Aici este audirea.
Cum a decurs audierea?
- Audierea l-a purtat pe Orban prin toate problematicile, ba mai mult, a fost intrebat si chestiuni foarte tehnice.
- Trebuia sa lamureasca o chestiune importanta: cum va evita conflictul de interese. In calitate de fost comisar european, ar fi putut fi banuit de conflict de interese daca ar controla Comisia Europeana. Iar cea mai controlata institutie europeana este chiar Comisia Europeana.
- In plus, trebuie sa controleze folosirea banilor europeni de catre statele membre. De unde un nou risc de conflict de itenrese. Chestiunea a fost clarificata, de altfel inca din raspunsurile la chestionarul transmis comisiei, prin faptul ca va cere presedintelui sa nu ii dea in sarcina dosare care privesc Comisia si tara sa.
- Se stie ca membrii PPE ai comisiei au votat impotriva. Insa schimbarea a intervenit pe parcurs. Din informatii convergente am aflat ca Orban a vorbit cu toate grupurile politice, inclusiv cu PPE. Raportorul, socialista Ines Ayala, mi-a declarat ca ei insasi ii spusese Orban ca a avut o discutie cu coordonatorul PPE din comisiei, Ingeborg Graessle, care ii spusese ca situatia este ok.
- In general, deciziile de vot se iau cu mai multe zile inainte, iar PPE nu hotarase sa ii puna bete-n roate lui Leonard Orban. Situatia s-a schimbat in ziua audierii.
- Din declaratiile inregistrate, facute on the record, decizia ar fi fost schimbata de o interventie a PDL. Catalin Ivan si Ines Ayala au declarat ca doamna Elena Basescu ar fi venit la comisie cu indicatia, transmisa de mai de sus, ca PPE nu ar putea vota un candidat care nu are, in tara, sustinerea politica a tuturor partilor.Eu am incercat sa vorbesc cu Elena Basescu si cu Traian Ungureanu, care au fost prezenti la vot, dar de la biroul lor, asistentii mi-au spus ca TRU este in drum spre tara, in timp ce Elena Basescu nu a dar niciun raspuns. Tacerea a fost in sine un raspuns.
- Cristian Preda a declarat pentru Mediafax: Ştiam că PPE este nemulţumit, pentru că nu agreează de principiu candidaturile guvernamentale. PPE nu are deloc o impresie bună despre acest guvern de la Bucureşti şi atunci s-a suprapus reticenţa faţă de candidaturi guvernamentale peste impresia defavorabilă, negativă, faţă de Guvernul Ponta.
- Din discutiile mele cu reprezentanti ai PPE, faptul ca Preda a implicat in declaratii intregul grup a deranjat. Si modul in care a justificat votul negativ.
- Pentru ca Ingeborg Graessle, in comunicatul de presa pe care l-a dat, a incercat sa dea impresia ca un motiv al respingerii este lipsa de experienta in audit a lui Orban si suspiciunile care planeaza asupra administrarii fondurilor europene, pe care Orban le coordoneaza, intr-un fel acum. Faptul ca Preda a spus coar ca fiind o propunerea a guvernului Ponta nu e agreat de PPE a suscitat suparare in grupul politic.
- Multi dintre membrii PPE nu au asistat la audiere, dar au fost mobilizati sa vina in momentul votului.
- Mai mult, exista o procedura in Parlamentul European. Cand membrii unui grup politic nu pot participa la votul din comisie, ei pot delega alti colegi de grup sa ii reprezinte si sa voteze in locul lor, chiar daca nu sunt membrii ai comisiei si nici macar supleanti.
- Ei bine, in aceasta comisie sunt doi romani: Catalin Ivan (PSD) si Monica Macovei (PDL). Pe langa ei, insa, ieri au participat la votul privind nominalizarea lui Leonard Orban si Elena Basescu, Sebastian Bodu si Traian Ungureanu. Ei si-au inlocuit colegi din PPE absenti. Eurodeputatii PDL au votat toti impotriva lui Orban.
- Prin urmare, la momentul votului, in sala se aflau mai multi romani decat membrii de drept ai comisiei. Si tabara cealalta a adus intariri: Cristian Busoi, de la PNL si Corina Cretu, de la PSD au votat si ei, inlocuindu-si colegi de grup politic, straini. Votul lor a fost pentru Orban.
- Europarlamentarii romani au fost primii care au reactionat. Reactiile lor le-am spus mai sns. Catalin Ivan, de la PSD, membru al comisiei, a acuzat din start PDL pentru sabotarea candidaturii lui Orban. Argumentul lui: Vasile Mircea Popescu, a carui candidatura a fost retrasa de guvernul Ponta, este un apropiat al familiei presedintelui si asta a dus la coalizarea impotriva fostului comisar european.
- Sebastian Bodu a invocat incompatibilitatea cu tratatul de functionare al Uniunii. Un argument fals si am si explicat aici de ce.
- Cristian Preda a recunoscut, de fapt, ca oricine ar fi fost candidatul propus de premierul Ponta nu ar fi fost agreat de PPE.
- Ingeborg Graessle, coordonatorul PPE din aceasta comisie, a incercat sa faca o legatura cu fondurile europene, a adus in discutie proasta administrare a lor si faptul ca ne sunt inghetate si cam cate vom pierde prin dezangajare. In plus, ea spunea ca Leonard Orban a avut "un contact redus cu auditul". Adica i-ar fi reprosat lipsa de experienta in audit. Ceea ce este fals. Exista trei tipuri de audit: financiar, de conformitate si de performanta. Ca si comisar european, este adevarat ca Orban n-a fost subiect de descarcare bugetara, insa a urmarit indeaproae directorii generali de sub el, care sunt. Iar in ceea ce priveste celelalte doua tipuri de audit, cel putin de cand e ministrul afacerilor europene numai asta face.
- Raportoarea Ines Ayala, de la socialisti, a spus ca nu se astepta la nicio surpriza, mai ales ca recomandase un vot pozitiv. Totul a decurs bine, iar Orban a lamurit toate punctele sensibile ale pozitiei pe care ar fi ocupat-o la Curtea de Conturi, adica posibilitatea aparitiei conflictului de itenrese. Ayala mi-a spus ca ea se ocupa, in general, de candidaturile pentru Curtea de Audit, adica ea este raportor.
- Faptul ca Orban si-a luat angajamentul public ca va cere presedintelui Curtii de Audit sa nu ii repartizeze dosare care ar putea ridica suspiciunea de conflict de interese a fost "mai mult decat am auzit vreodata de la toti candidatii".
- In privinta compatibilitatii sau incompatibilitatii lui Orban cu functia, Ayala a explicat foarte clar punctul de vedere al Parlamentului European: calitatea de membru e reglementata prin tratat, iar tratatul spune ca acesti candidati trebuie sa fi lucrat in autoritatile de audit din tarile lor sau sa fie oameni cu experienta. Orban, prin calitatea de comisar european si de ministru al afacerilor europene, are foarte multa experienta in acest sens.
- "În Curtea Europeană de Audit, iar parlamentul a apărat întotdeauna acest punct de vedere, nu există doar tehnicieni sau experţi în audit. Am avut experienţe mai bune şi mai puţin bune cu astfel de experţi. Faptul că sunt experţi in audit nu ii face membrii buni ai Curţii. Asta nu este suficient, nu este o condiţie care să ne asigure că va fi un membru bun", a spus Ines Ayala. Mai mult, ea a subliniat faptul ca Parlamentul European tine ca nu toti membrii Curtii sa fie tehnicieni.
- Raportoarea a mai precizat ca ea va recomanda plenului un vot pozitiv, ca spra ca Orban sa nu isi retraga candidatura, ca face lobby la celelalte grupuri politicepentru un vot pozitiv.
- Nu in ultimul rand, ea a reamintit ca Orban a fost votat in 2007 comisar european cu o larga majoritate in Parlamentul European. Ar fi cel putin ciudat ca acelasi parlament (in mare parte cu aceeasi componenta, chiar daca intre timp au avut loc alegerile in 2009) sa gaseasca acum ca Orban nu este calificat pentru un post de membru in Curtea de Audit.
- De fapt, aceeasi idee mi-a fost spusa si off the record. Ca nici macar in intregul grup PPE nu se crede ca un om pentru care s-a mobilizat in 2007 sa fie votat ca si comisar acum nu il mai valideaza pe acelasi om.
- Mai mult, cei cu care am vorbit si-au aratat uimirea cat de departe a mers lupta politica din Romania, de au venit europarlamentari romani sa voteze in comisie impotriva unui roman. Faptul ca, de drept, sunt doar doi romani in comisie si au mai venit 5, ajungandu-se astfel ca patru romani sa voteze impotriva unui conational a dat foarte prost. Numai ca nu isi prea bate nimeni capul, la modul real si profund, cu harjoneala noastra politica, atata vreme cat nu afecteaza grupul mare sau parlamentul.
- Multi spun ca Orban ar avea sanse la votul din plen. Nu ar face decat sa repete precedentul deja creat. Candidatul Irlandei pentru Curtea de Conturi a fost respins de comisie si a trecut de plen.
- Se pare ca este foarte posibil ca europalramentarilor romani din PDL sa li se fi dat satisfactie acum, in comisie, dar la plen jocurile se schimba. Sustinerea lui Orban nu vine doar din partea guvernului roman, ci si de la nivel european. Ca fost comisar european, oricat de nesemnificative sustin unii ca ar fi fost si activitatea lui, si portofoliul, pentru cadidatura sa a existat si gir european informal. Prin urmare, este foarte probabil ca PPE sa il voteze in plen. Daca va decide sa continue. Iar aceasta decizie, mi-a spus chiar Leonard Orban, o va lua dupa niste consultari saptamana viitoare.
Foarte elegant gest ati facut! Bravo!
RăspundețiȘtergerebravo,
RăspundețiȘtergeremi-a placut cum ati descris problema.
felicitari inca o data.
Liviu
Dvs cum vedeti atitudinea europarlamentarilor PDL?
RăspundețiȘtergerePuteti comenta?
Blestemata natie mai suntem...
RăspundețiȘtergereO descriere pe cinste . Felicitari!
RăspundețiȘtergere