miercuri, 15 decembrie 2010

Despre ...leaks, fie ca sunt Wiki sau Brussels

M-am incapatanat sa nu scriu despre Wikileaks si marile lor dezvaluiri, acele telegrame diplomatice. Prietenul meu zicea inca de la inceput - cand se anunta publicarea lor, dar inca nu aparusera informatii despre continut - ca sigur ca dezvaluirile nu vor prejudicia SUA si am fost de acord cu el. Sa fim seriosi, pana la urma informatiile date cu pipeta ce au aratat?
  • Ca diplomatii americani isi fac treaba cum trebuie - am citit reactii ale diplomatilor europeni care spuneau ca e o adevarata scoala de diplomatie sa citeasca telegramele si sa constate modul in care lucreaza diplomatii americani
  • Ca toti aduna informatii despre toata lumea? Adica se astepta cineva sa nu fie spionat, daca lucra la ONU, daca e in establishmentul politic al unei tari.
  • Barfe despre Sarkozy, despre ministrul de externe german, faptul ca Merkel e numita teflon Merkel surprinde pe cineva, ca doar nemtii nu sunt cei mai calzi si expansivi oameni din lume in general, iar faptul ca Medvedev e vazut ca Robin-ul lui Batman-Putin a surprins pe cineva? e vreo noutate in descrierea lui Berlusconi?
  • Publicarea acelor "locuri strategice pentru americani", sa fim seriosi, daca planuiesc unii niste atacuri teroriste, au nevoie de Wikileaks? In plus, ati remarcat ca ele nu sunt niciunele pe teritoriu american?
  • A iesit diplomatia SUA sifonata, botita? Hm, parerile sunt impartite, dar eu n-as zice. Nu arata decat ca oamenii aia isi cam fac job-ul. Si job-ul consta si in a transmite barfe si opinii personale. Informatie bruta care apoi e folosita sau nu in niste analize.
Sunt cateva dintre lucrurile care-mi vin in minte si care minimalizeaza importanta Wikileaks si aultimelor informatii publicate. Mult marketing, altfel, cat rau fac... sa nu exageram. Mi se pare caraghios sa li se dea o importanta mai mare decat au. In plus, documentele astea se alfau pe o retea nu atat de securizata, la care aveau foarte multi acces, am citit ca e o retea vazuta de diplomatii americani din lume, in dorinta unui exercitiu de transparenta si de informare reciproca survenit dupa 9/11. Deci no big deal. Mult zgomot pentru nimic.

Si acum, iata ca apare Brussels Leaks. Ca tot e la moda, nu-i asa? Cum se intreaba multi, ar fi remarcat cineva aparitia acestui site daca nu era nebunia cu Wilikeals? M-am gandit sa ignor lansarea asta, pentru a nu ii da o importanta mai mare decat merita. Pentru mine, toate aceste leaks - fie ele Wiki, Brussels, sau care-or mai aparea - sunt niste lucruri de luat cu rezerva.

Ca sa vedeti ce-si propun si cine sunt cei care au infiintat Brussels Leaks, iata, pe langa prezentarea de pe site, si un interviu. Fireste, interviul a fost realizat prin email, cu un reprezentant al site-ului care e anonim. :)

  • We have all worked in Brussels for a while and have constantly seen, or heard about, documents floating around which ‘would be great if they could get out in the open’. People didn’t know how to do this most of the time. In our day jobs we did this, using our networks and contacts, but there were a lot of limits.
  • This isn’t really for media as much as to help society, and perhaps namely civil society, get their hands on the right information to make their jobs easier.
  • At the moment we try the best with what we get, but obviously anything social or environmental takes priority.
  • Transport and energy - leaks on the pipeline.
  • Sursele lor: We meet people all the time working for EU institutions, lobby and industry groups and even NGOs who want to get information out there. They’re often good people who see something they know is wrong, and want to get it known whilst keeping hold of their jobs.
  • we all are either journalists or working in communications capacities in Brussels
Pe blogul FT sunt puse lucrurile in perspectiva corecta, zic eu:
  • So far, the site consists of little more than a Q&A explaining the concept and an encrypted document-uploader - deci pe site nu sunt decat interbari si raspunsuri privind conceptul si explicatii despre cum poti incarca documente; deci incepi plat, fara o mare dezvaluire. pai daca vrei sa faci bum!, iti faci debutul cu ceva tare, o dezvaluire tare, nu cu intentiile...
  • Brussels Leaks doesn’t seem interested in posting any documents it receives on its own website so they are available to the general public - deci fara documente, care ar fi interesante si care nu ar ajunge altfel la public, ci se descriu ca un intermediar care paseaza informatia unor parti interesate
  • As one diplomat joked: “I’d wager the Commission are behind this"
  • It remains unclear why Commission officials - holders of most of the sensitive information in Brussels - would pass on information to an anonymous platform rather than to the usual network of journalists and lobbyists, most of whom are quite experienced working with sensitive documents. - asta ma gandeam si eu; pe de alta parte, ma intreb daca FT e un pic gelos ca nu i s-a mai furniza lui informatiile; se stie ca atunci cand Comisia sau institutiile vor sa testeze ceva folosesc FT, nu? Life of a European mandarin asa zicea. :)
Inca un text despre Brussels Leaks aici, vazut gratie Roxanei, care mi-a dat linkul pe FB. Multumesc.

2 comentarii:

  1. Anne... eu nu cred in basmul asta!

    http://balaurentiu.wordpress.com/2010/12/06/de-ce-nu-cred-in-scurgerile-de-la-wikileaks/

    RăspundețiȘtergere
  2. @Laurentiu: Da, nici eu nu cred in asta. Si toata agitatia respectiva ma amuza si irita in aceeasi masura. Almighty Assange, cu acces la informatii clasificate. Iar site-ul lasant la BXL este slab inca de la inceput. Debutul unui site cu leaks are loc anuntand ce elemente vor face publice. Si obiectivele lor, genul de informatii pe care le vor face publice.... o poveste nefolositoare. Insa pare un trend la moda, nu?

    RăspundețiȘtergere