vineri, 9 octombrie 2009

Suntem ridicoli in povestea cu Herta Muller

Un comentariu scurt: de ce devenim dintr-o data mandri de ea, ne-o arogam cu atata lejeritate, acum ca a castigat premiul Nobel pentru literatura? L-a castigat pentru stilul ei, pentru ce a scris IN LIMBA GERMANA. Nu pentru ca e la origini romanca.

Asa e, suntem insetati de astfel de exemple din randul natiei noastre, dar femeia asta a creat in Germania. Iar creatia ei a fost premiata, nu originea.

Da, ne bucuram ca a castigat, dar haideti sa nu facem o victorie nationala din asta. N-avem absolut niciun merit.

7 comentarii:

  1. Deh, reactie tipica romaneasca, din complex de inferioritate dam pe partea cealalta, vezi mah ca si ce e romanesc e bun - ca doar nu era sa ne mindrim cu Jiji ca inca nu si-a scris memoriile :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce prostia la romanii e cu mult mai mare ca la altii (fara vreo ordine anume):
    - pentru ca se cred autostiitori...
    - pentru ca vor sa le stie pe toate...
    - pentru ca vor sa le rezolve singuri pe toate...
    - pentru ca nu au incredere in nimeni ...si mai ales in cei mai destepti ca ei...
    - pentru ca bineinteles nu accepta niciun sfat...
    - se cred buricul pamantului...
    - refuza sa se documenteze...
    - nu cred in specialisti...
    - cred in fel de fel de conspiratii si manipulari - desi asta este viata...
    - nu cred ca tot ce se intampla la romani s-au intamplat la altii - mai de mult - si EXISTA DEJA SOLUTII CLARE SI VERIFICATE...
    - etc, etc, etc, etc, etc, etc, etc, etc.....................

    La Subiect:

    ...simt ca Herta este cel putin 1/2 romanca...
    ...si mai simt ca 1/2 romanca si 1/2 nemtoaiaca la total a fost 1/1 dovedit si probat ca a rezistat onorabil...
    ...si din pacate putini sau deloc din cei ce sant galagiosi si isi afiseaza cu impunitate un fel de romanism deochiat nu pot dovedi integritate similara...

    ...si mai cred ca este un subiect de meditatie (daca nu o lectie) pentru toata 'clasa culturala (zis elita) din Romania care a convietuit cum necum (unii chiar foarte bine) cu dictatura si a comunista si cea neocomunista ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am creat toate conditiile ca ea sa plece din Romania si sa aiba destule subiecte de scris astfel incat sa ia un premiul Nobel.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca fost cetatzean roman de origine (!) germana, bineintzeles vorbitor de limba Romana, nu pot sa-mi explic, cum romani totushi intelectuali, nu pot face distictzii de nuantza: una e sa fii german originar din Romania, si alta este sa fii "german de origine romana"!! Parerea mea este: "ori e prosti", ori se face!! Pe vremea mea situatia era totusi mai clara: eram cetatzean roman (loial) de origine germana (sas). Cea mai nobila realizare a Romaniei: a permis si finantzat invatzamintul in limba materna a minoritatzilor natzionale, de la gradinitza, la facultate!! Nemaivazut, nemaiintilnit in cele mai grozave democratzii. Veshnica recunostiintza! Aceasta generozitate a fost, cel putzin in ce priveste sashii, "rasplatita" cu un lucru aproape banal: nu-mi este cunoscut vre-un sas, care sa-si fi declinat competentza de a vorbi in limba Romana! Daca Herta Müller afirma, ca abia la 15 ani ar fi invatzat Romana, pot numai sa spun: cred ca minte!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie cel mai dureros lucru în povestea asta mi se pare ideea de a ne aminti de oameni care primesc distincţii atât de importante trecând peste faptul că oamenii respectivi au fost vânduţi ca vitele la abator statului german în anii '70 şi '80.

    Vorbă extrem de cinică a unui ministru comunist de atunci - citez aproximativ: "Cele mai importante bunuri de export ale noastre sunt saşii, petrolul şi evreii".

    Din cauza acestui cinism m-am născut şi am crescut într-o cetate săsească - Bistriţa - în care nu mai găseşti picior de neamţ. Şi cât de bine ne-ar prinde acum câţiva.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sasii au facut scoala aici, nu pe banii lor ca in vest si s-au carat, altii le folosesc priceperea... Au lasat totusi case , terenuri...
    Herta Muller sa se mai gandeasca si ca Germania a produs si doua razboaie mondiale si acolo ar foi fost tratata la fel daca ar fi comentat actiunile puterii.

    RăspundețiȘtergere