marți, 20 aprilie 2010

Cancer la san: Aproape 90.000 de femei din UE mor in fiecare an in urma acestei boli

Intr-o sesiune a Parlamentului European aproape ineficienta, din cauza absentelor masive ale eurodeputatilor incapabili sa ajunga la Strasbourg din cauza norului de cenusa, iata o veste buna: Parlamentul European a adoptat o declaratie scrisa prin care recomanda statelor membre diagnosticarea - la nivel national - prin mamografie a cancerului la san.
  • 331.392 de femei din UE sunt diagnosticate anual cu cancer la san
  • cancerul la san este principala cauza a decesului in randul femeilor cu varsta intre 35 si 59 de ani
  • 89.674 de femei mor anual in UE de aceasta boala
  • depistarea cancerului prin mamografie poate reduce decesele din aceasta cauza cu 35% in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 de ani
Acestea au fost argumentele in sprijinul solicitarii ca diagnosticarea prin mamografie sa fie extinsa in tarile membre ale UE la nivel national si cere Comisiei Europene sa faca o data la doi ani un raport privind punerea in aplicare a acestei cerinte.

  • PE solicita Comisia sa sprijine studiile care ar putea stabili daca mamografia este utila femeilor de peste 69 de ani si celor sub 50 de ani
  • statele membre trebuie sa asigure - pana in 2016 - unitati de specialisti multidisciplinari in consult mamar, iar Comisia sa prezinte cu regularitate rapoarte privind evolutia acestei situatii
  • Comisia trebuie sa prezinte statistici fiabile si actualizate si sa sprijine dezvoltarea registrelor nationale de cancer
  • Comisia sa elaboreze un protocol de certificare pentru unitatile de specialisti in consult mamar si sa asigure o finantare adecvata in acest sens
Din punctul meu de vedere este o initiativa intr-adevar utila, ramane de vazut cum aceasta recomandare va fi si pusa in practica. Crearea conditiilor de diagnosticare timpurie, coroborata cu grija personala a fiecareia dintre noi, poate duce la evitarea unor tragedii personale. Stiu ca, in general, mamografiile nu se fac femeilor sub 40 de ani, de aceea cred ca sunt necesare in continuare studii care sa stabileasca utilitatea sau nu a mamografiei pentru femeile sub 50 de ani si peste 69.

Pe de alta parte, vorbind din experienta personala, stiu ca este o procedura care are menirea sa lamureasca situatia. Chiar daca "nu ma calificam" din punct de vedere al varstei - sunt prea tanara pentru o astfel de procedura - si era cat pe ce sa fiu refuzata, stiu ca nu m-as fi miscat din fata cabinetului medicului pana nu mi s-ar fi limpezit situatia. In mintea mea si in sufletul meu - cel mai important, nu-i asa?

Cred cu tarie in utilitatea controlului periodic si imi permit sa recomand tuturor doamnelor sa il faca si, daca exista o suspiciune cat de mica, in urma unei ecografii mamare, sa ceara sfatul specialistului si sa mearga la o mamografie. La cel mai bun doctor din Bucuresti in acest sens, recomandat de medicul meu, m-a costat 180 de lei, cu consultatia inclusa. Este o investitie financiara minima fata de binefacerile ei. Chiar daca in cele trei saptamani pana la programare - era foarte aglomerat - m-am imbarbatat si mi-am spus ca nu e nimic grav, ca nu am antecedente in familie si n-ar trebui sa ma gandesc la ce e mai rau, tot nu am stat linistita pana nu am avut verdictul doctorului in urma mamografiei.

Asa ca nu pot decat sa salut aceasta declaratie a PE, care face niste recomandari atat de importante statelor membre, cat si Comisiei Europene.

Un comentariu:

  1. Toate ar fi bune daca ar exista si transparenta in tot procesul acesta. Incercati numai sa aflati persoanele din spatele contractului acesta si va rog sa le faceti si publice. Sunt multe centre/persoane interesate in cercetare pe directia a aceasta, dar din pacate nu putem face nimic...

    Ministerul Sănătăţii este beneficiarul unui Contract de Finanţare pentru proiectul “Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă“, prin Programul Operaţional Sectorial “Dezvoltarea resurselor umane”, în cadrul axei prioritare 3 „creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor” – domeniul major de intervenţie 3.2 „Formare profesională şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”.

    Proiectul, care beneficiază de fonduri în valoare de 17.982.000,00 lei (fără TVA), din Fonduri Structurale - Fondul Social European prin POS DRU şi de la bugetul de stat, va fi implementat pe o perioadă de 3 ani şi presupune organizarea a aprox. 700 de sesiuni de instruire pentru 7200 de medici implicaţi în derularea programelor de screening pentru cancerul de col uterin, sân şi colon, din care 6000 de medici de familie, din mediul rural şi urban, şi alţi 1200 de specialişti în obstetrică-ginecologie, gastroenterologie, radiologie, medicină de laborator etc.

    În acelaşi timp se va crea o legătură mai strânsă între medicii de familie şi cei din specialităţile complementare, mai ales în condiţiile în care, cel puţin din punct de vedere al locaţiei, medicii de familie sunt relativ izolaţi. De altfel, sistemele de instruire trebuie să se adapteze la nevoia de a avea un nivel profesional ridicat al persoanelor angajate, de multe ori puse în situaţia de a-şi vedea calificările depăşite de schimbările rapide.

    În România, principalele două cauze de deces la populaţia feminină au fost cancerul de col uterin şi cel de sân, acesta din urmă fiind, în anul 2005, cea mai importantă cauză de deces în ţara noastră. Conform statisticilor OMS-European HFA Database, comunicate în iulie 2008, România se situează pe primul loc în Europa atât în privinţa incidenţei cancerului de col uterin (29,9 /100 000 femei), cât şi a ratei mortalităţii din cauza acestui tip de cancer (12,06/100000 femei), rată de 2–2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi de 6 ori mai mare decât media din statele membre ale Uniunii Europene. Studiile europene au demonstrat faptul că rata de supravieţuire a pacienţilor diferă semnificativ de la o ţară la ţară şi de la o regiune la alta. O cauză evidentă a acestor variaţii este nivelul diferit de informare şi calificare a personalului medical implicat în screeningul, diagnosticul sau tratamentul afecţiunilor oncologice. În acest context, educarea medicilor, actualizarea cunoştintelor lor privitoare la practicile medicale eficiente în creşterea ratei de supravieţuire devine nu doar o necesitate, ci o obligaţie morală. Dacă sunt detectate într-o fază incipientă şi dacă sunt tratate adecvat, o treime din cazurile de cancer pot fi tratate. Probele clinice au arătat că metodele specifice de screening s-au dovedit eficiente pentru trei tipuri de cancer diferite - de sân, de col uterin şi de colon - iar screeningul de înaltă calitate este posibil numai dacă personalul de la toate nivelurile este instruit în mod corespunzător.

    Astfel, menţinerea populaţiei active la un nivel ridicat al gradului de ocupare, aspect important în contextul fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, şi scăderea consumului serviciilor de sănătate, foarte costisitoare în cazul afecţiunilor oncologice, sunt alte rezultate extrem de importante ale acestei acţiuni de instruire.

    Proiectul este derulat de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu instituţii româneşti cu experienţă relevantă în domeniu, respectiv Institutul de Sănătate Publică Bucureşti (ISPB), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, I
    Persoana de contact: Daniela Mănuc, director general

    Tel: 0213072606 e-mail: programeUE@ms.ro

    RăspundețiȘtergere