vineri, 25 ianuarie 2013

Ce zice UE despre suprapunerea alegerilor europene cu alte alegeri

Politicieni, constat astazi ca din ambele parti ale baricadei politice, deci si de la putere, si din opozitie, care spun ca alegerile europene nu trebuie sa aiba loc in acelasi timp cu alte alegeri in statele membre si ca astea sunt niste cerinte ale Uniunii Europene. A spus-o Cezar Preda, de la PDL acum doua zile, o spune Calin Popescu-Tariceanu, de la PNL, astazi.

Fireste ca am cautat aceasta prevedere a UE, pornind totusi de la premisa ca niciun Tratat al Uniunii Europene nu stipuleaza asta. prin urmare, invocarea unui tratat UE este falsa.

Am mers mai departe, la Parlamentul European. Si cei de-acolo m-au ajutat cu documentele in care sunt prevazute reguli precise privind alegerile:

  • Din cinci în cinci ani, cetățenii UE își aleg reprezentanții în Parlamentul European, instituția ai cărei membri sunt aleși în mod direct și care le apără interesele în procesul decizional de la nivelul UE.
  • Fiecare stat membru are dreptul la un anumit număr de deputați în Parlamentul European. Repartizarea numărului de mandate este prevăzută în tratatele europene și se face pe baza principiului proporționalității degresive: țările cu populația cea mai mare au mai mulți deputați decât țările mai mici, dar acestea din urmă au mai mulți deputați decât ar avea dacă s-ar aplica principiul proporționalității stricte. Pentru alegerile din 2014, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, numărul de deputați variază de la șase pentru Malta, Luxemburg, Cipru și Estonia la 96 pentru Germania.
  • Sistemele electorale din UE sunt variate, deși există anumite elemente comune, cel mai important fiind utilizarea unei forme de reprezentare proporțională. Acest lucru le dă și partidelor mai mari și celor mai mici oportunitatea de a-și trimite reprezentanții în Parlamentul European, în funcție de numărul voturilor pe care le primesc. 
  • Cu toate acestea, fiecare țară este liberă să decidă asupra multor aspecte importante din procedura de vot. De exemplu, unele își împart teritoriul în circumscripții electorale regionale, altele au o singură circumscripție electorală. De asemenea, data exactă a alegerilor este aleasă de fiecare țară în funcție de tradițiile sale în domeniu. Alegerile europene se desfășoară de obicei pe o perioadă de patru zile, alegătorii din Regatul Unit și Țările de Jos votând joia, în timp ce rezidenții majorității celorlalte țări votează duminica.
Nicio rezolutie a PE, caci in tratatele UE in niciun caz, nu are prevazuta aceasta recomandare, a fost raspunsul pe care l-am primit oficial de la PE. Si anume recomandarea ca alegerile europarlamentare sa nu fie organizate in acelasi timp cu altele, in statele membre.

Numai ca, din discutiile cu sursele mele europene, am aflat ca, INFORMAL, PE a transmis autoritatilor din statele membre (probabil nu tuturor, dar in mod cert Romaniei) ca europarlamentarele nu ar trebui sa aiba loc odata cu alte alegeri sau cu vreun referendum.

Prin urmare, oamenii politici care invoca prevederi/recomandari ale UE nu gresesc. A existat o recomandare, insa informala. Prin urmare, nu o poti gasi in niciun tratat, nicio rezolutie. A fost transmisa informal, prin urmare poate sa fie ignorata sau luata in seama. 

Un comentariu: