miercuri, 21 iulie 2010

De cati politisti e nevoie sa puna catusele unui fan Gary Moore?

Raspuns: 3 in civil, 3 jandarmi si cativa, printre care si un comisar, de la Capitala.

Duminica seara, la concertul Gary Moore, am trait o experienta noua pentru mine si primul contact direct cu minunata politie romana. O experienta socanta, prin modul in care politia vede infractorii, sau in cine vede politia infractorii si modul in care trateaza cetatenii cu spirit civic. Dar sa va spun intai povestea si apoi toate anomaliile.

Mergeam spre Zone Arena impreuna cu prietenul meu si in drum, aproape de intrare, in vedem pe un amic.

-Salutare dom'le, ce faci?, il intreaba prietenul meu.
- Uite, ma iau astia ca am cumparat un bilet de la bisnitari.
- Nu astia, ai auzit?, il interpeleaza un tip tuciuriu, care il inghiontea mereu sa il faca sa mearga inainte.

Noi ne-am oprit si ne-am spus sa stam sa vedem ce i se intampla. Amicul e un om serios, intre 35 si 40 de ani, cu familie si copil mai mic de un an de zile. Nu intelegeam cine il ia pentru ca tocmai cumparase un bilet de la speculanti. O greseala, e adevarat, pe care insa o fac multi, fara nicio consecinta.

Am vazut grupul care il talona strans pe acest amic - format din vreo trei civili si trei jandarmi - mergand la grupul de bisnitari pe langa care trecusem si care tocmai ne oferise soptit bilete mai ieftine la concert. De fapt, inca din urma cu vreo 50 de metri am fost ofertati cu bilete, de care nu aveam insa nevoie.

Cand l-am vazut pe amic inconjurat de unii, cu un malac in maieu care gesticula si apoi tot grupul indepartandu-se, in timp ce jandarmii nu faceau nimic si nu insoteau grupul, am hotarat cu prietenul meu sa merge dupa ei, sa vedem ce ii fac amicului, unde il duc.

De la cativa metri departase situatia parea astfel: amicul nostru, luat de bisnitari la inghiontit, fara ca jandarmii sa faca nimic. Si ne-am zis ca toti sunt pe-o mana, asa ca trebuia sa ne asiguram ca nu i se intampla nimic.

Pe masura ce ne apropiam de grup, il vedeam pe amicul nistru gesticuland si explicand ceva, nu auzeam, dupa care dintr-o data l-am vazut pus la pamant, cu fata in iarba.

Am fugit acolo si l-am vazut incatusat.
- De ce il tratati asa, ce a facut, de ce va purtati asa?, am intrebat impacientati.
- Nu va bagati, suntem de la politie, a spus tuciuriul.
- Si de ce il imobilizati asa, ca nu a facut nimic, insistam noi.

Niste jandarmi ne-au luat la intrebari:
- Cine stunteti, dati-va de-aici.
- Suntem amicii lui, ii cunoastem pe omul asta si vrem sa vedem daca este ok, sa intelegem ce i se intampla. Suntem niste cetateni care vad ca bruscati un om si ii puneti niste catuse, fara ca el sa se fi manifestat violent.

L-au ridicat, se vedea ca era foarte speriat si se indepartau de zona concertului. Am urmat grupul, iar prietenul meu a scos telefonul sa filmeze. In spatele meu, doi jandarmi sopteau unul altuia: Ia vezi, asta filmeaza.

Am ajuns in parcarea de al benzinaria Agip de langa Zone Arena, din Floreasca, si acolo am vazut o masina a politiei. Amicului i-au scos catusele si au icneput sa stea de vorba cu el. Tuciuriul a venit tantos la noi sa ne intrebe ce vrem.

- Suntem prietenii lui, vrem sa stim ca e ok.
- Plecati de-aici, n-aveti ce cauta aici.
- Suntem intr-un spatiu public, stam pana cand se lamureste situatia.
- Sunteti in parcarea Agip.
- Pa si sunteti patronul Agip sa fie proprietatea dvs. privata?
- Stiti ca va pot acuza de interferenta in ancheta si ca e o infractiune.
- Dar nu interferam, stam aici deoparte sa vedem ce se intampla cu prietenul nostru. Mai bine duce-ti-va si lamuriti situatia acolo, am spus eu, agasata. (Am gresit, recunosc, dar deja devenisem noi problema, in loc sa o lamureasca pe cea a prietenului nostru).
- Nu-mi spuneti mie ce sa fac. Ia, legitimati-va.
-Legitimati-va si dvs.

Si-a scos legitimatia, nu i-am retinut numele, dupa care prietenul meu a dat buletinul, iar eu datele, pentru ca, fiindca nu aveam niste buzunare sigure, nu imi luasem cu mine la concert decat telefonul.

Intre timp, politistul tuciuriu aflase de la jandarmi ca prietenul meu filmase cum il duceau pe amicul nostru.
- Sa stiti ca n-aveti nimic ilegal pe filmarea aia.
- E doar o filmare, ne-am filmat prietenul.

N-am fost in momentul acela pe faza sa il nintre: si atunci de ce te nelinisteste? Ca filmarea devenise foarte importanta pentru el. Asta dupa ce un jandarm a venit si ne-a zis sa o stergem.

- De ce sa o stergem? Eram intr-un loc public, pe strada, filmez ce vreau, i-am raspuns prietenul meu.

Jandarmul a dat inapoi in fata acestui argument. pentru ca, de exemplu, nu venise nimeni sa ne zica ceva in genul: e o actiune a politiei pe care nu ai voie sa o filmezi. Desi, repet, fiind intr-un loc public, nu cred ca se sustine acest argument.

Intre timp, amicul nostru incerca sa lamureasca situatia. Vazandu-ma mai infipta, malacul in maieu a venit la mine.
-Haideti sa va spun ceva.
- Cine esti, dom'le? Esti de la politie?
-Nu.
-Atunci nu ai nimic sa-mi spui.
- Pai eu i-am vandut biletul, le-am spus baietilor ca eu i l-am vandut. (Baietii erau politistii sub acoperire).
- Pai si de ce nu mergi la ei sa le zici (eram la2 metri distanta). Du-te-acolo, dom'le, spune-le.

Malacul a mers la politisti, a stat un pic de vorba cu ei, dupa care nu l-am mai vazut, a disparut subtil.

Povestea amicului era urmatoarea: a cumparat biletul si imediat dupa aceea a venit la el tipul tuciuriu si l-a luat la intrebari si i-a zis sa il insoteasca. El a crezut ca este buzunarit si l-a indepartat spunandu-i:
- Ce vrei, dom'le, nu vin niciunde, eu intru la concert.

Si s-a trezit inconjurat si talonat si indepartat de intrarea in Zone Arena. Atunci l-am intalnit noi. Politistii l-au dus la bisnitari, ei au confirmat ca i-au vandut biletul, iar amicul, convins ca s-a lamurit situatia, le-a zis ca da biletul inapoi, sa-l lase sa intre la concert. Asta gesticula cand il vedeam noi, speriat de ce i se intampla. Si atunci au sarit pe el si l-au incatusat.

- Dom'le, dar nu ti-am aratat legitimatia?, l-a intrebat tuciuriul.
-Ba da, domnule, dar si eu imi pot scoate la imprimanta o astfel de legitimatie. De unde sa fi stiut ca nu e un fals?
-Da' ce, dom'le, daca sunt tigan trebuie sa fiu infractor? Eu am invatat, da, de-am ajuns politist.
- Haideti, nu faceti din asta acum un caz de rasism, i-am spus eu.

Fara sa fii rasist, dar omul ala arata ca toti bisnitarii aia, era foarte bine sub acoperire. Cand ti se intampla asa ceva te sperii, normal.

Politistii i-au luat biletul si l-au rupt.
- Stati un pic, ca nu inteleg ceva: dvs. ma ridicati pe mine, ca am cumparat, dar bisnitarilor nu le faceti nimic?, a intrebat uimit amicul nostru.
- Dom'le, noi ii stim, dar sunt pe-o mana cu organizatorii: ei le dau bilete gratuite, pe care bisnitarii le vand sub pretul de la casa. N-ai putut, dom'le, sa iei bilet de la casa?, l-a intrebat seful lor, un comisar.
- Domnule, am gresit, recunosc. E prima ora cand iau bilete de la bisnitari si mai bine nu ma uitam la cei 20 de lei, cat era diferenta. Recunosc ca am gresit, dar nu inteleg de ce nu le faceti nimic lor, a zis prietenul nostru.

Raspunsul comsiarului m-a lasat masca, asa ca mi l-am notat repede in telefon:
- In Romania nu mergem pe preventie, mergem pe vechile metode militienesti.

Ma intreb ce ii mai trebuia ca sa ia masuri si impotriva bisnitarului. Ala venise la ei sa le spuna ca ii vanduse biletul amicului nostru, recunoscuse asta, iar ei l-au lasat sa plece, in schimb amicul fusese incatusat, talonat si dus prin multime la masina politiei. Probabil daca nu eram si noi, ajungea direct la sectia de politie. La Sectia 6, de-abia am aflat de la un jandarm unde il duc si care e cea mai apropiata sectie.

-Vedeti alea doua masini parcate? Un Passat si un Audi? Sunt ale alora care v-au vandut biletul, dar noi nu le putem face nimic, a spus comisarul.

Serios? Dar poti sa-ti umflii muschii in fata celui mai slab?

- Eu lucrez de 13 ani in politie, dom'le, si tot nu am masina mea, iar ei au masinile alea. Si tot despre politisti se zice ca sunt corupti, a inceput comisarul.

Pai si de ce nu ii arestati si nu luati masuri impotriva celor corupti, ca sa nu va suspectez ca fie sunteti pe o mana cu ei, fie sunteti incompetenti? Legea e de vina, sugera el. Pai si ce, n-aveti ministru, n-aveti asociatii profesionale care sa merga cu o initiativa legislativa la un parlamentar? Sunteti cetateni si voi, puteti avea initiva legislativa, care apoi sa va fie promovata. Asa ca nu dati vina pe lege.

In final, am plecat spre concert toti trei, amicul si-a luat bilet de la casa de bilete. Inauntru, vine un tip la el: "Omule, esti un erou acum. Am vazut cand te-au luat, ce ti-au facut? Eu la toate concertele imi iau de la bisnitarii astia, sunt cunoscuti, peste tot sunt ei, la Sala Palatului, oriunde sunt concerte. Dar acum n-am mai avut curajul, dupa ce te-am vazut inconjurat de aia. Si apoi, dupa ce te-au luat, au disparut ca potarnichiile", a spus acesta.

Cateva consideratii:
  • Nu inteleg de ce doar cel care cumpara biletul de la bisnitari este luat de politie si nu si cel care vinde. Mai ales ca ai marturia lui ca el i-a vandut biletul. (Subliniez, amicul nostru insusi a recunoscut ca a gresit, nu asta e in discutie.)
  • Politistii recurg imediat la agresivitate. Cand bisnitarul le-a spus pentru prima data politistilor ca el i-a vandut biletul, el a crezut ca astfel se lamuresc lucrurile, ca nu este el cel suspectat ca vinde, asa cum a crezut. Si a spus: Ok, va dau biletul, acum pot sa ma duc la concert. Si atunci s-a trezit trantit pe iarba. Justificarea politistilor: s-a opus invitatiei de a-i urma. Ce era daca ii explicau procedura mai bine si ii inlaturau temerile si astfel intelegea si el ca e o chestiune de timp sa se intoarca la concert?
  • Cand v-am vazut pe voi m-am linistit, ne-a spus el ulterior. Ma gandeam ca macar vedeti si voi ce se intampla, ma cunoasteti si daca ma duc undeva aflati si voi. Cred ca nu m-au dus la sectie ca ati venit dupa noi si ati vrut sa vedeti ce se intampla si astfel au fost dispusi sa ma asculte si sa lamurim situatia, ne-a mai spus el.
  • Suntem atat de neincrezatori in fortele de ordine ca fie le suspectam ca sunt pe-o mana cu cei care comit faradelegi - cum a fost cazul nostru - fie le punem la indoiala identitatea - amicul nostru le-a si zis: oricine isi poate scoate la imprimanta si baga in tipla o legitimatie, de unde sa stiu ca nu e falsa. Mai ales ca, repet, politistul sub acoperire arata precum cei care ne oferisera inainte si noua bilete, nu stiai daca e intr-adevar politist sau "unul dintre baieti", care vroia sa te buzunareasca.
  • Lamentarea comisarului ca asa e legea, ca aplica procedeele militienesti din trecut, ca nu sunt proactivi, nu se sustine. Daca legea e asa proasta, de ce nu incearca sa o schimbe? Am spus mai sus cum.
Cam asta e povestea primei mele "ciocniri" cu politia romana. Care isi umfla muschii in fata unuia care a cumparat bilet de la bisnitari si a altor doi care vroiau sa vada ce se intampla. Credea probabil ca ma intimideaza cu argumente sunteti in parcarea Agip sau legitimati-va. Ei bine, nu.

Pe de alta parte, prietenul meu m-a intrebat: daca erai contabil si nu stiai cum e cu spatiul public, daca nu erai jurnalist, mai erai asa incisiva si curajoasa? Nu stiu, probabil ca oamenii se tem si vor sa evite orice problema. Dar daca ai spirit civic, de ce sa nu te bagi. Duminica seara nu am spus niciun moment ca suntem jurnalisti, niciunul dintre noi. Eram doar niste cetateni care vor sa se asigure ca nu se face un abuz.

11 comentarii:

  1. Draga Anne-Marie,

    Nu poti sa-ti inchipui cat de violenti/agresivi sunt jandarmii prezenti la evenimente, un alt exemplu fiind stadioanele. Se vorbeste mereu despre "huligani" dar jandarmii sunt aproape intotdeauna adevaratii instigatori. Am patit si eu la fel cand am fost la un meci cu un nepot. Nu stiu cum s-a nimerit sa fiu considerat un "huligan" doar fiindca ma aflam pe un trotuar gresit.

    Am fost bruscat, impins, injurat de o duzina de jandarmi fara niciun motiv. Orice argument rational ii intarata si mai tare. Atunci i-am inteles pe tinerii care se provoaca, e absolut inuman sa fii tratat ca un animal, cand mai si platesti bilet.

    Eu doar vroiam sa-mi duc un nepot la primul lui meci de fotbal si am fost incadrati amandoi drept huligani. O amintire care si acum ma frustreaza la maxim. Am renuntat la meci din cauza ca nepotul se speriase, in fine am vrut sa-i arat ce inseamna fotbal si a avut parte de o intalnire cu mitocania si violenta (verbala dar chiar si fizica pe alocuri) jandarmilor romani.

    De la acea intamplare, nu mai judec pe tinerii de pe stadioane. Jandarmii ii provoaca, ii injura si ii umilesc nonstop. Abia asteapta sa intervina cu bastoanele pe niste suporteri amarati, ca sa-si refuleze violenta exersata la antrenamentele de evacuarea maselor.

    Insa grav de tot este ce se intampla cu bodyguarzii BGS de pe la concerte, acolo chiar ca nu exista niciun fel de certificare, nicio preselectie pentru a fi ... paznic.

    Deh, mentalitate de paznic... le inteleg pe undeva excesul de forta: cum este sa te trezesti peste noapte cu o autoritate in fata unor multimi? O astfel de putere/autoritate parca le ia mintile instant, parca devin posedati de "rolul lor de mentinere a ordinii publice".

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare.

    Metoda mea pe care care am aplicat-o cu success de cate ori am avut neplaceri cu politia si am fost convins ca am dreptate a fost sa sun la 112 si sa cer inca in echipaj de interventie. In primul rand ce vrei sa faci este sa lasi cat mai multe urme in sistem pentru a descuraja capetele caschetate sa devina prea patrunsi de natura serviciului si sa incepe sa-ti incalce drepturile.

    Sunati la 112 imediat ce aveti orice dubiu ca cei care va interpeleaza sunt realmente politisti, si daca vedeti ca se comite un abuz clar (incatusare fara violenta, etc).

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alex: foarte buna sugestia ta si foarte folositoare. sincer, atunci nu ne-am gandit la asta. eram preocupati pentru soarta prietenului si cand am vazut masina politiei ne-am lamurit ca aia erau, intr-adevar, politisti.:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Este incredibil ce povestesti. Si cum Doamne, iarta-ma sa ai incredere in astfel de forte de ordine, care se uita cu jind la masinile bisnitarilor si iti spun ca nu au ce sa le faca?? Este incredibil! Prietenul vostru a avut mare noroc cu voi!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Irina: nu-mi venea sa cred ce traiesc, eram extrem de indignata si cam irationala. ca i-am zis aluia sa ne lase pe noi in pace sa observam si el sa mearga sa isi continue acncheta pentru a lauri situatia. nu prea e ok sa ii zici asta unui politist, recunosc. dar cand am vazut ca pe bisnitar il lasa sa plece si pe amicul nostru l-au luat in catuse, dupa ce il impachetasera pe iarba si stateau 3 pe el, fara ca ala sa miste si sa se zbata, nu mi-a venit sa cred. am uitat sa zic ca politistul tuciuriu zicea ca amicul nostru a incercat sa dea in el si i-a rupt bratara de la mana, care era desfacuta, nicidecum rupta. iti dai seama, dc era singur amicul nostru si nu eram noi, ziceau politisti ca a dat in ei si il duceau la sectie. cand noi am vazut clar ca n-a fost situatia de asa natura si le-am zis, ne-am contrazis cu ei. asa ca acum avea si amicul nostru martori, nu numai politistul. ce mai, politia romana. dar nu ma gandeam ca sunt asa axati sa recurga la violenta. ne-am explicat insa ca l-au gasit pe amicul nostru sa le dea o lectie alora care ar mai fi vrut sa ia bilete de la bisnitari. l-au folosit pentru descurajare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Strig 911, cineva sa vina repede. Să ma salveze!

    Bună chestia asta cu apel la Poliţie să te salveze de Poliţie. Chestiunea este că dispeceratul va ajunge, inevitabil, la acelaşi echipaj de poliţie...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Menaru

    Bai, ce chestie!!!! Si nu ai chemat repede o echipa de la Realitatea TV sau Money Channel sa filmeze??? Inseamna ca nu esti jurnalista, clar, mami

    RăspundețiȘtergere
  8. Si culmea este ca noi le platim salariile astora. Ma intreb ce problema avea politia romana ca un cetatean cumpara o marfa de la un alt cetatean. Adica nu poti cumpara un bilet de la cineva, fapt ce probabil contravine conventiei pe care o ai cu prestatorul concertului. Ce problema are aici politia romana, platita de noi , repet, nu vad.Combat evaziunea fiscala?? Bisnita - exista termenul asta in codul penal??

    Metoda cu 112 am aplicat-o si eu cu succes, in mai multe ocazii, chiar si pentru capace de canal furate. Nu mai au cum sa se eschiveze, totul devine inregistrat cu proces verbal.
    Pacat ca nu ati retinut numele "tuciuriului" poate cine stie devenea exemplu de restructurare intr-un minister mult prea umflat pentru vremurile de criza prin care trecem.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim 21.34: E clar ca ne cunosti si ca esti coleg de presa cu noi. Unul frustrat, as indraqzni sa spun. Poate tu ai fi chemat realitatea sau TMCTV, noi nu suntem atat de fricosi sa avem nevoie de ajutorul unei camere si a colegilor de serviciu sa rezolvam o problema in mod decent, mai ales in conditiile in care nu am facut nimic gresit si eram doar niste cetateni cu spirit civic. Asa ca iti lasam tie placerea sa chemi televiziunile, daca tre simti atat de nesigur in a dialoga cu autoritatile, oricare ar fi ele. Noi nu suntem genul de jurnalisti care sa ne fluturam legitimatiile la fiecare iesire din casa, in fata tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Vreau sa-ti multumesc tie si prietenului tau pentru felul in care ati reactionat, pentru prezenta de spirit. intr-o invalmaseala de "sentimente" care se succedau incredibil, ati fost reperul de care aveam nevoie ca sa restabilesc ordinea in valiza cu emotii. Am ramas si acum cu o gramada de "nu inteleg" in bagaje. cel mai probabil am fost, asa cum imi spunea un prieten, muscat de un crocodil "pierdut" ale carui falci le-ati descurajat voi prin felul in care v-ati comportat.

    RăspundețiȘtergere
  11. Parca e o chestie de aia stranie ruseasca. Mai rau, Kafka!

    RăspundețiȘtergere