luni, 17 octombrie 2011

Accidentul facut de Huidu: ce greutate mai are o viata de om?

Huidu traieste o tragedie si, spun din start, e de compatimit pentru asta. Parca tragediile se tin lant de el, dupa accidentul de la schi din iarna. Pe de alta parte, in ce masura si creeaza conditiile pentru intamplarea lor... ramane la aprecierea fiecaruia.

Eu constat insa, urmarind declaratia sefului Politiei Rutiere, Dinita, ca Huidu a luat in decursul anilor 14 amenzi, i-a fost suspendat permisul de 2 ori - o data pentru trecerea pe rosu (am dedus), alta pentru viteza -, a mai fost amendat in vara pentru depasirea vitezei cu 6 puncte, deci a fost la limita pentru a i se lua carnetul - asta daca ai depasit cu 50km/h viteza legala. Adica Huidu nu pare un sofer prea precaut. Si am mai invatat ca derapezi in curba, mai ales cand e soseaua uda (ca Dinita a prezentat drept cauza a accidentului derapajul), cand intri in curba cu viteza. E cam ciudata ipoteza politiei, dar asta o pot analiza mai bine specialistii. E clar insa ca ceva nu se leaga.

Urmaresc de dimineata toate discutiile de la televiziuni pe aceasta tema, am mai urmarit si ieri ceva si am ramas siderata de anumite afirmatii. Cred insa ca Gigi Becali a spus exact ce am gandit si eu: compatimesc familiile celor ucisi, oameni nevinovati care mergeau pe strada si si-au gasit moartea intr-o fractiune de secunda, doi dintre ei, si al treilea dupa mari suferinte.

Toti vorbesc despre conflictul intern care se va da in Huidu - e adevarat, nu e usor sa ai pe constiinta moartea a trei oameni -, despre faptul ca e terminat sau nu profesional sau despre ce pedeapsa i se va da pentru aceasta fapta.

M-a siderat prostia Oanei Roman care afirma duminica la Antena 3 ca Huidu nu poate face inchisoare pentru moartea acelor oameni, in conditiile in care nimeni in Romania nu face inchisoare pentru asta. Zau? Huidu nu poate face inchisoare pentru ca e vedeta? Adica sa nu fim mai duri cu el pentru ca e persoana publica? Stiti ca in America, de exemplu, vedetele - mult mai mari decat astea de pe la noi - sunt cu atat mai aspru pedepsite pentru a fi date exemplu si a-i descuraja si pe altii. Adica pe ideea: daca astia celebrii si cu bani sunt pedepsiti, imagineaza-ti ca si tu vei fi.

Cred ca oricum s-a facut o mare nedreptate in cazul nevestei lui Adrian Paunescu (caz similar care-mi vine in minte). Ea n-a facut inchisoare, in conditiile in care a omorat si ea oameni. Si presa ne-a prezentat azi si ieri si alte cazuri, oameni cu bani, cunoscuti sau nu, care au luat inchisoare cu suspendare. Ma intreb insa daca eu, un muritor de rand comit o astfel de fapta, tot asa pot scapa? Cu niste despagubiri (care pe mine m-ar ruina, la fel ca si pe doua generatii de-acum incolo) date familiilor victimelor?

Cred ca s-a facut o greseala ca astfel de cazuri au fost rezolvate cu atat de multa indulgenta. Normal, acum multi spun: pai si ce, sa se inceapa cu Huidu, cand altii au scapat? Asta ma face sa ma gandesc la cum evaluam o viata de om. Una sau doua sau trei. De fapt, punem un pret pe ea si noi ne continuam viata. Si stam la volan in continuare, odata cu decizia definitiva a instantei, nu-i asa? Inteleg ca Huidu are dovada de circulatie pentru 15 zile. Minunat! Omoara 3 oameni si il lasa in continuare la volan? Ca e socat si presupun ca are atata creier si nu va vrea el sa conduca e altceva.

Ma uimeste cum tonul televiziunilor si invitatilor duc spre o concluzie: compatimirea lui Huidu - vinovat sau nu - uitand de mortii aia si de familiile lor. Apropo, stiti cum ii cheama? Lungu Stefan Balogh de 65 de ani, Magda Draghici de 54 de ani si Ion Garbis de 57 de ani.

Lui Huidu ii gasim o serie de circumstante: soseaua umeda, masina, accidentul din iarna. Dar, oameni buni, niciuna dintre ele nu-i va consola pe cei care si-au pierdut niste persoane dragi.

Daca nu era in stare sa conduca din cauza accidentului de la schi, atunci ar fi trebuit sa-si ia sofer. Cred ca isi putea permite, mai ales ca mergea cu familia in masina. E adevarat insa, cand ai "un tanc" precum al lui, stii sigur ca mare lucru nu ti se poate intampla, asa cum s-a dovedit. (Am avut si noi un episod cand o duduie cu un SUV era cat pe ce sa se urce pe Corsa noastra, ca ei ii venise sa initoarca acolo unde nu avea voie cu niciun chip. Si asta stiam si eu, ca nu e voie, la vremea aceea nefiind sofer. Insa mi-o zicea bunul simt).

Nu ma intelegeti gresit: n-am nimic cu Huidu, il compatimesc pentru ce i s-a intamplat, o tragedie, insa cele 14 amenzi si 2 suspendari ale permisului imi spun ca nu e tocmai cel mai disciplinat sofer. Insa vreau ca atunci cand se judeca acest caz sa nu se dea vina pe drumuri - asta e, avem un DN pana la Brasov, foarte aglomerat si pana se va face autostrada trebuie sa te adaptezi conditiilor existente - sau sa nu se afirme ca trebuie sa beneficieze de clementa doar pentru ca, in mod gresit, s-a aratat clementa in astfel de cazuri si pana acum.

Au murit 3 oameni. Si ma tot intreb, de cand am aflat de accidentul asta, ce greutate vor avea cele trei vieti? Ceva imi spune ca foarte mica si noi, romanii, si acceptam asta. Ca o viata de om nu e pretioasa. Altfel n-am vedea crime din cele mai absurde motive, copii aruncati in gunoi sau supusi unor torturi inimaginabile.

PS. In urma cu 3 saptamani mi-am luat permisul de conducere. Din prima. Am facut si ore suplimentare de condus pana la examen, pentru ca am avut la dispozitie timpul scurs intre terminarea oficiala a scolii de soferi si programarea examenului. Am avut un instructor minunat si am mers si la cursurile de legislatie rutiera organizate de scoala de soferi. Pentru un incepator, mi s-a spus ca ma descurc foarte bine. Si totusi, sunt extrem de precauta nu neaparat pentru ce prostii as putea face eu, ci din cauza celorlalti participanti la trafic. Si pentru ca e evident ca soferie inveti in trafic, indubitabil. In timpul scolii de soferi ti se dau notiuni de baza si inveti deprinderile la volan, toate lucrurile care sunbt deja automatisme la soferii mai vechi.

Sunt o multime de "nerabdatori" in trafic, oameni care fac in fata ta manevre sau te claxoneaza violent, chiar daca vad ca esti incepator. Ca doar mi-am lipit "lamaia" pe parbriz si pe luneta.

Din ce constat, regulile de circulatie se respecta numai in timpul scolii de soferi. La trecerile de pietoni soferii nu opresc, circula in oras cu mai mult de 50 km/h, nu se inscriu pe banda pe care trebuie intersectii. Si daca faci toate astea, te trezesti claxonat in trafic si tratat cu condescendenta: ei, lasa-l naibii, e incepator. :)

27 de comentarii:

