luni, 29 noiembrie 2010

UPDATE: Moldova reala si Moldova imaginatiei/cunostintelor noastre

Tot incerc sa imi explic acesta rasturnare de situatie, la o diferenta atat de dramatica, a rezultatelor de la Chisinau. Am avut aseara 2 exit poll-uri si apoi primele rezultate partiale, la numararea a 4% din voturi, la ora 23.00 si deja exit poll-ul facut de institutul lui Vasile Dancu era rasturnat. Acum de dimineata, la numararea a 90% dinte voturi, situatia este aceeasi: comunistii conduc, iar diferenta fata de procentul dat de exit poll este urias, din punctul meu de vedere. Iata situatia:

Partidul Exit poll PublikaTV/IRES Exit poll Prime/CBS-AXA Rezultate (93,4%)

PLDM (Filat) 34,6% 32,2% 28,29%
PCRM (Voronin) 25,7% 33,8% 41, 02%
PDM (Lupu) 15,1% 14,1% 13,03%
PL (Ghimpu) 15,7% 10,2% 9,02%

Diferenta este extrem de mare intre procentele date de IRES si rezultate, in timp ce marja de eroare este de +/-2%. L-am auzit pe Igor Botan, analist moldovean, care punea aceasta diferenta si faptul ca IRES s-a inselat pe lipsa de experienta a institutului de sondare a opiniei publice. In acel moment mi-am zis ca probabil multi care au iesit de la vot au declarat ca au votat cu PLDm de teama/rusine sa spuna ca au votat cu comunistii. Update: cam asta il aud pe Vasile Dancu spunand, in incercarea de justificare a rezultatelor exit poll-ului. El isi asuma rezultatele si spune ca face sondaje de 15 ani de zile.

Aud deja teorii ale conspiratiilor, aud despre jocuri pentru care nu sunt explicatii, pe care posibil le-ar fi facut Publika, dar daca IRES este atat de corect - pentru ca nu este pusa la indoiala capacitatea lui Vasile Dancu de a face un sondaj, nu cu un o eroare atat de mare - de ar fi acceptat asta, ca doar e in joc imaginea institutului. Aud despre posibile fraude ale comunistilor.

Pe masura ce vor trece orele, pe masura ce vor iesi cu explicatii, poate se va mai clarifica situatia. Insa eu crede ca totul porneste si de la urmatorul fapt: noi nu cunoastem Moldova. Moldova nu e reprezentata doar de studentii din Romania, de diaspora care voteaza - 1,5% din voturi, maximum, pe care diaspora le-ar da dreptei nu ajuta la recuperarea marii diferente, daca lucrurile stau asa ca in rezultatele partiale. Moldova nu e doar Chisinaul, Balti si chiar Cahul.

Update: Ei bine, tocmai am auzit informatia CEC ca in diaspora au votat 65.200 de moldoveni, iar voturile exprimate de ei ar reprezenta 4 mandate. Deja votul diasporei pare sa devina decisiv, in conditiile in care tocmai 4 voturi le-ar lipsi in parlament fortelor din fosta AIE sa aleaga singuri presedintele.

In acest moment negocierile sunt dure, dar cred ca, oricum, existau discutii cu ceva dizidenti comunisti. Numai ca ideea e sa se inteleaga intre ei. Mizez pe presiunea externa care sunt absolut sigura ca se exercita in acest moment asupra AIE, pentru a se reuni in Parlament.

Moldova are populatia rurala mai numeroasa decat populatia urbana, iar Moldova rurala este imbatranita, este public al comunistilor. Simplificand putin lucrurile. Mai sunt de numarat aproape 40% din voturile celor din Chisinau si procentul in favoarea fortelor democratice mai poate creste. Dar eu cred ca asta trebuie sa ne gandim, noi cunoastem o Moldova, partial si insuficient si pe aceea, pe cand o mare parte din aceasta tara ne e total necunoscuta, de-asta suntem asa surprinsi.

Oricum, fortele democratice, o reuniune a AIE, ar fi mai numeroasa in parlament. Unii analisti moldoveni spun ca si comunistii s-au putea arata mai maleabili. Un analist de stanga imi spunea ca elita politica a obosit de atatea alegeri, prin urmare de aici ar putea veni si dorinta de a ajunge la compromis ceva mai usor. Blocajul in alegerea presedintelui este, de aceasta data, respins de analisti.

Si totusi, potrivit rezultatel,or partiale, fortele democratice nu au numarul suficient de mandate necesar pentru alegerea presedintelui, 61, ci deocamdata au 57, in timp ce comunistii au 44.

AIE ar mai avea nevoie de 4 voturi pentru a putea alege presedintele. Patru comunisti ar trebui sa vina de partea fortelor democratice. Alianta Moldova Noastra a iesit din ecuatie - PLDM i-a laut din votanti, la fel cum a facut si cu votanti din tabara PL.

Ramane sa vedem ce se va intampla. insa eu raman la convingerea ca prea vrem sa credem ca Moldova e cea pe care o cunoastem noi - Chisinaul cu elitele sale, politicieni, societate civila, presa, mediu de business, expati, studenti, moldovenii din strainatate, care vor o viata mai buna si au votat pentru cei ramasi acasa.

Cei ramasi acasa, parintii celor plecati, primesc banii de la copiii lor si traiesc cu ei, dar viata e mai grea, mai trista decat in timpurile sovietice, vremuri pe care le asociaza cu comunistii. Am vazut si niste reportaje ieri, nici nu stiau batraneii cu cine au votat. Nici nu prea le pasa.

Asa ca Moldova reala s-ar putea sa nu fie Moldova cunostintelor/imaginatiei noastre. Si daca acceptam asta, s-ar putea sa nu mai fim atat de uimiti de rezultate. Mai ales in comparatie cu exit poll-urile. Desi cel de la Prime, realizat de CBS/AXA nu o da chiar asa flagrant in bara.

6 comentarii:

  1. deci, votul diasporei reprezinta 4%
    , nu 1,5% cum afirmati.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim: reprezinta 1,55 din totalul alegatorilor cu drept de vot. in conditiile actuale, la procentele actuale votul diasporei, inteleg, poate fi tadus in 4 mandate.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dumneata esti prima care nu cunoaste RM. Altfel nu ai spune ca "Moldova nu e doar Chisinaul, Balti si chiar Cahul." ca si cum Balti-ul ar fi vreo reduta a dreptein din RM si nu un fief al comunistilor cu rusofonii majoritari asa cum e in realitate. Deci cine spune asa ceva e clar ca nu are habar de realitatea de pe teren. In rest numai platitudini pt. cei ce cunosc cat de cat situatia de acolo.

    In concluzie aveti dreptate: intr-adevar chiar nyu cunoasteti situatia din RM.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim 11.38: ceea ce am vrut sa spun enumerand si Balti - nu ma refer la coloratura, stiue stie ca Balti e rusofon si comunist - se refera la Moldova urbana. la caile batatorite in general in Moldova, de jurnalisti, politicieni, societate civila, vizitatori din Romania. Mai putini merg la tara, intr-o Moldova autentica, rurala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Menaru,


    nu as indrazni sa spun ca "o mare parte din aceasta tara ne e total necunoscuta". In fond, PSD in Romania si PCRM in RM functioneaza exact la fel. Orice persoana cat de cat pe subiect poate sa inteleaga ca votantii sunt asemanatori in cele doua cazuri, iar duplicitatea celor care una voteaza si alta declara e o caracteristica mai degraba comuna, decat un mister...

    E adevarat ca alegerile nu au decurs dupa cum se credea - irealist - in Romania. Dupa cum arata lucrurile, comunistii vor obtine 42 de mandate. Totusi, fata de acum un an, cand aveau 60, e o scadere de care ar fi bine sa tinem cont - e o evolutie uriasa pentru un singur an. Si indiscutabil un pas inainte.

    In plus, AIE nici macar nu are nevoie de tradatori din PCRM, cata vreme modalitatea de alegere a presedintelui tarii poate fi schimbata, la urma urmei, de catre noul Parlament. Sau printr-un nou referendum tratat cu mai multa grija de catre AIE, decat precedentul. Evident, toate consideratiile astea pot fi date peste cap de catre o tradare in cadrul Aliantei.

    Din punctul meu de vedere, Moldova de peste Prut chiar este cea pe care o cunoastem noi, cu conditia sa nu ajungem sa confundam dorintele, asteptarile care ne-au fost induse in mod eronat (si asta ar merita o discutie separata), cu realitatea, asa cum s-a intamplat la aceste alegeri :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Menaru

    1.Eu cred ca cel mai fericit roman acum e Adrian Severin. Parca a dorit sa castige comunistii (si in sesnul ca vor putea bloca alegerea presedintelui, daca se aplica regula 3/5).
    2.E posibil ca viitorul presedinte sa fie ales cu numai 50 la suta plus din voturi in Parlament (adica 52 de voturi din cele 101), sau se aplica regula 3/5 ca pana acum???? L-am auzit pe Voronin zicand ca ar fi de acord cu regula majoritatii simple

    RăspundețiȘtergere