joi, 9 iunie 2011

Premiile APTR - legitimarea delirului in presa

Am vazut aseara la TVR inregistrarea decernarii premiilor APTR. Inteleg ca ceremonia a avut loc la inceputul saptamanii, insa de cand o am pe Ingrid vestile ajung cu intarziere la mine. Mi-am propus sa imi dedic timpul ei, asa ca m-am cam rupt de actualitate sau, cel putin, de breaking news. Sau pur si simplu de aflarea stirilor atunci cand se petrec.

Prin urmare, abia vizionand ceremonia de aseara am vazut cine sunt castigatorii premiilor pentru excelenta jurnalistica, nu-i asa? Adica cele mai bune productii si ei, cei mai buni profesionisti din breasla noastra, a junalistilor.

Si recunosc ca m-am crucit. Ma intreb ce inteleg studentii de la jurnalism despre modul in care trebuie facuta presa, cand vad cine a luat aceste premii si ce laudatio au facut cei care le-au decernat castigatorilor.

Radu Tudor, Dana Grecu, Victor Ciutacu, Mihai Gadea, Mircea Badea, Oana Stancu si Adrian Ursu - marii profesionisti ai presei de astazi!

Delirul pe televiziuni, intoxicarea, dezbaterea tendentioasa, ignorarea elementarelor norme deontologice ale profesiei, aservirea patronilor si ipocrizia, atacul la persoana si vulgaritatea, toate acestea au fost premiate si legitimate de juriul APTR. Toate acestea au fost preschimbate, in viziunea distinsilor membri ai acestui juriu, in obiectivitate, informare temeinica, lupta pentru informare corecta.

Lipsesc din presa de aproape o jumatate de an, dar nu vreau sa cred ca nimic din ce inseamna onestitate si corectitudinea si buna credinta cu care iti faci meseria au fost total inlocuite de tarele pe care le vezi in evolutia premiantilor si in emisiunile lor. Nu vreau sa cred ca lucrurile s-au schimbat in asa masura in ultimele luni - in ciuda aparitiilor unor stenograme ale discutiilor dintre manageri de presa si patroni, a acceselor de sinceritate ale unor jurnalisti ce raspundeau la comenzi pana mai ieri si astazi i-a lovit, precum un fulger, onestitatea si in ciuda legitimarii unor evolutii delirante pe televiziuni prin acordarea premiilor destinate profesionistilor in televiziune.

Aseara am avut senzatia ca premiile astea sunt facute exclusiv pentru Antene. Am vazut insa ca, printre castigatori, s-au strecurat si jurnalisti de la TVR si un reality show de la Prima.

E minunat ca Luca Niculescu a primit premiu pentru emisiunea lui de la TVR, "Fara Frontiere". Cand ma uitam eu la ea era sambata la pranz, o ora imposibila, o zi imposibila, in loc sa fie undeva in prime time. Dar o emisiune fara circ si conflictualitate - asa cum e ea inteleasa la noi - nu isi gaseste locul in ore de prime time. E prea decenta, prea buna si informativa ca sa poata fi pusa la orele la care ni se da circ. Ma bucur pentru Luca si il felicit pe aceasta cale.

Ma gandeam, la inceputul crizei, ca presa se va curata de ageamii si de toti cei care credeau ca jurnalismul este doar o rampa pentru a prinde un loc caldut pe undeva, printr-o companie sau ceva consilier pe langa vreun om politic, dar ca sa se intample asta trebuia sa faca niste jocuri, sa ridice niste osanale, sa manipuleze si sa se lase manipulati.

Nu ma gandeam ca dupa criza vor disparea numele premiate luni seara, nu ma intelegeti gresit. Ci unii, mult mai multi, anonimi, dar care sunt niste petarde. Am mai scris pe-aici despre ei, despre cei care fac profesia de ras. N-a fost asa. Si constat ca randurile jurnalistilor se vor ingrosa cu acelasi gen de "profesionisti", in conditiile in care exemple de "asa nu" in presa sunt legitimate prin premii adresate profesionistilor. Si in conditiile in care aceiasi oameni premiati luni seara ii invata pe altii, la scoala de jurnalism a trustului Intact, cum se face presa.

Recomandarea mea este - pentru a scapa de confuzie - sa consultam marile publicatii itenrnationale, sa urmarim ce jurnalisti si ce materiale primesc Premiul Pulitzer. Macar sa tindem spre hibele lor, ale celor care fac presa libera de zeci de ani, decat sa le aprofundam si perpetuam pe ale noastre.

Un text excelent, mult mai argumentat, despre premiile APTR am gasit aici.

12 comentarii:

  1. Sanatate lui Ingrid si sa iti aduca cat mai multe bucurii (desi stiu ca o face in mod constant). :-)

    Imi pare rau insa ca din nefericire ai fost prea visatoare vis-a-vis de criza ca moment de curatare a jurnalismului.

    Parerea mea (sic!) e ca in timpul crizei, toate comportamentele deplorabile se inmultesc pentru ca, nu-i asa, locurile caldute se imputineaza iar ele trebuie aparate cu orice pret. Iar mentalitatea patronului - care vede ca in loc de 20 de oameni (cati erau inainte de criza) acum, in criza, gaseste 50 de oameni care sa ia locul unuia care protesteaza - infloreste, ca si importanta sa in proprii sai ochi.

    RăspundețiȘtergere
  2. un comentariu excelent, pacat e ca multi dinte romani chiar le dau credit acelor comentatori, pentru ca nu se mai pot numi jurnalisti, si alimenteaza isteria nationala care nu duce decat la indobitocire. Sa speram ca Ingrid si alti puiuti ca ea vor trai intr-o tara mai buna ... aici sau in alta

    RăspundețiȘtergere
  3. e shocant insa juriul...nu pot sa cred ca s-au coborat atat de jos! oare sunt chiat atat de ieftin de cumparat? inteleg ca au afinitati politice, dar chiar sa renunte la demnitate pentru niste mediocrii isterici, care se numesc jurnalisti in mod fals? ce dezamagitor... felicitari pentru ce ai scris!

