marți, 24 ianuarie 2012

Resentimentele lui Baconschi

Marti - la conferinta de presa care i-a marcat finalul de mandat - am vazut un Baconschi revoltat, in ciuda elegantei si diplomatiei de care dadea dovada in general.

Are resentimente in ceea ce-l priveste pe Boc, este evident.
  • A repetat cu insistenta: Domnul prim ministru insusi, in cadrul convorbirii telefonice pe care am avut-o la Bruxelles, a precizat ca nu imi face niciun repros pe linie guvernamentala si la modul in care mi-am exercitat mandatul ca ministru de externe.
  • Este suparat pentru modalitatea, total stupida si deloc gandita in care a fost demis. Vestea demiterii "a venit pur si simplu", a raspun el la insistentele jurnalistilor, sfredelitori si curiosi sa il provoace sa isi descopere sufletul si orgoliul si sa arate ce a simtit ca om.
    Cred ca orice decizie politica pe care o respecti, atat ca membru intr-un executiv, cat si intr-un partid politic, poate fi anuntata in cadrul partidului, daca ea a fost validata prin vot, prin dezbatere statutara. M-a surprins un pic procedura, a recunoscut Baconschi.
Orgoliul nu ii permite insa sa se victimizeze si a repetat asta de cateva ori.
  • N-as vrea sa ma lansez in comentarii de acest tip (n.a. daca se el crede ca a fost tap ispasitor), nu ma victimizez in niciun fel. Am spus-o si o repet, decizia ii apartine premierului, o respect pe linia executivului. E adevarat insa ca asteptarile pietei nu se refereau la politica externa, ci la subiecte si insatisfactii de natura economica, sociala, pe care chiar daca as fi vrut nu le-as fi putut rezolva din aceasta pozitie
  • Nu dramatizez, nu s-a nascut nimeni ministru, viata noastra pamanteasca are un sfarsit, darmite un mandat de ministru. Ce mi se pare important e sa ai convingerea, pe care o am, ca in cel mai dificil context international din ultimii 20 de ani am reusit sa dirijez aceasta nava a diplomatiei tinand-o pe linia de plutire, imprimand o viteza de croaziera corecta, evitand derapajele care puteau sa se produca intr-un mediu international foarte turbulent.
Are resentimente in ceea ce priveste partidul si pe colegii sai din PDL, care au jucat intr-un film "fara subtitrari si destul de grav cenzurat", cum descrie el sedinta BPN de luni. Si mai ales pe cele doua voci, Ioan Oltean si Mircea Toader, "cele doua voci critice din partid care au vorbit in absenta mea si fara sa pronunte nume. S-a criticat fenomenul, faptul ca anumiti lideri ar fi facut afirmatii inadecvate".

Si tocmai de aceea parca a vrut sa dea un semnal, ca o amenintare voalata, ca nu se simte vulnerabilizat in partid si ca se va implica serios in treburile partidului de-acum inainte. A zis-o in mod repetat, ori de cate ori jurnalistii au vrut sa vada daca stie ce urmeaza pentru el, ce va face incontinuare.

Si are planuri mari, revolutionare, impotriva establishmentului pe care "Romania evoluata il cam respinge".
  • Eu am facut pasul in politica romaneasca constatand ca, dupa 20 de ani, s-a creat in toate partidele un establishment pe care Romania evoluata il cam respinge.
  • Voi incerca, pe linie politica, sa vin cu toate initiativele necesare pentru ca elita politica a Romaniei sa se transforme gradual, sa absoarba resurse umane de veritabila valoare si certificate international daca se poate ca si competenta si sa revenim la o cultura a bunului comun, adica a politicii care se face in slujba cetatii.
  • Nu cred ca partidele politice au doar vocatia de a fi organizatii de fabricat bani, de acumulat averi si de distribuit resurse in mod clientelar.
Are resentimente si fata de aceia care cred ca ocupantul fotoliului Externelor este mereu ministrul de sacrificiu. De-a lungul timpului, Mihai Razvan Ungureanu a fost victima colaterala, in final, a conflictului Basescu-Tariceanu, la fel ca si Adrian Cioroianu (in ciuda multiplelor "gafe", discutabile pentru cunoscatori).
  • Nu stiu daca ati observat, dar e un fel de particularitate a vietii politice de la noi, ministrii de externe care ar trebui sa se bucure de continuitate tocmai ei sunt, in general, supapele, cei care pleaca primii. Nu cred ca e o traditie fasta pentru interesul national al Romaniei si sper ca pe viitor mandatele lor sa se poata duce la sfarsit in mod normal.
Ba mai mult, pare sa aiba resentimente si fata de succesorul sau, care l-a si precedat la conducerea MAE, Cristian Diaconescu. Iar in aceasta faza a declaratiilor am vazut un Baconschi resemnat-revoltat. Revoltat de ce i s-a intamplat si de cum i s-a intamplat, resemnat pentru ca si-a dat seama ca nici nu are cum sa conteste demiterea in partid, din moment ce se dovedeste ca e doar un pion pe o tabla de sah jucata in coalitie.
  • Sa nu fim ipocriti, vine in locul meu un reprezentant al UNPR, e un joc de negociere in cadrul coalitiei de guvernamant, nu e vorba despre persoane, ci despre un raport de forte.
Baconschi a tinut sa spuna de la inceput a preluat "un Minister de Externe fragilizat de schimbarea foarte frecventa a ministrilor, blocat in dispute regionale sterile si in proiecte blocate". I-a lasat si niste teme de facut lui Diaconescu:
  • Important este ca politica externa romaneasca sa isi mentina liniiile de forta, obiectivele strategice, capacitatea de reactie si de adaptare si totodata supletea si inteligenta in folosul Romaniei.
  • proiectul legii votului prin corespondenta trebuie dus pana la capat.
  • Bine folosita, strategia UE pentru regiunea Dunarii este una dintre cheile prosperitatii Romaniei in anii urmatori.
  • Las o mostenire exigenta, pregatirea vizitei prezidentiale la Kiev in prima parte a anului 2012 si deschiderea Institutului Cultural Roman.
Si totusi, fata de cine pare sa nu aiba niciun resentiment, dimpotriva? Fata de omul din a carui tabara a facut mereu parte, omul cu care pare sa se identifice de ajunge sa se compare cu un comandant de vas - MAE - care a condus vaporul in ape tulburi cu succes, cum insusi el a aratat.

Singurul care l-a "incarcat cu energie pozitiva" a fost Traian Basescu. A avut o intalnire cu el, convenita dinainte, sustine Baconschi. O intalnire "indelungata, calduroasa" si fara reprosuri.
"Atmosfera acestei consultari a fost cat se poate de calda si de pozitiva", a caracterizat-o Baconschi.

Despre ce au vorbit? "Chestiuni legate de viitorul Romaniei, al politicii romanesti, adica subiecte mai importante decat soarta mea", spune fostul ministru.

Care va fi ea? O stie probabil Basescu, o stie si Baconschi, o s-o aflam si noi. Pana una alta, in acest moment, Teodor Baconschi este cuprins de resentimente. Si cine n-ar fi, daca ar fi fost debarcat in acel mod - prin telefon, cand se afla la mii de kilometri departare. Este o concediere ilustrativa a curajului premierului Boc.

4 comentarii:

  1. Au vorbit ca proiectul cu milionul de voturi din strainatate ramane valabil si va trebui sa se ocupe de acum incolo de el - asta e sarcina lui de partid pe care trebuie sa se focuseze. Au de batut pasul pe loc si de tras de elastic aprox. 3 luni, pana la termenul de la care nu se mai pot face alegeri anticipate, dupa care, cu legea votului prin corespondenta le iese de 30% la alegeri si un nou premier de la PDL.

    RăspundețiȘtergere
  2. in moentul in care olanda si finlanda ne-a dat cu flit, baconschi trebuia demis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "...ne-au dat...". Fiind subiect colectiv, acordul se face cu pluralul.
      O chestiune elementara de gramatica.

      Ștergere
  3. de acord cu comentariul precedent, cu mentiunea ca si ambasadorul Romaniei la UE, unul Motoc, trebuia deja rechemat in tara pentru ineficienta maxima

    RăspundețiȘtergere