luni, 8 februarie 2010

Alegerile din Ucraina - Ianukovici dat castigator, Timosenko striga: Frauda!

Exit poll-urile l-au dat la o distanta mica drept castigator pe Viktor Ianukovici. Rezultatele partiale. dupa numararea a 89% dintre voturi, vorbesc despre un rezultat strans, dar favorabil lui Ianukovici. Iulia Timosenko este la doar 2,76 puncte procentuale in urma. Tabara lui Timosenko le contesta si a spus, inca dinaintea scrutinului, ca alegerile vor fi fraudate. Suna cunoscut, nu?

Citesc pe Stratfor o analiza a ceea ce se poate intampla in Ucraina dupa alegeri. Adica ce rezolvare exista in conditiile in care Timosenko nu recunoaste rezultatul. Compania americana de analiza respinge ideea unor miscari de strada de amploarea revolutiei portocalii din 2004, argumentand ca schimbarea de legislatie care a avut loc saptamana trecuta ar putea avea rolul primordial.

In trecut, Comisia Electorala Centrala (CEC) a trebui sa valideze rezultatul alegerilor, ceea ce a dus al blocaje frecvente in trecut, in conditiile in care membri ai CEC nu au votat daca nu au fost de acord cu rezultatul. Potrivit schimbarii legislative initiate de Iuscenko, presedintele ucrainean al carui mandat este pe final, CEC va lua o decizie chiar daca o parte dintre membri ai sai se opun si boicoteaza votul. potrivit stratfor, Ianukovici are multi sustinatori in CEC si se asteapta ca victoria sa sa fie validata saptamana aceasta.

Dupa validarea alegerilor de catre CEC, procedura cere ca ambii candidati sa semneze un document care sa certifice rezultatul. Daca unul dintre ei refuza sa accepte decizia CEC, cazul va fi transferat la Curtea Suprema a Ucrainei. Ianukovici are si acolo puternici sustinatori, asa incat sansele reusitei unei contestari a rezultatelor de catre Timosenko par sortite esecului.

Aici este o analiza privind cei doi candidati aflati in cursa de la Kiev si posibilele urmari asupra relatiei bilaterale cu Romania ale alegerii unui dintre ei.

2 comentarii:

  1. Sa intelegem ca alegerile din Ucraina seamana leit cu ultimele alegeri din Romania ?
    Are si Ucraina o democratie "originala" ca a noastra ?

    RăspundețiȘtergere
  2. seamana cu ale noastre, numai ca acolo a castigat iliescu (geoana), ceilalti.
    si sigur au si furat.
    si s-au batut cu basescu, s-au batut cu crin.
    si crina lor, timosenko e tot o impostoare ca al nostru crin. e la dreapta fiindca aici poate seduce ceva neatenti, in realitatea nu-i mare diferenta fara de ianukovici. tot pro-rusi, tot marioneta a oligarhiei.

    RăspundețiȘtergere