miercuri, 12 noiembrie 2014

DEZBATEREA, cu D mare, electorală - comentarii si observaţii de a doua zi

Aşteptam, ca jurnalist şi ca elector, o dezbatere între cei doi canddaţi la preşedintie. I-am urmarit şi înainte de turul I, mai mult pe Klaus Iohannis, recunosc, pe Ponta îl vedem zilnic de 5 ori, i-am urmărit şi acum, între cele două tururi de scrutin. Pentru că vreau să votez - şi sunt unul dintre cei care susţin că trebuie să mergi la vot, altfel nu ai niciun drept să comentezi - informat.

Am aflat târziu, din motive obiective, că dl. Iohannis va merge la dezbaterea de la Realitatea. Am spus-o ieri, dacă vrea - aşa cum declarase într-un interviu pe care l-am ascutat ieri dimineaţă pe Rock FM - că va face tot posibilul să aibă o dezbatere cu Victor Ponta, atunci seara de ieri era ocazia perfectă.

Şi a mers: aproape singur, fără notiţe, dar, mai ales, fără antrenament. Şi voi remarca o treabă tipic românească, în ciuda faptului că el este neamţ. Aceeaşi treabă şi la el, şi la Realitatea TV: lipsa de pregătire a momentului, chiar dacă nu era sigur când va apărea el.

Realitatea TV a organizat execrabil dezbaterea:
 • moderatori foarte slabi
 • format improvizat
 • arbitraj prost
Postul de televiziune, aflat probabil la momentul lui de glorie şi de maxima audienţă, a părut total nepregătit: chiar dacă dl. Iohannis nu a anunţat decât cu 45 de minute înainte prezenţa la dezbatere, asta nu este o scuză.

Trebuia să lucreze cu cel puţin două scenarii:
1. cum se va desfăşura dacă nu vine Iohannis
2. cum se vor desfăşura lucrurile dacă vine - şi la cât au insistat cu venirea, pai acest scenariu trebuia lucrat cel mai bine. Formatul, întrebările, moderatorii - putea vorbi să fie oameni în stand by, nu domnisoarele alea care erau preocupate să spună că sunt "jurnalist de economic şi economist, sigurul acreditat la FMI", cum a făcut Denise Rifai.

Klaus Iohannis a reproşat la începutul dezbaterii că nu ştie despre ce este vorba, cum se va desfăşura discuţia. Păi dacă Realitatea era o televiziune "ca afară", că tot e la modă această sintagmă, în momentul în care a spus da, cu 45 de minute înainte de direct, i-ar fi trimis pe email tot desfăşurătorul. Gândit şi stabilit dinainte - dacă s-ar fi făcut asta.

Este ridicol Rareş Bogdan care susţine că prestaţia lui Iohannis a fost dezamăgitoare, că nu a fost pregătit şi a fost doar preocupat să se termine discuţia. Dar pregătirea lui si a colegilor lui, cum a fost?

Şi o ultimă consideraţie despre televiziune şi prestaţia ei: bine că nu s-a mers mai departe cu ideea ca Victor Ponta să continue în studiou. Pentru că "mai au fetele întrebări". Mai bine fără.

Despre prestaţia lui Iohannis

A avut atâta muniţie la dispoziţie încât este uimitor de modul în care s-a desfăşurat discuţia. Nu a avut replică, a avut momente de tăcere, s-a pierdut în tot felul de afirmaţii şi l-a lăsat pe Pointa să îl prindă în capcană cu cifrele alea rostite din teancul de dosare pe care le avea pe masă.

A avut scurte momente în care ţi-ai spus: a punctat, dar altfel, eu am rămas cu un gust amar. Voiam să fie convingător, să îi scoată pe cei nehotărâţi la urne.

