miercuri, 25 ianuarie 2012

"Interventia cu romanii" a lui Basescu

M-am saturat! Se pare ca jurnalistii nu stiu sa asculte/citeasca un text. Iata ce a zis presedintele:

Domnule ministru, aveti o misiune grea, in care va voi sustine, si sper ca ceea ce voi clarifica, in interventia mea de miine, cu romanii, sa va poata fi un suport.

In traducere cu o topica mai simplificata : Sper ca ceea ce voi clarifica cu romanii, in interventia mea de maine, sa va poata fi suport.

Deci ce interventie cu romanii? Toti titreaza "interventia lui Basescu cu romanii". In locul cuvantului interventie pot fi: discurs, alocutiune, iesire publica. Asta e sensul cuvantului interventie. M-am saturat sa tot aud si citesc de interventia cu romanii.

Fratilor, intelegeti naibii textul, chiar daca are o topica mai nefireasca. Nu va avea o interventie cu romanii, ci va clarifica cu romanii (suna urat ca-cu), probabil de-asta intercalarea respectiva, printr-o interventie - discurs, luare de pozitie, aparitie publica - lucrurile cu romanii. Eu asta inteleg din fraza. Si e simplu sa intelegem toti asta.

PS. Nu sariti cu comentariile, nu ma refer la modul in care va clarifica Basescu lucrurile si daca o mai poate face. Ma refer la constructia frazei lui si la faptul ca sunt scarbita sa tot aud de interventia cu romanii.

5 comentarii:

  1. Ce să le faci, dacă nu-şi folosesc suficient intelectul se uzează şi nu mai ştiu să pună virgulele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Andrei Gheorghe a spus odata, la o emisiune Nasul, o vorba care mi-a ramas in minte
    "Societatea in care traim se indreapta spre schizofrenie". Din pacate, omul are dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  3. da, e clar, tonomatele de la dex prezinta denaturat definitiile cuvintelor. rusine dinu patriciu

    INTERVÉNȚIE, intervenții, s. f. 1. Faptul de a interveni într-o acțiune, într-un proces, într-o discuție etc. ♦ Invazie armată sau amestec al unui stat în treburile interne ale altui stat sau ale altui popor. ♦ (Med.; și în sintagma intervenție chirurgicală) Operație. 2. Acțiune, efort, demers făcut spre a obține ceva, mai ales o favoare. – Din fr. intervention, lat. interventio.

    RăspundețiȘtergere
  4. @un basist din recolta 2004: sa inteleg ca tie ti se pare corecta interpretarea data de televiziuni, ingorand virgulele? ca nu inteleg de ce ai pus aici definitia din dex.

    RăspundețiȘtergere
  5. Presa face totul pentru a fi citita.

    RăspundețiȘtergere