marți, 16 octombrie 2012

Dezbaterile Obama-Romney: Spontaneitatea eliminata. Cat de tematori pot fi cei doi candidati?

Inainte de cea de-a doua dezbatere, de maine noapte, cea cu intrebari de la electori indecisi, care ar fi putut deveni cat de cat interesanta, a aparut documentul in care cei doi candidati la presedintia SUA au convenit regulile pentru cele trei dezbateri. Cand miza e atat de mare, nimic nu e lasat la voia intamplarii. Dar parca sunt prea tematori si prea lasi, daca citesti regulile stabilite.

Va reamintesc ca sunt trei dezbateri electorale. prima a fost acum doua saptamani, pe teme de politica itnerna, cei doi candidati si un moderator. La fel va fi si formatul celei de-a treia, cand temele vor fi de politica externa. Cea de maine noapte are un format diferit. Votanti indecisi, alesi de Gallup, le pun intrebari celo doi candidati. S-ar fi anuntat cat de cat interesanta, daca nu apareau regulile.

Pe de alta parte, am participat ieri la o discutie cu doi strategi americani, unul democrat si celalalt republican, care spuneau, asa cum am afirmat si eu cand am comentat pentru Digi prima dezbatere, ca ele nu sunt hotaratoare in convingerea indecisilor. Ba mai mult, doar doua au fost in istoria alegerilor din SUA, nu atatea cate dau diferite site-uri. Deci aceste dezbateri sunt un spectacol in care fiecare dintre candidati incearca sa arate cat mai bine si sa evite greseli flagrante. Altfel, efectul lor asupra indecisilor este minim.

Bun, sa revenim la reguli, ca astea le fac chiar si mai irelevante. In conditiile in care candidatii se asigura ca nu vor avea surprize neplacute. Nu ca la noi, dom'le, cand esti confruntat cu vreun pixel albastru sau esti intrebat pe unde ai umblat in noaptea precedenta. :)

Iata despre ce e vorba la americani.

The 2012 Debates - Memorandum of Understanding Between the Obama and Romney Campaigns
  • Candidatii nu isi pot adresa intrebari in timpul niciuneia dintre dezbateri. (Deci asa se explica faptul ca Obama nu l-a intrebat pe Romney despre cei 47% dintre americani care asteapta ajutorul de la stat.)
  • Candidatii nu isi pot cere sa faca promisiuni.
  • in timpul primei dezbateri, din 3 octombrie, niciunuia dintre candidati nu i-a fost permis sa se miste din locul in care se afla, in spatele pupitrului.
  • Pentru dezbaterea cu public din 16 octombrie, moderatorul nu va avea voie sa adreseze intrebari de urmarire sau sa faca vreun comentariu referitor la o intrebare adresata de public sau referitor la raspunsul vreunuia dintre candidati.
  • Publicul care pune intrebari nu va putea sa puna intrebari de urmarire sau sa participe la discutie, iar microfonul celui care va pune intrebarea va fi inchis imediat ce o termina de formulat.
  • Daca cel care pune itrnebari din public va intreba altceva decat ce a fost ocnvenit din timp cu moderatorul, i se va inchide microfonul.
  • Niciunul dintre candidati nu va avea voie sa citeze sau sa faca referire la cineva din public, cu exceptia familiei, in timpul dezbaterilor.
  • Pentru cea de-a doua dezbatere, fiecare candidat se va putea misca doar intr-un perimetru bine delimitat si nu va avea voie sa il depaseasca pana la sfarsitul dezbaterii. 
  • Niciunul dintre candidati nu paote cere o dezbatere in plus fata de cele convenite. 

Un comentariu:

  1. Cred ca Obama va avea castig de cauza si va obtine un nou mandat. Pana la urma nici n-ar fi asa de rau. A fost un presedinte ponderat si echilibrat care nu s-a aruncat cu capul inainte ... Daca era Bush Jr, Orientul Mijlociu era demult in flacari ...

    RăspundețiȘtergere