marți, 15 iulie 2014

Nominalizarea comisarului roman: Harjoana premier-presedinte continua. LISTA CU VARIANTELE CELORLALTE STATE MEMBRE

foto: Dacian Ciolos, Facebook
Jean-Claude Juncker a obţinut votul Parlamentului European. Pe larg am scris pe cursdeguvernare.ro despre votul de astazi si programul sau politic. Se trece acum la faza urmatoare.

Liderii europeni se reunesc miercuri la Bruxelles, sa discute portofoliile din Comisia Europeana si sa isi prezinte propunerile. Lucrurile se accelereaza in unele tari, precum Marea Britanie, unde premierul david Cameron tocmai a anunta optiunea guvernului sau: Jonathan Hopkin Hill. 

Lord Hill este un fost lobbyist corporate şi ministru al educatiei, implicat in discutiile privind tratatul de la Maastricht, dar putin cunosut in afara cercurilor politice britanice.

Ceva mai jos va voi prezenta o lista care circula pe la Bruxelles, cu variantele pentru tarile membre. Dar sa revenim in tara.

În România, harjoana politica este în toi. Dupa ce, in ultima luna si jumatate, pe retelele sociale, jurnalisti romani de la Bruxelles, oameni de prin institutii si apropiati a comisarului nostru au tot postat trimiteri la articole in care se arata ca Dacian Ciolos va fi nominalizatul Romaniei pentru un al doilea mandat, tot pentru portofoliul agriculturii, si se argumenta cu exemple anterioare de comisari care au detinut consecutiv acelasi portofoliu, nefiind o exceptie sau/si o premiera, dupa ce presedintele Traian Basescu a spus clar saptamana trecuta ca a ajuns la o intelegere cu premierul asupra omului si portofoliului, iata ca lucrurile intra in logica noastra damboviteana.

Premierul Victor Ponta spune astazi, citat de Mediafax: "În ceea ce priveşte nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona şi legii româneşti, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul preşedinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că... şi nu i-am dat acest mandat şi, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Aşa cum se întâmplă şi în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, şi peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca preşedintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 şi de Emil Boc în 2009".

Aceasta declaratie o traduc tot in vesnica lupta asupra reprezentanrii la Consiliul European. Nu cred ca dezacordul este pe persoana, au fost suficiente semnale, declaratii, pe surse si oficiale, care arata ca Ponta il sustine la randul lui pe Dacian Ciolos.

Ceea ce nu inteleg nici pana acum oficialii de la Bucuresti este ca negocierile de maine si din perioada urmatoare vor fi dure: toti vor vrea portofolii cat mai importante, toti vor influenta. iar presedintele a vorbit si despre un obiectiv indraznet: ca reprezentantul Romaniei in CE sa fie si vicepresedinte.

In conditiile in care premierul spune ca presedintele nu are mandat, nu face decat sa submineze pozitia acestuia in negocieri. Liderii europeni nu sunt naivi, stiu despre lupta politica de la noi, au si ei la ei in tara, dar, ca in cazul oricaror declaratii facute nesabuit si inregistrate de ambasade si trimise cancelariilor statelor lor, asa si o astfel de declaratie poate fi folosita ca munitie: "cum vrei tu atat, cand guvernul sune ca nici macar nu ai mandat?".

Am scris, inca din luna martie, cu ce variante se lucra la Bucuresti. Iata-le AICI.

Deocamdata, cum se vede din lista care circula si a fost actualizata ieri, Romania e in zona gri. Nu exista o confirmare oficiala, numele lui Dacian Ciolos nu este luat ca cert, pentru ca nu a avut la noi loc nominalizarea oficiala. Am scris AICI despre cum stateau lucrurile pana ieri, situatia se actualizeaza constant, pe baza informatiilor din presa tarilor amintite in articol.

Cred insa ca e important ca si ai nostri sa inteleaga odata miza negocierilor de maine. Pe de alta parte, urmarind inregistrarea de ieri de la Cotroceni, se pare ca autoritatile noastre, oricare ar fi ele, numai interesul public si national nu il au in minte...

Si iata lista promisa:
Updated 14 July


Possible Commission

Luxembourg: Juncker

Officially announced:

Estonia: Andrus Ansip MEP (former Prime Minister, Reform Party, ALDE).
Slovakia: Maros Sefcovic (S&D)
Finland: Jyrki Katainen (EPP)
Latvia: Vladis Dombrovskis MEP (EPP)
Malta: Karmenu Vella (S&D).
Austria: Johannes Hahn (EPP)
Ireland: Phil Hogan, former Minister for Environment & Local Government (appointed saturday 11/07).

Rumours:

France: Pierre Moscovici (S&D) former Justice Minister Elisabeth Gigou is also mentioned
Poland: Radoslaw Sikorski (EPP)
Germany: Gunter Oettinger, Peter Altmeier, Peter Hinze….
Portugal: Paulo Portas, Victor Gaspar (EPP)
Romania: Dacian Ciolos (EPP), current commissioner
Spain: Miguel Arias Cañete (EPP)
Belgium: Marianne Thyssen (EPP) or Karel de Gucht (ALDE)
Denmark: Justice Minister, Morten Bodskov; Prime Minister Hellen Thorning-Schmidt….
Sweden: No speculations. There elections in September. Cecilia Malmstrom could stay (ALDE).
UK: (ECR) No clear names. Possible candidates mentioned on the press are 3 women:  Esther McVey, employment minister, Nicky Morgan, financial secretary to the Treasury and women’s minister, and Elizabeth Truss, a junior education minister. Regarding men, there are a half dozen of names appeared in the press.

Czech Republic: Nothing is clear in the Czech Republic, three parties nominated their candidates, including Ms Roithova MEP. She would have a chance, but she does not want to take the post and she took some time to think about it. If she does not take it, than KDU-CSL will not have any better candidate and the Commissioner for the Czech republic would be either Socialist or Liberal.

Italy: Federica Mogherini (Minister of foreign affairs S&D) or Minister of Defence Roberta Pinotti. The press also speculate with Paolo De Castro (S&D MEP, outgoing Chairman of AGRI Committee) or Massimo D'Alema, former PM, former foreign affairs minister and former MEP from Partito Democratico.

Hungary: The media takes if for granted that Mr Tibor Navracsics – Minister of Administration and Justice till 2014 June, Minister of Foreign Affairs since then – will be the candidate however it has not been announced officially yet.

Croatia: Most probably the current Croatian commissioner, Neven Mimica (SDP – S&D)
will remain in the new Commission.

The Netherlands: It will most likely be a social-democrat (as the PvdA is ruling and the liberal coalition party VVD has delivered a commissioner for 15 years now). The names most mentioned in media are Frans Timmermans (minister of Foreign Affairs) and Jeroen Dijsselbloem (minister of Finance).

Lithuania: Most probably Health Minister Vytenis Andriukaitis (S&D). He has also the support from the President Dalia Grybauskaite.

Greece: Dora Bakoyanni (EPP)

Cyprus: Former spokesman of the Government, Christos Stylianides, or Foreign Affiars minister, Kasoulides, named as potencial candidates.

Slovenia: No clear candidates. There are national elections.

Bulgaria: Current commissioner Kristalina Georgieva or former Prime Minister Sergei Stanishev (S&D)



2 comentarii:

  1. Asa este, multumesc, am luat ca atare, naravul copy/paste, din documentul original si am citit doar numele, nu si familiil politice. :) multumesc.

    RăspundețiȘtergere