vineri, 29 octombrie 2010

Basescu este un sustinator al adancirii colaborarii NATO-Rusia - Rasmussen

Presedintele Traian Basescu a facut joi o vizita la NATO, discutand cu Secretarul General Anders Fogh Rasmussen temele principale ale Summit-ului de la Lisabona, din 19-20 noiembrie. Este o prima exprimare oficiala a pozitie Romaniei referitor la aceste teme. Sunt chestiuni de principiu, avand in vedere ca in acest moment se mai poarta inca negocieri pe chestiuni sensibile aferente fiecarei teme. Am scris un articol pe Hotnews.ro in urma unei vizite facute saptamana trecuta la NATO.

Pe scurt, voi arata pozitia Romaniei - asa cu rezulta ea si din declaratiile lui Rasmussen, si din cele ale presedintelui Basescu - pe temele prezentate public joi la Bruxelles si voi arata si pozitia NATO:

Afghanistan - cea mai importanta operatiune NATO, Alianta isi propune sa aprobe la Lisabona un calendar de transfer a securitatii tarii dinspre fortele NATO, spre cele afghane, pentru ca, pana in 2014, afghanii sa aiba controlul securitatii propriei tari - in acest sens se pune accentul pe instruirea fortelor de securitate afghane; mai mult, NATO intentioneaza un parteneriat cu Afghanistanul care sa continue dupa retragerea ISAF, un document politic prin care NATO sa asigure Afghanistanul ca nu il va abandona dupa retragerea misiunii militare

Rasmussen
  • Contez pe contributia continua a Romaniei, in conditiile in care ne vom angaja incepand cu anul viitor in procesul de a transfera afghanilor controlul asupra propriei securitati.
  • In acest sens, e nevoie sa instruim si sa educam soldatii afghani si politia afghana. Este un alt motiv pentru care sunt extrem de recunoscator ca Romania s-a concentrat atat de mult asupra misiunilor noastre de training din Afghanistan.

Basescu
  • Am cazut de acord asupra progresului facut de afghani atat in termen de control al teritoriului, cat si in termeni de evolutie a fortelor de securitate afghane.
  • Din acest motiv, in afara de a ne onora angajamentele de a trimite trupe suplimentare in Afghanistan, Romania va acorda o atentie speciala trimiterii si desfasurarii de instructori in Afghanistan.
  • Mai mult, primul contingent de trupe afghane vor vizita Romania in viitorul apropiat, pentru antrenament. In acelasi timp, universitatile civile au oferit deja 12 burse unor tineri studenti afghani. (...) Vom suplimenta numarul de locuri alocate studentilor afghani in universitatile romanesti si cred ca in viitorul apropiat toate statele membre NATO ar trebui sa acorde o mare atentie crearii unui corp de functionari publici.
  • Plec de la premisa ca Afghanistanul nu a fost niciodata administrat in integralitatea teritoriului sau. Or odata cu crearea unor forte de securitate, ar trebui sa cream si o administratie civila care va fi capabila sa preia atributiile care se refera la populatie de la fortele militare ale NATO care se afla acum in Afghanistan.
  • Vom sta acolo (n.r. Afghanistan) pana cand misiunea noastra va fi indeplinita.
  • Am inceput deja desfasurarea de instructori pentru trupele de securitate afghane, iar Romaniava mai trimite 66 de jandarmi care vor participa la antrenarea in alte institutii altele decat cele ale armatei si in institutii publice.
Noul concept strategic (NCS) - NATO isi redefineste rolul pentru urmatorii 10 ani, pentru a raspunde noilor amenintari (terorism, atacuri cibernetice, schimbari climatice, securitate energetica, piraterie, etc), isi defineste rolul in managementul crizelor si modalitatea in care sa functioneze parteneriatele globale pe care le are sau vrea sa le dezvolte

Rasmussen
  • Am cazut de acord ca acum, cu trei saptamani inainte de Summit, ca NCS este intr-o forma buna si ca va fi ambitios. Va fi pragmatic si va intari rolul NATO ca sursa esentiala de stabilitate intr-o lume nesigura.
Basescu
  • In cadrul acestui nou Concept Strategic, Romania isi gaseste reprezentate si reflectate interesele de securitate si cred ca toate statele membre vor considera ca interesele lor sunt integral reflectate.
  • Credem ca acest NCS este unul echilibrat si o baza excelent pentru un summit de succes la Lisabona.

Scutul antiracheta al NATO - Secretarul General crede ca Rusia trebuie invitata sa participe la acest proiect, numai ca in cadrul Aliantei nu este clar cum va fi complementaritatea cu scutul american - cine sa se afle la butoane, NATO sau SUA, prin urmare cu atat mai putin exista consens asupra participarii Rusiei

Rasmussen
  • Intotdeauna Romania a fost printre cei care au inteles imediat amenintarea reprezentata de proliferarea nucleara si sustine rolul NATO in apararea impotriva acesteia.
  • Impartasim viziunea ca NATO, ca Alianta, trebuie sa isi dezvolte capaciatea de a apara teritoriul aliat si populatia impotriva atacurilor cu rachete. si mai impartasim viziunea ca la Summit-ul de la Lisabona este vremea sa luam decizia si am fost de acord ca NATO ar trebui sa invite si rusia sa coopereze cu noi la scutul antiracheta.
  • Mai avem inca negocieri, dar sunt increzator ca la Summit-ul de la Lisabona vom lua decizia de a dezvolta un sistem de aparare antiracheta al NATO.
  • In urma cu cativa ani am decis sa dezvoltam acest sistem al NATO pentru a ne proteja trupele din teatrele de operatiuni, asa numitul sistem antiracheta din teatre. Acum urmeaza sa il extindem pentru ca protectia sa acoipere intreaga populatie si putem face asta prin unirea sistemelor existente.
  • Tehnic, asta e posibil. Economic, este realizabil si avem acum nevoie de decizia politica si cred ca ea se va lua la Lisabona.
Basescu
  • Romania are un acord bilateral cu SUA in aceasta privinta, care ii acopera nevoile de securitate. Insa obiectivul nostru este ca scutul de aparare anti-racheta sa devina o realitate a NATO si nu doar o realitate bilaterala a relatiilor inte Romania si SUA sau SUA si Olanda.
  • Credem ca aceste acorduri bilaterale nu sunt solutia potrivita si ca nu este un acord cu conformitate cu Articolul 4 din Tratatul NATO.
  • Vom sustine fara rezerve angajamentul NATO de a finaliza, concretiza un astfel de scut antiracheta la nivelul NATO.
Relatia cu Rusia - dupa razboiul din Georgia, statele membre ale NATO au cazut de acord sa condamne reactia militara disproportionata rusa si a avut o realtie mai rece, sub sloganul "no business as usual", iar divergentele de opinie din cadrul Aliantei in ceea ce priveste Rusia sunt evidente. La Lisabona, prin invitarea presedintelui Medvedev la Consiliul NATO-Rusia se vrea reluarea unei colaborari mai stranse, mai ales ca NATO considera ca Moscova a dat deja semne de bunavointa prin colaborarea in Afghanistan.

Rasmussen
  • Presedintele Basescu este un avocat al adancirilor relatiei dintre NATO si Rusia. Si la fel sunt si eu.
Basescu
  • Romania crede ca Federatia Rusa poate fi un partener extrem de important pentru NATO in privinta securitatii in regiune.

Un comentariu:

  1. Mai sunt proşti în ţara asta care pun bază pe ce spune Băsescu? Păi se ducea la Bruxelles să-l ia de urechi pe Rasmussen pentru că NATO nu vrea să primească Georgia ca membru. Şi acum e adeptul ADÂNCIRII relaţiei NATO cu Rusia? Dumnezeule mare!

    RăspundețiȘtergere