joi, 20 mai 2010

Alesii nostri sunt toti la fel: eurodeputatii si-au suplimentat cheltuielile cu 1500 de euro lunar

In Romania, in plina criza si plinie revolte ale bugetarilor pe tema reducerilor de salarii si posturi, Senatul face angajari de experti, soferi si consilieri.

Nu va grabiti sa spuneti nesimtire tipic romaneasca. Multi au impresia ca la nivel european lucrurile sunt mai elegante. Pe naiba.

Eurodeputatii tocmai au votat o crestere a sumelor destinate cheltuielilor. Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009, a creat premisele cresterii cheltuielilor, pentru ca astfel eurodeputatii au atributii sporite si trebuie sa munceasca mai mult. Nu e asa usor sa extinzi codecizia pe mai multe subiecte, nu-i asa? Parlamentul a obtinut puteri sporite, e normal sa sporeasca si fondurile destinate cheltuielilor, epntru ca e un volum de munca in plus.

Astfel bugetul pe 2010 al PE a fost suplimentat cu 9,4 milioane de euro, cea ce inseamna ca fiecarui eurodeputat ii revin in plus lunar 1500 de euro. Banii trebuie folositi doar pentru cresterea salariilor personalului de la cabinetele lor sau pentru angajarea de nou personal. Pana acum, bugetul lunar pentru personal alocat fiecarui eurodeputat era de 17,540 de euro.

Eurodeputatii au respins din nou initiativa de a elimina sesiunea din Strasbourg, propunere a conservatorilor lui Cameron. Argumentul in favoarea propunerii: ar duce la o economie Parlamentului de 17 milioane de euro pe an, iar contribuabililor europeni una de 200 de milioane de euro anual.

Cand e de gasit argumente pentru suplimentarea veniturilor, alesii nostri gasesc intotdeauna argumente, indiferent daca e criza sau nu.

2 comentarii:

  1. eurodeputatii si-au "luat-o" deja de la ministrii de finante ale tarilor membre. Ma indoiesc sa obtina bugetul "mult visat". Ba mai mult ar putea face un "minim efort" de a renunta la cei 300 de euro pe zi de "prezenta" si asta ar face economie mai mare decat sediul din Strasburg care este o decizie politica.

    As adauga ca ar trebui lucrat la salariile cu adevarat nesimtite ale bugetarilor europeni. Care variaza "teoretic" intre 2500 de euro si 18.000 pe luna. In realitate nu exista salariu de 2500 in timp ce exista cateva sute de salarii de peste 20.000 de euro.
    Si ar putea lucra la "impozitarea" acestor bugetari europeni care platesc precum "corpul diplomatic" impozite. Ar putea sa le mai taie din "drepturi". De exemplu "scoala privata pt copii" platita de UE, numar de deplasari gratuite(cu avionul si la bussines class bine inteles), sau eliminarea exceptarii de la plata TVA pt ei. Si mai sunt multe "aberatii" pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Shadow

    Te completez, spunand ca si eurodeputatii au niste facilitati anormale. De exemplu, nu cred ca e normal sa aiba dreptul sa invite 105 vizitatori(sau cati or fi ei) pe an, din banii contribuabililor UE (deci si romani) fiecare dintre eurodeputati, sa vada Parlamentul European, iar ei sa foloseasca asta ca un prilej de a aduce din tara prieteni sau ziaristi care sa scrie la comanda. Ce crezi?

    RăspundețiȘtergere