miercuri, 24 noiembrie 2010

Povesti cu doctori - V-ati lasa pe mana unui doctor care nu a luat rezidentiatul?

L-am auzit pe ministrul sanatatii spunand ca va introduce in sistemul medical si absolventii de medicina care n-au luat rezidentiatul. Nici nu stiu daca e corect titlul meu, adica pot fi doctori fara rezidentiat? Ma rog...

In ultimele luni am avut o serie de discutii despre sistemul medical de la noi, tocmai pentru ca a trebui sa fac multe analize, multe controale medicale. De fapt, pe majoritatea eu le-am facut in sistemul privat, recunosc, insa a trebuit sa ajung si prin cateva spitale de stat.

Mama mea, cu o sanatate nu tocmai la parametrii cei mai inalti, dimpotriva, are adesea contacte cu medicii, de la medicul de familie, la tot felul de specialisti. De fiecare data cand vorbesc cu ea si imi spune ca a fost la medic, ma revolt si ajung la concluzia ca in Bucuresti doctorii se poarta altfel cu oamenii, chiar si la stat, decat in provincie.

De exemplu, numai ieri, a sunat la o clinica - de aceasta data privata, ca sa vedeti! - pentru a confirma programarea la tratament si a se asigura ca doctorul va veni la program. E o procedura la un aparat cu laser, sau ceva de genul asta.

Receptionera a asigurat-o ca totul e ok - desi in Bucuresti nu pacientul suna pentru confirmare, ci clinica o face cu o zi inainte - si astfel s-a prezentat la doctor. Intr-o localitate de langa Deva, deci a luat taxiul, a cheltuit cateva sute de mii pe asta, dus-intors. Si cand a ajuns acolo... supriza! Nu mai exista aparatul. Fara prea multe explicatii, doctorul i-a comunicat faptul ca intrerupe tratamentul la mijlocul lui (a facut 5 sedinte din 10) pentru ca nu mai au aparatul. Nu mi-a venit sa cred!

Cu alta ocazie, s-a programat la un alt reumatolog, de aceasta data din Deva. A mers acolo de la ora 8 dimineata si a plecat la ora 13, pentru ca doctorul a catadicsit sa-si anunte asistenta de-abia atunci ca nu mai ajunge la programari. De ce a stat atat? Pentru ca i-a fost extrem de dificil sa prinda programarea respectiva si pentru ca tratamentul pe care urma sa i-l faca la picior il face doar acel doctor in Deva. Ca dovada, pe o piata mica, unde nu exista concurenta, pacientii devin bataia de joc a medicilor fie ca merg la stat, fie la cabinetele lor private.

Ca sa raspund la intrebarea pe care am pus-o in titlul, ma gandeam daca m-as simti foarte confortabil sa fiu eu sau copilul meu luata in grija de un medic care n-a luat rezidentiatul. Depinde de ce ar face. Si nu stiu exact cum este sistemul de educatie la noi, adica fac studentii la medicina practica intensiv in spitale? Pentru ca ideea e sa si invete lucrurile teoretic, dar sa se si confrunte cu situatii concrete, evident sub supravegherea medicilor specialisti.

Cred ca intre un tanar dedicat, fara rezidentiat, dar pasionat de meserie si care e dornic sa invete si o asistenta blazata, il prefer pe primul. Ca inteleg ca acesti tineri vor fi supravegheati de un doctor cu experienta si il prefer sa faca exact ce ar face o asistenta, nu ce ar face un doctor. Pentru ca, daca e vorba despre ingrijirea medicala pe care o poate primi copilul meu, nu cred ca l-as lasa pe mana unuia care n-a luat examenul. Multi spun ca unul care n-a luat rezidentiatul nu inseamna ca e neaparat o persoana slab pregatita... Hmmm, cum multi iau rezidentiatul, deci nu e un examen imposibil de luat daca te pregatesti si inveti, nu vad de ce sa cred ca unul care nu l-a luat e ok si bine pregatit. Exista si ghinioane in viata, situatii neprevazute, insa parca nu se sustine asta. Solutia nu e sa bagi oameni slab pregatiti in sistem. Ci sa ii platesti pe cei buni ca sa nu plece. Sa scoti dinozaurii din sistem ca sa aiba acces cei mai tineri, entuziasti, preocupati de pregatirea si specializarea constanta si sa le dai alora salarii decente.

Sincer, cand a fost nevoie sa consult doctori, i-am cautat pe cei mai buni, pe cei recomandati, fie ca a fost vorba despre interpretarea unei analize, fie despre ecografiile de sarcina. In sectorul privat am intalnit doctori care s-au comportat asa cum am pretentia sa se comporte: sa iti dea explicatii, sa caute sa se informeze si sa te informeze ulterior daca nu iti poate raspunde la o intrebare. Pentru mine si factorul uman conteaza foarte mult, nu mi-e indiferent cum sunt tratata, mai ales cand dau un ban.

Desi un ban dai si la stat. Si aici ajung la partea care ma nemultumeste. Platesc CASS-ul acela si n-am fost sa-mi fac nici macar o analiza la stat. A, ba da, la Cantacuzino si am platit pentru ea; e adevarat, nu mersesem cu trimitere de la doctorul de familie. Eu nu vad utilitatea acestei contributii. Azi dimineata auzeam un invitat la televizor care spunea ca noi astia care platim, dar evident nu folosim serviciile de stat, platim pentru cei care nu o fac. Total de acord cu aceasta opinie. As vrea sa existe posibilitatea sa imi fac eu asigurarea de sanatate, in functie de cat pot contribui. Asa dau peste 3 milioane pe luna si nu beneficiez de ei.

Si daca voi naste intr-un spital de stat, va trebui sa imi platesc nasterea. Si atunci, banii mei, contributia mea din toti acesti 11 ani de cand sunt salariat, unde merg? Cand ii folosesc? Sunt spitale in care trebuie sa iti cumperi medicamentele, consumabilele, fie ca vorbim despre comprese sterile sau despre trusa de anestezie epidurala. De ce ar trebui sa le achizitionez eu, cand contribui la asigurarile de sanatate?

Am vazut pe realitatea in ultima vreme multe materiale publicitare referitor la sistemul de sanatate privat, pornind de la prezentarea unor programe ale bancilor pentru medici, pana la studii care arata ca mare parte a romanilor din urban apeleaza acum la sistemul privat. Firmele au facut abonamente corporatiste, asa ca se explica si extinderea folosirii acestui sistem.

Din experienta proprie am vazut ca, oricat de cuprinzator ti-ar fi cardul, analizele costisitoare nu iti sunt acoperite sau ai gratuitate intr-un procent foarte mic din suma totala. Normal, e un business.

Dar cand vine vorba despre sanatatea ta sau a celor dragi tie, parca niciun pret nu e prea mare. eu asa spun. Insa am pretentia ca pentru suma platita sa primesc serviciile la calitatea la care ma astept. Atat medical, cat si din punct de vedere uman.

20 de comentarii:

  1. DA , prefer serviciile unui student (medic fara rezidentiat) decat ale unei asistente, care a pus ultima data mana pe carte prin 80' si ceva... poate am exagerat putin, dar ai inteles ideea.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: de acord cu tine, asta am spus si eu. e ciudat, mie cel mia frica in spital mi-e de asistente.:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ar fi mai bine sa vezi ce inseamna rezidentiat?
    Aruncarea cu parerea despre un anumit subiect fara a avea o farama de informatie da nota lipsa de inteligenta.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim 19.39: cred ca stiu., si mai stiu ca multi isi cumpara examenul. inteligenta sociala s-ar putea numi asta, nu? cred ca mi-e de-ajuns.

    RăspundețiȘtergere
  5. sunt necesare cateva observatii:

    - "adica pot fi doctori fara rezidentiat?"Dar pot fi doctori fara doctorat? DA. la amandoua. Cand termini facultatea de medicina iti dai licenta si apoi esti licentiat in stiinte medicale. Din moment ce esti licentiat intr-un domeniu e normal sa ai macar o optiune de a lucra (chiar daca limitat) in acel domeniu fara alte studii.

    - Rezidentiatul este un examen grila. De ce v-ati simti mai bine tratata de un medic rezident? Un examen teoretic nu spune mare lucru despre cunostintele practice.

