joi, 22 noiembrie 2012

LIVE BLOG Negocierile privind bugetul UE 2014-2020


Financial Times a facut ieri un grafic foarte bun si explicativ privind taberele si principalele probleme. In masura in care este posibil, cum astazi urmaresc negocierile, voi posta, din surse diferite, proprii si din presa internationala, informatii despre cum decurg negocierile.

UPDATE

18.42 Reuters: Presedintele PE Martin Schulz spune ca are indoieli ca este posibil un compromis astazi. "Din cauza, potrivit informatiilor pe care le am, pozitiei intransigente a premierului Cameron, a guvernului britanic, care merg pe ideea totul sau nimic. Nu este un bun inceput de negocieri, este mai degraba un ultimatum".

18.29 Inceperea lucrarilor Consiliului amanata cu o ora, deci pentru 22.30, din cauza prelungirii bilateralelor, spune corespondentul Telegraph la BXL. In plus, are un articol interesant referitor la o scrisoare semnata de opt state membre, Marea Britanie, Germania, Austria, Danemarca, Olanda, Suedia, Franta, Finlanda, in care se arata ingrijorati de schemele de pensii ale functionarilor europeni. Evident, ca sunt prea mari. Scrisoarea, aici.

18.00 Britanicii sunt foarte buni la a ilustra complicatele chestiuni UE. Si au si foarte mult umor. iata cum vede Open Europe lucrurile. Asta e Veto Squad.


Pe de alta parte, The Guardian arata clar cat da si cat primeste fiecare tara. Toate discutiile ca am deveni contributori sunt stupide. 
 
17.38 Reuniunea Prietenilor Coeziunii va incepe la ora 19.00, ora Bruxelles-ului. 

14.36 The Telegraph: David Cameron i-a spus presedintelui Consiliului ca propunerile de reducere merg intr-o directie buna, dar mai e loc de taieri. Si ca rebate-ul britanic nu este negociabil. 

Tot mai multi lideri declara ca nu cred ca se va ajunge la un rezultat in urma negocierilor din aceste zile. 


Premierul belgian Di Rupo spune ca este pregatit pentru un maraton.

La randul lui, premierul luxembrughez, Jean Claude Junker, a spus ca se asteapta la negocieri foarte dure, lucrurile nu sunt aproape de un acord. "Nu avem nevoie de multi bani, dar nici de mult mai putini", a spus premierul.



 
13.18 Pentru o intelegere mai comprehensiva a pozitiilor unor state, va recomand lecturarea urmatoarei analize a ECFR, European Council on Foreign Relations, un think tank pe care il apreciez.

13.16 Sursele mele imi spun ca pana diseara la summit, va fi o reuniune a Prietenilor Coeziunii. Si ca diseara va pune van Rompuy pe masa o noua propunere, cu reduceri mai mari.



13.07 Presedintele van Rompuy a postat pe twitter ca are intalniri bilaterale pana la inceputul lucrarilor summit-ului. Programul zilei de astazi poate fi consultat aici.
  • Bilateralele continua pana la ora 21.00, cand incep lucrarile.
  • 21.00 Intalnire cu presedintele Parlamentului European.
  • 21.30 Fotografia de familie.
  • 21.45 Prima sesiune de lucru.

12.53 Intalnirea presedintelui Basescu cu Van Rompuy si Barroso s-a terminat. A durat aproximativ o jumatate de ora.


12.27 Noua propunere Van Rompuy este ca bugetul pentru 2014-2020 (multianual financial framework - MFF) sa fie de 940 de miliarde de euro, spun FT si The Telegraph.

12.21 Premierul belgian Elio di Rupo a spus la sosirea lui la Consiliu, care a avut loc inainte de ora 11: Este posibil ca Belgia sa isi exprime dreptul de veto. nu resping nicio optiune. insa sunt pregatit sa negociez. Italia si Letonia ameninta si ele cu veto-ul. Austria, Marea Britanie, Romania, Danemarca si Suedia sunt tarile care ameninta cu veto.


12.10 AFP: Intalnire Merkel-Hollande inainte de Consiliu, spune o sursa guvernamentala. La ora 18.15. O sursa guvernamentala germana spune ca

11.35: Presedintele Traian Basescu a ajuns la Consiliu, la intalnirea bilaterala.



Potrivit unor informatii pe surse pe care le-am, in privinta Romaniei, lucrurile stau in felul urmator:
  • In ciuda declaratiilor interne ale presedintiei si guvernului, la nivel european pozitia de negociere transmisa e una coerenta, e aceeasi, nu exista diferente pe fond. Doar in exprimare sunt nuante si acea diferenta de opini privind invocarea dreptului de veto.
  • In aceste intalniri bilaterale pe care le are presedintele Van Rompuy cu cei 27 de lideri europeni inaintea inceperii lucrarilor Consiliului, va propune un nou compromis. O noua varianta. Daca in varianta initiala taierile din propunerea de 1033 de miliarde a Comisiei era de 75 de miliarde, pana la 80, oficialii romani se asteapta ca acum sa propune o reducere de pana la 100 de miliarde, pentru a se apropia de dorinta marilor contributori. Germania a propus 130 de miliarde reducere, in timp ce Marea Britanie de 200 de miliarde. 
  • Pentru Romania, este mai mult decat probabil sa fie scos paragraful care se referea la "past performance", adica noua alocare sa depinda de eficienta cu care ne-am cheltuit banii. 
  • In timpul Consiliului Afaceri Generale, foarte vocale impotriva primei propuneri Van Rompuy au fost  Italia, Portugalia, Spania si, evident, prietenii coeziunii.
  • Ramane de vazut daca grupul prietenilor coeziunii, din care face parte si Romania si sunt beneficiarii de fonduri europene, va ramane unit. Nu este exclus sa se sparga, mi-au spus sursele mele, daca negocierile se incing, asa cum este foarte probabil. 
  • Multi se asteapta sa nu se ajunga la un acord in aceste zile. Mai mult, cancelarul german Angela Merkel a si spus ieri ca nu este exclus un summit la inceputul anului 2013.
  • La limita, bugetul pentru 2014-2020 poate fi adoptat pana in iunie 2013, insa va fi si mai dificil, in contextul in care in 2013 au loc si alegeri in Germania.
Premierul britanic David Cameron a fost primul care a avut intalniri bilaterale la Bruxelles.

Presa britanica spune ca se afla intr-o pozitie dificila. Taberele in acest moment sunt 10 (marii contributori sau neutri) la 17 (prietenii coeziunii). este oricum destul de ficil pentru Cameron, chiar daca are aliati Suedia, Olanda si chiar germania, sustinatoare a reducerii propunerii Comisiei. de fapt, nici nu mai vorbim despre propunerea Comisiei, ci despre prima propunere van Rompuy, pe care o vor redusa.

Contributia neta a Marii Britani la bugetul UE ar putea creste, in ciuda unei reduceri a sumei generale a bugetului, pentru ca exista discutii pentru reducerea rabatului britanic cu 805 milioane de lire, potrivit Sun.

Cam asa arata bilaeteralele, o fotografie pentru atmosfera. aici din intalnirea cu reprezentantul Ciprului, care detine si presedintia prin rotatie a UE.


2 comentarii: