Grecia si-a pierdut dreptul de vot in Consiliu, am citit o stire aici si apoi am mers la sursa primara, The Telegraph.
Am scris aici, inainte de ECOFIN, cam ce precedent ar crea salvarea Greciei si cum poate fi interpretata legislatia europeana care, teoretic, interzice salvarea de al faliment a unui stat membru al UE si al zonei euro. Insa miza acestui proiect politic este mare.
Totusi, cand am vazut titlul articolului din The Telegraph mi-am spus ca in acest moment este fals. Adica suspendarea dreptului de vot al unui stat membru al UE este o chestiune extrem de serioasa si care inca n-a avut loc.
Ministrii de finante europeni au cerut Greciei ca pana in 16 martie sa arate ca planul de masuri stabilite este functional si sa arate angajamentul luarii unor masuri suplimentare, daca este nevoie. Si va fi nevoie. Probabil ca in acel moment se va pune serios problema unui protectorat economic oficial - intrucat oricum este monitorizata acum de Comisia Europeana si BCE - asupra Greciei si preluarea la nivel comunitar a politicii economice a acestui stat membru.
In acel moment, la reuniunea ECOFIN din 16 martie, daca Atena nu va lua masurile asteptate, guvernului grec i se vor impune masuri suplimentare si nu se va putea opune acestora, nu va avea un drept de vot asupra acestora in Consiliu.
In acest moment, suspendarea dreptului de vot este o amenintare si un ajutor oferit guvernului de la Atena. Amenintare pentru ca forteaza guvernul sa ia acele masuri total nepopulare si care au suscitat si intensificat deja protestele sindicale, iar ajutor in sensul ca guvernul grec se va putea justifica in fata sindicalistilor astfel: trebuie sa luam aceste masuri, nu ne putem permite, ca tara UE, sa ne pierdem dreptul de vot in Consiliu.
Daca salvarea de la faliment a Greciei va avea loc - in articolul de pe HotNews.ro am explicat exact cum poate fi interpretata legislatia europeana pro si contra unei astfel de masuri - este evident ca se pledeaza (germanii sunt cei mai vocali) pentru suspendarea dreptului de vot. Nu e de mirare, intrucat ei vor plati si pretul cel mai mare. No bail out clause a fost gandita tocmai pentru ca un popor din UE si zona euro sa nu plateasca pentru greselile unui guvern strain, asa cum s-ar intampla acum.
Totusi, sa spui cu o luna inainte de a se lua o astfel de masura ca Grecia si-a pierdut dreptul de vot in Consiliu e cam hazardat. Chiar daca, asa cum arata situatia actuala, Grecia chiar va fi salvata de la faliment.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Doar prin legi dure se reuseste.
RăspundețiȘtergereNu prin "mai vedem".
Am vazut si eu aceeasi stire. Nu ma mira insa. Postul respectiv de televiziune pare sa incerce sa creeze stirile in loc sa le relateze si nu odata am surprins evenimente prezentate eronat sau deformat de catre respectiva televiziune. Vreun destept de-al lor a decis probabil ca suna mai interesant sa zici ca Grecia a fost umilita bla bla si i s-a retras dreptul de vot bla bla (apropo, in timp ce prezentatoarea povestea de dreptul de vot, ecranul afisa dreptul de veto ... ) decat sa relatezi strict stirea in forma originala.
RăspundețiȘtergere@Anonim: am o singura observatie de facut: realitatea.net are o echipa total diferita fata de realitatea tv, deci nu aceiasi oameni scriu stirile. eu nu am vazut stirea pe realitatea tv, am citit-o pe site. :)
RăspundețiȘtergere@Menaru: exista o sincronizare in greseala intre TV si .net, si nu doar in acest caz; deduc din asta ca desi sunt oameni diferiti care scriu stirile cel care dicteaza e acelasi.
RăspundețiȘtergereMa intreb daca genul asta de greseli sunt din intentie sau doar din incompetenta. Nici o varianta nu mi se pare ok.
O mica corectura, daca-mi permiteti ..
RăspundețiȘtergereUn stat nu poate da faliment. Poate doar sa inceteze platile.
Similar cu o societate comerciala care intra in reorganizare judiciara. Si e scutita de plati o vreme sau ii sunt reesalonate, dar in final plateste tot.
Cand o firma da faliment, se dezmembreaza si vanduta pe bucati, recuperandu-se ce se mai poate. Societatea inceteaza sa ma existe dupa procesul acesta.
Un stat, produce bani oricand, chiar daca mai putin. In faliment nu are cum sa ajunga.
Daca greseala exista, ea apatine publicatiei britanice din cate vad eu. In Telegraph asa scrie.
RăspundețiȘtergereriscurile de destabilizare a întregii zone euro sunt prea mari pentru ca Grecia să fie lăsată chiar să se descurce de una singură. dar nici pomeni nu va primi
RăspundețiȘtergere