joi, 22 iulie 2010

Unde sunt intelectualii romani? Unde sunt comentatorii romani vesnici prezenti pe televiziuni cand e nevoie de ei?

Am comentat intr-o emisiune la TVR campania inceputa saptamana trecuta de cateva ziare occidentale impotriva Romaniei, privind introducerea moldovenilor pe usa din spate a UE, introducerea de mana ieftina de lucru, bagararea in UE a celui de-al 28 -lea stat de catre presedintele Basescu. N-am mai avut timp sa o fac si pe blog si nici nu voiam sa fiu redundanta.

M-am intrebat care e motivul campaniei. Inca nu stiu exact. Pot spune doar ca evenimentul major care ne asteapta este aderarea la spatiul Schengen in luna martie 2011, o decizie politica - asa cum spunea si fostul comisar Leonard Orban, chair daca e bazata pe evaluari tehnice - si care ar putea fi tinta. Sa fie asta? Inca mai caut un raspuns. Imi aimintesc insa bine campania tabloidelor britanice din vara anului 2006 inainte de aderarea noastra la UE. veti zice: ei, tabloide. Si acolo, ca si la noi, ele sunt citite de majoritatea oamenilor si asa se creeaza idei in opinia publica.

Discutam cu prietenul meu si a remarcat un lucru: daca tot se spune ca e o campanie falsa, ca temerile lor sunt nejustificate, de ce nu luam atitudine? de ce nu iau intelectualii natiei asteia si marii comentatori atitudine? El mi-a atras atentia asupra unei chestiuni: in publicatiile internationale pe care le citim cu regularitate, cand apar niste articole de acest gen, profesori din tara respectiva, intelectuali de marca, lideri de opinie si chiar oficiali trimit o scrisoare argumentata in care sa arate ca nu e chiar asa, in care sa prezinte un punct de vedere din tara lor.

Aici e un exemplu din The Economist.

Avem, printre comentatorii care apar zilnic aproape la televizor, unii fluenti in germana, care au trait acolo. De ce nu au luat pozitie in Der Spiegel? Sau poate au facut-o, dar publicatia germana inca nu a publicat replica? Au trait in Germania inainte de unificare si stiu bine ca RFG a bagat in UE, tot pe usa din spate (ca doar RDG nu a fost supusa evaluarii conform criteriilor de la Copenhaga), peste 16 milioane de germani. A fost tot o "datorie de sange", cum este si pentru Romania Republica Moldova, nu? Ar putea fi unul dintre argumente. Si nemtii, nu?, ar putea sa o inteleaga, din moment ce au trecut prin ea. :D

N-am vazut niciun intelectual care sa trimita o replica publicatiilor britanice sau celei italiene care au scris pe aceeasi tema saptamana aceasta.

Este foarte simplu sa apari la televiziunile de stiri, sa "latri" fie contra si pro guvern sau Basescu, sa iti dai cu parerea despre orice si, eventual sa scrii un editorial in ziarul la care lucrezi sau pentru care esti colaborator sau invitat din cand in cand.

Dar pozitiile se iau si altfel, cum ne arata intelectualii si liderii de opinie din alte tari. E o placere sa citesti in FT sau in The Economist, Newsweek, Time sau Business Week - cam pe astea le citim saptamanal cu regularitate - pozitii bine argumentate care contrazic un articol. Este o alta opinie, de cealalta parte a baricadei.

Pentru intelectualii romani, pentru liderii de opinie de la noi e mult mai simplu sa fie absenti sau sa urmeze cai batatorite - si ca subiect, si ca discurs, si ca modalitate. Un subiect ca asta nu-i prea preocupa, nu-i asa? Iar in editorialele pe care le-am citit, sunt argumente de genul ca reporterul care scrie articolul nu are facultate. Hm, nu e cel mai bun argument. E insa de apreciat faptul ca este o pozitie, macar in presa de la noi.

