miercuri, 16 ianuarie 2013

UPDATE: Comisia Europeana despre intalnirea cu ministrul Teodorovici: Suntem intr-o dispozie de a asculta, nu de a da lectii



Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, se întâlneşte astăzi, 16.01.2013, cu Johannes Hahn, Comisarul European pentru politici regionale, şi cu Koos Richelle, director general pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune în cadrul Comisiei Europene. Întâlnirea va avea loc la ora 16:00, ora locală, la sediul Comisiei Europene şi va fi urmată de o declaraţie comună de presă.

Cei trei înalţi oficiali vor discuta despre nivelul de absorbţie a fondurilor europene în România, puncte importante pe agenda întrevederii fiind situaţia Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, a Programului Operaţional Regional, a Programului Operaţional Sectorial Transport şi a Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. 



 
Este anuntul facut de Guvernul Romaniei.  Evident, m-am pus in miscare si am cateva informatii in plus despre aceasta intalnire:
  • "Nu este o intalnire de lucru, este o intalnire care va dura 30 de minute", mi s-a spus de la cabinetul comisarului.
  • Prin urmare, partea finala a comunicatului, ca se va vorbi despre programele operationale, rata de absorbtie, este pusa in contextul urmator: "We are in a listening mood, not lecturing". Comisarul Hahn vrea sa vada care sunt intentiile si planurile de viitor ale ministrului Teodorovici, mai degraba decat sa spuna la ce se asteapta Comisia de la Romania si de la el implicit.
  • Este o intalnire in care fac cunostinta, mai degraba.
  • Initial nu a existat intentia de a face declaratii, dar mai apoi au parut folositoare.
UPDATE: Declaratiile ministrului Eugen Teodorovici in urma intalnirii cu Hahn.
  • A prezentat comisarului  viziunea guvernului privind fondurile europene, competentele nou creatului Minister al Fondurilor Europene si ce urmeaza sa faca guvernul pentru rezolvarea problemelor care a dus la blocarea programelor si reluarea platilor.
  • A sustinut respectarea tuturor angajamentelor luate in fata Comisiei.
Comisarul Hahn:
  • Avem mare incredere in capacitatea domnului ministru, fost consilier al primului ministru si coordonator pe ISPA, de a gestiona chestiunea fondurilor structurale
  • 2013 este un an crucial pentru Romania. Anul trecut, Romania a pierdut timp din cauza discutiilor politice si a alegerilor. Cred ca acum trebuie sa se concentreze pe ceea ce este pus la dispozitia Romaniei, adica fondurile europene, menite sa contribuie la cresterea economica a tarii.
  • Provocarea acestui an este ca Romania sa atraga 5 miliarde de euro, ca sa nu piarda fonduri europene.
  • Europa este de partea voastra, avem interesul ca Romania sa cheltuiasca banii, intr-un mod sustentabil si inteligent, nu sa facem noi economii. Romania este una dintre cele mai atractive piete pentru investitori, masa ca sustinem romania in atragerea de fonduri europene.
  • Sper ca putem rezolva probleme existente, in interesul nostru comun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu