Mana de fier in manusa de catifea: Comisia Europeana reduce suveranitatea guvernelor in alcatuirea bugetelor nationale
Analiza mea asupra deciziei Comisiei de a analiza ex-ante bugetele statelor membre si stirbirea suveranitatii acestora. Am scris-o pe Hotnews.ro. Aici.
Sunt curios daca aceeasi rigoare dovedita in cazul Greciei se va aplica peste 1-2 ani si Germaniei, Frantei etc.? Pentru ca imi amintesc fffff bine ca acum vreo 5 ani Franta si Germania avusesera 3 ani la rand deficit mult mai mare de 3% din PIB (undeva spre 5,4-5,5% din PIB) si nu au patit nimic. Ce vreau sa spun este ca mi-e teama ca asta cu controlul proiectului de buget de catre Comisie si Consiliu inainte de a fi discutat in parl. nationale este numai astia mici (UE-12 plus Portugalia, Irlanda, Grecia etc.), iar cei mari si bogati vor fi in continuare protejati. Ce crezi?
@Anonim: iti amintesti foarte bine, Germania si Franta au fost primele care au incalcat regulile Pactului de Crestere si Stabilitate si s-au gandit sa il faca mai flexibil. pentru cei mari. sunt de acord cu ceea ce spui tu, insa pentru niste tari mici, adica cei la care te referi, s-ar putea sa fie un castig ca finanele lor sunt sub un ochi critic. in ceea ce priveste Romania, nu am niciun dubiu ca e mai bine. si asta nu e lipsa de patriotism, ci realism. :)
Va felicit pentru articolul bine documentat...l-am citit cu mare interes. Am fost dezamagit insa de concluzia la care ati ajuns...fiindca initial ati evidentiat foarte bine pericolele din spatele propunerii Comisiei Europene. Indiferent de situatia Romaniei in acest moment si de relatia cu FMI-ul si cu Comisia Europeana, nu trebuie pusa niciodata in discutie cedarea unei bune parti a suveranitatii statului. Aceasta cedare voluntara va fi permanenta...si nu doar temporara ca in cazul de fata cu FMI-ul. Si acest lucru nu este de dorit pentru tara noastra indiferent carei organizatii ne-am alatura. Ce putere vor mai avea statele membre sa spuna NU Comisiei Europene cand suveranitatea va deveni practic inexistenta? Ce rost mai are sa avem Guvern si Parlament daca in curand Comisia Europeana ne va guverna absolut toate politicile? Ar trebui sa privin procesul de integrare europeana din mai multe perspective...nu doar dintr-o viziune integrationista. Nu sunt de acord nici cu viziunea domnului Adrian Severin care considera ca suveranitatea nu mai poate fi gandita ca in secolul trecut...daca privim astfel procesul constructiei europene nu avem nici un fel de garantie ca peste 20 de ani Comisia nu ne va nominaliza un Presedinte si un Prim Ministru...de ce nu ar fi posibil sa se intample asa ceva? Nu uitati la ce stadiu se aflau institutiile europene acum 30 de ani...si urmariti trendul ascendent pe care au mers...e foarte interesant de analizat...Comisia Europeana, dupa cum multi euro-sceptici preconizeaza, va ajunge in curand sa "impuna" statelor membre mai mult decat Guvernul de la Washington "impune" statelor Americane. Va promit ca nu este nevoie cruciala de astfel de mecanisme pentru ca Uniunea Europeana sa progreseze in viitor...iar Romania nu va scapa de coruptie si de problemele economice actuale daca i se va "dicta" absolut tot de la Bruxelles. Reflectati putin si la alte idei...sa nu facem greseala sa analizam evolutia Uniunii Europene doar pe termen mediu...
@Menaru
RăspundețiȘtergereSunt curios daca aceeasi rigoare dovedita in cazul Greciei se va aplica peste 1-2 ani si Germaniei, Frantei etc.? Pentru ca imi amintesc fffff bine ca acum vreo 5 ani Franta si Germania avusesera 3 ani la rand deficit mult mai mare de 3% din PIB (undeva spre 5,4-5,5% din PIB) si nu au patit nimic.
Ce vreau sa spun este ca mi-e teama ca asta cu controlul proiectului de buget de catre Comisie si Consiliu inainte de a fi discutat in parl. nationale este numai astia mici (UE-12 plus Portugalia, Irlanda, Grecia etc.), iar cei mari si bogati vor fi in continuare protejati. Ce crezi?
@Anonim: iti amintesti foarte bine, Germania si Franta au fost primele care au incalcat regulile Pactului de Crestere si Stabilitate si s-au gandit sa il faca mai flexibil. pentru cei mari. sunt de acord cu ceea ce spui tu, insa pentru niste tari mici, adica cei la care te referi, s-ar putea sa fie un castig ca finanele lor sunt sub un ochi critic. in ceea ce priveste Romania, nu am niciun dubiu ca e mai bine. si asta nu e lipsa de patriotism, ci realism. :)
RăspundețiȘtergere@Menaru
RăspundețiȘtergereOm vedea, sper ca in UE sa nu se mai aplice princ. orwellian `toti suntem egali, dar unii din noi sunt mai egali decat ceilalti`, desi sunt mici sanse
Va felicit pentru articolul bine documentat...l-am citit cu mare interes.
RăspundețiȘtergereAm fost dezamagit insa de concluzia la care ati ajuns...fiindca initial ati evidentiat foarte bine pericolele din spatele propunerii Comisiei Europene.
Indiferent de situatia Romaniei in acest moment si de relatia cu FMI-ul si cu Comisia Europeana, nu trebuie pusa niciodata in discutie cedarea unei bune parti a suveranitatii statului. Aceasta cedare voluntara va fi permanenta...si nu doar temporara ca in cazul de fata cu FMI-ul. Si acest lucru nu este de dorit pentru tara noastra indiferent carei organizatii ne-am alatura. Ce putere vor mai avea statele membre sa spuna NU Comisiei Europene cand suveranitatea va deveni practic inexistenta? Ce rost mai are sa avem Guvern si Parlament daca in curand Comisia Europeana ne va guverna absolut toate politicile?
Ar trebui sa privin procesul de integrare europeana din mai multe perspective...nu doar dintr-o viziune integrationista.
Nu sunt de acord nici cu viziunea domnului Adrian Severin care considera ca suveranitatea nu mai poate fi gandita ca in secolul trecut...daca privim astfel procesul constructiei europene nu avem nici un fel de garantie ca peste 20 de ani Comisia nu ne va nominaliza un Presedinte si un Prim Ministru...de ce nu ar fi posibil sa se intample asa ceva?
Nu uitati la ce stadiu se aflau institutiile europene acum 30 de ani...si urmariti trendul ascendent pe care au mers...e foarte interesant de analizat...Comisia Europeana, dupa cum multi euro-sceptici preconizeaza, va ajunge in curand sa "impuna" statelor membre mai mult decat Guvernul de la Washington "impune" statelor Americane.
Va promit ca nu este nevoie cruciala de astfel de mecanisme pentru ca Uniunea Europeana sa progreseze in viitor...iar Romania nu va scapa de coruptie si de problemele economice actuale daca i se va "dicta" absolut tot de la Bruxelles. Reflectati putin si la alte idei...sa nu facem greseala sa analizam evolutia Uniunii Europene doar pe termen mediu...
Cu stima,
Tudor