Numai ca degeaba "macanim" noi aici, daca nu trimitem o replica acolo. De ce nu o fac eu? Ar putea aparea intrebarea. Pai eu nu sunt printre "formatorii" recunoscuti din tara asta. (Da, am aflat ca exista categoria jurnalisti si formatori - adica aia care sunt toata ziua pe televiziuni, care scriu editoriale si isi dau cu parerea despre orice, fie ca e vorba despre chestiuni de politica interna sau externa, economie, justitie sau chiar fotbal, ei au competente pe toate domeniile).

N-am o frustrare in acest sens, nu ma intelegeti gresit. La cum sunt astazi acei formatori, nici nu vreau sa fiu ca ei. Eu n-am interese, nu sunt pe statul de plata al niciunui mogul si nici nu am veniturile lor. Eu refuz sa vorbesc - cand sunt solicitata - pe alte teme decat politica externa sau afaceri europene, pentru ca urasc importura si imi recunosc limitele si incompetenta. Si asta e dovada ca nu sunt formator. :))

Ii spuneam prietenului meu ca intelectualii lui Basescu nu mai exista, cine sa ia pozitie in presa straina. I-a dezamagit si l-au parasit. Dar, pana la urma, nu inseamna a-i lua apararea lui Basescu, ci a arata ca premisele articolelor sunt false, ingrijorarile inutile si sa aduci argumente cifre si fapte. Mult mai detaliat decat am facut eu, superficial, in limita timpului disponibil, in emisunea de la TVR. Si cu greutatea numelui lor, a experientei lor si a recunoasterii de care se bucura public in tara si in strainatate.

De aceia este nevoie sa contracareze o campanie pornita de la premise false. Si sa o faca la sursa din care a plecat, publicatiile germane, britanice si italiene.

24 de comentarii:

  1. Si daca articolele aparute in presa straina isi au originile in ... Romania?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Ionut: sa stii ca in multe situatii chair asa e. Cand AFP sau France 24 dau ceva din Romania, am identificat ca provin de-aici. Mai tii minte reportajul ala France 24 de saptamana trecuta, cu mentionarea presei ca o amenintare la siguranta nationala.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-7581524-france24-despre-strategia-aparare-presa-cand-citesc-ziarele-autoritatile-din-romania-vor-vada-stiri-bune-jurnalistii-romani-sunt-cunoscuti-spun-ceea-cred.htm

    Ei bine, stim foarte bine care sunt corespondentii France 24, free lanceri. deci e un roman care a trimis, a vandut reportajul. Bravo lui, dar e fals sa spunem ca si francezii s-au sesizat de aceasta anomalie. A fost un jurnalist roman care a propus un reportaj. Francezii au zis: da, e interesant ca presa e comsiderata o amenintare, dar in niciun caz nu suntem atat d eimportnati sa se sesizeze ei. sa fim seriosi. despre aceste articole referitoare la moldoveni.... nu stiu. Eu inca incerc sa imi dau explicatii. Cred ca in timp ma voi lamuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu poa' sa fie din romania, ca doamna AMP e ocupata, tot cu 'telectualii...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Menaru: Frumos articol dar ... daca tot ai sesizat problema cred ca ar trebui sa intreprinzi niste demersuri.

    La urma urmei, si tu traiesti in Romania dar prin natura muncii tale ai anumite conexiuni /cunostinte ca sa determini o reactie a unor jurnalisti de la noi.

    Iar in cel mai rau caz, tinand cont ca e vorba de o problema de politica externa (introducerea pe usa din dos a unor noi cetateni UE), poti scrie un articol, poti ruga pe cineva sa iti faca un review pe el si sa il trimiti ca drept la replica.

    Din nefericire noi (romanii) suntem o natie dezbinata, care ne sapam unii pe altii - de acceea TOT e mai bine o reactie a ta decat NIMIC. Nu putem astepta ca "oameni de bine" sa ia atitudine in RO.