  1. Mai este un caz in care fica de 18 ani a unui mare sef la vama (daca nu ma insel) a ucis pe trecerea de pietoni o persoana cu SUV primit cadou de la parinti . Imediat au aparut declaratile privind traumele psihice a tinerei in cazul in care va fi condamnata si imensa durere din sufletul ei . :( Pina la urma iubitul tatic a declarat ca este in tratative cu familia victimei pentru a asigura o "justa despagubire" .(hotnews.ro) Bineinteles ca nu din salariul de bugetar care nu era super ridicat . Chiar daca lucrezi la vama . Deci , si in cazul de fata , coruptia va asigura imunitate . Garantata , cu toata acoperirea mediatica si juritica.
    PS . In 1966 am fost lovit de o masina "scoala" . 30 zile in spital . Absolut tot din vina mea de copil . Am fugit pe strada . :( Instructorul si cetateanul care au condus masina , au primit fiecare 6 ani de puscarie cu executare in un proces fulger . Cu precizarea clara a judecatorului ca in cazul in care victima ar murii (adica eu ) pedeapsa ar fi triplicata automat . Multam lui Dumnezeu traiesc bine mersi si acum dar facind o comparatie de ce era atunci si cum este acum , Romania a regresat puternic in anumite domenii .

    RăspundețiȘtergere
  2. @Stefan
    Ma tem ca exemplul tau de final s-a potrivit ca nuca in perete. 6 ani de mititica pentru ca un drac de copchil imi sare in fata masinii? Asta nu e justitie, e dictatura. A da, chiar era dictatura.

    on-topic:
    accidentele de circulatie intra la ucidere din culpa tocmai din cauza aceasta: nimeni nu vrea sa omoare oameni, dar oricui i se poate intampla. Iar pedepsele sunt relativ mici, de obicei cu suspendare. Si ca mai toate legile de la noi, orice "de obicei" se transforma in "pentru cine trebuie".

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun venit printre "corsari" , sa inteleg :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ florin
    Asa era atunci . Sub incidenta articolului din codul penal care prevedea conducerea preventiva . Ca mureau cu mult mai putini pe strazi nu era din cauza numarului mai redus de masini sau din cauza dictaturii . Era frica fata de lege care te facea sa fi mai prevazator. Ca era o dictatura o stiu toti .
    PS. Cum se pot da circumstante atenuante la unu care beat sau drogat provoaca un accident mortal ? Ca nu a fost obligat de nimeni sa consume astfel de "produse" inainte sa se aseze la volan .
    Doar frica fata de lege poate sa reduca nenorocirile . Cit despre situatia strazilor in Romania , inutil de discutat .

    RăspundețiȘtergere
  5. @florin: asa e, nimeni nu vrea sa omoare pe nimeni, iar in cazul lui huidu nu era nici beat si, din informatiile de pana acum, nici sub influenta unor medicamente care i-ar fi afectat capacitatea de a conduce. iar de drogat, nici nu se pune problema. insa el a mai luat acolo o amenda, cele 14 primite de-a lungul timpului demonstreaza ca e cel putin vitezoman - iar trecerea pe rosu imi arata ca nu respecta nici niste minime reguli - si eu cred ca viteza prea mare poate fi o cauza. e genul cu SUV care risca pentru ca masina ii acorda protectie. nu e ok.eu cred ca mult prea multi conduc incalcand regulile si numai norocul face sa nu produca accidente. si daca ar fi ei victime, mai treaca-mearga, insa omoara nevinovati si asta mi se pare mai grav.

    @same.dan: da, paertenerul meu de viata e corsarul, eu doar o imprumut, deocamdata. :) dar sunt tare multumita de ea.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Stefan
    Stiu cum era atunci. Iar a) erau mult mai putine masini pe strazi b)de putere mult mai mica c)cam la aceleasi strazi ca si acum. Si da, nerespectarea legilor si a regulilor au rolul lor in astfel de accidente.
    In mod normal, bautura sau depasirea vitezei legale sunt factori agravanti. Cel putin pentru "oamenii normali".

    Si DA, imi doresc in continuare o lege in care, daca imi sare un pieton in fata si:
    1. nu e trecere
    2. nu e semn de atentie copii sau altceva similar
    3. eu am viteza legala
    4. nu sunt baut sau drogat
    5. masina are ITP-ul la zi
    6. nu am parasit locul accidentului
    7. eu am fost 100% ok
    sa pot sa iau NUP fara multa bataie de cap.

    Nu imi doresc sa ma urc la volan cu gandul ca atunci cand pornesc motorul sunt cu un picior dupa gratii, indiferent cat de corect conduc.

