinele pe care le avea mai demult la dispozitie. Sensurile giratorii care au mai decongestionat circulatia - asa zice mama. Aqualand si gondola ce urca pe cetatea Devei - spune bunica.

Primarul Munteanu este la al treilea mandat si lucrurile cu adevarat vizibile pe care le-a facut, din punctul meu de vedere, fost devean - am trait aici 18 ani -, sunt o gondola care urca dealul Cetatii Deva si un Aqualand, inteleg ca recent inaugurat. Aici sunt de acord cu familia mea.

Cat despre magazine, ele apareau oricum si aici, oricare primar ar fi fost - era in planul lor de extindere in tara si Deva e totusi resedinta de judet. Cat despre sensurile giratorii - doamne, sunt o nebunie. La fiecare intersectie, sens giratoriu. Realizari marete, as spune.

De o saptamana ma aflu la Deva cu fetita mea si nu fac decat sa observ neajunsuri. Imi plimb copilul cu caruciorul si credeti-ma, pe alocuri sunt niste trotuare ca dupa bombardament. Intamplator, ca sa merg spre parc, trebuie sa merg pe ele: e vorba despre portiunea din Eminescu, intre Balcescu si Carpati (pentru cunoscatori). E o adevarata aventura sa mergi cu un carucior pe-acolo si, credeti-ma, nu am un carucior fragil.

Tot strada Eminescu, carosabilul de aceasta data, este plina de gropi. Ca sa nu mai vorbesc despre centura, care, e adevarat, e drum national/ european si inteleg ca nu tine de primarie sa il asfalteze.

Sunt doua neajunsuri majore - strada si trotuarul - pe care le-am remarcat la o prima ochire, in plimbarea aproape dintr-un capat in celalalt al orasului, cu caruciorul. Si primarul spune ca singura problema nerezolvata sunt cainii vagabonzi? Am intrebat un taximetrist daca strazile sunt peste tot la fel de proaste ca Eminescu (e cam cum aratau strazile inainte de venirea lui Basescu la primarie - pentru mine ala e momentul in care a inceput asfaltarea, cel putin asa imi amintesc) si mi-a zis ca el nu crede ca devenii il vor mai vota pe Munteanu pentru un nou mandat, la ce strazi avem.

Sper sa nu il mai voteze. Cu atat mai mult cu cat aplauda un act barbar, acela al uciderii cainilor vagabonzi in acest fel.

Am spus mereu ca problema maidanezilor trebuie rezolvata, dar civilizat. Urmaresc cu regularitate emisiunile gen politia animalelor de pe Animal Planet si am vazut cum trateaza americanii animalele. Sunt in stare sa te bage in inchisoare pentru maltratarea unuia - justificat, as spune - insa eutanasiaza 10 catei pe zi din adapost, daca nu ii revendica sau adopta nimeni. Stiu ca imi vor sari multi in cap argumentand ca eutanasierea nu e o solutie, insa eu cred ca e. Humanly put to sleep - spun americanii si asa ar si trebui sa se intample. Nu impuscati in plina strada!

Sterilizarea nu e o solutie - un caine sterilizat musca in continuare si sunt acum si mai ingrozita de ei (am fost muscata de unul, am mai povestit, aici), de cand ma plimb cu caruciorul cu copilul. Incalc teritoriul haitelor, e normal, cand fiecare strada a ajuns teritoriul lor si ma deranjeaza ca nu am cum sa merg pe trotuar sa evit fecalele acestor animale. Mi-e sila cand trec cu caruciorul prin ele, uneori inevitabil.

Asa ca voi sustine mereu ca intre drepturile mele si siguranta mea si cele ale unor animale, cred ca cele ale oamenilor primeaza.

Numai ca m-a oripilat solutia gasita in orasul meu natal. Teribilism, a fost catalogat de unii gestul. Salbaticie, as spune eu. Cum e posibil ca primarul sa-i felicite pe cei care au facut un astfel de gest? Cat de mult si cum ne-am schimbat de am ajuns sa apreciem un astfel de barbarism?

19 comentarii:

  1. Menaru,
    Am avut câteva pisici bolnave pe care am fost nevoit să le duc la eutanasiere, aşa că pot să-ţi spun că drumul animalului până la veterinar şi timpul pe care îl petrece acolo până la injecţia letală (din câte îmi amintesc, se face şi o alta înainte) nu e o plăcere pentru el. O împuşcătură bine ţintită e mai humanly pentru câine, chiar dacă e mai greu de suportat pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara,

    Sincer, la rece judecand, poate fi rezolvata situatia cainilor vagabonzi prin sterilizare si apoi, prin intermediul unor fonduri ale asociatiilor de animale, facute adaposturile. Uciderea cainilor nu face decat sa creeze un gol temporar, care va fi umplut, in scurt timp, de alti caini, adusi in orase de cei de la tara, pentru a scapa de ei (a se vedea ceea ce a facut Basescu si parioada de dupa). In plus, reprezentantii hingherilor au recunoscut ca planuiesc a lasa caini pe strada pentru a mentine echilibrul faunei (in lipsa lor, s-ar inmulti peste masura pisicile si sobolanii).
    Revenind la situatia fondurilor si a terenurilor pentru adaposturi, dupa cum am zis, SUNT, insa, potrivit mai multor declaratii ale reprezentantilor asociatiilor, primarii localitatilor pe raza carora se afla terenurile refuza sa coopereze pentru a nu pierde fondurile alocate cainilor comunitari (bani de bagat in buzunar). E mai simplu sa fie prinsi, omorati cu lovituri de bate in cap sau cu otrava ieftina de catre hingheri, asa cum s-a procedat cam peste tot in Romania, iar restul fondurilor, din nou, bagate in anumite buzunare. Prezenta animalelor comunitare in exces se datoreaza vinei oamenilor. Situatia lor poate fi tinuta sub control, daca s-ar dori. In schimb, fondurile alocate lor la primarii ajung altundeva, in timp ce in media este usor sa denaturezi o stire, pentru a canaliza toata frustrarea unor oameni neimpliniti asupra acestor animale. Pentru ca, sincer sa fiu, gasesc mult mai ingrijoratoare tendinta deschis criminala a unor oameni fata de aceste animale - ceea ce s-a intamplat la Deva a fost, din pacate, un alt episod urmand multe altele din tara. Psihologic, se stie cum criminalii incep ucigand animale si apoi trec la oameni.
    Insa, divaghez. Concluzia este ca putem avea grija de numarul animalelor fara stapan fara sa facem o baie inutila de sange. Cu sterilizare si crearea unor adaposturi, cu controlul fondurilor si cu o presa care sa manipuleze mai putin furiile unei anumite categorii a populatiei fata de aceste animale, ca supapa de refulare. Sa tinem minte ce s-a intamplat la greci, cand tot ca urmare a numarului mare de animale fara stapan, autoritarile le-au otravit la o asemenea scara, incat au umplut strazile cu cadavre pana cand populatia s-a revoltat impotriva autoritatilor pentru ceea ce au facut. Putem fi oameni si ne putem apara semenii si fara solutii radicale.
    Inca un amanunt, pe care nu stiu cum sa-l etichetez. In lipsa de argumente, sustinatorii eutanasiei animalelor postuleaza ca banii pentru ingrijirea animalelor pot fi canalizati, atat privat, individual, cat si institutional, catre ingrijirea categoriilor umane defavorizate (copiii strazi, batrani, spitale modernizate). Adevarul este ca sunt bani si pentru acestea, nu se taie dintr-o parte pentru a fi avantajate animalele. Trist si jenant, uman vorbind, este ca tot cei care apara animalele, ajuta, individual, prin acte personale, categoriile umane defavorizate, iar acuzatorii se preocupa mai mult de gestiunea frustrarilor personale.
    Asta e viata, lumea incearca sa se poarte omeneste si asta ne ocupa tot timpul - mai ales gandirea, dupa cum constatam.

    O seara buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. V-ati gandit, macar o clipa, ca poate din DISPERARE s-a ajuns la o asemenea solutie?

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce sa iti fie frica sa mergi pe strada?
    Daca nu ii ia nimeni acasa sa fie impuscati.

    RăspundețiȘtergere
  5. din nefericire, atunci cand statul, prin reprezentanti complet imbecili si legile facute de ei, iti INTERZICE sa te aperi legal (legea Marinescu-Bideu), cetatenii nu au alta solutie decat sa se apere.. mai putin legal.

    Sheitan

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce e trist e ca au fost "impuscati" cu otrava . Daca erau impuscati pe bune ar fi suferit mult mai putin . "Eutanasierea" cu un glont in cap se practica pe timp de razboi la oameni si nu e considerata ca o forma de barbarie. Mai bine impuscati /eutanasiati decat sa moara de foame pe strazi si calcati de masini. Sunt falsi iubitori de animale cei ce permit aparitia a mii de pui ce vor sfarsi groaznic dar "lasati in pace" . Nu mai zic de atacurile asupra oamenilor .

    RăspundețiȘtergere
  7. Cand omoram porcii de craciun de ce nimeni nu ii apara? Dar sa impusti niste ciini vagabonzi care ataca si musca cetatenii vai e o crima!
    Daca aveti un copil care a fost muscat de un ciine vagabond vedeti atunci cum va schimbati parerea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Exista solutii civilizate, dupa cum spunea cineva mai sus. In state, de exemplu, exista organizatii precum "Alley Cat Allies" care in principal se bazeaza pe donatii. Din nefericire avem aici un mare gol, care nu cred ca se va umple curand intr-o lume de mitocani.
    Claudiu Minea, "disperatul" care are destui bani pentru jeepuri si arme ar putea, daca l-ar duce capul, sa se implice in finantarea unei astfel de organizatii. Dar cer prea mult de la un cocalar care se preocupa doar de viitorul imediat.
    Autoritatile noastre nu sunt de incredere. Banii, atatia cati sunt, vor fi "palmati" si de baza va fi hinghereala.
    Vad ca si acest blog pare sa fie frecventat de jigodii cu chip uman. Ma refer la cei care dau un sfat bun ca de exemplu "sa fie impuscati". Vorbim de drepturi, de siguranta oamenilor. Care oameni? Nu incep oare sa ne viziteze niste indoieli?

    RăspundețiȘtergere
  9. http://delaepicentru.wordpress.com/2011/04/11/multiculturalism-si-multispecism/
    Partea a II-a va ofera raspunsul.
    O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  10. http://delaepicentru.wordpress.com/2011/04/06/%E2%97%8F-reforma-maidaneza/

    RăspundețiȘtergere
  11. http://delaepicentru.wordpress.com/2011/04/11/multiculturalism-si-multispecism/
    Partea a II-a a articolului.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt cu tine! Humanly put to sleep... şi cât mai repede.

    Well come back!

    RăspundețiȘtergere
  13. @Diana: daca vreun copil vreodata oriunde in Romania este muscat de vreun caine vagabond pentru mine este suficient motiv sa fie eutanasiati toti, fara exceptii. Cine nu este de acord are oricand optiunea sa-i stranga de pe strada si sa-si asume proprietatea lor, sa-i deparaziteze, sa-i vaccineze si sa se asigure ca nu sunt un pericol pentru nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  14. 10--20 grame de antigel auto pus pe cateva bucati de carne duc la moartea insatantanee a cainilor de la bloc. Oricum e ieftin si barem mor satui, dar cine ii aduna---si cine are interesul sa nu se intample?Primarii @ carnatarii !

    RăspundețiȘtergere
  15. Oare de ce nu sunt trasi la raspundere cei care sustrag fondurile alocate pt adaposturi?
    Lucrez in domeniul sanatatii mintale si nu pot decat sa fiu de acord ca cei care ucid animale sunt capabili sa ucida si oameni.
    Lipsa de compasiune fata de animale se transfera si fata de oameni.
    Oamenii se dezumanizeaza si cauta si argumente social acceptabile.

    RăspundețiȘtergere
  16. Problema cainilor trebuie rezolvata rapid. Sunt un pericol pentru noi, te ataca, se reped la tine, te musca, pentru ca asa este rasa lor. Cainii nu sunt de vina, ci noi pentru ca nu ii starpim mai repede si cu cheltuieli minime. Am ajuns sa ne fie frica sa iesim din casa, sa ne intoarcem acasa de la servici. Mai ales daca este o ora tarzie sau foarte de dimineata. Este ingrozitor. Si sunt o gramada de milosi care din iubire pentru anumite animale (nu pentru toate) nu tin cont de raul pe care acestea il fac oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Bogdan:
    Daca, din acest moment, vreun individ, vreodata, oriunde in Romania, va, fie si numai, jigni vreun alt idivid - nu mai vorbesc de omor, chiar al unui biet caine -, pentru mine este un motiv suficient pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, urmand sa fie eutanasiati toti cei care gandesc asa ca tine, fara exceptie. Cine nu este de acord are oricand optiunea sa-i stranga, sa si-i asume si sa se asigure ca nu sunt un pericol pentru nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  18. daca toti cei care au o inima atat de mare in privinta cainilor vagabonzi, ar contribui si dupa cat de mare le e gura, la finantarea unui mare adapost pt animalele fara stapan, s-ar rezolva problema instant si nu ar mai avea la ce sa latre toata ziua..., dar de ei numai gura!

    RăspundețiȘtergere