joi, 8 iulie 2010

Despre usturoiul chinezesc si de ce a fost nedrept sa fie ironizat Vladescu

Imi amintesc cate rasete, comentarii ironice la talk show-uri si in editoriale a suscitat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, atunci cand a vorbit despre contrabanda cu usturoi chinezesc ca o problema de evaziune fiscala.

Ei na, acum usturoiul chinezesc e de vina, spuneau multi.

Marturisesc ca nu am fost amuzata, pentru ca citisem comunicate de presa ale institutiilor europene referitoare la descurajarea contrabandei cu usturoi chinezesc, insa din comoditate n-am sapat dupa ele.

Ei bine, acum mi-a venit un astfel de comunicat mura-n gura, asa ca va voi spune despre ce e vorba. Contrabanda cu usturoi chinezesc e o problema chiar si la nivel european si nu e motiv de gluma. Iata comunicatul OLAF, Oficiului European de Lupta Antifrauda, care anunta faptul ca o retea de contrabandisti cu usturoi chinezesc a fost capturata.
  • 28 de tone de usturoi chinezesc a fost interceptat in Suedia
  • din 2009, aproximativ 1200 de tone de usturoi provenind din China a fost introdus fraudulos pe piata europeana, la o valoare estimata a taxelor vamale de 1,5 milioane de euro
  • importul de usturoi chinezesc in UE este supus unei taxe de 9,6% din valoare, adica 1200 de euro/tona
  • aceasta suma insa nu se aplica pentru cota anuala de 58.870 de tone din intreaga lume si 33.700 de tone din China, ci doar la ce depaseste aceasta cota
E adevarat, Vladescu vorbesc despre ladite aduse din Moldova, dar ladita cu ladita se paote aduna o cantitate semnificativa, chiar daca nu comparabila cu cele 28 de tone aduse cu vaporul din China in Norvegia.

Si totusi, in locul documentarii, in presa de la noi s-a preferat mistoul.

13 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Imi pare rau dar eu cred ca Vladescu bate campii. Avem secretar de stat platit cu 8.500 euro pe luna, sofer cu o mie de euro pe luna, cote de benzina super umflate pentru administratie, firma care castiga o licitatie si ea nici macar nu exista, cea mai mica redeventa la petrol, la rosia montana statul se multumeste doar cu 20 de procente din aurul extras. Daca adunam cat se pierde numai din ce am enumerat, ustoroiul lui Vladescu o sa fie maruntis.
    Si viata este insuportabila in Romania din cauza administratiei si birocratiei, cred ca ar fi cazul sa atacam la inceput problemele care ne apasa cel mai mult.
    O zi buna
    R.C

    RăspundețiȘtergere
  2. adevarul e ca in ridicolul aproape permanent din Romania usturoiul chinezesc e parfum de trandafiri. dar lumea facea misto de usturoi, fiindca nu poti sa te enervezi chiar in fiecare zi pentru cat de prosti sunt ministrii si, mai grav, cat de prosti ne cred pe noi si cum ne trateaza de sus. mai radem si noi, ca zic doctorii ca e sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Insa sa nu ne oprim doar la usturoi, ci daca am vedea contrabanda mica ce se face cu multe alte produse si am calcula niste pierderi sint convins ca s-ar aduna niste cifre frumoase. Adica linga clasicele evaziuni fiscala cu tigari si bautura putem pune griul adus ilegal din alte tari si nedeclarat, fruncte, carne si multe alte alimente (si nu numai) ce urmeaza aceeasi cale. Acele sume neplatite statului ii fac pur si simplu bogati pe unii ce apoi ne rid in nas. Iar unii se opresc doar la usturoi, cind problema e cit casa ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Can't agree more. Oricum suntem primii la mistouri. DIn pacate doar acolo...

    RăspundețiȘtergere
  5. Adica in toata Europa valoarea taxelor vamale care n-au fost incasate din cauza contrabandei cu usturoi chinezesc e de doar 1,5 milioane de euro? Hai sa comparam cu valoarea taxelor vamale neincasate din cauza contrabandei cu tigari numai din Romania. Care o fi raportul? E macar de 1 la 10? Sau de 1 la 100? Si atunci? E chiar asa importanta contrabanda de usturoi chinezesc?

    RăspundețiȘtergere
  6. Oare nu se putea folosi un cuvant romanesc in loc de "misto"? Articolul e bun, dealtfel.

    RăspundețiȘtergere
  7. nu va suparati, dar daca seva articolului dvs. se refera la descoperirea evaziunii in sistem 'laditza cu laditza', pare cam naiva abordarea
    si din partea ministrului si din partea oricui se gaseste sa ii cante laude

    RăspundețiȘtergere
  8. Hai, s-o lasam balta!

    Se vorbeste de 1 miliard de euro evaziune datorata contrabandei cu tigari. Doar in Romania!
    La 1200 tone introduse ilegal in UE, valoarea estimata a taxelor vamale e de 1,5 milioane de euro (asa scrie mai sus, in articol). In Romania, cu sacosa/ladita, oare cat o fi intrat? Mai nimic; deci si evaziunea-i pe masura: de doi bani.
    Pricepeti diferenta?
    Adica...
    Iar umblam dupa aia care fura o paine si-i facem "scapati" pe-aia grei.
    Sau asta o fi anvergura luptatorilor nostri impotriva evaziunii...

    RăspundețiȘtergere
  9. taxe vamale de 1.5 mil eur, sa zicem, vreo 7 tari pe unde o fi ajuns vestitul usturoi: 1.5 mil/7 = vreo 200.000 de eur/tara paguba. deh, mare paguba, ce sa zic, cam cit vreo 2-3 pensii de alea babane/an.

    RăspundețiȘtergere
  10. Calculele sunt total gresite.Ce depaseste cota (care este ff mica si se imparte pe niste criterii complicate intre toate tarile UE) se taxeaza cu 1Eur/kg +TVA aferent Rezulta pe un container 25000 Eur.Calculati la cat usturoi se consuma...Este vorba de zeci de milioane care ajung la...mistocarii nostri

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7553633-berceanu-incasarile-din-vanzarea-roviniete-nadlac-crescut-70-dupa-scandalul.htm

    Sa intelegem ca aceasta crestere de 70 % , inainte mergea in buzunarul angajatilor ?
    Romania vine ucisa de coruptie si mai putin de contrabanda !
    Ca urmare , tapi ispasitori se gasesc mereu . Asa cum se inventeaza noi masuri fiscale dar nimeni , absolut nimeni , nu ia o masura pentru a reduce coruptia care este tot evaziune fiscala !

    RăspundețiȘtergere
  12. Lasand deoparte problema usturoiului nu pot sa nu remarc faptul ca foarte multi romani fac misto de un lucru chiar inainte de a fi apucat sa inteleaga despre ce e vorba.

    Dar nu ma mai mir de mult,cel mult ma enervez,constatand ca mistocareala de doi bani a fost inaltata la rang de sport national.

    Atata putem...!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stii ca traim in Romanica?Atunci de ce te mai miri?Crezi ca numai nesimtirea ne caracterizeaza?Sunt si altele la fel de rele...

    RăspundețiȘtergere