miercuri, 5 august 2009

Pretul unei intrebari - "Sa ma pupi in fund!"

Datoria jurnalistilor este sa puna intrebari si, daca nu obtin raspuns, sa reformuleze intrebarea incercand totusi sa afle ceea ce vor.

Datoria jurnalistilor este ca, atunci cand au o informatie, sa o verifice. Cum? Intreband partile implicate.

Sunt doua idei de baza care ti se spun inca de cand intri la facultatea de jurnalism. Si nu trebuie sa faci facultate pentru asta, e la bunul simt. Multi au invatat meseria asta in presa, dar tot asta au invatat printre primele lucruri.

Ei bine, de doua zile, sunt din ce in ce mai indignata de oamenii iritati tocmai de aceasta practica normala si corecta a jurnalistului, de a pune o intrebare. Nu o sa ma refer aici la jignirile mai vechi aduse jurnalistilor atat de presedintele Basescu, cat si de alti politicieni. Ma voi referi la ultimele cazuri: Nistorescu, Romosan, Mazare.

Citeam interviul lui Petrisor Obae cu Nistorescu, in care el incerca sa obtina un raspuns privind modul in care a ajuns Nistorescu la Cotidianul, in conditiile in care el i-a raspuns ca a fost ideea lui. La un astfel de raspuns, normal ca vrei lamuriri: cum adica, te-ai dus si te-ai propus la Vantu, ti-a venit ideea, dar cu cine ai discutat? Din punctul meu de vedere, intrebari legitime. Iata o parte din dialog si urmariti cu atentie raspunsul lui Nistorescu:

"- Dar acum, cine a reluat invitaţia?
- Dacă ţi-am spus odată că mie mi-a venit ideea, de ce mă întrebi de trei ori?

- V-a venit ideea, dar cu cine aţi discutat?
- Am vorbit întâi cu mama, dacă mă lasă. Nu ţi se pare că depăşeşti o limită de insistenţă? Mai ai vreo întrebare?"

Domnul Nistorescu, jurnalist fiind, oare nu si-a bestelit niciodata reporterii pentru ca nu au scos un raspuns de la intervievat, pentru ca nu au insistat? Cam asta iti spune, in general seful: sa insisti si, daca pana la urma nu obtii un raspuns, asta e, cel putin ai incercat. Dar nici macar nu trebuie sa iti spuna seful. Am vazut insa oameni certati pentru asta de sefi, ca nu au fost insistenti.

Acelasi domn Cornel Nistorescu i-a dat cu flit colegei mele Camelia Moga. Cand a aparut pe bloguri informatia ca l-a dat afara pe Cristian Patrasconiu, a fost normal ca un jurnalist care lucreaza pe media sa il sune sa o verifice, nu-i asa, inainte de a scrie un articol?

Ei bine, ce raspuns a primit? "N-am nici o treaba cu HotNews.ro. Te rog sa nu-ti mai permiti sa suni la mine cu acest tip de gazetarie la telefon."

Poate domnul Nistorescu n-are nicio treaba cu domeniul media, insa exista jurnalisti specializati care scriu despre asta. Nu trebuie sa aiba "vreo treaba" cu HotNews.ro ca sa raspunda la o intrebare. "Sa nu-ti mai permiti sa suni la mine cu acest tip de gazetarie"? Cata aroganta! Nu este jobul jurnalistului sa verifice informatia direct la sursa? Evident, Nistorescu se simtea probabil incoltit in acel moment, probabil nu avea un raspuns formulat, putea spune ca nu comenteaza, putea da orice raspuns.

Dar nu, el a expediat jurnalistul cu condescendenta: sa nu-ti mai permiti sa suni la mine. Pai da, ea nu era decat un jurnalist onest si corect care isi facea datoria. El ce este, de nu-ti poti permite sa-l suni?

Urmatorul caz este cel al Mirelei Corlatan. Inainte sa publice un articol, normal ca l-a sunat pe subiectul articolului, Petru Romosan. Stiu, numele probabil ca nu va spunea nimic inainte de scandalul de la Cotidianul. Un scriitor colaborator al Securitatii.

Ideea este ca in dialogul cu jurnalista care scria despre cazul lui, el o ameninta ca o scoate din presa. "Va asigur ca va scot din presa, o sa va coste atat de mult procesul...", spunea el. Evident ca amenintarea nu si-a atins scopul, jurnalista chiar il provoaca, dar cum isi permite cineva astazi sa mai ameninte astfel un jurnalist?

Nu in ultimul rand, aflu ieri ca un alt coleg al meu, Attila Biro, a primit un raspuns extrem de plastic de la Radu Mazare cand i-a pus o intrebare: "Sa ma pupati in fund!". Atti a publicat saptamana trecuta un articol in care arata ca Mazare a platit 800.000 de euro din banii primariei pentru achizitia de stiri pozitive si, evident, l-a sunat pentru o declaratie. Primarul Constantei a revenit cu un telefon la colegul meu: “Alo, domnu' ziarist care il pupati in fund pe Basescu, stiti ceva? Sa ma pupati si pe mine in fund! Contractele mele sunt legale. Asta va transmit eu la HotNews: sa ma pupati in fund!”

Numai ca lui Mazare nu i-au ajuns invectivele de la telefon, asa ca le-a repetat in conferinta de presa de ieri. Intrebat despre dezvaluirile anchetei HotNews.ro, Mazare a raspuns in stilul sau caracteristic (apropo, ANI "i-a cautat chilotii", va amintiti exprimarea din aceeasi conferinta de presa, nu?):

“Cei de la HotNews, care sunt o institutie de presa care il pupa in fund pe Basescu toata ziua, au facut o ancheta procurareasca (potrivit Dexonline.ro cuvantul procurareasca nu exista:) - n.red.), fara sa... Au facut o ancheta exact ca cei de la ANI fara sa ceara documente. Au facut-o cu rea-vointa exact ca procurorii de la DNA. Le-am spus ca stiu cine sunt, ca il pupa in fund pe Basescu si le-am urat si le-am spus ca o sa ma pupe si pe mine in fund pentru ceea ce ma cerceteaza. Ziaristu'-procuror care il pupa in fund pe Basescu a facut o ancheta rau-voitoare. I-am spus ca o sa ma pupe in fund si pe mine.”

Puteti citi pe HotNews.ro intreaga poveste si asculta inregistrarea conferintei lui Mazare.

Deci asta e pretul unei intrebari, a faptului ca incerci sa relatezi corect lucrurile si sa iei o reactie: esti amenintat ca vei fi scos din presa, esti indemnat sa il pupi in fund pe interlocutor sau esti expediat ca un nimic pentru ca ti-ai permis sa pui intrebarea respectiva.

E adevarat, toate sunt reactii ale unor oameni care se simt cu musca pe caciula, cu nervii intinsi la maximum. Asta, in schimb, nu e o scuza. Dimpotriva, ii incrimineaza si mai tare.

Si nu pot sa nu intreb si eu: cum va permiteti voi, toti cei de mai sus, sa le vorbiti asa jurnalistilor?

9 comentarii:

  1. Nistorescu sufera de prea mult cautat intre coarne. Nu stiu de ce zice lumea ca e vezi doamne mare ziarist, dar o spune si el a luat-o de buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prima data m-am infuriat pe acest subiect cand Iliescu si-a pierdut cumpatul la Constanta si a urlat la un ziarist "De ce huiduiesti mai animalule !!!". Pentru generatiile mai tinere respectivul ziarist era chiar ... Mazare, subiectul tau de mai sus. Dupa asta Iliescu si-a corectat comportamentul, devenind dupa parerea mea un model in domeniul relatiilor cu presa. Si fie vorba intre noi, acel ziarist huiduia si nu lua un interviu, Ilici e deci un pic scuzabil. Au urmat apoi arogantele lui Bombonel care in anumite situatii trata de sus ziaristii. Basescu insa a fost cel care a devenit un model pentru tot felul de idioti gen Nistorescu, Mazare etc. Basescu a tratat cu dispret ziaristii, a injurat pe fata, a pus SPP-ul sa mature cu forta ziaristii care in trecut i-au pus intrebari incomode, a amenintat ziaristii care au scris "despre familia sa si copilul nevinovat Elena Basescu". Avand acolo sus un model desavarsit cred ca din pacate vor aparea mereu nistoresti si mazarei care asa inteleg ei sa raspunda. Mitocania se copie repede din pacate. Iar finul lui Boc (manelarul din Cluj) si Boureanu ma fac sa cred ca din pacate micii Basescu sunt promovati si in politica in loc sa fie dati afara pentru marlanie. Si sa nu uitam ca Stolojan a ales din toti tinerii din tra asta sa cunune un interlop manelar numit nu-stiu-cum Mondialu'.

    RăspundețiȘtergere
  3. aveti foarte multa dreptate !... dar cind dl. Boc s-a exprimat "derbedeul dracului", nu Dumneavoastra vi s-a parut chiar simpatic si ati gasit o justificare ?...

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim: ba da, aveti o memorie foarte buna. insa acel comentariu nu a fost pe post, oficial, nu a fost un raspuns dat la o intrebare, a fost o reactie agasata la un atac. insa omul credea ca a iesit de pe post, era un comentariu in barba. insa aceste discutii erau on the record, stiau ca sunt irnegistrati si acceptasera asta. e o diferenta. puteau sa injure cum le dorea inimioara dupa, insa nu este acceptabil ca raspuns genul de raspuns care li s-a dat jurnalistilor. si acest gen de amenintari.

    in plus, o corectie: am spus ca Boc a gresit, dar daca nu ar fi gresit ar fi fost chiar simpatic. pentru ca nici sa injure una sanatoasa n-are forta. asta era ideea. insa am subliniat: A GRESIT! asta ati uitat. ma bucur insa ca ati retinut o postare, chiar daca trunchiat.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. (tot Anonim !)am citit undeva ca "un om civilizat se comporta - singur fiind - ca si cum ar fi inconjurat de alti semeni ai lui" ... am citi cu mult interes postarile Dumneavoastra din insulele britanice !... intrebarea mea e foarte directa : in Anglia comportarea neeleganta (mai popular spus mirlania) este sanctionata foarte prompt de opinia publica si presa, fara a fi nimeni acuzat de faptul ca actioneaza "partizan/partinic". A scapat vreunul om politic (din cei care s-a exprimat neadecvat) fara demisie (repet, asta e valabil in Anglia...) ?

    RăspundețiȘtergere
  6. observatie. e adevarat ca trebuie sa insiste poate reformulind, dar sunt cazuri unde stii de la bun inceput ca insisti de pomana, ori asta nu ma e jurnalism, e aplicarea unei metode ca sa fie trecute la bifate. nu e cazul interviului lui obae, ci al unor juniori care stiu ca exista anumite politici de firma si purtatorul de cuvint nu se abate de la ele neam. totusi ei insista. de ce?

    cu privire ma mirlania afisata de mult de marele expirat cred ca pierdem vremea. a devenit ceea ce injura deunazi. de fapt nu a devenit, si-a aratat arama.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi pare rau ca nu stiu cu cine discut si nu stiu cum sa personalizez raspunsurile pe care le dau, intrucat, daca nu dati un nume sau pseudonim, aici apareti drept Anonim. Cu A.:)

    in general acolo politicienii par sa aiba mai mult bun simt decat la noi, chiar daca o sfeclesc intr-un moment sau altul sau fac indiscretii. asa ca isi dau demisia. nu siunt un mare specialist, am trait doar trei luni in Anglia, insa din ce am urmarit si urmaresc presa, acolo demisiile survin mult mai repede decat a fost cazul cu dna Ritzi.

    presa si opinia publica iau atitudine si aici, si in Anglia, insa iata ca politicienii au mult mai mult bun simt. asa imi explic eu lucrurile. adica gresesc, insa isi asuma greseala si demisioneaza. sau liderii partidelor lor sunt mai puternici si mai influenti acolo si le impun demisia.

    RăspundețiȘtergere
  8. @uhitto: exact - nu era cazul la Obae. insistenta lui mi s-a parut potrivita, se cerea la ce raspuns daduse intervievatul. cat despre juniorii despre care spuneti, aveti dreptate. am intalnit si eu asta, mai ales la oamenii care nu stiu domeniul. la MAE, de exemplul, oameni care nu erau neaparat pe domeniu insistau cu intrebari chiar daca li se indicase clar ca uzantele diplomatice nu permit un raspuns on the record.

    RăspundețiȘtergere
  9. O noua comisie Tismaneanu
La initiativa lui Sorin Iliesiu, un mare numar de organizatii ale societatii civile, carora cu siguranta li se vor alatura multe personalitati, au redactat un document.. Este solicitata o comisie prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu, asemanatoare celei create la inceputul mandatului Basescu, prin care s-a redactat documentul de condamnare a comunismului. De aceasta data este vizat genocidul din decembrie ’89 si fratricidul din 13-15 iunie 1990. Nu ramane decat indirect sa imi exprim punctul de vedere.
1. FOARTE CURAND VA APARE IN ZIARUL CLIPA ARTICOLUL “Securistul Basescu ascunde pe spionul Tismaneanu” EL SE BAZEASA PE DOCUMENTUL SERVICIULUI SECRET FRANCEZ IN CARE SE CERE SERVICIULUI DE EMIGRATIE SA NU ACORDE AZIL POLITIC LUI VOLODEA, MENTIONEZ DEOCAMDATA CA LUI V.T. DE SI A VORBIT LA EUROPA LIBERA IMPOTRVA LUI CEAUSECU TIMP DE DOI ANI DE ZILE I SA REINOIT MEREU VIZA ROMANEASCA. DATORITA REFUZULUI FRANCEZ TISMANEANI SA DEPLASAT IN EURUPA CU PASAPORTUL PE CARE SCRIA “REPUBLICA SOCIALISTA ROMANA” Va rog a citi cu atentie urmatorul document.
DEPORTAREA LUI TISMANEANU DIN STATELE UNITE
Serviciul de Informatii Externe
Domnule Razvan Ungureanu
                                    Avand bunavointa domnului L.Pavoni consulul general din New York, acum noua luni’ v-am trimis o scrisoare. In ea am cerut o audienta cu dumneavoastra, sau o convorbire cu o persoana delegata. Cu aceasta oceasta ocazie am vrut sa va prezint documente confidentiale despre Vladimir Tismaneanu.Documentele clarifica materialele aparute in presa, care califica pe V.T. ca agent al securitatii. Am vrut sa prezint deasemenea acordul meu, la opinia comunitatii romane americane, cu privire la necesitatea deportarii lui V.T. din Statele Unite. Dinsul a a ascuns serviciului de emigratie, faptul ca a fost membru al partidului comunist si a scris articole in care cerea rasturnarea capitalismului si a sistemului politic american prin forta. Faptul ca a mintit sub juramant, va duce la automat la deportare .Mentionez ca in dosarul lui sunt sunt si alte fapte
agravante.Anexez doua materiale pertinente in acest caz,
Motivul incercarii de a va contacta este extrem de serios. Dumneavoastra sunteti printre putinele persoane competente, care puteti spune adevarul presedintelui inainte de a fi prea tarziu, pentru dansul si imaginea tariii. Presedintela Traian Basescu trebue sa aiba acces la toate documentele si faptele acestui caz.Dinsul va avea posibilitata de a se distanta
de clanul care care il minte ,manipuleaza si a cere
scuze Romaniei. . In caz contrariu isi va semna singur, sinuciderea politica.
De si a trecut mult timp nu am primit nici in un raspuns. Acest lucru este grav si impotriva legii, care va obliga sa raspundeti oricarei scrisori oficiale. Am avut nu demult o audienta cu Simona Miculescu ambasador la ONU
(Au participat deasemenea consulul adjunct A.Berechet si adjunctul misiunii T. Morar) in care am discutat despre Tismaneanu si am cerut
sa fiu contactat de SIE ,la orice nivel.Din nou fara nici un rezultat. Mentionez ca ca am discutat aceasta problema cu diplomatul Ilinca Ilie Ilie de ambasada de multe ori, si cu consulul L.Pavoni chiar acum o ora.
Domnule director,
Faptul ca incercati sa blocati informatii despre un spion este de o gravitate exceptionala. Faptul ca nu lasati ca servici de informatii sa aiba acces la informatii, trebue sa intre in atentia parlamentului.Cu alte cuvinte SIE nu este lasat sa-si faca datoria.
Este o ultima incercare. In caz contrariu voi trimite spre publicare articolul ,pe doua pagini “Deportarea agentului Volodea” ziarului New York Magazin.
Robert Horvath cineast USA devagallery.com



    RăspundețiȘtergere