Când a punctat:
 • când a spus ca, deşi Pointa ştie numărul de români din străinătate şi a fost în comunităţi, tot prost a organizat alegerile - însă a fost o replică venită mult prea târziu şi a fost o greşeală să lase să se insiste atât de mult pe votul diasporei (reprezintă 1% din voturi, îl votează oricum, trebuie s vorbească despre chestiuni care îi privesc pe electorii din ţară)
 • când a vorbit despre fiţuici
 • când i-a spus lui Victor Ponta să îşi ceară reciproc scuze, "dacă suntem domni" - l-a blocat pe premier, în sistemul lui nu există ideea de a-şi cere scuze, prin urmare, este un domn sau nu?
 • când l-a făcut pe Victor Ponta să tacă şi să pară timorat - pentru că au existat şi astfel de momente, iar unul este cel invocat mai sus
Însă a greşit mult:
 • prin faptul că nu a replicat că cifrele acelea sunt relevante să fie ştiute dacă ar fi premier, dar el va pune un premier care va şti răspunsul la acele întrebări
 • prin faptul că nu a venit pregătit: cu nume, cu proceduri, cu articole din Constituţie - dacă tot le-a invocat, măcar să le nimerească numărul
 • că, fiind probabil dezbaterea vieţii lui de candidat prezidenţial, nu a venit pregătit să facă faţă obrazniciilor premierului, că nu s-a antrenat.
Ce fac consilierii lui Klaus Iohannis? Dacă, realmente a vrut o dezbatere, aşa ca Realitatea, trebuia să se pregătească pentru acel moment. Să se antreneze. Am văzut cu toţii în filme şi documentare americane modul în care îşi pregătesc candidaţii dezbaterile:
 • anticipează întrebările dificile şi pregătesc răspunsuri
 • dacă nu sunt buni oratori, exersează gesturi memorabile
 • pregătesc întrebări prin care să îşi bage în corzi adversarul - şi aici, repet, avea muniţie la dispoziţie cum cred că nu a avut niciodată vreun candidat în România (de la justiţie şi corupţie, sistemul mafiot,  la situaţia economică, creşteri de taxe)
Toate astea nu s-au întâmplat. Civilitatea lui Iohannis, despre care au vorbit mulţi, nu ţine la marea masă. La nehotărâţi, care cred că sunt peste medie, nu cred că a contat foarte mult, pentru că ei aveau nevoie de ceva să îi convingă să facă gestul minim de a merge la urne şi, mai apoi, de a-l vota.

Înţeleg că va merge şi la B1, în seara asta. Nu ştiu cât va reuşi să recupereze, nu ai niciodată o altă ocazie de a face prima impresie, nu-i aşa?

Sper să văd, de dragul dezbaterii şi al show-ului politic, un alt Klaus Iohannis. Mai bun. Încă vreau să cred că poate mai mult. El mai poate surprinde, pe Victor Ponta îl ştim.

Va recomand să vă uitaţi pe fotografiile făcute de Andrei Pungovschi, pentru Decât o revistă, în culisele dezbaterii. Ele vorbesc mai mult decât toate cuvintele rostite aseară. Le găsiţi la acest link.

UPDATE 12.46. Prin postarea de pe facebook, cu explicatii, Rares Bogdan imi confirma ca nu au lucrat la scenariul 2, in care ar fi venit Iohannis, ca el s-a bazat ca nu vine, in urma informatiilor de la membrii ACL. Cititi aici. Asta oricum nu e o scuza, e o treaba tipic românească.

Un comentariu:

 1. Pe VP nu-l bati cu cifre ca intotdeauna va gasi unele pozitive si ascunde ceva sub pres, si oricum pozitia in cauza e cea de presedinte nu de premier. Trebuie discutat de 'valori', de 'adevaruri', de directii si de incredere, nu cifre si articole de lege.
  Cine o sa-l voteze pe Iohannis o va face doar pt. motivul ca are mai multa incredere in el decit in contracandidatul lui, nu pt. cita economie sau legislatie stie.
  Iar despre uitatul lui Iohannis la ceas, nu am vazut un raspuns de bun simt: ca acolo a fost furat cu arbitri de 2 bani. A incercat el sa-si contabilizeze singur timpul alocat daca altii nu au facut-o.
  De acord ca asa zisa dezbatere a fost de toata jena organizata.

  RăspundețiȘtergere