vineri, 23 noiembrie 2012

LIVE BLOG Consiliul European, negocierea bugetului 2014-2020

UPDATES

14.32 Think tank-ul Open Europe analizeaza propunerea lui van Rompuy. O buna analiza!

13.52 Daily Telegraph face o comparatie intre cheltuielile functionarilor europeni si cei britanici. David Cameron a criticat beneficiile functionarilor europeni, iar acum comparatia e un contraargument. (foto, sursa: The Daily Telegraph)

13.33 Liderii europeni sunt deja in discutii. Presedintele Basescu a fost printre ultimii care a ajuns la Consiliu.

Euractiv. com a publicat draftul propunerii lui van Rompuy.

11.09 Presedintele Hollande a ajuns deja la consiliu, dar nu a facut declaratii. La fel si premierul David Cameron, care a venit acum 5 minute. 

Nu s-au facut progrese suficiente, a spus david Cameron la intrare. Nu s-au facut progrese in taierea propunerilor de suplimentare a cheltuielilor. (...) Nu este vremea sa mutam banii dintr-o parte in alta, trebuie facute reduceri. (...) Ata facem acasa, asta trebuie sa facem si aici.

Intre timp, Euractiv prezinta un plan B de ajungere la un acord in ciuda opozitiei Marii Britanii.

____________________________________________________________

O noua zi de discutii. Aseara reuniunea a inceput mai tarziu cu trei ore din cauza intalnirilor bilaterale si s-a terminat tarziu in noapte. Herman van Rompuy a venit cu o noua propunere si le-a dat-o spre studiu liderilor europeni.

Astazi vor incepe efectiv negocierile pornind de la aceasta noua propunere.

Despre ce este vorba: Van Rompuy a mentinut suma, dar a reimpartit banii altfel.
  •  Politica de coeziune mai primeste 10,6 mld de euro.
  • PAC mai primeste 8 mld de euro. Cum platile directe au primit mai multi bani decat cei rpevazuti, ca sa multumeasca Franta, s-au luat bani de la dezvoltare rurala, in detrimentul Austriei, de exemplu.
  • Connecting Europe (bani pentru interconectare, de la retele de comunicatii la gazoducte) pierde 5 miliarde. balticii sunt foarte afectati.
  • Cercetarea (Horizon 2020) pierde pana la 8 miliarde.
  • Romania este, evident avantajata de suplimentari. Altfel, nu prea reuseste sa obtina ceea ce vrea. Cofinantarea de 75% este propunerea, fata de 85% cat ne dorim. Prefinantarea scade la 2%, de la 7 pana la 9%, iar TVA ar deveni neeligibil.


 Presedintele Basescu a fost oprit la o scurta declaratie de presa internationala. dupa ce a spus ca e important rezultatul la care se va ajunge inaintea negocierilor, el a fost itnrebat si ceva despre situatia sa. Jurnalistii, cu ceva probleme de limba engleza, nu s-au făcut foarte bine intelesi. Asa ca raspunsul presedintelui a fost:

Referendumul? A trecut.

Revenind la Consilul de astăzi, liderii au inceput sa soseasca pentru alte discutii. Dar reuniunea va debuta la ora 13.00, ora Romaniei.

Va voi tine la curent cu referinte care merita consultate, articole si analize.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu