miercuri, 2 mai 2012

De ce Marga la Externe?

Numele lui Andrei Marga vehiculat pentru portofoliul Externelor parea o intoxicare sau un balon de sapun, o vorba spusa de unii carora le-ar fi trecut ceva pe la ureche si nu au inteles bine. 

Tariceanu, Geoana - variante acceptabile, probabile, pana la urma. Titus Corlatean - varianta aproape sigura. De fapt, pana ieri, Corlatean era la fel de sigur pentru Externe cum era Daniel Constantin ca membru al Guvernului.

Iar aseara am vazut surpriza: Andrei Marga la Externe. Ce legatura si ce competente are Marga cu diplomatia? Asa a fost prima intebare pe care mi-am pus-o. Si cum n-am gasit raspuns, i-am intrebat pe altii. Poate mai informati. Si nici ei nu mi-au dat un raspuns. Facand haz de necaz am gasit explicatia: are formatie filosofica, este profesor de filosofie, a absolvit filosofie, asa ca musai sa se priceapa la tot si la toate. Prin urmare si la diplomatie.

Vorbind cu colegi care cunosc mai bine viata politica interna decat mine am inteles ca totul a pornit de la schimbul intre PNL si PSD privind portofoliile Justitiei si Externelor. PSD-ului ii reveneau Externele, fireste.

Inteleg ca Antonescu nu a fost de acord cu mentinerea lui Catalin Predoiu la Justitie, atunci l-a luat PSD si astfel a ajuns Corlatean la Justitie (numele lui Dan Sova, vehiculat cateva zile, a starnit reactiile care sa descurajeze nominalizarea lui, considerat total neacceptabil, dupa sensibila remarca referitoare la Holocaust). Am mai inteles ca Tariceanu era varianta liberala pentru Externe, dar a refuzat.

Ceea ce mi se pare normal: de ce, daca ai fost premier, sa mai vrei sa devii mininstru, fie el si de externe, intr-un Guvern care are un mandat pe o perioada determinata de alegeri, deci de o jumatate de an?

Si asa a ajuns Andrei Marga - caruia inteleg ca i se promisese portofoliul Educatiei - sef al diplomatiei. Dar nu e o explicatie care sa ma satisfaca: lipsa de alte variante. Nu se poate ca in PNL sa nu existe altcineva (e adevarat, trebuia sa si fie dispus sa accepte) care sa aiba o cat de mica legatura cu diplomatia, oricum mai mare decat Marga.

Din experienta mea de jurnalist acreditat pe MAE de ani de zile mi-e clar un lucru: un ministru care nu e din sistem are zile grele. Externele nu sunt un portofoliu usor, in ciuda aparentelor de "glitz and glam". O poate spune Adrian Cioroianu, care a simtit pe propria piele ce inseamna sa vii din afara sistemului. Cum imi spunea cineva cu foarte mare experienta la vremea respectiva: "il va manca sistemul". 

Acum nu stiu daca il va manca sistemul pe Marga. Stiu insa ca sistemul va functiona independent de el. Asa cum a facut-o, de atatea ori, in ultimii ani. Ca doar treaba si dosarele sunt lucrate de oamenii din esalonul doi, nu de ministru.

Pentru mine e cert un lucru: il voi urmari cu mare atentie pe noul ministru, sunt atatea teme si evenimente in lucru... Cu extrema atentie si curiozitate. Si sper ca, la un moment dat, sa ma lamuresc cum de i s-a acordat lui portofoliul Externelor. Sa mi se spuna ceva mai mult decat: nu aveau alta varianta.  O explicatie total inacceptabila.

15 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Nu e o intrebare serioasa, nu? Glumim, nu? Dar chiar nu e nimeni, dar absolut nimeni cat de cat cu legatura cu diplomatia sa fie seful MAE? NIMENI?

      Ștergere
    2. :)

      Glumim, desigur.

