marți, 7 februarie 2012

Eterna Elena

(foto: www.elenaudrea.ro)
Din ce citesc eu printre randurile stirilor despre formarea guvernului, acum se discuta intens in PDL pastrarea sau eliminarea Elenei Udrea in/din noua echipa. M-am gandit mult zilele astea la aceasta doamna, suscitata de excelentele articole ale lui Catalin Tolontan si Dan Tapalaga.

Fiindca ei au spus acolo ceea ce gandim multi, foarte multi. Ce a construit ea, profesional, pana sa ajunga ministru, prin ce justifica ascensiunea pe care a avut-o si de ce este ea indispensabila?

Ma uitam pe comentariile la articolele de pe Hotnews.ro referitoare la noul premier si la guvern si am vazut atat de multe care sustin ca Udrea ar trebui sa fie eliminata din viitoarea echipa.

Convingerea mea este ca perceptia asupra Elenei Udrea este cu mult mai proasta decat era asupra lui Emil Boc. de-asta nici nu pare sa multumeasca plecarea lui, atata vreme cat ea ramane neclintita.

Pastrarea Elenei Udrea in noua echipa este o insulta la adresa noastra a tuturor - ea este intruchiparea risipei, tupeului si a puterii malefice din guvernul ala. Acum, scriind asta, ma intreb daca nu o cred mai puternica decat realmente este. La intrebarea asta pot raspunde cei care se pricep mai bine la politica interna si cunosc resorturile interne ale acelui partid.

Dar parerea mea de cetatean, privitor acum la jocul de culise prin care se stabileste componenta noului Cabinet, este ca, pentru moment (pentru ca ambitiile ei politice ma fac sa cred ca va fi mult si bine pe scena politica), Elena Udrea ar trebui trecuta pe linie moarta.

Colegul meu Dan Tapalaga isi incheie articolul spunand ca s-a saturat de un presedinte care sa aleaga mereu intre un om, Udrea, si o tara. Si multi il critica pentru ca, spun ei, articolul este "defaimator", un "atac josnic", care nu aduce argumente concerete de genul "Udrea a cheltuit banii pe x si y" . Dar exista cel mai recent argument: printre putinele lucruri criticate de misiunea FMI/CE/BM este planul ei de investitii.

Credeti ca mai e nevoie de astfel de argumente? Dar ele se gasesc. Iar argumentele aduse de Tapalaga nu sunt de ignorat. Le gandim foarte multi dintre noi.

Prin urmare, ma intreb si eu:
  • Ce anume din cariera ei profesionala a justificat ascensiunea ei politica?
  • Ce performante in activitatea ministeriala ar justifica mentinerea ei si in noua echipa?
  • De ce ar fi ignorate toate opiniile care sustin acelasi lucru: ca a facut mai rau guvernului si imaginii partidului in acest moment decat oricare alt ministru PDL?
  • De ce aceasta Elena este mereu castigatoare, indiferent cat de tumultuoase sunt vremurile si disputele politice?
Eu sunt o sustinatoare a ideii ca femeile sunt la fel de buni politicieni precum barbatii, ca sunt performante si ca merita sa fie cat mai multe in pozitii cheie. Mi-as fi dorit ca Hillary Clinton, nu Obama, sa castige batalia electorala in sanul democratilor (am avut nenumarate discutii in familie pe tema asta si continuam sa le avem, eu nu sunt un fan Obama), mi se pare minunat ca o femeie, Christine Lagarde, este seful unei institutii precum FMI si gasesc fascinanta cariera Angelei Merkel. Citesc cu interes biografii/autobiografii ale unor femei precum Condoleezza Rice sau Madeleine Albright.

