joi, 23 august 2012

Cand MAE intra in politica interna

MAE s-a tinut intotdeauna departe de dezbaterea interna, chiar daca era legata de chestiuni care tin si de  competentele sale, cum este raportul asupra mecanismului de cooperare si verificare pe justitie. 

Nu mai este insa cazul acum. De dimineata vad un comunicat din partea institutiei: Reactie MAE fata de tergiversarea procedurii de desemnare a unui nou ministru al justiţiei.

Evident, se invoca MCV si angajamentele asumate in baza acestuia. 

„Blocarea de către CSM, în ultimele două săptămâni, a numirii unui nou ministru al justiţiei, nu a permis ministerului să desfăşoare demersurile necesare pentru ca astăzi,23 august, în şedinţa de guvern, să poată fi alocate resursele necesare pentru respectarea termenului menţionat, cu toate consecinţele care decurg din aceasta. Totodată, absenţa titularului portofoliului justiţiei, inclusiv în contextul demersurilor necesare în relaţia cu CE, a generat o problemă suplimentară în demersul României în plan extern. Amintesc faptul că, activitatea CSM a constituit în anii anteriori un subiect constant al criticilor CE. De altfel, în ultimul raport al CE (din 18 iulie 2012), Comisia a adresat CSM un set de 12 recomandări şi, în textul de ansamblu al raportului, un număr total de 22 de recomandări punctuale”, este declaratia ministrului Titus Corlatean, redata de comunicat.

Au fost o serie de intarzieri, in toti acesti cinci ani de existenta a MCV, dar MAE nu "s-a indignat" niciodata public. Si nu cred ca este cazul sa o faca. Este o depasire a cutumei, din punctul meu de vedere, pentru ca indica o politizare a unui minister care - e adevarat, are un ministru numit politic - trebuie sa se concentreze asupra aspectelor politicii externe a Romaniei.

Oare ministrul Titus Corlatean a ramas cu reflexul de a se pronunta si asupra chestiunilor ce tin de justitie, in urma detinerii recente a acestui portofoliu?

Nota bene: nu mai comentez faptul ca acest comunicat a  fost transmis presei intr-un moment in care CSM deja se intrunise si luase act de demisia Monei Pivniceru.

 Iata mai jos comunicatul integral:

Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu surprindere şi preocupare de amânarea repetată şi nejustificată a parcurgerii, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a procedurii de  desemnare a noului ministru al justiţiei.

Din perspectiva angajamentelor externe ale statului român, MAE constată că blocajul generat de lipsa de voinţă a CSM pentru derularea procedurii sus-menţionate riscă să genereze prejudicii grave în atingerea obiectivelor României legate de MCV. Mai exact, este vorba de  respectarea, în relaţia cu Comisia Europeana (CE), a angajamentelor privind intrarea în vigoare, la 1 septembrie 2012, a Codului de procedură civilă şi a legii de aplicare a acestuia, în conformitate cu programul de guvernare adoptat de Parlament, care presupune o reformă cu consecinţe benefice pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Acest proces înseamnă recrutarea unui număr suplimentar semnificativ de judecători şi personal auxiliar (grefieri etc.),  precum şi alocarea resurselor bugetare în acest sens.

„Blocarea de către CSM, în ultimele două săptămâni, a numirii unui nou ministru al justiţiei, nu a permis ministerului să desfăşoare demersurile necesare pentru ca astăzi,23 august, în şedinţa de guvern, să poată fi alocate resursele necesare pentru respectarea termenului menţionat, cu toate consecinţele care decurg din aceasta. Totodată, absenţa titularului portofoliului justiţiei, inclusiv în contextul demersurilor necesare în relaţia cu CE, a generat o problemă suplimentară în demersul României în plan extern. Amintesc faptul că, activitatea CSM a constituit în anii anteriori un subiect constant al criticilor CE. De altfel, în ultimul raport al CE (din18 iulie 2012), Comisia a adresat CSM un set de 12 recomandări şi, în textul de ansamblu al raportului, un număr total de 22 de recomandări punctuale”, a declarat Titus Corlăţean.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, consideră că, membrii CSM asupra cărora s-au ridicat semne de întrebare privind obiectivitatea şi caracterul nepartizan al acţiunilor au datoria legală de a finaliza cât mai rapid procedura de desemnare a unui nou ministru al justiţiei şi de a-şi concentra activitatea spre îndeplinirea obligaţiilor esenţiale vizând garantarea reală a independenţei justiţiei şi, respectiv, promovarea unui parteneriat autentic cu ministerul de resort pentru promovarea procesului de reformă în acest domeniu, în interesul statului şi al cetăţenilor români.

MAE îşi exprimă disponibilitatea de a oferi sprijinul necesar în demersurile pe plan extern pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în relaţia cu partenerii europeni.
 

Un comentariu:

  1. Un fel de eu centrez, eu dau cu capul al guvernului Ponta. Ma mir ca inca nu si-a oferit sprijinul stimabilul domn Voiculescu, Felix Voiculescu.

    RăspundețiȘtergere