    RăspundețiȘtergere
  7. A, nu il apar pe Huidu. A facut un accident cu morti, trebuie sa raspunda legal pentru asta. Ca eu sunt circumspect ca se va si intampla, asta e altceva.
    Eu apar principiul uciderii din culpa. Am vazut prea multe comentarii astazi de genul "toti cei care omoara oameni cu masina trebuie sa faca minim 5 ani de inchisoare cu executare". Si am explicat mai sus de ce apar acest principiu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Legea in Romania prevede inchisoare cu suspendare in astfel de cazuri si asta va lua si el indiferent ca ne place sau nu. Principiul asta poate fi discutat dar deocamdata asta-i legea.
    Probleme sunt atunci cand exista circumstante agravante gen alcool, fuga de la locul accidentului, etc. Aici cred ca nici legea nu mai permite suspendarea dar s-a dat suspendare si in astfel de situatii.
    Pe de alta parte cand este vorba de persoana publica show-biz, politica etc. sau chiar de o persoana din familia unui astfel de personaj de bun simt ar fi ca acea persoana sa se retraga pentru ca autoritate morala nu mai are. Din pacate romanul are memorie scurta. Tind sa cred ca el va face, multi n-au facut-o.
    Pana una alta toate speculatile ca e vedeta si batutul apei in piua pe tema asta au facut-o aceleasi entitati media care apoi au venit cu "ce conteaza ca-i persoana publica...". Vorba aia: el(ei) coase, el(ei) descoase. Corectati-ma daca am pierdut ceva dar eu mai mult de atat n-am vazut/auzit.
    Pe de alta parte, o parere personala, tind sa cred ca in cazul lui accidentul din iarna e posibil sa aiba o influenta chiar si numai prin incetinirea reflexelor. In cazul asta autoritatile/servicile responsabile ar trebui sa plateasca daca erau motive sa nu mai conduca si nu i s-a adus la cunostinta. Daca a stiut asta ar trebui sa intre la circumstante agravante si sa plateasca scump.

    RăspundețiȘtergere
  9. Gresesti un lucru:
    "...Cu niste despagubiri (care pe mine m-ar ruina, la fel ca si pe doua generatii de-acum incolo) date familiilor victimelor?"

    Afla ca despagubirile (daca nu se ajunge la stingerea amiabila a incidentului) sunt platite de RCA (cea obligatorie) care despagubeste distrugerile materiale precum si pretentiile victimelor din accidente.

    Asa ca ... nu platesti NIMIC din buzunar.

    Vis-a-vis accident: imi pare rau de el, dar Huidu conducea un SUV Mervedes, nu un junghi Tata Motors, Logan, etc. - masina aia nu derapeaza de nebuna pe strazi DECAT daca fortezi dincolo de limitele ei.
    Pana la urma legile fizicii nu se lasa induplecate de ... marca masinii.

    RăspundețiȘtergere
  10. spune o vorba latineasca CULPA LATA DOLUS AEQUIPARATUR...

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa dea dracii daca derapezi cu ML-Klasse la 30 Kmph cu toate sistemele antipatinaj , tractiune inteligenta , si restul pe care le mai are !

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce sa mai zic decat ca am crezut ca acest om face parte dintr-o alta categorie decat cea din care a DOVEDIT deja ca face parte.

    Serbane eu ti-as da parnaie pe viata fara alte comitete de judecata si alte birocratii balcanice (Ce CAUTAI pe contrasens Serbane? - asta e o dovada suficienta) ca sa nu mai ucizi oameni nevinovati si alta data + sa platesti daune cat nu ai (desi viata inapoi nu le-o poate da nimeni).

    Te-am crezut civilizat si responsabil dar ai dovedit ca esti doar un alt baiat de cartier avid dupa senzatii tari fara a te gandi ce implica asta; ti-ai pus chiar si PROPRIA familie in pericol - o condamnare la moarte chiar si sa am puterea sa o fac nu ti-as da caci ar fi prea SIMPLU. Nu Serbane, pe viata la taiat sare (nu la caldurica pe banii contribuabilului) + in celula ta (imagineaza-ti o carcera 3 pe 2) 3 afise cu chipurile celor ucisi sa te chinui in fiecare zi si noapte; juma de paine si 1 l de apa pe zi si asta daca iti faci norma de 100 KG de taiat sare ca statul sa SCOATA BANI de la tine Serbane.