    - Spuneti ca dumneavoastra i-ati cautat mereu" pe cei mai buni, pe cei recomandati" [doctori]. Cei recomandati inteleg.... dar cum exact i-ati cautat pe cei mai buni? Ne puteti da cateva criterii obiective? I-ati gasit.

    - Nu inteleg cum va folositi "inteligenta sociala" pentru "a stii" ca multi isi cumpara examenul. Puteti sa ne dati cateva exemple concrete & dovedite?

    RăspundețiȘtergere
  6. DA. Unui medic bun i se duce vestea buna. E indicatorul cel mai des folosit de toata lumea, si probabil cel mai bun.
    Si asa avem putini medici, si pleaca si aia in vest. Ne trebuie urgent mai multi medici.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Supastaru: m-as simti mai bine tratata de un rezident decat de o asistenta pentru ca, cel putin, ar avea mai multa bunavointa. e adevarat, practica inseamna foarte mult, dar un rezident a facut si scoala si lucreaza si practic. asistentele au furat medserie, rezidentii invata meserie.
    - cum i-am cautat pe cei mai buni? va pot da un exemplu: ecografistul care sa urmareasca bebelusul pe care il voi avea este discipolul profesorului care scrie toate cartile dupa care invata medicii care isi aleg aceasta specializare. a invatat de la el, a lucrat sub indrumarea lui directa, toti sunt de acord ca el cel mai bun, dupa profesor, daca nu ajungi la profesor. n-am ajuns, dar am ajuns la discipol si am incredere maxima in el. pentru ca am primit de la el explicatii referitor la anumite faze, pentru ca previziunile lui s-au confirmat. cand mai multi doctori iti spune: daca EL zice ca nu e nimic, inseamna ca nu el, ca vede cel mai bine bebelusul, atunci de ce n-as avea incredere in el. sunt jurnalist, caut mai multe surse dinc are sa confirm informatia primita. si cand informatiile converg, atunci nu mai am indoieli.
    - nu eu imi folosesc inteligenta sociala, ci tinerii care isi cumpara examenul. si haideti sa nu fim naivi, au existat articole, investigatii in presa si la televiziuni despre cumpararea examenelor de rezidentiat. rasfoiti presa si veti gasi. deci exemple concrete exista. dovedite, la fel. pedepsite... mai putine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-e greu să cred că se poate cumpăra aşa uşor rezidenţiatul. Ăsta e şi motivul pentru care se vrea examen descentralizat: fiecare centru universitar cu subiecte proprii,organizare proprie. E mai uşor să cumperi subiectele de la o comisie locală, cunoscută probabil dinainte.
    Şi mai sunt alte căi de a prinde un loc de rezident, altele decât cumpăratul, spre exemplu iei un post de asistent universitar(prin examen, desigur:))) şi se echivalează după un nr de ani pregătirea, ca şi cum ai fi făcut rezidenţiatul în specialitatea respectivă. E drept că tb să dai examenul de rezidenţiat cu restul lumii înainte, dar e suficient să-l fi promovat. Şi uite aşa, cu 600 de puncte iei oftalmologie(exemplu la întâmplare, că se prinde greu), în timp ce alţii cu 800 nu reuşesc să prindă aceeaşi specialitate. Drăguţ, nu?
    Aşa că vă rog să nu mai desconsideraţi examenul de rezidenţiat. E singura triere cât de cât obiectivă a absolvenţilor de medicină. Încă e bine, nu vreau să mă gândesc ce ar însemna să introducă interviu sau alte bazaconii.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim 20.11: aveti dreptate, unui doctor bun i se duce vestea. e de-ajuns sa consulti forumurile si sa vezi opinia predominanta. la fel ca unui spital in care oamenii se comporta decent. si informatie pretioasa e si cea din experienta personala a cunoscutilor. pe de alta parte, doctorul meu mi-a recomandat intotdeauna cei mai buni doctori. pe unii i stia personal, despre altii auzise si s-a informat in amanunt. daca si in mediul lor sunt considerati cei mai buni, de ce nu as merge pe mana lor?

