marți, 25 octombrie 2011

Cine este spreechwriter-ul discursului regelui Mihai?

(foto: www.familiaregala.ro)
Discursul de astazi din Parlament al MS Regele Mihai a fost, dupa umila mea parere, unul extrem de bun. Peste tot ce am auzit rostit de clasa noastra politica. De ce? Pentru ca a atins teme importante si pentru ca a tras vreo doua palme intr-un mod regal, extrem de elegant si de subtil, dar suficient de puternic incat ele sa fie percepute.

Un discurs cu tema sociala, asa cum sunt, in general, discursurile moderne ale reprezentantilor caselor regale din Europa, un discurs in care subliniaza importanta Casei Regale pentru Romania - asta pentru a legitima rolul si locul succesoarei sale -, in care vorbeste despre rolul elitelor romanesti, dar si un discurs in care nu i-a uitat pe romanii din teritoriile care au apaartinut odata Romaniei.

In timp ce il ascultam s-a nascut intrebarea cine a scris acest discurs. Stim foarte bine ca toti liderii politici mondiali, presedinti sau regi, premieri, politicieni marcanti sau oameni de afaceri de calibru au "scriitori de discursuri" (speechwriters). In mod cert si Regele Mihai a avut unul.

As fi foarte curioasa sa stiu cine a lucrat la acest discurs scurt si cuprinzator, bine temporizat. Din punctul meu de vedere, Majestatea Sa a dat exemplul unui bun om de stat la acest capitol. In ciuda dificultatii sale de vorbire, mie mi se pare ca mesajul transmis a fost exact asa cum probabil a fost gandit: si-a atins tinta si a aratat inalta tinuta a celui care l-a rostit.

Nu intru in polemica despre Rege, nu sunt monarhista, de altfel azi ma gandeam daca sunt republicana sau monarhista si inca mai cantaresc argumentele pro si contra fiecarei variante, stiind sigur ca in timpurile pe care le traim nu este posibila decat o monarhie constitutionala modernizata. Am vazut postari pe bloguri extrem de virulente la adresa Regelui si a "pupincuristilor" (scuzati-mi expresia) din ultimele zile. Nu intru nici in discutia asta.

Mie insa mi s-a parut ca atingem un grad de civilizatie prin prezenta Regelui in Parlament si nu am inteles inversunarea unor politicieni - de la cel mai inalt nivel si nu numai - de a nu permite un eveniment precum cel care a avut loc. Asta nu arata decat cat de necivilizati suntem.

Cine il vede pe regele Mihai sau Casa Regala a Romaniei ca pe o amenintare are nevoie de ochelari. Adica greseste. In ultimele luni au fost discutii sterile pe aceasta tema, presedintele Basescu a aruncat cu abilitatea-i de animal politic pe piata niste declaratii ca sa aiba ce sa "macane" comentatori din toate domeniile. Iar presedintele s-a atins scopul: ca opinia publica, societatea sa ignore problemele cu adevarat importante ale acestei tari, precum cele legate de economie. Basescu a aruncat momeala, pestii s-au aruncat pe ea.

Revin insa la momentul de astazi: unul istoric si care arata ca putem fi si civilizati. Iar Regele Mihai a fost pe masura asteptarilor: discursul sau a dat clasa intregii clase politice. Prin urmare, continuu sa ma intreb: cine a fost speechwriter-ul discursului Regelui?

4 comentarii:

  1. "Iar presedintele s-a atins scopul: ca opinia publica, societatea sa ignore problemele cu adevarat importante ale acestei tari, precum cele legate de economie. Basescu a aruncat momeala, pestii s-au aruncat pe ea."

    Ooo, daaa, iar noi, prostimea, de doua luni de zile am stat si-am cugetat cu gura cascata la afirmatiile lui Basescu despre rege, si uite asa am uitat complet ca ne este foame.

    Scenariile astea cu "petardele lansate de X ca sa atraga atentia de la Y" sunt de clasa a doua, zau asa. Mai lasati-le incolo. Lumea nu mai e chiar asa de proasta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihai e o relicva a istoriei, o curiozitate. Nu avea ce sa caute in parlament. A avut un rol nefast in traseul post WW II al Romaniei. La vremea respectiva nu a avut simtul datoriei si a dat bir cu fugitii. Acum nu are nici simtul ridicolului...

    RăspundețiȘtergere
  3. A precizat aseară avocatul Casei Regale cine a scris discursul: l-a gândit Regele, dar varianta finală a fost finisată împreună cu familia.

    A fost d a c t i l o g r a f i a t de secretara executivă. :)
    Marii lideri gândesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate clasa politica si chiar regele stiu doar vorbe sau discursuri. Nimic concret

    RăspundețiȘtergere