Alte posturi de sef de unitate in domeniul adminsitratie publica, economie si drept sunt scoase la concurs tot pentru romani, iar data limita de inscriere este 22 octombrie.
Daca intentionati si va pregatiti pentru un astfel de concurs, cred ca v-ar fi util sa cititi un interviu facut cu un consultant de la Bruxelles, Carmen Peter, pe care l-am publicat pe Hotnews.ro. Este si adresa site-ului sau, pentru ca face training special pentru astfel de concursuri. Acolo gasiti exact in ce constau ele si preturile.
Si daca tot v-am spus asta, va mai spun ca am vazut ieri un comunicat al Comisiei Europene in care se arata ca anul viitor salariile functionarilor europeni vor scadea cu 0,4%. E putin pe langa 25% cat pierd cei din administratia de la Bucuresti, nu?
Iata ce arata Comisia: in 2011, remuneratia functionarilor publici ai UE va scadea cu 0,4%. Asta inseamna:
- o scadere cu 2,8% a puterii de cumparare a functionarilor europeni (la scaderea salariala de 0,4% se adauga cresterea cu 2,4% a costului vietii)
- o scadere de aproape 6% a puterii de cumparare a functionarilor europeni in perioada 2005-2010, rezultata din aplicarea metodei de ajustare a nuale a remuneratiilor prevazuta de statutul functionarilor din 2004
Cum se calculeaza, de fapt, salariile functionarilor europeni?
Statutul functionarilor reformat in 2004 stabileste niste reguli clare privind ajustarea anuala a remuneratiilor si pensiilor functionarilor europeni. Ele sunt corelate la evolutia salariilor functionarilor publici din 8 state membre, care reprezinta 76% din PIB-ul UE. Aceste opt state sunt: Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Luxemburg. Salariile platite in tarile respective formeaza o "putere de cumparare" medie pentru salariile oficialilor UE.
Eurostat calculeaza ajustarea pe baza datelor statistice furnizate de cele opt state membre, iar Consiliul ia o decizie inainte de sfarsitul fiecarui an. Numai ca exista un decalaj de un an, pentru ca ajustarea salariilor functionarilor UE se bazeaza pe cifrele furnizate de statele membre care reflecta evolutia din cursul anului de referinta precedent si care determina ajustarea salariilor functionarilor europeni pentru anul urmator, arata comunicatul Comisiei.
De fapt, taierea de 0,4% va intra in vigoare retroactiv, incepand din luna iulie acest an, daca statele membre o aproba, si ar reprezenta o reducere de vreo 17 euro la un salariu brut de intrare in Comisie de 4268 de euro. Pe de alta parte, salariile ar putea fi reduse si mai mult pentru ca cifrele de referinta din cele opt state membre n-au fost toate procesate. Si stim foarte bine ca in Spania, de exemplu, salariile din sectorul public au scazut.
Nu trebuie sa uitam ca functionarii europeni nu au primit anul trecut o marire de 3,7% de salariu, din cauza blocarii acestei decizii de Consiliul de Ministrii, care au considerat-o o crestere prea mare in conditii de criza economica. Asa ca statele membre au aprobat o crestere de doar 1,85%, ceea ce a determinat Comisia sa dea in judecata anul trecut Consiliul de Ministri. Audierea la CEJ este asteptata pentru luna decembrie, iar o decizie pentru inceputul anului 2011.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu