joi, 26 mai 2011

Caut instructor auto

M-am hotarat: vreau si trebuie sa imi iau permisul auto. Prin urmare, vreau ca din iunie sa incep scoala de soferi. Orice sfat imi e folositor, asa ca nu va sfiiti. Condusul nu e, in situatia mea, un moft, ci o necesitate, asa ca nu mai am nicio scuza sa aman momentul luarii carnetului de sofer.

Asa ca am inceput sa consult forumurile sa vad care sunt cele mai bune carti dupa care poti invata, ce servicii ofera scolile de soferi, daca e mai bine sa apelez la una dintre firmele cunoscute sau sa caut un instructor independent.

Am vazut atatea povesti neplacute cu instructorii, incat imi acum caut pe cineva recomandat. Ideea e ca vreau sa fac scoala prin Drumul Taberei, e criteriul principal - pentru ca e langa casa si bebelusa mea nu imi lasa prea mult timp la dispozitie, asa ca n-as strabate Bucurestiul doar ca sa ajung la instructor si la orele de sofat.

Altfel, chiar vreau sa invat ceva - am constata din multe postari pe forumuri ca intalnesti si instructori de la care inveti si altii care nu te invata nimic. As vrea ca omul sa aiba rabdare. Sunt un elev silitor, insa recunosc ca nu m-am urcat in viata mea la volan. Adica sunt o tabula rasa in privinta sofatului.

Ce servicii ofera scolile de soferi? Se ocupa si de acte si de inscrierea la examen? Daca nu-ti place instructorul, nu exista empatie, nu te intelegi cu el, nu te invata nimic, il poti schimba? Si, in acest caz, trebuie sa platesti in plus sau ti-l schimba pentru ca nu ofera serviciile prevazute? Un taximetrist imi spunea ca el are si scoala de soferi - asta acum ceva ani si i-am pierdut contactele - si ii baga pe elevi intai pe simulator si apoi in trafic. Stiti pe cineva care face si asta? Sau e o varianta buna?

In plus, in chestionare, am vazut intrebari de mecanica. Sincer, nu inteleg nimic din ele. Si de pe forumuri, am inteles ca nu prea ai de unde sa inveti raspunsurile la intrebarile alea, decat daca ti le explica instructorul. Fac instructorii si asta?

Ideea e ca nu prea am timp de pierdut, sa incerc instructori pana gasesc unul care chiar isi face treaba si are rabdare sa ma invete sa sofez, as vrea sa incep cursurile de sofat in iunie si sa imi iau cat mai repede carnetul. Si mai bine, fireste. Ca n-as vrea sa am noroc la traseu, dar sa n-am habar sa conduc in situatii mai dificile. pana la urma, am o responsabilitate, copilul meu se va afla cu mine in masina, deci vreau sa fac serios scoala si sa imi iau pe bune carnetul, desi stiu ca sofatul il voi invata efectiv in trafic, conducand in fiecare zi.

Pe scurt, stiti un instructor bun pe care sa mi-l recomandati si care sa lucreze prin Drumul Taberei?

6 comentarii:

  1. Excellent, inca o femeie pe strada la volan. Mai multe ocazii de a fi tamponat din spate/lateral cu scuza "Nu te-am vazut...".

    Vorbind serios acum, cel mai bun instructor este cel care ti se potriveste tie cel mai bine. Adica daca esti genul de om fricos, care spune "vai, dar eu nu pot" inainte sa incerce, nu-ti lua un instructor mamos. Daca esti genul coleric, care se aprinde din orice repros, nu-ti lua un instructor dur.
    Conteaza si masina pe care faci scoala. Daca ai de gand sa conduci un MCV dupa ce-ti iei carnetul, nu face scoala pe Matiz.
    Google e mare, scoli de soferi sunt o groaza in Bucuresti, daca nu te intelegi cu nici una iti poti alege un instructor independent care sa vina si sa te ia de la scara cand incepe ora de condus.
    Poti incepe cu astea
    http://www.google.ro/#sclient=psy&hl=ro&site=&source=hp&q=scoala+auto+drumul+taberei&aq=f&aqi=&aql=&oq=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=75eabbc8a92c40e3&biw=1280&bih=816

    Faptul ca esti complet nublet la capitolul condus nu ar trebui sa te descurajeze, cam asa sunt majoritatea celor care isi iau carnetul inainte sa se duca la scoala de soferi.

    De acte tre sa te ocupi tu. Sau cel putin asa a fost la mine. In cel mai bun caz ei iti pot indica exact actele de care ai nevoie si eventual un cabinet unde sa-ti faci fisa medicala mai ieftin si un cabinet psihologic. La mine fisa medicala a constat in vizita la Medicover (pierdut cam 2 ore cu diversele sectii si examene medicale) si o cheltuiala de 4.5 mil. lei. Consultul psihologic a durat jumatate de ora si a costa 50 de lei. Pe prietena mea a costat-o 150 de lei fisa medicala si 50 lei consultul psihologic, dar ea s-a dus la cabinet, a dat banii, a asteptat o zi si a luat fisa fara sa-si faca vreun consult.

    De inscriere la examen te ocupi singura. E foarte usor: termini scoala, iei toate actele de la ei, iti scoti cazierul (sau adeverinta ca nu ai nimic pe el), copie dupa buletin, platesti taxa de carnet (~50 ron) si taxa de examen (~5 RON) la CEC-ul de care apartii si te duci in Pipera la DRPCIV cu dosarul. Acolo te asezi la coada (care merge foarte repede), faci o poza, dai o semnatura si te programeaza imediat la examenul teoretic. Care se da tot acolo. Daca il iei, te intorci cu dosarul la ghiseu si ei te programeaza apoi pentru cel practic. Daca il iei si pe asta, te anunta politaiul in cat timp iti poti ridica carnetul de la DRPCIV (in general 2-3 zile max).

    Examenul practic e bine sa-l dai pe aceeasi masina pe care ai facut scoala. Vorbesti cu instructorul si cumperi cateva ore in plus inainte sa dai examenul (1-2 in ziua de dinainte) si repeti tot ce ti-a iesit mai greu in timpul scolii. La examenul practic e bine sa te inarmezi cu rabdare si sa scapi de emotii. Politaii acum nu mai au voie sa-ti dea instructiuni care sa te faca sa gresesti (de ex. sa te puna sa virezi dreapta cand in fata, ascuns dupa un pom e un semnal cu obligatoriu stanga) dar te vor taxa pentru fiecare imperfectiune in executarea manevrelor. Din experienta proprie, examenul practic e cel mai pacatos pentru viitoarele soferite.

    RăspundețiȘtergere
  2. Partea a II-a a comentariului anterior:

    Daca nu iti convine instructorul in timpul scolii si scoala la care ai contractul are mai multi instructori, poti cere sa fie schimbat. Daca ai ales un instructor independent, well you get the point, ala-i doar unu, asa ca analizeaza-l bine inainte sa-i dai banii.
    Nu stiu cat ai mers prin Bucuresti, dar taximetristii nu-s cei mai corecti soferi din oras. Eu unul n-as face scoala de soferi cu un astfel de individ instructor.

    Daca te ingrijoreaza examenul teoretic, don't. Exista carti din care poti invata, care-ti sunt data gratis de majoritatea scolilor care se respecta, precum si CD-uri cu programe de simulare. Eu am invatat direct din Ordonanta si Regulile de aplicare, si am facut simulari pe site-ul DRPCIV. Dupa vreo 30-40 de simulari stiam cam toate intrebarile pe de rost si raspundeam doar citind inceputul.
    Pentru simularea de pe site-ul DRPCIV, trebuie sa te inregistrezi ( http://www.drpciv.ro/info-portal/newAccount.do merge doar cu Internet Explorer). Dupa ce te inregistrezi/loghezi, o sa iti apara la Servicii Online optiunea de Testare Examen Online. Ala e exact examenul teoretic. Fix intrebarile alea sunt si la examen. Cu cate faci mai multe cu atat ai sanse mai mari sa treci prin toate.
    Intrebarile de mecanica si prim ajutor sunt maxim 2-3 pe fiecare test. Majoritatea sunt raspunse pe net (google search dupa intrebare daca nu esti sigura de raspuns). Instructorii iti fac o pregatire sumara a partilor de mecanica si prim ajutor (desi in programa scolii sunt trecute 2-3 ore pentru fiecare). Raspunsurile exacte le gasesti in Ordonanta sau Regulile de aplicare dar tre sa stai sa sapi.

    Multa bafta si ia-o incet, timp ai destul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si acum partea a III-a:
    Nici un instructor n-o sa te scoata pe strada daca nu detii macar notiunile de baza cu privire la condusul unui vehicul de cateva tone cu o herghelie de cai putere sub capota. Daca scoala detine, in timpul orelor de teorie o sa ai ocazia sa "sofezi" pe simulator, dar asta nu are nici o treaba cu sofatul efectiv pe agregat. In timpul orelor practice probabil o sa-ti faca un mini instructaj, o sa te duca intr-un poligon unde poti exersa fara pericol din partea altor soferi, o sa te asiste in timpul iesirilor si o sa-ti explice exact ce si cum e cu examenul practic si teoretic.

    Practic tu tot ce ai de facut acum e sa iei cateva nume si numere de scoli auto din zona ta, sa dai cateva telefoane si sa selectezi una care te satisface. Restul o sa vina in timp.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreau sa fac si eu un comentariu vis-a-vis de alegerea unui instructor sau a unei scoli.
    Da este bine sa iti alegi scoala sau instructorul din zona unde ajungi pentru efectuarea orelor de practica,altfel tariful orei de conducere va creste proportional cu numarul de km. pe care instructorul trebuie sa li strabata pina la locul de intalnire (benzina costa).Din pacate se poate intampla ca in zona sa existe putini instructori care sa si vrea sa te invete meserie.Dupa cate stiu in general cartierele mari:Berceni,Titan, Drumul taberei etc.au astfel de instructori dar se poate ajunge la ei prin recomandare, sau pe saituri cu comentarii.Vis-a-vis de instructorii independenti, parerea mea este,bazindu-ma pe logica,ca acestia au devenit independenti, deoarece nu au mai vrut sa stea sub tutela unei scoli de soferi,intrucat au capatat o experienta vasta in aceasta meserie, si-au format o clientela, prin seriozitate,mod de predare,respect fata de elev si fata de meseria pe care o practica etc,mai ales ca in scoliile de soferi sunt asociati cu instructorii, care datorita faptului ca nu li sau creeat conditiile necesare pentru a-si da interesul sa invete elevii care au fost repartizati lor,procedeaza ca atare si de aici problemele cu invatatul elevilor.
    Va dau dreptate ca in scoli puteti schimba instructorul gratuit dar conform a ceea ce am explicat mai sus,acestia au din pacate aceleasi conditii,iar rezultatul este nul ,printr-o astfel de miscare.
    Cat priveste instructorii independenti acestia pot si ei fi schimbati prin propria vointa a elevului. Nu va poate obliga nimeni in lumea aceasta sa platiti ceea ce nu va place. Printr-o discutie la obiect si amiabila, renuntati la acestia si vi se returneaza banii ca si la o scoala de soferi, instructorul autorizat lucrand obligatoriu cu chitante ,facturi etc,care se pot anula in anumite conditii,instructorii auto autorizati fiind forme de organizare legale in tara noastra si va puteti alege pe altcineva. Va multumesc si astept comentariile dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut eu cu in insctructor foarte bun scoala de soferi,ianinte sa fac cu el am facut cu un alt instructor care practic nu m-a invatat nimic si dupa aproximativ 6 ani cand am facut cu acest instructor la a 3-a sedinta invatasem deja gararea si parcarea laterala,un om de nota 10 care isi da silinta.Precizez ca este din Bucuresti si presupun ca face ore cu elevi doar din Ilfov si Bucuresti.
    Uite aici un numar de telefon : 0724518220 il cheama Dan

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, sunt inscris de 2 sapt la scoala de soferi.am platit tot, dar acum dupa 2 saptamani instructorul mi-a dat mesaj si a spus ca trebuie sa ii mai duc inca 200 de lei pentru ca s-a scumpit scoala...e normal?? Eu cred ca nu are dreptul sa faca asta...ce e de facut?

    RăspundețiȘtergere