    Roaga-te doar sa nu ajung la putere (Caci eu nu cred in democratie ci doar in dictaturi luminate gen Kemal Ataturk) caci iti promit eu ca langa carcera ta o sa fie si Pauneasca si sa ma dati in judecata la Haga daca nu va convine.

    Mila Serbane vine de la Dumnezeu iar eu NU sunt Dumnezeu deci nu am nici cea mai mica urma de mila fata de tine ci doar sila si greata fata de o specie subumana (cred ca s-ar potrivi numele de Homo Parvenitus)

    RăspundețiȘtergere
  13. Anne-Marie: uite aici, in cuvintele lui Huidu:
    http://www.serbanhuidu.ro/fara-categorii/huidu-infractorul-periculos/
    Deci - i s-a luat carnetul pentru depasire in curba, taind linia continua - si la vremea respectiva se considera "victima" si "hartuit de politie". Macar daca invata ceva atunci... dar nu, s-a considerat "invincibil", a crezut ca asta nu i se poate intampla lui. Imi pare rau de el, sincer, doamne fereste, un moment de nebunie/inconstienta poate avea oricine. Dar blogpost-ul ala al lui imi spune ca nu a fost doar un ghinion, ci ca si-a "provocat" soarta de multe ori, pana acum. Recunosc, si nu sunt mandru de asta - si eu mai depasesc pe linia continua. Eu zic ca fac asta doar acolo unde e marcajul aberant (vizibilitate berechet), si nu in coloana. Dar orisicat, ceea ce eu *NU* as face - nu m-as lega de politisti ca mi-au suspendat carnetul pentru asta. E dreptul lor, datoria lor chiar.

    Si mai am ceva de zis: numarul accidentelor din tara asta chiar se datoreaza lipsei de autostrazi. Sigur, avem soferi necivilizati, si nerabdatori. Dar e mai usor sa fii rabdator mergand bara-la-bara cu 100km/h pe autostrada, decat stand la cozi km intregi pe DN-uri. Asta nu scuza DELOC comportamentul celor care depasesc coloana pe linie continua - insa, explica dpdv statistic de ce avem mai multe accidente. Cand diferenta de "timp castigat" scade de la "o ora" la "1 minut", si apetenta pentru risc scade proportional. DA, daca ne referim la fenomenul in ansambul (si nu la acest caz particular), chiar trebuie sa dam vina pe drumuri, fiindca ele sunt prima cauza.

    RăspundețiȘtergere
  14. Recunosc ca in ce ma priveste sunt impartit in ceea ce priveste pedeapsa pe care cred ca o merita Huidu.

    Pe de o parte, neglijenta criminala trebuie pedepsita. Adica, nu-mi vine sa o las fara urmari. Daca imi mureau parintii in accidentul asta, mi-as fi dorit probabil plangand in pumni sa infunde puscaria cat mai mult.

    Pe de alta parte, inchisoarea nu-i mai readuce la viata pe cei morti. Un Huidu pocait pentru totdeauna, care nu mai conduce niciodata, care, dimpotriva, sa implica tot restul vietii in campanii umanitare, poate fi un castig pentru societate mai mare decat un Huidu puscarias. Un pacatos pocait e un suflet castigat. Dar, repet, e usor de zis asta cand victimele nu sunt din familia ta.

    Din pacate, nimeni nu poate spune acum cum ar fi mai bine (pentru societate, ma refer). Nimeni nu stie daca Huidu va deveni un alt Mitoseru sau un alt Pavel din Tars. Daca as sti ca va ajunge ca primul, sa nu mai vada lumia zilei; daca as sti ca ajunge ca al doilea, l-as ierta.

    Imposibila alegere... Eu zic ca familia victimelor are cel mai greu cuvant in treaba asta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Soseaua umeda si masina nu au cum sa fie cauze, cu atat mai mult cu cat nu conducea un amarat de Tico fara servodirectie sau abs.

    Sa fim seriosi, daca ML-ul ala a derapat in curba, de ce nu a intrat in gramada de Loganuri, Renault-uri, Ford-uri si mai stiu eu ce alte marci circulau in zone si au derapat si ele?!?

    Hai sa fim seriosi si sa spunem lucrurilor pe nume. A condus cum a condus si vina este in totalitate a lui. Trebuie pedepsit exemplar, cu atat mai mult cu cat era in masina cu sotia si copii.

    Si daca nu ar fi murit nimeni, doar pentru ca a pus in pericol viata propriilor copii i-as fi dat (si nu numai lui, ci oricui sofer) vreo 6 luni de puscarie sa isi bage mintile in cap.

    Teribilism de vedeta...

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi se pare o ocazie buna de a discuta pe mearginea ideei de vina, pedeapsa, si dreptae.
    De ce e asa important ca vinovatul sa fie pedepsit? (in general, Huidu, sau oricine ar fi) .
    Banuiesc ca unul din scopul pedepsei in general e de a crea o stare de teama la altii in incercarea de a preveni alte evenimente similare. Probabil ca functioneaza intr-o oarecare masura, pana la o limita.
    Dupa parerea mea mai de speriat e ideea de a omora omneni nevinovati si de a trai cu regretele decat de a face inchisoare. Nu stiu cu ce-i incalzeste pe cei morti sau pe victime ca vinovatul sta la inchisoare.

    Stiu ca suna fantezist si legea nu e asa insa mie mi s-ar parea util ca pedeapsa ca pe langa ce face pentru rudele celor morti vinovatul sa faca ceva pentru societate astfel incat sa-i determine pe ceilati sa conduca prudent, de exemplu sa faca campanii tv pentru conducere preventiva in care sa spuna cum se simte cand are constiinta.

    Pe mine evenimentul asta cu Huidu m-a facut sa ma gandesc la cum conduc eu, cand am facut greseli, la cum am depasit limita de viteza prin zona respectiva, cum sa conduc mai prudent.

    RăspundețiȘtergere
  17. culpa= vina

    deci ucidere din culpa = am ucis din vina mea

    RăspundețiȘtergere
  18. Se vorbeste atat de mult pe acest subiect incat nu imi dau seama daca discutia este despre accident in sine sau modul in care functioneaza Justitia la nivel de VIP.

    Momentan Justitia trebuie sa se pronunte, iar acest lucru trimite pe orbita "bla-bla-blaurilor" cam 75% din tot ce s-a spus pe tema asta.

    Si as vrea sa cred ca nerespectarea regulilor de circulatie intra tot la "circumstante agravante". Acum mai este un "bla" in plus.

    PS: Carnet de doar 3 saptamani? Acest lucru cred ca motiveaza abordarea unui astfel de subiect.

    RăspundețiȘtergere
  19. Va rog nu sariti pe mine.
    Dar practica in Romania e ca se primeste inchisoare cu suspendare conditionata/sub supraveghere in astfel de cazuri. Asta ca sa raspund intrebarii autoarei - daca un om de rand primeste la fel? Raspunsul este DA. O spun fiindca lucrez in domeniu (nu ca judecator, din nou ca sa nu sariti pe mine).
    A doua intrebare: despagubirile v-ar ruina timp de 2 generatii. Nu, nu aveti bani sa le platititi. In caz de deces despagubirile pot merge pana la ordinul sutelor de mii de euro sau chiar pana la 2,5 mil euro/decedat. Doar ca le plateste RCA, care nu se poate indrepta apoi impotriva asiguratului (sunt astfel de cazuri). Precizarile sunt din Legea asigurarile si din normele anuale privind despabubirile

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu nu tin partea nimanui dar nici nu-mi dau cu parerea cum fac toti "expertii" care apar imediat cu comentariile lor idioate... Ce importanta are cate amenzi a avut inainte cu vinavatia lui in acest caz? e irelevant. Experti in condus Mercedes M classe de acasa din fotolui se gasesc mereu. Cati din voi au trecut pe acolo in ziua respectiva sa vada conditiile de trafic cum erau?? Si unde naiba e tara aia America unde a asa frumos pedepsita lumea? N-am auzit de o asemenea tara. Continent da... expertii lui peste...

