3 februarie - se implineste astazi un an de la decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga in procesul impotriva Ucrainei. Un eveniment care va fi marcat printr-o intalnire cu presa a membrilor echipei, la libraria Carturesti.
Marti am vazut o stire despre Iulia Timosenko care spune - aflata in campanie electorala prezidentiala - ca promite ca va obtine revizuirea deciziei CIJ privind platoul continental al Marii Negre.
Este o stupizenie imensa si sunt absolut convinsa ca stie asta, insa mizeaza pe faptul ca publicul este mai putin informat. Iar intr-o campanie electorala, nu conteaza ca nu respecti adevarul, totul e ca promisiunile facute sa ii convinga pe electori sa te voteze. Si asta e valabil pentru Romania, Ucraina sau orice alta tara.
Iata ce spune stirea:
"Platoul continental din Marea Neagra inseamna independenta noastra economica si politica, este puterea si competitivitatea statului nostru. Astfel, ma voi ocupa de refacerea dreptatii (...) fata de Ucraina", a declarat Timosenko la Ternopol, in vestul Ucrainei. Potrivit lui Timosenko, valorificarea platoului continental al Marii Negre va permite Ucrainei sa se aprovizioneze cu petrol si gaze pentru sute de ani.
Daca ucrainenii se vor lasa pacaliti, e treaba lor. Aceasta tema a fost adesea folosita in retorica politica interna din Ucraina, atat de Viktor Iuscenko si iata acum si de aspirantii la functia de presedinte.
Anul trecut, agentul Ucrainei la Haga avea doua declaratii diferite, in rusa si in engleza, pentru publicul ucrainean si pentru publicul international. Colega mea de la Realitatea TV a inregistrat atunci atat declaratiile in rusa, cat si pe cele in engleza, apoi le-a comparat.
In rusa, el le spunea ucrainenilor ca este o mare victorie pentru Ucraina, pentru ca au pastrat insula serpilor - care nici macar nu era subiect al disputei. In engleza, spunea ca este o decizie echilibrata, o victorie a ambelor tari prin solutionarea acestui diferend vechi de zeci de ani.
Si in ceea ce spune Timosenko in campanie adevarul este altul: hotararea Curtii Internationale de Justitie este obligatorie, definitiva si executorie imediat ce este pronuntata. Mai simplu spus, ea trebuie pusa in practica imediat si nu poate fi contestata sau atacata cu apel sau recurs. Am scris aici pe larg despre forta juridica a deciziei Curtii.
Prin urmare, doamna Timosenko face promisiuni in van.
Altfel, ziua de astazi este un moment de sarbatoare - e aniversarea unui mare succes romanesc, al diplomatiei romanesti si a scolii de drept de la noi.
Oricine si-ar aroga meritele pentru aceasta victorie - si se va lauda si de-acum incolo cu "marirea teritoriului Romaniei" - adevarul e simplu: o echipa de diplomati-juristi, tineri, entuziasti si foarte bine pregatiti, au lucrat la un proiect pentru care s-a gandit in perspectiva si care s-a incheiat cu o victorie si un motiv de mandrie nationala.
miercuri, 3 februarie 2010
Un an de la decizia Curtii de la Haga - Timosenko ii amageste cu minciuni pe ucraineni
Etichete:
alegeri prezidentiale,
Bogdan Aurescu,
diplomatie,
Iulia Timosenko,
MAE,
platoul continental al Marii Negre,
politica externa,
procesul Romania impotriva Ucrainei,
Ucraina
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Partea trista este ca nici macar nu am fost capabili sa le multumim acestor oameni care au facut mai mult pt Romania decat foarte multi politicieni (votati de ''popor'') la un loc
RăspundețiȘtergereacesti oameni au primit recunostinta tarii prin ordinele si medaliile acordate de presedintie.
RăspundețiȘtergerepoate era cazul ca, in afara unor simple decoratii, presedintele sa-i recompenseze si pe masura competentei lor cu posturi in administratia pe care cu onor o conduce. pai daca de-alde baconschi (un no-name profesional remarcat doar prin devotamentul pentru cauza basesciana) a fost rasplatit cu un post de ministru pentru circul organizat la paris cu ocazia prezidentialelor, atunci echipa lui Aurescu merita cu siguranta muuult mai mult. dar deh, oamenii n-au fraudat alegeri, n-au latrat la televizor, nu si-au infipt coltii in liberali sau pesedisti. in concluzie, ia mai lasa-i dom'ne ca nu-s de-ai nostri. nu-i asa base?
RăspundețiȘtergerenorocul lor e ca, din fericire, lumea nu graviteaza in jurul augustului nostru prezident, ceea ce face ca efortul si munca lor sa fi fost deja cu siguranta remarcate de marile case de avocatura.
ca o concluzie: competenta este intodeauna remarcata si rasplatita de competenti. tocmai de-aia nu ma mira ca ai nostri conducatori habar n-au ce sa faca cu acesti oameni.
De amagit ii amageste rusii cu 5 "gandaci" (atatia au prins).
RăspundețiȘtergereDa, de amagit ii amageste, dar ce observ este ca reuseste sa fie receptata foarte bine de populatie, minoritatile din UA voteaza cu Timo ceea ce o cam pun la egalitate cu Ianukovici.
RăspundețiȘtergereP.S: Ambii au discursuri de tipul homo-sovieticus