marți, 16 noiembrie 2010

Romania, vazuta de fondatorul "CIA din umbra"

Cand am aflat ca George Friedman ajunge, in calatoria sa, si prin Romania, am vrut neaparat sa fac un interviu cu el. Citesc si prezint atat aici, cat si pe HotNews.ro analizele Stratfor, cu rezerva necesara unei atitudini critice.

Am publicat interviul cu Friedman aici, pe HotNews.ro, si trebuie sa recunosc ca a emis niste teorii foarte itneresante. L-am provocat, fireste, sa vorbeasca despre Romania. Multe dintre ideile sale despre Rusia le stiam din ultima sa carte, The Next 100 Years, abordarea lui mi-era cunscuta, recursul la istorie si ideea ca istoria se repeta, cel putin pe continentul european.

Va recomand perspectiva sa asupra Romaniei. Cu unele idei sunt de acord, la altele sunt sceptica. Fara a va dezvalui prea multe din interviu (ca las sa il cititi pe HN, e cam lung, recunosc, insa mi s-a parut interesant tot ce a avut de zis), iata cateva idei de luat in seama:
  • Dupa sfarsitul razboilului rece, Romania a vrut, mai mult decat orice, sa devina o tara normala. Iar definitia a ceea ce inseamna normal a fost pentru ea sa devina membru al NATO si al UE si apoi a crezut ca va fi ca toti ceilalti. Si in aceasta modalitate de a se adapta nu si-a definit identitatea.
  • Eu nu cred ca UE are grija de voi, in mod cert nu cred ca NATO o face, ca v-ar proteja daca s-ar intampla ceva. Traiti intr-o parte foarte periculoasa a lumii in care oricand se poate intampla ceva. Si trebuie sa va dezvoltati institutiile suveranitatii, dar asta se face greu, este scump si nu e tocmai confortabil. In aceasta faza se afla Romania.
  • Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le inteleaga romanii este ca ideea lor despre UE ar putea sa nu mai coincida cu a germanilor, britanicii se indeparteaza de Europa si nu stiu ce pun francezii la cale.
  • Este foarte interesant ca interventia germana a venit pe o chestiune unde stiau perfect ca rusii nu vor ceda (n.r., retragerea trupelor ruse din Transnistria). Nu au adus in discutie chestiuni mult mai interesante, privind Moldova - garantii ca rusii nu vor interveni in alegeri, garantii ca rusii nu vor mai desfasura forte acolo.
  • Problema este ca Romania nu si-a creat o politica externa pe cont propriu, ci incearca sa isi creeze una in contextul UE, care nu exista, ci sunt mai multe politici ale mai multor tari, ale caror interese nu coincid cu interesele voastre.​
  • Moldova este o regiune romaneasca, a cazut in mainile rusilor din cauza pactului dintre Hitler si Stalin, nu poate fi revendicata fara riscuri, nu poate fi revendicata fara eforturi si din acest punct de vedere mi-e greu sa imi dau seama cum e Romania, ca sa ne intoarcem al inceputul discutiei.
  • Nu mi-e clar ca inteleg care sunt interesele nationale fundamentale ale Romaniei si ce riscuri este pregatita sa isi asume. Cred ca e in pozitia in care nu vrea sa isi asume niciun risc, ceea ce e perfect rezonabil, insa traiti intr-un colt de lume in care nu prea exista optiuni.
  • Cel mai important lucru este ca starea psihologica de securitate si realitatea obiectiva a pozitiei Romaniei sunt diferite. Ideea ca in aceste doua institutii multilaterale ati gasit securitatea trebuie examinata cu multa grija, pentru ca nu e tocmai securitatea pe care o credeti.
  • Romania trebuie sa ia decizii care au sens geografic si economic. (...) Ca sa-si pastreze pozitia, Romania trebuie sa aiba ceva care sa ingrijoreze rusii, sau germanii sau chiar americanii. Romania nu poate fi luata ca atare.
  • Romania trebuie sa aiba este o armata. Nu esti ascultat cu atentie in lumea asta daca nu ai o armata. Veti zice ca e costisitoare. Iar eu va voi spune sa va uitati la secolul trecut: 5% din PIB ar fi o suma colosala, dar ce ati fi platit sa evitati rusii si germanii. Daca voi credeti ca nu mai exista amenintari si nu vor mai exista, atunci sunteti intr-o pozitie foarte rationala. Pe de alta parte, trebuie sa va ganditi ca in aceasta parte de lume nu a fost un secol fara vreo tragedie. Si in aceste conditii 5% nu inseamna atat de mult.
  • E interesanta nostalgia pe care am gasit-o in Romania. Si nu e o nostalgie pentru comunism, ci pentru perioada 1991-2008. Este nostalgia pentru perioada post-razboi rece. Cand totul era simplu, era clar, stiati ce aveti de facut: daca intram in UE si in NATO, totul va fi bine.
  • Cred ca exista 90% dorinta de a continua sa credeti ca nimic nu s-a schimbat si 10% suspiciunea ca s-a schimbat. Si prima impresie e ca romanii, la suprafata neaga ca s-a intamplat ceva, insa in profunzime se lupta sa inteleaga si sa accepte asta.
  • Romanii vor sa creada ca sunt slabi, pentru ca, daca sunt foarte slabi, nu trebuie sa actioneze, iar ei vor sa evite actiunea. Este ca si cum uneori isi spun ca, daca se conving ca sunt neajutorati, istoria isi va urma cursul si ei nu pot impiedica asta. Insa eu am sentimentul ca sunt consienti de asta, insa nu vor face nimic in aceasta privinta. (...) Exista un fel de pace in neajutorare. Cand esti neajutorat, nu poti face nimic.
  • Provocarea pentru Romania este sa invete sa devina mai periculoasa pentru a exista.
Pe site-ul Stratfor si-a spus parerea dupa ce a vizitat Romania. Aici.