    RăspundețiȘtergere
  21. Eu nu tin partea nimanui dar nici nu-mi dau cu parerea cum fac toti "expertii" care apar imediat cu comentariile lor idioate... Ce importanta are cate amenzi a avut inainte cu vinavatia lui in acest caz? e irelevant. Experti in condus Mercedes M classe de acasa din fotolui se gasesc mereu. Cati din voi au trecut pe acolo in ziua respectiva sa vada conditiile de trafic cum erau?? Si unde naiba e tara aia America unde a asa frumos pedepsita lumea? N-am auzit de o asemenea tara. Continent da... expertii lui peste...

    RăspundețiȘtergere
  22. Aseara pe la Realitatea TV a explicat cineva (reprezentant al Politiei sau al Procuraturii, n-am retinunt exact) cum ca sub o treime dintre cei care provoaca astfel de accidente soldate cu deces(e) nu beneficiaza de suspendarea pedepsei iar asta in principiu depinde de circumstante agravante cum ar fi alcoolemie, fuga de la locul accidentului sau tainuire de probe. Asadar, in conditiile date nu va asteptati ca Huidu va face inchisoare, chiar daca este vinovat in proportie de 98% (bazat pe informatiile sigure pe care le avem). Si asta nu va fi (repet) din cauza statutului lui de "vedeta" ci pur si simplu din cauza legislatiei (buna sau rea - asta e o alta discutie). Pentru mine e clar ca el este un tip mai impulsiv si ca indiferent daca a derapat sau a depasit, circula cu viteza mult prea mare date fiind conditiile. Faptul ca a avut permisul suspendat pentru abateri de la conduita rutiera (intr-o tara in care astfel de abateri au loc la orice ora si pe orice drum) imi spune ca a avut ghinionul sa fie prins de politie si ca nu a musamalizat aceste evenimente oferind spaga; altfel am fi trait mai toti cu impresia ca Huidu e un sofer disciplinat. Asadar, amenzile nu il fac pe el mai iresponsabil decat 80% dintre soferii din Romania, ci doar mai dispus sa-si asume faptele savarsite. Din pacate insa pentru el, nu a invatat ce trebuia din aceste intamplari; a preferat sa acuze politia romana de lipsa de fair play in loc sa realizeze ca astfel de greseli pot avea consecinte tragice... asta e, teribilismul costa! Si in final as avea cateva intrebari atat pentru autoare cat si pentru cei care se arunca in a da verdicte: daca tot va lasa rece traumele psihice ale lui Huidu pentru ca (citez) nu-i vor aduce inapoi pe cei disparuti, ce va face sa credeti ca erijandu-va in judecatorii supremi ai unui caz pe care nu-l cunoasteti decat din informatii aproximative ar ajuta la ceva? De ce incearca tot felul de persoane mai mult sau mai putin publice sa creeze presiune in aceasta ancheta grabindu-se sa-i creioneze lui Huidu un portret ba de "criminal cu sange rece" ba de "sfant"? De ce nu putem privi obiectiv o situatie (oricare ar fi ea) si mereu trebuie sa judecam pe baza (sim/antipa)tiilor sau, pur si simplu, sa avem o parere foarte radicala intr-o problema care nu e de competenta noastra? Multumesc pentru atentie!

    RăspundețiȘtergere
  23. Din pacate el nu va face inchisoare. Chiar daca este un sofer cu multe amenzi si carnet suspendat de doua ori

    RăspundețiȘtergere
  24. nu trebuie sa ne miram de nimic.ce trebuie sa i se intmple .nimic si nimeni nu poate sa sa stopeze ce.i scris omului aSTA.I SOARTA

    RăspundețiȘtergere
  25. „insa cele 14 amenzi si 2 suspendari ale permisului imi spun ca nu e tocmai cel mai disciplinat sofer”
    Ce trebuia sa mai faca sa inteleaga ca nu este de joaca?

    RăspundețiȘtergere
  26. Menaru, celor ce te claxoneaza... sa le crape claxoanele. toti am fost incepatori

    RăspundețiȘtergere
  27. Asta nu arata decat cat de necivilizati suntem.

    RăspundețiȘtergere