    P.S. Am mai citit articole de-ale tale si ai un stil placut: direct, la obiect, fara multe inflorituri dar care capteaza atentia.

    Asa ca ... astept un link catre REPLICA TA in FT, The Economist, Newsweek, Time sau Business Week. Sau, de ce nu, in TOATE ziarele enumerate anterior. :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost la Paris la Consulat și erau doua grupuri mari care așteptau la depus / ridicat acte: romii și romanii din moldova (evaluați "dupa vorba, dupa port"). S-ar putea ca cele doua grupuri sa fie numeric semnificative și evident mult mai "vizibile".

    Un amic arata aici(http://polimedia.us/trilema/2010/dificultati-de-exprimare/) cam ce fel de mesaje trimit romanii publicațiilor occidentale și evalua impreuna cu cititorii problema.

    RăspundețiȘtergere
  6. Unde vezi tu "intelectuali romani"?

    Sa nu confundam eruditia cu apartenenta la intelectualitate si nici eruditia cu bagajul de cunostinte inmagazinat in memorie.

    La scoala copiii invata pe dinafara capitalele statelor lumii, in aplauzele paritnilor, facutlatile pregatesc persoane care nu stiu sa scrie si sa citeasca etc.

    Pentru multi Romania e ca un hotel ieftin: stai in el ca nu ai incotro, dar daca poti te muti in altul mai bun.

    Mai pe sleau, kanci patriotism...

    Si atunci, sunt eu curios, ce ti se pare asa ciudat in faptul ca neexistand intelectualitate, nici nu are cine sa spuna ceva?

    Sigur, mai sunt cativa speriati pe ici pe colo care mai au zvacniri de patritism si doerinta de a face ceva, dar sunt prea putini si politicienii nostri au grija sa polarizeze societatea in multi si saraci (dar cu televizor...) si putini dar bogati.

    Cum intelectualitatea este prin definitie cantonata in clasa medie, neexistand clasa medie, nici intelectualitate nu-i.

    In rest, putem sa ne plangem cat vrem. Romania asta nu ne-au facut-o altii, ci ne-o facem noi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Menaru,

    aveţi dreptate. Când îţi e atacată ţara într-un mod atât de josnic - aşa cum a făcut-o cel puţin acel jurnalist italian - nu prea mai e loc pentru lipsă de reacţie.

    Însă vinovată nu e doar intelectualitatea. Întrebarea pe care mi-am pus-o în momentul în care am citit acele articole defăimătoare a fost: ce face presa din România? Va avea vreo reacţie? Până acum, nu am prea văzut... O reacţie au avut hackerii în schimb. Şi am ajuns să îi aplaud pentru asta.

    Trebuie să fiu în dezacord cu dumneavoastră într-un punct. Dumneavoastră sunteţi formator pe tematică europeană. Cel puţin pentru mine, cel puţin din momentul în care aţi început să publicaţi articole cu tematică europeană pentru HN. Acum un an şi jumătate citeam cu încântare articolele dumneavoastră despre procesul de la Haga contra Ucrainei, iar apoi şi articolele despre culisele de la Bruxelles. Nu mi se pare puţin lucru.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Stranum 53: va multumesc pentru aprecieri. va itnrebati unde e presa romana. pai presa romana s-a limitat la a prelua acele articole, le-au impanat cu cifre reale obtinute de la Ministerul Justitiei despre numarul de cetatenii date sau dosare in asteptare. stiti care e problema? Colegii mei care au scris in rpesa despre asta nu sunt nici macar sefi de sectie, ca sa le solicite redactorul sef un comentariu. Desi sunt oameni informati si au cercetat subiectul, altii scriu comentariile in ziare. Iar pentru liderii de opinie, pentru "formatori", altele au fost subiectele care le-au suscitat comentariile. de-asta presa romana se limiteaza la factual: adica ziarul cutare a scris asta.
    Cand sunt evenimente pe domeniul meu, eu incerc sa le comentez fie pe blog, fie pe HotNews.ro. Da, recunosc ca trebuia sa comentez si acest eveniment, insa faptul ca a fost prezentat raportul Comisiei Europene asupra justitiei nu mi-a mai lasat timp sa scriu si un comentariu pe aceasta tema. Mi-am exprimat opiniile in emisiunea de pe TVR.

    Probabil asa cum mi-a sugerat unul dintre cititorii care au intrat in dialog cu mine voi scrie eu o pozitie de roman indignat publicatiilor respective. Dar, vedeti dvs., pentru ei eu sunt o voce anonima. Altfel e cand scrie acolo: director editorial, bla bla sauscriitor, filosof si mai stiu eu ce.

    Pe de alta parte, 10 voci anonime echivaleaza cu una 'celebra'. Numai ca trebuie sa mi se alature si alte 9. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesant articol......insa ar trebui mai intai sa ne intrebam cati romani cred de fapt ca publicatiile straine au dreptate de fapt. Bagatul capului in pamant nu echivaleaza tot timpul cu "umblatul pe cai batatorite".....ci uneori inseamna si recunoasterea "mizeriilor" de care suntem acuzati. E foarte simplu sa zicem ca altii sunt de vina, ca altii ne vad si ne acuza pe nedrept. Cand Madona punea degetul pe rana raportat la problema tiganilor in Romania, am preferat sa discutam daca Madona are acest drept sau nu...in loc sa incercam sa discutam si sa rezolvam problema de fond. Asa si acum......incercam "sa inchidem" gura presei straine in loc sa incercam sa rezolvam problema de fond (nu are absolut nici o legatura cu Basescu).

    RăspundețiȘtergere
  10. sa fim seriosi. despre aceste articole referitoare la moldoveni.... nu stiu.
    Ai dreptate. Aici sursa se pare ca e mai la est ;) .

    RăspundețiȘtergere
  11. Vad ca dati ca multa lume exemplu cu Germania si inglobarea fostei RDG etc. Din pacate nu e deloc un exemplu concludent, nu e deloc acelasi lucru cu situatia noastra.
    1. Pozitia celor 2 tari in UE: Germania e unul din pilonii principali ai UE (alaturi de cateva alte tari puternice ca Franta etc) si e membru fondator. Romania e o tara primita in EU abia in 2007 dupa ce s-au inchis ochii la numeroase probleme. Ar trebui sa apreciem primirea noastra in UE si sa intelegem ca putem rezolva problemele noastre (inclusiv poate problema Basarabiei) prin diplomatie, lobby la Brussels etc. Diplomatia e insa punctul slab (foarte slab) al actualului detinator al presidentiei Romaniei. Nu rezolvi o problema dand cu bata in sacul cu oale...
    2. RDG dorea sa se uneasca cu RFG. Basarabenii NU doresc (cei mai multi dintre ei) conform tututor sondajelor sa se uneasca cu Romania. Eu calatoresc des in Basarabia si pot confirma din pacate aceste sondaje. Entuziasmul de la inceputul anilor 90 e de domeniul trecutului. Motivele se pot discuta dar important este ca ei nu vor in majoritate asta. Cred ca intai ar trebui sa rezolvam problema acesta intre ei si noi si abia cand totul este clar sa acordam cetatenii pe banda rulanta etc. Poate intai ar trebui sa ne dezvoltam economic pentru ca atunci cand vom avea fata de Basarabia ecartul economic pe care il avea RFG fata de RDG totul va veni mai usor. Acum din pacate basarabenii trec in Romania si vad drumuri incredibil de proaste, sate ca in evul mediu... Sunt moldovean din Romania si ma doare ca pe malul nostru al Prutului sunt sate care arata mult mai urat fata de satele din Basarabia.... Ma doare ca drumul de la punctul de vama Stanca Costesti arata incredibil de prost in Romania (e surpat efectiv pe un km) si surprinzator de bine dupa ce treci granita in Basarabia... Dupa ce vom rezolva aceste probleme poate ca basarabenii vor vrea cetatenie nu doar ca sa lucreze in Spania, o vor vrea pentru ca sunt mandri ca sunt romani - pentru ca asta inseamna o cetatenie, nu ? Nu cred ca inseamna doar un permis de trecut granita in vestul Europei acordat de bunavointa unui presedinte... .

    RăspundețiȘtergere
  12. Problema este credibilitatea si responsabilitatea atotstiutorilor . La televiziuni sunt "acasa",cu state mai noi sau mai vechi. Ca sa iei atitudine trebuie sa stii ce sa spui,fara plan de discutii,si sa si crezi ce spui.Nu tin tipetele si smekkerelile.

    RăspundețiȘtergere
  13. Tu spui: "Pe de alta parte, 10 voci anonime echivaleaza cu una 'celebra'. Numai ca trebuie sa mi se alature si alte 9."
    --> de ce nu faci un manifest pe HN si il semnam mai multi????
    Oricum, se pot gasi si alte metode de a obtine o reactie /adeziune /pozitie a unui grup de oameni.

    DECI, completez la ce spuneam anterior (sub protectia anonimatului):
    "Asa ca ... astept un link catre REPLICA TA in FT, The Economist, Newsweek, Time sau Business Week. Sau, de ce nu, in TOATE ziarele enumerate anterior. :-)"
    .... astept si un link catre un manifest la care sa imi dau adeziunea /acceptul.

    RăspundețiȘtergere
  14. Bravo, sustin complet punctul tau de vedere cu care sint absolut de acord. Pina una alta sa vorbim despre subiectul asta pe unde putem, poate-poate ...

    RăspundețiȘtergere
  15. @Menaru

    Pai nici afaceri externe sau europene nu cunoasteti, fara suparare, asa ca nici pe domeniul externe nu ati avea cum sa-i contracarati pe comentatorii straini, pe bune acum

    RăspundețiȘtergere
  16. cred că am o idee legată de cele 10 voci anonime de care vorbiţi.

    intelectualitatea nu, presa nu... ce ziceţi de bloggeri?

    cât de greu este ca blogosfera românească să producă, în termen de 72 de ore, o scrisoare deschisă sau un protest în limba engleză, în situaţii ca aceasta descrisă în articolul dumneavoastră?

    nu cred că ar fi greu ca bloggerii români să se ralieze unor astfel de iniţiative, dacă - bineînţeles - aceste iniţiative ar apărea.

    iar în astfel de situaţii, autorii unor articole defăimătoare ar avea reacţii nu din partea a zeci de voci anonime ci, într-un scenariu fericit, din partea a sute de bloggeri români.

    tocmai am aruncat o privire pe Zelist. sunt înscrise acolo 60,000 de bloguri. dacă 1% din ei ar semna o scrisoare deschisă, efectele ar putea fi majore.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Stranum 53: da, ma gandeam sa formulez o astfel de scrisoare, asa cum imi sugera Oreste mai sus, dar pe langa dcumentarea deja facuta mai am nevoie de niste date de la Ministerul Justitiei, sa caut date demografice legate de populatia R. Moldova, de niste referinte istorice. Asa ca orice sugestie/informatie mi-ar fi utila. Ma gandesc cum sa facem aceasta scrisoare, sa o postam pe bloguri cu un link, ceva, cumva, sa fie semnata de doritori. deja ideea s-a nascut in mintea mea, asa ca accept orice ajutor si orice sugestie. poate ar tb sa ne mobilizam noi.

    RăspundețiȘtergere
  18. Indemnul/chemarea ta pica prost.
    "Formatorii" de opinie si jurnalistii cu expunere sunt angrenati intr-o agresiva demolare a oricarei activitati a presedintelui tarii (si un stranut ar deveni astazi un scoop/motiv de blam) si cum problema "invadatorilor" moldoveni este transata de articolele cu pricina o consecinta/acuza directa a politicii externe a presedentiei este exclusa o atitudine obiectiva, decenta, de minima demnitate nationala.
    Cat despre 'telectualii catre care, firesc, se indreapta expectativele tale (helas, si ale mele) au acum de aparat marunta si omeneasca problema a propriului "portofel", ma tem ca nu au "stofa" necesara pentru a depasi/desparti cele doua "cestiuni"; politica fiscala a guvernului de menirea lor de elite/reprezentanti ai natiei.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cred ca raspunsurile sunt mult mai simple. le-as rezuma astfel...
    1. nu-i intereseaza, pur si simplu
    2. prea complicat... astfel de demersuri cer ceva mai mult decat simplele comentarii, de genul ne dam cu presupusul, dar nu stim mare lucru.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sunt Dedalus

    ..tocmai am gasit o idee interesanta la americani: societatea condusa de ea insasi = un fel de democratie directa.

    Sigur, e un exercitiu in societatea lor democratica, acceptabil ca o expresie a diversitatii de opinie.

    Din posturile de pana acum am impresia ca spre asa ceva tindem: dezamagiti de un politic ce isis apara exclusiv interesele de grup, am dori sa il inlaturam si sa il inlocuim cu un "caucus popular". Partidul Poporului tinde si el spre asa ceva...

    Mie nu mi se pare a buna toata povestea asta pentru Romania- am impresia ca ne vom camufla criza structurala profunda sub tot felul de pseudo-solutii.

    sper sa ma insel.

    RăspundețiȘtergere
  21. madame Blejan, de ce nu abordati si probleme actuale, importante si usturatoare.

    en plus, dumneavoastra cu "importante cunostinte" ati putea face sa transpire intr-o presa franceza cu tiraj decent, cateva din comentariile romanilor de rand la comentariile stupide si pline de tupeul caracteristic a unor politicieni francezi - la fel de populisti ca ai nostri.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7638262-raspunsul-lui-emil-boc-criticile-lui-pierre-lellouche-romania-toate-celelalte-tari-europene-obligatie-comuna-privinta-romilor.htm

    European Union Minorities and Discrimination Survey (EU-MIDIS):

    Average discrimination rate
    % discriminated against in the past 12 months (nine areas)

    Czech Republic 64
    Hungary 62
    Poland 59
    Greece 55
    Slovakia 41
    Bulgaria 26
    Romania 25

    "In the Czech Republic, Roma respondents reported the
    highest levels of overall discrimination (64%), closely
    followed by Hungary (62%). In comparison, Roma
    respondents in Bulgaria and Romania reported the lowest
    levels of discrimination."

    http://fra.europa.eu/fraWebsite/attachments/EU-MIDIS_ROMA_EN.pdf


    adresa mea de email in cazul in care doriti o mana de ajutor este: dpanghel@gmail.com

    pana atunci, "macanit" placut!

    RăspundețiȘtergere
  22. Pentru statistica Republicii Moldovei cred ar putea fi utilă consultarea site-ului oficial al Biroului Naţional de Statistică al RM: www.statistica.md

    Susbscriu pentru necesitatea unui protest venit din sfera bloggerilor!

    RăspundețiȘtergere
  23. buna ziua, revin cu rugamintea de a-mi sterge comentariul scris intr-un stil ce nu ma caracterizeaza cronic deloc. sau macar a adresei de mail postate. multumesc mult, dpanghel

    RăspundețiȘtergere
  24. @dpanghel: este prima data cand primesc mesaj in care mi se cere sa va sterg comentariul. ceea ce nu pot face. imi pare rau ca acum, dupa un an si jumatate va reconsiderati cuvintele, insa eu nu pot edita comentariul dvs. tot ceea ce pot face este sa il public sau nu in momentul in care il primesc.

    RăspundețiȘtergere