luni, 9 ianuarie 2012

Old habits never die

Constat ca in presa metehnele proaste se transmit. In trecut, regaseam pe televiziunile de stiri fraze din articolele mele - nu ca as fi eu geniala, ci ca sunt ei lenesi si cand vad un subiect nici macar nu il mai reformuleaza, ci il iau ca atare.

Vad ca si TVR Info face la fel. Am scris un articol despre tratatul fiscal al UE care se lucreaza acum. Draful este de pe site-ul ziarului The Telegraph, dar ceea ce am scos in titlu, leadul sunt informatii care nu se gasesc acolo. Eu am consultat si alte publicatii si niste analize.

TVR Info insa a preluat ca stire informatia scoasa de mine in titlu si lead: Comisia Europeana primeste noi puteri, statele din zona euro vor putea lua decizii si in privinta pietei interne si ca noul draft e semnificativ diferit de cel initial. Si citeaza The Telegraph.

Nici macar n-au avut curiozitatea sa intre pe site-ul britanic sa vada ca nu exista acolo nicio formulare de acest gen, ca articolul nu e o traducere. Dar asta nu stiu telespectatorii lor. Probabil nici multi cititori. Insa stiu eu.

Am revenit in centrul de reciclare a subiectelor, care e presa romaneasca. Inca de vineri discutam sa scriu articolul despre tratat, draftul e prezent de vineri pe site-ul publicatiei britanice, dar numai azi dupa ce a aparut textul pe HN s-au trezit si cei de la TVR Info. Cu frazele mele, identic.

Nu mai mai indignez ca in trecut, nu conteaza ca eu am rapit cateva ore din timpul alocat copilului intr-o zi de duminica si am scris un articol care e copiat. Doar ma amuz si constat ca old habits never die. Din decenta insa, puteau reformula frazele.

Pana la urma is good to be back. Si pentru mine, si pentru altii, nu? :D

PS. In acest context, merita citite urmatoarele articole

Despre sinuciderea ziarului tiparit

Despre jurnalisti si curve

5 comentarii:

  1. Magdalena Moreh, Bruxelles17 ianuarie 2012 la 13:21

    Daca tu ai senzatia ca sta cineva de la TVR Info sa iti citeasca blogul, cand exista n surse de informatie, te inseli amarnic, dear.Si eu am aterizat aici pt ca mi-a atras cineva atentia ca e vb de TVR Info, altfel, sorry... nu ma prindeai. Probabil ca asa cum ai facut tu stire de pe ziarul britanic au facut si altii, e chiar aberant sa iti imaginezi ca esti plagiata :)) Colegii mei de la tvr info au luat probabil comentariul The Telegraph de pe agentii sau chiar direct de pe site-ul ziarului. Nu au trecut prin blogul tau, sunt sigura, e absurd sa te crezi o sursa, cand de fapt ai acces la informatiile la care toata lumea are. Tu nu esti o sursa pentru informatii europene, nu poti fi pentru ca esti la Bucuresti :) asa ca relax :) Cum ar fi ca eu sa ma supar ca hotnews sau mediafax sau altii preiau raspunsurile la intrebarile pe care le pun eu in conf de presa de la Bxl? fara sa aiba bunul simt sa mentioneze in text ... raspunzand unei intrebari TVR...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Magdalena, voi lua lucrurile pe rand:
      1. Articolul la care ma refeream era un articol publicat pe HotNews pe care, cu siguranta il citesc colegii tai, textul meu nefiind singurul preluat de pe HN. Deci nu era vorba despre un text publicat pe blog.
      2. Cum mentionez in aceasta postare, preluarea s-a facut din lene. Putea oricand, oricine sa gaseasca draftul pe ziarul britanic, cu trei zile inainte de a aparea articolul meu, atunci cand l-am gasit si noi, si sa faca stirea. Dar asta s-a intamplat la 2 ore dupa publicarea articolului pe HN.
      3.Nu este vorba dspre un comentariu, ci de draft. Prin urmare, tu imi scrii aici fara sa stii exact despre ce e vorba.
      4. Nu vreau sa ma lansez intr-o discutie despre cum sunt relatate chestiunile europene de la Bruxelles, in acelasi mod in care o pot face si eu si o fac din tara foarte bine. Nu intru in detalii, dar stii si tu foarte bine ca singurele lucruri la care nu ai acces nefiind acolo sunt briefingurile informale ale Comisiei sau conferinte organizate de diferite institutii sau organizatii sau publicatii sau diferiti actori. De unde nu prea vad relatari ale corespondentilor. Altfel, exista email, telefon si o intreaga retea incat sa poti acoperi afacerile europene foarte bine nu numai din Bruxelles. Si se intampla sa li se ceara oamenilor de-acolo articole pe baza unor informatii pe care colegii din redactie le vad in presa din tara, aflate de oameni care NU SUNT in Bruxelles. Dovada ca afacerile europene se pot acoperi si din tara, oricare ar fi ea este faptul ca presa europeana si-a retras corespondentii de-acolo, reducand numarul lor la jumatate, nu-i asa? Iar la toate evenimentele importante pentru Romania am fost acolo si am relatat. Compania mea, privata, nu de stat - deci condusa de reguli de piata si orientata spre profit, chiar si in conditii de criza imi bugeteaza astfel de deplasari cand subiectul o cere.
      5. Raspunsul la o intrebare pusa intr-o conferinta de presa nu este exclusiv. Nimeni de la AFP nu zice, atunci cand foloseste unr aspuns la o intebare pusa de un coleg de la Reuters, ca a fost o intrebare adresata de acela. Intr-o conferinta de rpesa nu are relevanta, prin urmare pretentia ta de a preciza ca e unr aspuns pus la o intrebare adresata de TVR este absurd.
      6. Asa cum ai postat acest comentariu trebuia sa iti asumi si celelalte doua, anonime, in care ma faceai terminata si frustrata. O postare care nu a fost observata si nu a suscitat comentarii acum o saptamana cand am scris-o, iata ca imediat ce te-ai sesizat tu (si nu publicasem comentariu sa fie vizibil ieri pentru ca nu am avut timp), suscita si interesul unor anonimi care ma insulta. Asuma-ti si asta. Nu am nicio frustrare, crede-ma, am remarcat amuzata preluarea, altfel, trimiteam un email in redactia ta in care atasam inregistrarea stirilor de la ora 11, pentru ca, monitorizand televiziunile, o avem si faceam transcript pus fata in fata cu leadu-ul articolului meu. Si atunci lucrurile ar fi devenit serioase. Asa ne-am limitat sa constatam in redactie si sa urmarim daca asta se mai intampla. Si apoi sa vorbim in TVR. Cat despre terminata, nu sunt nici personal, nici profesional. Traiesc cea mai buna si frumoasa perioada a vietii mele, ceea ce iti doresc si tie. Si la multe exclusivitati!

      Ștergere
  2. Magdalena Moreh, Bruxelles18 ianuarie 2012 la 13:08

    Dear, discutia de fond nu are sens, atata vreme cat poti crede ca eu (la varsta, experienta si pozitia mea) ma cobor la astfel de mizerii, sa postez comentarii anonime si sa te jignesc pe tine (sau pe vreun coleg). Da-mi un singur motiv pentru care as face-o. Draguță, oar ti-am atras atentia, intr-un dialog civilizat si la vedere :) ca e ridicol sa sustii ca ti s-a furat capodopera de catre tvr info, cand, de fapt, era un articol din presa britanica, vazut de milioane de oameni. Dar daca incepi cu chestii din astea... intra omul pe blog la tine odata-n viata si tu ii arunci in carca toate jignirile venite de nu stiu unde... orice dialog profesional cu tine devine pierdere de vreme. Nu mai am nimic de spus, decat ca mi-e mila ca pui la suflet ce arunca unii si altii pe net despre tine. Trist. Ieri a fost prima - iar acum e a doua si ultima mea postare pe blogul tau.P.S Iti multumesc de urari. Pentru mine cea mai frumoasa perioada a vietii a inceput acum vreo 22 de ani :) atat are fiica mea. Magdalena Moreh, Bruxelles.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu se intelege ceva, pai daca respectivele intalniri sunt off-the-record, cum sa faca relatari de la ele corespondentii? Poate nu am inteles exact sau poate nu va este clar ce vreti sa spuneti

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim: de obicei, cand Comisia urmeaza sa prezinte o politica importanta, niste masuri imporante, face cu o zi inainte de iesirea oficiala briefinguri off the record cu jurnalistii. ei pot folosi acele informatii, dar nu au voie sa citeze cu nume, pentru ca, de obicei, sunt birocratii care au facut politicile care vin la aceste briefinguri. si atunci apar surse comunitare, surse europene, surse din COmisia Europeana. deci informatiile de la briefinguri informale se pot folosi, dar nu se pot atribui cu nume, premune si functie.

    RăspundețiȘtergere