      Puteau de pilda sa il puna pe Eugen Nicolaescu. Sau, de ce nu, pe liberalul MRU. In sfarsit, mai era si varianta suprema, cu Mariana Campeanu. :)

      Ștergere
    3. :) Da, eu cred ca liberalul MRU era cel mai potrivit. :))Problema e ca MRU, dupa ce a fost premier, nu ar fi acceptat o pozitie inferioara, de "doar" membru al Guvernului.

      Uitandu-ma pe componenta Comisiei de politica externa a Senatului, unde numele majoritatii liberalilor nu-mi zice mare lucru, am gasit un mebru marcant: "Antonescu Gh. George Crin Laurenţiu
      Membru/ PNL".

      La Camera in Comisia respectiva sunt Tariceanu si Mihai Voicu, mai cunoscuti.

      Ștergere
    4. Daca nu l-au tinut aproape pe Melescanu.

      Mai aveau varianta sa caute la aliatii de la PC. De pilda, un om (daca il pot numi asa) cu mare experienat, cum ar fi motanu'...

      Ștergere
    5. Serios acum: cred ca gaseau un nume valid printre europarlamentari. Dar cred ca nu a vrut niciunul sa accepte postul.

      Ștergere
    6. Claudiu, la eurodeputati m-am gandit si eu. Insa trebuie sa luam in calcul ca oamenii n-au vrut probabil sa se bage pentru un mandat de 6 luni, cand ei mai au inca doi ani de stat la BXL.

      Ștergere
  2. Marga are orice numai diplomatie nu. O sa avem un ministru de externe cu declaratii recente cum ca presedintele Romaniei e la fel de rau ca Hitler.

    Inceput natang.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta este! Ca sa il enerveze pe Basescu. Va dati seama cand vor pleca intr-o delegatie comuna ministru de externe si Basescu/Hitler?

      Ștergere
  3. Răspunsul corect îmi pare a fi ”pentru că trebuia să i se dea ceva” și nu ”pentru că nu aveau altă variantă”. De ce trebuia să i se dea ceva, doar domnul Antonescu poate să știe cu exactitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ovidiu, eu inteleg ca i se dadea ceva - invatamantul. Si au facut niste artificii dupa ce portofoliul externelor a fost refuzat de Tariceanu. Acum nu stiu... Dar eu am dedus ca ceva i se dadea oricum.

      Ștergere
  4. Galceava asta a voastra e puerila, nici nu a apucat omul sa fie numit ca hop si voi, specialistii, ba ca nu stie, ba ca-i batran, ba ca-i prea gras. Da mai lasati bre omul in pace sa faca sau sa nu fac treaba si dupa aia linstai-l. Va pierdeti vreme cu analiza lucrurilor inca neintamplate.

    RăspundețiȘtergere
  5. sunteti acreditata la mae de catre cine?... sa intelegem ca pana acum nu v-ati uitat cu mare "atentie" la ministrii "portocalii"?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg ca intrebarile tale se refera mai mult la semantica decat la continut. M-am uitat cu foarte mare atentie la toti ministrii, fie ei galbeni - Ungureanu, Cioroianu, rosii -Diaconescu in guv de coalitie din 2008, portocalii - Baconschi sau de-a dreptul gri - Comanescu. Sa ii enumar pe cei din ultimii 5 ani.Marga se va bucura de o si mai mare atentie.
      sunt jurnalistul HotNews acreditat la MAE, in cazul in care nu ai inteles asta. de cine? de MAE, institutiile te accepta, redactia te trimite.

      Ștergere
  6. excelenta intrebarea initiala. E posibil sa asistam ori la scenariul in care actualii titulari de portofolii sunt "provizorii" (pana in nov) iar "adevaratii titulari" intra in ring abia la toamna, fie la scenariul infinit mai banal potrivit caruia punem ministrul pe primul care ne raspunde la e-mail. Marga (odinioara, foarte ok), a ajuns un tip blazat, caruia nici iarba nu-i mai place si -din pacate- nici gura nu-i tace

    RăspundețiȘtergere