miercuri, 13 ianuarie 2010

Surse: Se pare ca bulgarii o retrag pe Jeleva si il propun pe Mladenov

Surse de la Bruxelles imi spun ca se pare ca bulgarii o retrag pe Rumiana Jeleva si il propun pe ministrul apararii, Nikolai Mladenov. Discutia dintre Barroso si guvernul de la Sofia ar fi avut deja loc, urmand ca la Sofia sa fie facuta publica, in aceasta dupa-amiaza, inlocuirea.

Jeleva anuntase initial ca nu se retrage. Numai ca surse parlamentare spun ca ar fi in interesul tuturor daca situatia s-ar rezolva rapid si fara prea mari valuri.

UPDATE: Focus publica o declaratie a ministrului bulgar al apararii: Exista un candidat pentru postul de comisar european, asa ca nu trebuie sa comentam alte variante. Numele candidatului e Rumiana Jeleva, eu sunt ministrul apararii, a fost (parafrazat) raspunsul lui Mladenov.

UPDATE 2: Informatiile pe surse abunda in ceea ce o priveste pe Jeleva. Se pare ca va exista astazi o intalnire intre liderul socialistilor din PE, Martin Schulz, si cel al popularilor, Joseph Daul, cu Barroso.

Exista doua optiuni in ceea ce o priveste pe Jeleva. Sa fie schimbata, sau sa fie acceptata, pana la urma, de Parlamentul European. Ideea este ca respingerea bulgaroaicei ar putea duce la o prelungire a procedurilor de investire a Comisiei, pentru ca, spre deosebire de audierile trecute, comisiile nu isi comunica avizul public, ci printr-o scrisoare trimisa Conferintei Presedintilor. Asdta inseamna ca avizul comisiilor care au audiat-o ar putea fi aflat public pe 21 ianuarie. Iar pe 26 ar fi votul in plen a echipei lui Barroso.

Se stie ca Barroso nu vrea o prelungire a acestor proceduri, oricum Comisia asta va intra in paine mai tarziu decat ar fi fost normal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu