miercuri, 23 iunie 2010

Strategia nationala de aparare - singura fraza ce-ti atrage atentia se refera la pericolul pe care il reprezinta campaniile media comandate

Realitatea TV a dat breaking news cu o fraza din strategia nationala de aparare referitoare la amenintarea pe care o reprezinta "fenomenul campaniilor de presa la comanda, cu scopul de a denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false despre activitatea acestora" la adresa securitatii nationale. Mai mult, se vorbeste despre "presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice in vederea obtinerii de avantaje de natura economica sau in relatia cu institutii ale statului".

Comentariile pe care le auzi sunt de genul: fireste, se simt vizati, nu?

Asa o fi, nu asta vreau sa comentez. Si nu vreau sa comentez aici ce reprezinta astfel de afirmatii pentru libertatea presei sau daca o ameninta in vreun fel.

Vreau sa comentez strategia pe care am citit-o integral, cu mare atentie pe chestiunile ce tin de politica externa. Nimic memorabil, nimic nou, de la apararea anti-racheta la reiterarea eternelor obiective exprimate in ultimii ani, cel putin dupa aderare, daca nu si inainte de aderarea la UE. Nici pe Moldova nu e nimic nou: normal ca vrem demilitarizarea Transnistriei, pentru ca prezenta unor trupe straine pe teritoriul unnui stat vecin e perceput ca amenintare la securitatea nationala. Asta am mai zis-o, de fiecare data cand am sustinut pozitia Romaniei vizavi de confluctul transnistrean.

As fi vrut sa citesc o idee noua, care sa-mi spuna: iata o nuantare, iata ceva ce n-am stiut, ce n-am auzit in atatea randuri in discursurile presedintelui Basescu in fata ambasadorilor UE - cand prezenta liniile de politica externa -, sau la reuniunile anuale ale diplomatilor, sau in diferite ocazii. Hai sa privesc jumatatea plina a paharului: e bine ca suntem constanti si previzibili, asa si trebuie sa fim. Prin urmare, faptul ca documentul de 29 de pagini (nu toate dedicate actiunii externe si politicii externe) nu este decat o compilatie a ideilor arhicunoscute, nu ar trebui sa fie deranjant, nu? Ei bine, mie mi s-a parut deranjat prin faptul ca lectura a fost extrem de plictisitoare.

Asa ca de ce sa ne miram ca Realitatea TV (nu stiu Antena 3, ca televizorul din redactie nu e pe acest post) face breaking news si interpreteaza ceea ce se scrie in strategie ca un atac la adresa presei, a trustului, iar politicieni si analisti nu fac decat sa ii cante in struna.

Altfel, restul riscurilor, de la terorism la rachete de care ne va apara scutul, la scaderea demografica si calitatea proasta a educatiei, sunt arhicunoscute. Ok, daca ne trebuia un document care sa le adune pe toate pe niste pagini, intre niste coperte, atunci strategia si-a atins scopul.

4 comentarii:

  1. Daca eu stiu bine, o strategie nu doar anunta problemele, ci si ofera solutii, prioritizeaza, astfel incat pe baza strategiei sa se realizeze un plan de actiune. Caci daca ne oprim la jumatate de drum, si peste 50 de ani tot aceeasi strategie o sa o avem, din moment ce nimeni nu are vreo responsabilitate sau orizont de timp de a o pune in aplicare. Dar asta nu e numai problema strategiei CSAT, ci a majoritatii strategiilor pe care eu le-am vazut in zona insitutiilor publice... Pare a fi o clara lipsa de metoda si deci de eficienta in acest caz.

    RăspundețiȘtergere
  2. O "scapare" din strategia nationala de aparare (de fapt o vurnerabilitate evidenta) nu este si activitatea pe care o desfasoara cu osirdie si fara pic de eficienta actualul guvern al Romaniei ?
    Pina la urma, presa ce este : "ciinele de paza al democratiei" / "catelul de curte al puterii" ?
    Doamna Menaru, in UE (inclusiv UK), presa (care crtica puterea) e tot pericol public ?...
    Apropo, va amintiti finalul din "Z" (este vorba de jurnalul TV in care se da stiri si faza care urmeaza dupa aia) ?...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim 17.19: NU voi comenta despre ceea ce se discuta acum peste tot: daca presa este sau nu o amenintare la adresa securitatii/sigurantei statului. Voi spune scurt: nu, nu este. Dar ma opresc aici cu comentariile pe tema asta. scopul postarii era sa arat cat de lipsita de solutii si de idei noi este aceasta strategie, un document care ar trebui sa fie important pentru ROmania (ganditi-va la strategia de securitate a Rusiei, ce comentarii a suscitat, ce idei apareau acolo). ceea ce spun aici e ca partea de politica externa pare referatul unui student mediocru la stiinte politice sau relatii internationale. o inventariere a unor lucruri cunoscute, nu si solutii. si tocmai din lipsa unor alte idei a iesit in evidenta cea referitoare la presa, singura care merita sa fie retinuta. atat.

    RăspundețiȘtergere
  4. adevarul e ca sunt - i.e. guvernul presedentia, PDL... - mai incompetenti si mai deconectati de realitate decat vor sa isi inchipuie si cele mai binevoitoare persoane...

    RăspundețiȘtergere