    RăspundețiȘtergere
  10. eu nu inteleg cum au ajuns toti neavenitii sa si dea cu parerea de sistemul medical romanes...Doamna Balajn vorbiti multe prostii. Examenul de rezidentiat e unul dintre putinele examene din Romania care este corect.Or fi si exceptii,posibil dar e un examen in care lucrarea se corecteaza pe loc, de fata cu restul candidatilor,fiind un examen grila iar concurentul iese cu rezultatul in mana. Asa ca vb ca orice jurnalist din romania: mult si prost.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim 20.15: nu stiu cum s-a ajuns la ideea de desconsiderat rezidentiatul. eu vorbeam despre ideea de a-i introduce in sistem pe cei fara rezidentiat. si ziceam ca, din moment ce foarte multi il iau, nu este un examen imposibil de luat. si ca, prin urmare, poate ca acestia ar trebui foarte bine platiti si medicii care sunt deja specialisti, pentru a-i tine in sistem, nu a baga unii care n-au luat un examen in sistem. si aici am precizat insa ca depinde ce au de facut. daca unul fara rezidentiat face ce face o asistenta, il prefer, fireste. daca face lucruri ce cer o competenta mai mare, as prefera sa fiu tratata de unul care a invatat si a trecut examenul ala pe bune. si am mai remarcat, in urma unei discutii cu un cititor, ca e la fel de adevarat ca au existat si rezidentiate "cumparate".

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu v-am acuzat direct că aţi desconsidera rezidenţiatul,dar mi s-a părut, citind comentariile, că este privit ca o formalitate, un examen uşor, pe care îl iau toţi şi care se cumpără fără probleme, ca şi cum ar fi la ordinea zilei.
    Sunt de acord că nu reflectă exact cunoştinţele unui absolvent: bibliografia e super învechită, iar grilele testează memoria mai mult decât gândirea clinică. Dar este un examen cât de cât obiectiv.
    Cât despre tema postării, cu introducerea în sistem a celor care nu au promovat examenul, nici eu nu sunt de acord. Se încearcă doar umplerea golurilor apărute prin plecarea celorlalţi. Se pleacă şi încă cum!

    RăspundețiȘtergere
  13. @menaru
    spuneati: "si haideti sa nu fim naivi, au existat articole, investigatii in presa si la televiziuni despre cumpararea examenelor de rezidentiat. rasfoiti presa si veti gasi. deci exemple concrete exista. dovedite, la fel. pedepsite... mai putine."
    dumneavoastra, jurnalista, ati facut afirmatia. este de datoria celui care afirma sa aduca dovezi. asa e corect.

    @anonim & menaru
    permiteti-mi sa ma indoiesc ca "unui doctor bun i se duce vestea". de domeniul idealismului si are putine si rare tangente cu realitatea.

    @menaru
    afirmatia "discipolul profesorului care scrie toate cartile dupa care invata medicii care isi aleg aceasta specializare" da dovada nu numai de o necunoastere a domeniului medical (ceea ce e normal), ci si de o necunoastere a domeniului academic in general (ceea ce e grav!). NICIO persoana care se specializeaza intr-un domeniu intelectual NU INVATA numai dupa cartile unui singur individ.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu e nicio diferenta profesionala intre cel cu rezidentiat si cel fara. Cel care a luat rezidentiatul a stiut subiectele dinainte.

    RăspundețiȘtergere
  15. Hai sa reinventam roata. Si inainte ( cam pana acum 5 ani ) un medic absolvent cu un an de stagiatura putea sa obtina autorizatie de libera practica si sa se angajeze ca medic generalist. Putea practica in sistemul de ambulanta, sistemul de medicina scolara sau ca medic de dispensar comunal. By the way, salariul era undeva in jur de 2,7 milioane fiind ulterior crescut pe vremea lui Tariceanu la 4 milioane. Nu ca ar fi mare diferenta cu cel de acum :). Da, partea buna in treaba asta e ca inveti cateva chestii practice pe care nu le faci in facultate. Dar in privinta supravietuirii acestor medici, lucrurile vor sta la fel. Nu vor sta in sistem. Multi vor pleca sa vanda medicamente.
    In privinta rezidentiatului, cand l-am dat eu, era super greu. Si chiar daca or fi fost cativa smecheri, grosul chiar a trebuit sa invete pt a-l lua.
    In concluzie, miscarea asta poate parea fantastica. Insa ca unul care a trecut prin stagiatura, munca ca medic generalist, rezident si actualmente specialist, pot spune ca e doar o alta zvarcolire pt a tine oamenii intr-un sistem muribund. Chiar prevazusem de mult miscarea ministerului de a mari numarul de locuri la rezidentiat sau de a da tuturor posibiliatea de a face medicina de familie. Chiar si cea de scurtare a rezidentiatului. Toate pt cantitate cu scaderea calitatii. Si fara bani. Asta-i buba.

    RăspundețiȘtergere
  16. D-na Blajan cunoasteti expresia "decat dai atata face?" Spuneti ca platiti CASS 300 Ron /luna si nu ati beneficiat/necesitat pana de curand de serviciile medicale de la stat. Nu sunteti singura in situatia asta. Dar ca sa intelegeti expresia de care vam intrebat anterior: a) doar 4.5 mil. romani din 21 mil platesc taxa de sanatate( de aia se cheama ASS obligatorie), dar servicii medicale consuma toti, b) sa stiti de la mine ca o asistenta cu experienta face cat 10 medici rezidenti dar daca ii dai salariu 850 Ron/luna de atatia bani o sa aiba grija de dvs. Iar in provincie cetatenii sunt tratati mai prost decat in capitala pentru ca acolo spitalele sunt proportional mai prost utilate cu aparatura/medicamente/personal.
    P.S. Daca nu ati fi realizat venituri nu ati fi platit nimic pentru analiozele prenatale ca asa-i sistemul (cercetati si o sa va luminati). Asta ca sa-mi sustin una din afirmatiile de mai sus. Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  17. Sistemul medical romanesc este ostil pacientului, majoritatea aradenilor prefera servicile oferite la spitalul din Szeged (Ungaria). Consultatia e in jur de 20 euro plus conditiile civilizate care ti se ofera.
    E putin probabil ca ceva sa se schimbe in bine in acest domeniu, data fiind si conjuctura economica...

    med4you.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  18. Ultima oara cand am intrat intr-un spital de stat din Buc era plin de cetateni rromi!!! Cam 40-50%. Sa nu credeti ca nu-mi doresc sa fie si ei tratati, departe de mine...dar m-am intrebat cati dintre ei au platit vreodata asigurari medicale...
    Evident ca nu numai asta asta e cauza decadentei sistemului, ci si furturile din sistem..In fine, e dureros, pt. ca am vazut medici tineri devotati meseriei (Doamne, nu credeam asa ceva), chiar si asistente devotate in conditiile alea groaznice... infirmierele care duc cea mai grea munca erau extrem de lipsite de tact dar asta si pt. ca era 1 pe tura pt. nu stiu cati pacienti!!.
    Ma doare ca romanii trebuie sa treaca prin toate astea.
    Asigurarile private de sanatate ar rezolva multe dintre probleme, asigurari fara contributii la fondul public de sanatate, dupa sistem elvetian. Cat platesti atat beneficiezi, in functie de optiunile asigurarilor de sanatate, evident sunt tratate si cazurile sociale, fara resurse.

    RăspundețiȘtergere
  19. cred ca si catezelul meu (fara ironie) oricine dupa 5-6 ani de facultate au habar ce-i cu boala si tratamente daca mai au si un medic cu experienta in primii ani de serviciu

    RăspundețiȘtergere
  20. Problema nu e neaparat rezidentiatul. De luat, il iei. Problema este ca desi l-ai luat, nu poti sa-ti alegi ce specialitate vrei, ci ce se ofera. Daca sunt doar 2-3 locuri pe specialitatea la care visezi, dar n-ai punctaj destul? Poate doar 10 punte... ce faci, stai pe banca un an si mai incerci o data? Iti alegi altceva, fara tragere de inima? Si se mai intreaba lumea de ce nu prea exista tineri medici pasionati pe la noi... Pentru ca fac "ce apuca", nu ce si-ar dori.

    RăspundețiȘtergere