marți, 21 august 2012

Ce ne facem cu romii, mon frere?

  • 15.000 - 20.000 de romi straini instalati in Franta
  • 4.600 - 6.300 de euro anual este costul integrarii unui rom 
  • 713 euro este taxa pe care o plateste un patron care angajeaza un rom roman sau bulgar, din cauza restrictiilor pe piata muncii impuse inca de Franta cetatenilor romani si bulgari
  • 150 numarul meseriilor in care pot fi angajati acestia, meserii stabilite de guvernul francez, dar care trebuie autorizate ulterior si de prefectura
  • 300 de euro pentru un adult si 100 de euro pentru un copil primesc romii care accepta plecarea de pe teritoriul francez (termenul este indepartarea de pe teritoriul francez, nu expulzare, din moment ce suntem cu totii in spatiul UE de unde cetatenii UE nu pot fi expulzati)

Sunt cifrele prezentate de Le Monde, intr-un articol mai vechi in care anunta sedinta interguvernamentala de miercuri de la Paris in care se va discuta situatia romilor. Sunt cifre cu care se confrunta guvernul francez, care ar trebui sa decida, asa cum a fost anuntat de catre ministrul de interne, Manuel Valls.


Administratia socialista de la Paris a adoptat, dupa cum am vazut in ultimele saptamani, aceeasi politica a desfiintarii taberelor de romi si de indepartare de pe teritoriul francez pe care a avut-o si Nicholas Sarkozy. Imi amintesc vehementa Romaniei din acea perioada, acum, doar o consemnare ca s-au intors romi din Franta in Romania.

Pana cand vom vedea exact ce vor decide - din punctul meu de vedere, e nevoie de o politica integrata, asa cum sustin multi, la nivel national, din tara de provenienta si in tara de destinatie si cu bani pusi la dispozitie din fonduri europene - se gandesc la ridicarea masurilor tranzitorii pe piata muncii. Decizie care se ia tot azi-maine.

Un comentariu:

  1. Cum asa, integrarea se face dand din banii contribuabililor (fonduri europene) pe asa-zise programe de integrare? Integrarea e simpla: orice om cinstit, care munceste si nu fura e tratat egal de societate. Restul sunt tratati asa cum merita.

    RăspundețiȘtergere