5 comentarii:

  1. "Provocarea pentru Romania este sa invete sa devina mai periculoasa pentru a exista."

    Pai Romania e deja periculoasa prin simpla ei existenta. De-aia le stam tuturor ca un os in gat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Avem ceva de care se tem si rusii, si francezii si americanii: avem tigani. Arma biologica perfecta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vorbeste ca un adevarat "uliu" domnul acesta...nu cred ca politica externa e facuta exact in termenii astia...nici macar in SUA.

    Pe de alta parte, cred ca a spus un mare adevar:

    "E interesant ca romanii se vad mai slabi decat ii vad altii: e o tara in sud-estul Europei, este mare, substantiala, poate insemna ceva. Dar romanii vor sa creada ca sunt slabi, pentru ca, daca sunt foarte slabi, nu trebuie sa actioneze, iar ei vor sa evite actiunea. Este ca si cum uneori isi spun ca, daca se conving ca sunt neajutorati, istoria isi va urma cursul si ei nu pot impiedica asta. Insa eu am sentimentul ca sunt constienti de asta, insa nu vor face nimic in aceasta privinta. (...) Exista un fel de pace in neajutorare. Cand esti neajutorat, nu poti face nimic."

    Asta da capacitate de sinteza!

    RăspundețiȘtergere
  4. In primul rind,sarut miinile.
    Foarte interesant interviul,din pacate in ultimi 20 de ani,clasa politica din Romania a distrus increderea romanilor in institutiile statului.Fortind nota putem afirma ca PSD-ul urmas al PCR-FSN,a lucrat constant impotriva intereselor Romaniei,cum de fapt face si acum blocind constructiv legile in parlament,nu cred ca trebuiesc exemple se cunosc,bineinteles ca a avut si aliati din alte partide.Ce nu inteleg romanii! cum s-a putut asa ceva. SIMPLU. Au fost pregatiti inca dinaintea loviturii de stat sa penetreze cu oamenii lor toate partidele si ONG-urile care ar fi putut crea probleme in noua conjuctura.Au instalat in toate functiile de conducere oameni santajabili sau fosti securisti si activisti PCR loiali prin trecutul lor.Daca facem o analiza corecta fugim de scirba de ce este in societatea politica romaneasca.OAMENII acestia nu vor o Romanie puternica,nu au nevoie,ei au nevoie de ce au furat si pot sa mai fure,DE CIOLAN.In caz de pericol fug ca sobolanii.Pentru o Romanie puternica trebuiesc alti parlamentari,alt sistem de valori,alti oameni in fruntea statului. O ADEVARATA ASANARE MORALA A SOCIETATII ROMANESTI. Luptatorul

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim 17 nov, 00:10

    Esti postac PDL, nu? Te adora Menaru, iti garantez

    RăspundețiȘtergere