    RăspundețiȘtergere
  4. Deocamdata in Blogroll, categoria "La ce ma uit..." troneaza Antena3.ro. Cat despre isterie, este adevarat; aceste ; 'şouri' sunt isterice, într-adevăr, însă sunt pe primele locuri ca rating. Şi nu intră în categoria tabloid deloc. Iar în ce priveşte calitatea jurnalistică, nu sunt de Pulitzer, aşa cum nici tu sau eu nu suntem Woodward şi Bernstein, daaaaaaaar... Radu Tudor este cel care a descoperit acel vot stupefiant de la Legea Pensiilor sau Soviany este cel care a descoperit matrapazlâcurile acelui clovn trist numit Botiş.
    Şi probabil că dacă n-ar exista această tele-opoziţie, ne-am întoarce cu spiritul în vremuri de demult.
    PS. Sper că nu eşti dintre cei care sunt supăraţi că n-au luat premiu "Judecă şi tu!" sau "Ediţie specială" de la TVR. Ca să nu pomenesc de emisiunea Lupea & procuror Mircea Marian de la TVR Info

    RăspundețiȘtergere
  5. ruşinos, prostituţie legiferatã, nişte ticãloşi... :(
    asta dacã acolo premiile nu se dau functie de cantitatea de spume/bale pe minutul de emisie.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Oreste: credeam ca, in vreme de criza cand trebuie sa reduci costurile ca manager, te gandesti sa ii pastrezi pe cei mai buni pentru ca ei sunt in stare sa munceasca bine, chiar daca sunt mai incarcati cu sarcini decat inainte, prin reducerea numarului de angajati. nu stiu daca a fost asa....

    @Drin: da, lista cu la ce ma uit am facut-o in momentul in care mi-am facut si blogul, adica acum aproape trei ani si normal, ca jurnalist, trebuie sa ma uit la antena si la realitatea, posturile de stiri, chiar daca nu-mi place. de-asta si pot sa fiu oripilata, daca nu stiam cum sunt acele emisiuni, luam premiile alea ca atare.
    nu, nu sunt suparata ca n-au luat premii emisiunile de la tvr pe care le mentionezi. si da, cred ca presa trebuie sa critice puterea, oricare ar fi ea, insa modul in care o face nu trebuie intotdeauna sa fie asa cum o fac aceste televiziuni. aveam atata intoxicare si manipulare grosolana - pentru ca, sa recunoastem, poti manipula in televiziune si prin simplu mod in care iti faci cadrul sau unghi din care filmezi - si o abdicare de la niste minime valori deontologice, incat sa le mai si premiezi mi se pare de-a dreptul nociv.
    si nu, nu show-urile isterice sunt pe primele locuri in audiente. romanii sunt satui de ele. sunt emisiuni precum Romanii au talent sau Dansez pentru tine. Astea vrea romanul. cred ca doar pensionarii si cei care chiar trebuie sa se uite la ele - aici ma includ si pe mine, cea dinainte de concediul de maternitate, adica jurnalist care trebuie sa vada cam ce se petrece - se mai uita. si nici atunci nu ma uitam dupa cea ajungeam acasa, pentru ca, in ultimii ani ma scarbisem de posturile de stiri si televizorul de acasa statea pe canale precum discovery, travel and living si altele din acelasi registru.
    @anonim 18.14: ooo, nu, deloc. nu-s acrii strugurii, stai tu linistit/a. nu am crezut niciodata ca imi masor profesionalismul prin premii. iar in acest moment, cel mai important premiu din viata mea imi e alaturi zi de zi si n-ar putea fi egalat de nimeni.

    va multumesc pentru gandul bun la adresa lui Ingrid. e adevarat, imi aduce in fiecare zi bucurii de neegalat. :) si sper ca ea sa traiasca intr-o alta Romanie, desi rational nu cred asta. poate copiii ei...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ei, vedeti dvs...d-aia eu ma uit la Al-Jazeera si BBC

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu m-am crucit cine a luat premii anul acesta....Nu inteleg insa de ce nu protesteaza cei care au primit aceste premii, pe vremuri, pe bune!Desi sa ma ierte cel de sus, au mai fost si altii care nu avea prea multe in comun cu breasla. Eu, sa fiu in locul lui Luca Niculescu, as fi zis 'Nu mersi, astea nu-s premii pentru 'profesionisti' ca mine, ci pentru alti profesionisti'.

    RăspundețiȘtergere
  9. Care este ultima dezvaluire facute de Luca Niculescu? Nu mi se pare un jurnalist mai bun descat Radu Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Una din doua: ori va uitati la emisiunile pe care le criticati (si atunci isi merita premiile pentru ca starnesc interesul, fie si negativ al domniilor voastre), fie nu va uitati la acele emisiuni (si atunci nu prea are valoare o opinie "din auzite")
    S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim 17 octombrie: sunt jurnalist, uneori sunt obligata sa ma uit la astfel de emisiuni. la serviciu televizoarele stateau pe televiziunile de stiri, deci vroiam sau nu, le vedeam. acasa insa, am optat sa nu le mai privesc. mai zapez uneori si imi e de-ajuns sa constat ca nimic nu s-a schimbat. deci e o opinie in cunostinta de cauza. oamenii - realizatorii tv care si-au facut un nume din stilul lor delirant - nu se schimba. delirul e semnatura lor in media.

    RăspundețiȘtergere