Cred ca ar trebui ca in politica sa fie implicate cat mai multe femei. Si spun asta ca sa se inteleaga clar: nu cred ca Elena Udrea nu-si gaseste locul unde e pentru ca e femeie, blonda, frumoasa si cu bani. Ci pentru ca pastrarea in guvern a acestei femei politician pare in acest moment o insulta. Prea aruncat cu bani pe tot felul de proiecte aiurea, prea a aruncat cu bani publici - in televiziuni si jurnalisti - pentru a-si face personal imagine buna. Este este intruchiparea risipei intr-un moment de criza. Si a unei puteri malefice care sa-i asigure ei mijloacele pentru a investi in sine si in scopul ei politic personal si mai putin in binele public.

De aceea cred ca o miscare inteligenta ar fi ca in acest moment sa faca un pas inapoi.

UPDATE 14.04: Da, pasul inapoi a fost facut. Elena Udrea nu este in noul guvern, locul ei va fi luat de catre un apropiat al acesteia, inteleg. :)

4 comentarii:

  1. O singura observatie (nu are treaba cu Elena Udrea): a deveni politician (in adevaratul sens al cuvantului) nu implica sa te remarci in ceva inainte; este o meserie in sine. Nu la noi, ci aiurea, la cei care au cateva sute de ani de democratie in spate.
    Carierele de politician se construiesc din momentul depunerii formularelor spre o anumita universitate, uneori chiar din liceu; au fost tineri care au intrerupt doctorate pentru a cara bagajele sau a cumpara ziare unor personalitati politice, apoi au scris discursuri sau au strans fonduri in campanii electorale; si au ajuns senatori sau secretari de stat :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna, Dumneavoastra prezentati doar un aspect al situatiei ; problema nu este numai persoana in discutie, ci toata echipa de conducere (guvern, ce e pe linga el si ce e mai jos de el).
    Pai daca ne uitam la guvern, ce vedem ?... Niste nulitati, multe persoane fara nici o experienta, competenta si cu un spoiala de instructie ... Iar cind nu sunt in situatia asta, sunt cel putin ciudati (exemple ? V. Tabara care de-abia acum - cind se simte presiunea strazii, populatiei, opozitiei - vorbeste de un ipotetic TVA redus la alimente, desi critica cu tarie opozitia pentru aceasta propunere ; Funeriu, care desi un apreciat cercetator, nu a facut nimic concret - real si pozitiv - pentru cercetarea romaneasca, nici macar pentru domeniul unde el a actionat, desi acum citiva ani spunea altceva, asta ca sa nu ma refer la masurile luate in domeniul educatiei; si exemplele pot continua : ministrul de la comunicatii, cu exprimari si vocabular de tractorist, cel de la Economie, cel de la Finante, tipi amorfi, pusi de Partid in functii; sa mai zic si de Igas, recomandat pentru functia de ministru de faptul ca e ruda cu cineva ?...).
    Daca mai amintesc si de celebra EBA ...
    Si toate astea in conditiile in care tineri valorosi, instruiti in afara (vezi cazul managerilor publici) sunt dati afara ...
    Sa mai zicem si de faptul ca in vremuri de criza economica dura, ministrul de finante e un obscur sef de finante judetene, urmind unei alte catastrofe (Pogea) ?...
    Faptul ca persoana in discutie acum ar trebui sa se retraga ("linie moarta", "pas inapoi"), asta aratind "o miscare inteligenta" nu intra in discutie ; toata gasca asta trebuie sa plece !...
    Sunt autisti, dispretuitori si (scuzati expresia) risipesc banul public, ceva de speriat !...
    Stiti cum se termina povestea "Hainele imparatului" ?...

    P.S. O stire "calda" : presedintele din Maldive a demisionat dupa saptamini de demonstratii ... Alo, Cotroceniul ?...

    RăspundețiȘtergere
  3. pana la urma mai e ministru tursimului sau nu?...ca am vazut ca s-au schimbat toti ministrii.:-?

    RăspundețiȘtergere
  4. MISCAREA ROMANIA PENTRU ROMANI
    Romania se afla astazi in fata unor provocari deosebit de periculoase care ii pun in pericol insari existenta sa. Veleitari si oportunisti se adauga tot mai insistent “cotului cu solisti interni si externi” care vor sa ne cante prohodul.
    Au aparut si apar ca ciupercile dupa ploaie tot felul de comisii, consilii, federatii sau confederatii ce-si aroga reprezentarea unica a societatii civile. Vechile sloganuri comuniste “Cine nu este cu noi este impotriva noastra”, “ dai in mine dai in fabric si uzine”, “numai noi suntem in masura sa organizam societatea romaneasca”
    MISCAREA ROMANIA PENTRU ROMANI este initiativa unor ROMANI satui de o clasa politica lipsita de orice doctrina si de politicieni traseisti care isi vad numai propriile interese. Din aceste considerente chemam reprezentantii societatii civile sa ne unim in vederea devenirii unei forte de care partidele de la guvernare sau din opozitie sa tina cu adevarat cont. ONG sunt rugate sa-si spuna parerea fata de oportunitatea apartenentei la aceasta miscare si sa faca propuneri concrete de obiective
    Obiective initiale, supuse permanent imbunatatirii prin contributia tuturor:
    1. Coagularea reala a societatii civile pentru asanarea societatii romanesti
    1.1. Monitorizarea modului in care structurile ce se prezinta drept reprezentante ale societatii civile corespund in realitate acestui deziderat.
    1.2. Crearea unor conditii reale pentru a putea beneficia de drepturile initiative legislative.
    1.3. Intocmirea unei Carti albe a societatii civile
    2. Monitorizarea reala si obiectiva a actiunilor puterii si ale opozitiei politice
    2.1. Respectare legalitatii
    2.2. Respectarea jurisprudentei in intocmirea proiectelor legislative
    2.3. Consultarea reala a societatii civile in derularea procesului legislativ
    2.4. Neamestecul in viata organizatiilor societatii civile
    3. Monitorizarea reala si obiectiva a activitatilor ONG-urilor in vederea respectarii spiritului civic si a apolitismului lor
    3.1. Contracararea actiunilor acelor ONG care nu urmaresc decat capusarea de fonduri publice
    3.2. Monitorizarea reala a modului in care ONG –urile beneficiaza de fonduri publice si prezentarea periodica a situatiei din acest domeniu
    3.3. Analiza periodica, pertinenta si impartiala a modului in care sunt declarate ONG de utilitate publica. Acele ONG care se dovedesc a fi anexe ale partidelor sa fie ptopuse pentru a-si pierde utilitatea publica
    4. Fermitate in contracararea actiunilor de desfiintare a romanismului
    4.1 Contacararea dezinformarilor si mitizarilor referitoare la istoria reala a Romaniei
    4.2. Raspuns pe masura la actiunile de invinuire si catalogare generala a poporului Roman.
    4.3. Contracararea populismului si a actiunilor desfasurate in numele acestuia
    5. Pilonii de integritate si stabilitate a Romaniei si poporului Roman- BISERICA SI ARMATA – sa fie protejati de imixtiuni politice si de orice fel de actiuni destabilizatoare
    5.1. Biserica sa ramana la statutul, scopurile si obiectivele secular, fara a se amesteca in jocuri politice
    5.2. Armata si simbolutile sale sa-si pastreze nealterate misiunile si traditiile fara politizare. Miscarea isi propune sa cuantifice real modul de acordare a gradelor militare si sa ceara retragerea gradelor “oferite” ca recompense politice

    6. Din conducerea colegiala a miscarii nu pot face parte cei din conducerea structurilor partidelor politice
    In prima decada a lunii mai intentionam sa convocam o conventie a reprezentantilor ONG, care au aderat formal la miscare, pentru a da forma finala, a aproba documentele constitutive si a trece la rezolvarea juridica
    Daca doriti sa semnati petitia intrati pe www.petitie online.ro.
    Doriti sa deveniti membri ai miscarii si sa aflati mai multe detalii? Apelati la adresa de E-mail :comitetul.roman@yahoo.com
    COMITETUL DE INITIATIVA

    RăspundețiȘtergere