vineri, 7 martie 2014

Bono, discurs la Congresul PPE: Europa este un gand, un concept care trebuie să devină sentiment


Bono a fost magistral în discursul lui la Congresul PPE. Ascult de patru ore discursurile de acolo, însă al lui a fost, de departe, cel mai bun: idei, pledoarii, umor. Un orator foarte bun, nu doar un rock star. Câteva idei din discursul lui:


Iubesc Europa pentru toate realizările ei, iubesc Europa pentru toate eşecurile ei. La aproape 60 de ani de la tratatul de la Roma, UE este o entitate economică ce trebuie să devină o entitate socială, este un gând, care trebuie să devină un sentiment. Asta e partea la care toţi aceşti politicieni de centru-dreapta se vor gândi: „Doamne, starul rock începe să ne vorbească despre sentimente şi în curând o să ne pună să ne şi îmbrăţisăm”. :)

Stiţi mai bine decât oricine ca tratatele nu sunt nedefinesc, ele definesc doar modul în care ne organizam, relatiile ne definesc, ele sunt pline de emotii. 

Vreau să gândesc emoţional proiectul european. Faptul că există este incredibil, acum 12
luni nu era asa sigur, sunt fericit ca euro există vă mulţumesc vouă că mai există, a spus întorcându-se spre Merkel, Van Rompuy şi Barroso.

Europa e un gând care trebuie să devină realitate. Când americanii vorbesc despre Statele Unite ale Americii li se umezesc ochii, chiar şi irlandezii au ochii umezi când se gândesc la SUA. cum suntem noi, europenii, când ne gândim la Statele Unite ale Europei.- O Europă, spune Bono, unită "nu doar prin legături de interese, ci şi prin cele ale emoţiilor umane".

Cancelarul Merkel, aţi spus în 2007 că nu trebuie să dăm un suflet Europei, ea are deja unul. Aveţi dreptate, dar sufletul Europei este mai vizibil când privim din afară, când privim dinăuntru suntem germani, irlandezi, britanici.



Când Europa expune corupţia, Europa işi dezvăluie sufletul, există un suflet al europei.


Bono a vorbit şi împotriva naţionalismului extrem: Victima reală a naţionalismului extrem esteînsă ideea de Europa, pentru că ei vorbesc despre puritate, iar Europa înseamnă pluralitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu