miercuri, 27 octombrie 2010

Infrangerea noastra a tuturor

Am urmarit cu interes tot ce s-a intamplat astazi: marsul celor 30.000 de oameni din cei 80.000 clamati si antamati teoretic de sindicate si PSD, dezbaterea motiunii de cenzura, discursurile politicienilor, declaratiile oamenilor si ale liderilor sindicali, analizele liderilor de opinie si votul motiunii.

Sentimentul e unul foarte clar: nimeni nu poate clama victoria. Ceea ce s-a intamplat astazi este infrangerea noastra, a tuturor celor care traim in tara asta.
  • E infrangerea noastra, a celor din privat, a celor care muncim fara sporuri si stimulente si suntem impozitati si sustinem bugetul asta. De ce? Pentru ca intreaga situatie economica ne afecteaza, pentru ca avem un guvern inept, care continua sa fie in functie, dar avem si o opozitie la fel de lipsita de viziune si nu avem nicio alternativa la incompetenta celor care ne conduc. Asta mi se pare extrem de grav: nu avem alternativa. Ma gandeam ca eu sunt genul care merge si voteaza si ma intrebam cu cine voi vota peste 2 ani. Eu nu vad o alternativa competenta, in conditiile in care liberalii cu care am votat la parlamentare sunt dezamagitori - si au fost si atunci, insa mi-am spus ca sunt de drepata, ei sunt alegerea fireasca -, iar votul dat presedintelui a fost acordat fara convingere, cu dezgust, dar nu puteam vota cu un PSD-ist si nu o voi face niciodata. Mi-am admis greseala de-atunci, mi-am explicat optiunea in trecut.
  • E infrangerea angajatilor de la stat. N-au obtinut nimic dupa frigul rabdat timp de 6-7 ore in strada. Multi dintre ei nici nu aveau dreptul sa se revolte si mi-am exprimat in diverse randuri dezacordul cu cerintele lor, in conditii drastice de criza economica.
  • E infrangerea liderilor sindicali si a PSD. Din cei 80.000 de oameni anticipati sa participe la miting si mobilizati politic n-au reusit sa adune nici macar jumatate. Asta nu le zice nimic? Cel mai mare miting din Romania a parut mai mic chiar decat celalat cel mai mare miting anuntat in vara. Indemnul sa iasa bucurestenii a ramas fara ecou. Unii dintre ei chiar merg la job, altii au fost speriati de ploaie sau prea indiferenti, altii poate inteleg ca iesirea in strada nu le va imbunatati viata in viitorul apropiat, pentru ca e o profunda criza economica. Strang din dinti si merg mai departe, sperand ca, la un moment dat, va icnepe sa ne fie un pic mai bine. Teama ca manifestantilor li se vor alatura credinciosii de la Patriahie - aflati la cateva sute de metri de ei - a fost nejustificata. Singura speranta a oamenilor a fost in niste oseminte de sfinti, nu in liderii sindicali, in politicieni si in Guvern.
  • E infrangerea guvernului si a partidelor aflate la putere. Nu pot clama victoria, ar fi ridicol. Dintr-un motiv foarte simplu: guvernul asta merita sa pice. La fel ca toate guvernele conduse de Emil Boc. Da, e adevarat, Guvernul trebuie sa ia aceste masuri total nepopulare si dure, dar trebuia sa inceapa sa le ia inca de cand a venit la putere. A ratat un an intreg, daca ne referim doar la 2009, din motive electorale, ca presedintele Basescu sa fie reales. Cand toate statele UE luau masuri de criza, in Romania se vorbea despre muguri ai cresterii economice, masurile prezentate in primul plan anticriza, de pe la inceputul lui 2009 au fost reluate in timp, fara sa se faca nimic. Doar vorbe goale, pana in 2010. Din aceasta cauza, guvernul Boc ar trebui in acest moment sa fie doar o amintire.
  • E o infrangere a Opozitiei. Frecusurile dintre PNL si PSD de dinainte de motiune au aratat clar ca nu sunt in stare sa ajunga la consens cand au sarcina simpla de a da jos un guvern, asa ca te intrebi in ce masura ar fi fost in stare sa guverneze. N-au prezentat o alternativa viabila, un plan economic, au continuat cu populismele, cand toti stim ca masurile pe care le ia Guvernul asta inept trebuie luate. Cand FMI iti impune un deficit de 6,8% anul asta si unul de 4,4 % in 2011, cum poti vorbi despre cresteri salariale si alte pomeni? ce ar fi facut? Ar fi renuntat la acordul cu FMI? de unde ar fi luat atunci bani, pentru ca Romania nu are bani, simplificand lucrurile. Opozitia si-a aratat astazi limitele si faptul ca nu este o alternativa, nu vorbesc despre una serioasa, ci de o simpla alternativa.
  • Pe scurt, asa cum am spus, e infrangerea tuturor, pensionari si angajati, la stat sau in privat. Cert e ca suntem in criza, trebuie sa strangem din dinti si sa speram ca macar acum, in ceasul al 14-lea, masurile necesare redresarii vor fi luate, chiar daca efectele lor vor fi foarte greu de suportat. Cat despre ce va urma, e o infrangere pentru ca nici cei din opozitie nu sunt mai seriosi. Si atunci ce ne ramane de facut? Sa plecam? Eu am spus mereu ca vreau sa imi cresc copilul intr-o tara civilizata si ca as vrea ca tara asta sa fie Romania, sa nu fie nevoie sa plec sa realizez asta. Insa ma ingrozeste faptul ca fetita mea se va naste intr-o tara in care, cel putin in urmatorii 10 ani, nu exista speranta asta. Nu spun ca redresarea economica ne va lua 10 ani, ci ca existenta unei societati civilizate, functionale, bazate pe meritocratie si performanta nu exista. La cum arata clasa politica, nu cred ca o astfel de constructie va fi posibila prea curand. Si nu in conditiile in care societatea civila e si ea politizata, superficiala si aproape inexistenta in actiune.
Asa ca ziua de astazi mi-a lasat un sentiment de dezgust si de infrangere. Poate ca pesimismul meu e rezultatul prea multor ore petrecute in fata televizorului si a urmaririi atente a ceea ce s-a intamplat astazi, citind site-urile...

21 de comentarii:

  1. f frumos scris si sunt de acord cu analiza facuta

    insa ma intreb, daca nu ati fi primit educatia pe care ati primit-o, si nu ati fi avut un job remunerat cel putin decent, ati mai fi putut gandi la fel de echidistant? poate veti spune ca nu au legatura una cu alta...

    ati spus ca acest guvern merita sa pice, dar cei care au ajuns acum la limita existentei (coborati din privelegii mai mult sau mai putin meritat) probabil ca ar fi dorit cu orice pret ca acest guvern sa plece si sa vina altul... chiar daca se stie ca nu exista alternativa...

    pe de alta parte s-au strans oameni cat pentru un concert minuscul, in ciuda apocalipsei si indobitocirii de la antene si realitati

    CE E DE FACUT!?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am revazut zilele acestea un episod din West Wing si am inteles de ce guvernul nu a putut lua mari masuri pana in primavara lui 2010: avea nevoie de majoritatea parlamentara si de majoritate la Curtea Constitutionala deoarece toate masurile trebuiau legiferate.
    Asta nu inseamna ca le tin partea (sa le insir si eu caderile :) ). Am vrut doar sa subliniez ca problema e mult mai complexa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent articol si iertat sa fiu, mai cu bun simt decat cantarea si scuzarea conducatorilor si actiunilor lor aberante, intr-o tara plina de durere , pe care o faca numiti jurnalisti , chiar formatori de opinie, talentati dar fara tarie de caracter.

    Semneaza un

    Roman.

    RăspundețiȘtergere
  4. intrebare: ce ati fi zis daca guvernul Boc ar fi luat masuri dure din ianuarie 2009 (cand era inca aliat cu PSD pt ca PNL le intorsese spatele cu gratie, lucru de care un alegator de dreapta NU poate uita) astfel incat azi sa-l avem pe Geoana la Cotroceni si sa ni se spuna de la RTV ca toate merg struna in scumpa noastra tarisoara?

    RăspundețiȘtergere
  5. Anne-Marie, total de acord. Dezamagirea e poate sentimentul cel mai pregnant, ca de altfel mereu in orice are leg. cu statul RO. Nu dezamagire ca n-a picat Boc (pt. ponta, vanghelie & nastase) ci ca, asa cum spui, chiar nu mai avem(mai este) loc de intors cu speranta.

    Una peste alta, cred ca, dpdv al prioritatilor, datoria fiecaruia este pentru propria persoana (incluzand copiii), apoi familia, apoi restul.

    Asa ca, desi speranta moare ultima, nu uta ca si ce nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti...

    Numai bine si felicitari pentru articole!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu ce infrangere a angajatilor la particulari vezi, pentru ca sincer mie nu-mi convine sa mi se ia peste 50% din salariu cu impozitarea treptata.

    CY@

    RăspundețiȘtergere
  7. Ia spune, daca vii si ii urli patronului ca vrei salariu mai mare, ce zice? Te da afara. Asta daca nu esti un super angajat indispensabil. Atunci de ce bugetarii au tupeu sa faca proteste? N-au auzit de "nu-ti convine, cauta-ti alt job" ? Dar nu, prefera sa stea in fund si sa ceara. Si de ce nu, sa moara capra vecinului, sa sufere tot amaratul de la patron, care munceste pe branci pentru banii aia. Sa se puna impozit progresiv. Asta nu e comunism? Ala care oricum plateste procentual, mai mult, pentru ca are salariu mai mare, pe care il merita, sa i se impoziteze si mai mult?
    Esti praf! Du-te cu pluta!

    RăspundețiȘtergere
  8. De acord cu ceea ce ati spus, asa am spus si eu si nu o data. Guvernul Boc este responsabil pentru dezastrul politic, economic, moral in care se afla azi societatea romaneasca si nu pentru masurile pe care le-a luat ci pentru LIPSA acestor masuri la timpul potrivit. Din 2008 de cand au venit la guvernare nu au luat nici o masura pana in minunata luna mai 2010 cand FMI a spus STOP minciunii si a 2-a zi Dl Basescu aparea in fata natiunii anuntand apocalipsa, adica scaderea salariilor si a pensiilor. INCOMPETENTA Dlui Boc este atat de evidenta si a fost evidentiata si de nume mari, ex CEO de la Erste Bank, Dl Andreas Treischl nu o data.... Numai Dl Basescu il tine pentru ca Dumnealui are nevoie de un YES MAN ori Dl Boc e ceva ce Dl Basescu nu ar mai gasi... Copiii mei, mari si cu studiile terminate, cu familii la inceput de viata in 2 discuta deja despre Canada, nu au luat inca o hotarare, dar nu ma gandesc deloc cu placere la o eventuala plecare a lor pe alte meleaguri indepartate. Si spun ca ceea ce ii determina sa plece la o adica este lipsa de speranta de a schimba vreodata in Romania lucrurile in bine. Cat despre lipsa de alternativa, sunt de asemenea de acord, nici eu nu stiu cu cine as vota daca maine ar trebui sa votez, probabil nu as vota, ceea ce este si mai putin indicat... Dar plecarea Guvernului Boc este primul pas, un inlocuitor mi-e greu sa cred ca PDL nu are... Lipsa de credibilitate a acestui Prim Minsitru va face si mai dificila reformarea Romaniei...

    RăspundețiȘtergere
  9. Barbatsoi de la Parter27 octombrie 2010 la 22:25

    Este foarte clar pentru orice om lucid ca opozitia nu este o solutie in Romania, si nici nu poate oferi solutii. In acest caz, mai bine cu Basescu / PDL (si Boc, sau altul), decit cu PSD / PNL-Antonescu, pina ce vor aparea alte forte mai credibile.

    RăspundețiȘtergere
  10. Doamna Menaru,

    O intrebare : din cite cunoasteti Dumneavoastra, ati mai intilnit o situatie (in Europa, sa zicem) cind, la votul unei motiuni de cenzura, majoritatea guvernamentala sa nu participe la vot ?...

    Stiti vorba romanului "hotului, de hot i-e frica !..."

    P.S. Nu am inteles - dintr-o postare mai veche - la serviciu ascultati intreaga zi Realitatea si Antena ?!... De aici ati constatat ca profesia de jurnalist a fost pervertita ?... De ce trebuie sa mergeti asa departe ?...

    RăspundețiȘtergere
  11. nu stiu de ce crezi ca noi am putea fi intr-o societate organizata dupa valorile vestului Europei din moment ce in mod real nu le acceptam(sa nu uitam ca fara voturile stranierilor care au avut o perceptie diferita fata de optiunile celor din tara acum eram condusi de Geoana)si nu le-am acceptat niciodata in decursul istoriei noastre.Asta e Romania noastra...sunt sigur ca si a copiilor nostri.Nici eu nu-mi doresc un climat de asemenea incertitudini sociale pt copii dar ...nu va fi altul.Si tb sa muncim ca sa iesim din criza...nici asta nu se va intampla(cum am intrat asa o sa iesim)...dar raman tinerii crescuti de corporatii (din ce in ce mai multi) si ei, am impresia, ca nu se simt infranti...Si nici eu si altii nu ma simt infrant.Bine ai venit in Romania.:)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim 21.45: intr-adevar, educatia si remuneratia mea nu are legatura. :) ce e de facut? sincer, cred ca acum e de indurat masurile dure care se impun pentru iesirea din criza si apoi mai vedem. sunt adeptul desprinderii plasturelui dintr-o miscare, chiar daca durerea e mare, decat o icnercare de desprindere treptata, care doare mai putin, dar dureaza mai mult. iertati-mi comparatia, insa asta cred ca trebuia facut, inca din 2009. taiat in carne vie, ca sa ne revenim mai repede. in general, cand am de optat, optez pentru varianta mai rapida, nu pentru agonia lunga. :)

    @Maria: da, ai dreptate, contextul e mai complex.

    @Anonim21.52: pai in ianuarie 2009 era si partidul lui Geoana la guvernare, nu? stiu doar ca era in itneresul economiei sa ia masurile alea atunci.
    @Anonim 22.02: guvernul nu vorbeste despre impozitarea treptgata, mentinerea cotei unice e ceea ce sustine mereu guvernul si da asigurari in acest sens investitorilor si tuturor celor itenresati de asta constant.
    @Anonim 22.17: tin sa-ti atrag atentia sa-ti corectezi limbajul. aici este un forum de discutii civilizate, de aceea nici nu public comentariile care nu sunt la subiect sau folosesc un limbaj inadecvat. mi-am exprimat in repetate randuri dezacordul cu sindicalistii, cu cei de la stat care cer, cer, cer in aceste conditii de criza si carora le plang multi de mila, in conditiile in care nimeni nu a fost preocupat de toti cei din mediul privat care au suferit reduceri salariale sau de job-uri. Repet, guvernul nu vorbeste despre impozit progresiv. ca vorbeste opozitia, e treaba ei, nu e la putere, de-asta e opozitie.

    @Anonim 22.28: nu stiu in Europa cazuri in care majoritatea sa nu participe la vot, dar recunosc ca nu m-am documentat in acest sens. luni, cand am auzit o declaratie a Sulfinei barbu pe RFI in acest sens, in drum spre serviciu, mi-am pus intrebarea de ce nu voteaza impotriva motiunii si se abtin. am aflat mai apoi explicatiile. e ciudat sau nu? habar n-am, sincer. arata cata incredere au in propriii parlamentari.

    cat despre profesia de jurnalist, nu, nu doar din asta am ajuns la concluzia ca profesia de jurnalist a fost pervertita. ci si din experienta de pe teren, in care vad cat de slabi sunt reporterii, din intalnirile la evenimente si in deplasari cu "marii formatori", in care ii vad cat sunt de atarnatori si lingai cu oameni pe care apoi ii scuipa in talk show-uri. sunt insa si foarte multi oameni onesti in profesia asta, pregatiti, dar ei nu sunt in fata, din pacate. au decenta sa se pronunte doar asupra subiectelor pe care le stapanesc, recunoscand cand gresesc sau cand nu sunt pe deplin informati, oameni care lucreaza in acele televiziuni si sunt niste profesionisti desavarsiti. am o foarte buna parere despre grupul de jurnalisti acreditati pe Ministerul de Externe - am remarcat ca sunt foarte bine informati, cunosc subiectele, pun intrebari pertinente. din pacate, afacerile externe sunt cam ignorate in redactii, mai ales ale ziarelor sau televiziunilor de stiri, isi gasesc cu greu spatiu printre subiectele de politica interna.

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonim 21.45: intr-adevar, educatia si remuneratia mea nu are legatura. :) ce e de facut? sincer, cred ca acum e de indurat masurile dure care se impun pentru iesirea din criza si apoi mai vedem. sunt adeptul desprinderii plasturelui dintr-o miscare, chiar daca durerea e mare, decat o icnercare de desprindere treptata, care doare mai putin, dar dureaza mai mult. iertati-mi comparatia, insa asta cred ca trebuia facut, inca din 2009. taiat in carne vie, ca sa ne revenim mai repede. in general, cand am de optat, optez pentru varianta mai rapida, nu pentru agonia lunga. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. @Anonim21.52: pai in ianuarie 2009 era si partidul lui Geoana la guvernare, nu? stiu doar ca era in itneresul economiei sa ia masurile alea atunci.
    @Anonim 22.02: guvernul nu vorbeste despre impozitarea treptgata, mentinerea cotei unice e ceea ce sustine mereu guvernul si da asigurari in acest sens investitorilor si tuturor celor itenresati de asta constant.
    @Anonim 22.17: tin sa-ti atrag atentia sa-ti corectezi limbajul. aici este un forum de discutii civilizate, de aceea nici nu public comentariile care nu sunt la subiect sau folosesc un limbaj inadecvat. mi-am exprimat in repetate randuri dezacordul cu sindicalistii, cu cei de la stat care cer, cer, cer in aceste conditii de criza si carora le plang multi de mila, in conditiile in care nimeni nu a fost preocupat de toti cei din mediul privat care au suferit reduceri salariale sau de job-uri. Repet, guvernul nu vorbeste despre impozit progresiv. ca vorbeste opozitia, e treaba ei, nu e la putere, de-asta e opozitie.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Anonim 22.28: nu stiu in Europa cazuri in care majoritatea sa nu participe la vot, dar recunosc ca nu m-am documentat in acest sens. luni, cand am auzit o declaratie a Sulfinei barbu pe RFI in acest sens, in drum spre serviciu, mi-am pus intrebarea de ce nu voteaza impotriva motiunii si se abtin. am aflat mai apoi explicatiile. e ciudat sau nu? habar n-am, sincer. arata cata incredere au in propriii parlamentari.

    cat despre profesia de jurnalist, nu, nu doar din asta am ajuns la concluzia ca profesia de jurnalist a fost pervertita. ci si din experienta de pe teren, in care vad cat de slabi sunt reporterii, din intalnirile la evenimente si in deplasari cu "marii formatori", in care ii vad cat sunt de atarnatori si lingai cu oameni pe care apoi ii scuipa in talk show-uri. sunt insa si foarte multi oameni onesti in profesia asta, pregatiti, dar ei nu sunt in fata, din pacate. au decenta sa se pronunte doar asupra subiectelor pe care le stapanesc, recunoscand cand gresesc sau cand nu sunt pe deplin informati, oameni care lucreaza in acele televiziuni si sunt niste profesionisti desavarsiti. am o foarte buna parere despre grupul de jurnalisti acreditati pe Ministerul de Externe - am remarcat ca sunt foarte bine informati, cunosc subiectele, pun intrebari pertinente. din pacate, afacerile externe sunt cam ignorate in redactii, mai ales ale ziarelor sau televiziunilor de stiri, isi gasesc cu greu spatiu printre subiectele de politica interna.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mult adevar in acest articol, mai mult decat in toate declaratiile politicienilor aflati la putere si in opozitie la un loc. Asa e, problema noastra e ca nu exista o alternativa si ca politicienii au un singur scop: sa fie la putere ca sa se capatuiasca. Pai daca e asa, pe cuvant ca as prefera sa-mi donez lunar timp de 4 ani 1% din venit intr-un fond care sa fie folosit ca premiu pentru guvernanti si parlamentari (putere si opozitie). Iar bousul sa-l primeasca toti daca la sfarsitul mandatului au atins anumite obiective foarte clare si masurabile (gen PIB, rata de somaj, salariul mediu brut pe economie, deficit bugetar, etc.). Sa se imbogateasca daca asta vor, n-am nimic impotriva, dar sa o faca corect si doar daca tara asta merge spre bine.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Menaru,ma dezamagiti! Comentariile despre politica internationala si europena vi le citesc mereu cu atentie, dar astazi m-ati dezamagit.

    Scrieti: "Eu am spus mereu ca vreau sa imi cresc copilul intr-o tara civilizata si ca as vrea ca tara asta sa fie Romania, sa nu fie nevoie sa plec sa realizez asta.".
    Ca sa va cresteti copilul intr-o tara civilizata trebuie sa construiti civilizatia asta, nu doar sa o consumati pe cea construita in generatii de altii.
    Va intreb: in vreuna dintre tarile pe care le considerati civilizate s-a intamplat ca guvernul sa nu mai plateasca salariile asistentilor maternali care au in grija copiii abandonati de familii? Sau sa reduca la un nivel imposibil si rusinos indemnizatiile asistentilor personaelor cu handicap sever? Este vreo tara civilizata care in criza sa nu fi majorat un pic impozitele celor cu venituri foarte mari tocmai pentru a da o gura de oxigen celor aflati pe marginea prapastiei?
    Stiti vreo tara civilizata care sa fi pus la plata crizei numai populatia cu venituri obisnuite si sa-si fi protejat cu nesimitire bancile, bancherii, companiile cu profituri mari din energie, clientii, etc?

    Doamna va comportati ca un "asistat de lux". Vreti civilizatie pentru copilul dumneavoastra, dar nu faceti nimic sa o construiti in propria tara, vreti sa o primiti "de pomana" intr-o eventuala tara de adoptie.
    Civilizatia impunea in aceste vremuri grele o distributie dreapta a costurilor crizei, cam cum se intampla in tarile pe care le considerati dumneavoastra civilizate.
    Masurile grele sunt obligatorii, dar cine plateste nota crizei se decide politic. Romania este singura tara europeana care pune nota de plata exclusiv in sarcina nefericitilor.
    Alternativa la actualul guvern si la actuala majoritate politica nu era Raiul, ci doar o mai consistenta dreptate cand vine vorba de achitarea notei de plata.Un pic de bun-simt. Si de autentica ratiune de stat.

    casandra

    P.S. Precizez ca nu sunt in vreuna din situatiile descrise mai sus. Har Domnului, traiesc mai mult decat confortabil. Dar nu pot fi atat de egoista incat sa nu vad cum se prabusesc oamenii in jurul meu. Si eu nu am suficiente resurse sa-i ajut pe toti sa reziste.

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu lucrez la privat, iar pentru mine votul de astazi este o victorie. A avut multe infrangeri guvernul acesta (ca de exemplu, inlocuirea taieri pensilor cu marirea tvaului), dar astazi a reusit sa infranga. poate nu este o victorie pentru ei si poate nu este o victorie prea mare pentru mine, dar este o victorie pana la urma (cum numesti cand cineva castiga intr-o confruntare). si nu e adevarat ca nu a incercat nimic in anul 2009. poate nu a incercat cate trebuia, dar trebuie sa fie dreapta si sa-ti aduci aminte ca boc a picat in 2009 la o motiune pe niste legi din reforma care se incearca sa se faca.

    RăspundețiȘtergere
  19. Fiecare dintre noi a invins sau "a infrant" in functie de motivatia sa.
    Toata suprastructura societatii actuale este nunumai depasita ci si impotriva sensului pe care il dam notiunii de democratie.
    Societatea actuala e condusa de o structura de monopoluri "daruite" celor mai bine "inzestrati" - cel mai important fiind statul.
    Singurul mod prin care se poate schimba aceasta stare de lucruri este colapsul sau interventia externa. In istoria Romaniei, pana acum, interventia externa a fost singura care a schimbat organizarea statului: regimul fanariot, regulamentele organice, aducerea regelui.
    Din pacate orice "solutie" a cazut in traditionalul : voda + boieri + iobagi.
    Europa se indreapta spre nationalism, protectionism si autoritarism. Actualele "modele" de lideri agreati de popor demostreaza acest lucru(Berlusconi, Sarcozi, Putin). Ceilalti trebuie sa adopte si ei discursuri asemanatoare (Merkel - multikulti).
    Trebuie vazut pe "servetelul" cui nimerim de data asta si ce limba trebuie sa invatam: germana sau rusa.

    RăspundețiȘtergere
  20. Guvernul de centru-dreapta al Romaniei a supravietuit motiunii de cenzura si odata cu el ramane in aplicare planul de austeritate al Guvernului Boc. Motiunea a fost votata de 219 parlamentari, dar pentru a fi promulgata era nevoie de un total de 236 voturi. Cele 3 partide de opozitie care au initiat motiunea l-au acuzat pe actualul premier de incompetenta in gestionarea crizei si in scoaterea Romaniei din recesiune.

    Faptul ca Guvernul Boc a ramas in functie este o veste buna pentru FMI, a carui comisie a venit saptamana trecuta la Bucuresti pentru a evalua impactul planului de austeritate. Daca concluzia lor va fi favorabila, Romania va putea beneficia de o noua transa de imprumut in valoare de 20 miliarde de euro.

    La polul opus, cei 30.000 de manifestanti care cereau in strada demisia guvernului au fost nemultumiti de rezultatul votului, anunta AFP.​

    Reuters relateaza ca mentinerea Guvernului Boc inseamna de fapt mentinerea promisiunii unei noi transe de imprumut de la FMI, bani care vor merge catre sustinerea reformelor. Valoarea leului nu a fost influentata in nici un fel de votul de miercuri.

    Daca guvernul ar fi picat, atunci tara ar fi fost in deriva timp de multe saptamani pana la reconfigurarea situatiei politice, ceea ce ar fi influentat negativ moneda nationala care ar fi inregistrat o cadere drastica.

    Guvernul Boc se afla in functiune de 10 luni si a iesit invingator in fata ambelor motiuni de cenzura ale opozitiei. Printre principalele masuri de austeritate adoptate de guvern se numara scaderea salariilor bugetarilor cu 25% si cresterea cotei de TVA cu 5%.

    In mijlocul unor manifestatii in masa, Guvernul Romaniei a ramas in picioare dupa votul motiunii de cenzura initiata de o coalitie formata din PSD si PC si susinuta de PNL. In timp ce parlamentarii dezbateau motiunea, pe strazi protestau peste 20.000 de oameni impotriva masurilor de austeritate adoptate de guvern.

    Din iulie 2010, Guvernul Boc a diminuat salariile bugetarilor si a crescut cota de TVA. Aceste masuri de austeritate fac parte dintr-o intelegere a executivului roman cu FMI in perspectiva careia Romania a beneficiat anul trecut de un imprumut de 20 de miliarde de euro din partea FMI si a Bancii Mondiale, informeaza Novinite.

    Prim-ministrul roman Emil Boc a supravietuit unei motiuni de cenzura in Parlament pentru a doua oara in patru luni, guvernul sau de coalitie pastrandu-si unitatea, pe fondul protestelor stradale fata de masurile de austeritate.

    Analistul economic Alexandre Vincent a declarat ca Romania este acum la rascruce de drumuri, iar deciziile importante ar trebui luate in privinta reducerii cheltuielilor publice, scrie Bloomberg.

    RăspundețiȘtergere
  21. se va gasi un lider cu o echipa serioasa si credibila pana la urma. pana atunci, poate e mai bine sa nu ne incolonam in spatele lui vanghelie.

    RăspundețiȘtergere