marți, 18 septembrie 2012

Cum trebuie sa fie ministrul fondurilor europene?

Premierul Victor Ponta a indicat astazi in mod clar ca e de acord cu propunerea si sugestia pe care o facea leonard Orban de a aduce sub o singura umbrela fondurile europene. Nu e o idee originala, este un mod de lucru ce pare sa fi avut succes la polonezi. Iata ce a spus Ponta (via HotNews.ro):

Impartasesc in totalitate ideea de a avea un singur minister care sa coordoneze autoritatile de management. Ceea ce va pot confirma este faptul ca in noul Guvern, dupa 9 decembrie, voi propune un ministru al Fondurilor Europene, care sa aiba atributii directe de coordonare a tuturor autoritatilor de management. Practic, inseamna sa construim toata infrastructura pentru ca de la 1 ianuarie 2014 sa avem un singur ministru care coordoneaza. E unul din motivele pentru care Romania a avut atat de multe probleme cu absorbtia fondurilor comunitare.

Este evident ca va fi o batalie dura pe conducerea acestui minister. Dar si o responsabilitate pe masura, mai ales dupa greselile facute in administrarea fondurilor europene si esecul absorbtiei, pana la urma.

Acest ministru trebuie sa aiba forta politica, spun unii specialisti, sa fie apropiat premierului pentru a avea forta sa opreasca toate tentatiile din sistem. Si ar trebui sa inteleaga fondurile sau, cel putin, sa se inconjoare de oameni care inteleg mecanismul foarte bine.

Cine ar putea fi, din toate taberele politice, un astfel de om? Mi-e greu sa il identific, daca ma gandesc la fiecare partid in parte.

3 comentarii:

  1. Batalia va fi cine sa nu-l conduca. Este un minister sub lupa UE din care se fura greu bani si nu se vor inghesui sa-l gestioneze fara a avea posibilitatea de a trage partea leului.
    Doar unul ca Orban se poate ocupa de un astfel de minister, nepreocupat de metode de a pacali sistemul comunitar, ci de implementarea cat mai multor proiecte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orban va pleca la Luxemburg, la Curtea Europeana de Audit.Si el nu avea forta politica. Omul chiar va trebui sa poata sa se lupte cu colegii de guvern, cu baronii locali, de-asta zic de sustinerea premierului.Sa stie si fonduri.... ei bine, asta e deja prea mult.

      Ștergere
  2. Orban a fost un esec managerial, nici din pozitia de comisar european nu a excelat si nu stiu de ce nu spunem lucrurilor pe nume. A fost si este un negociator care trebuie coordonat politic altfel, palaria politica ii va fi mereu prea mare. Degeaba triplezi absortia de la 3 la 9 %, nu este un mare merit, daca nu poti stopa blocarea a 4 programe operationale cu impact pe termen mediu si lung.
    O greseala indusa tot de Orban si inghitita rapid de politicienii pafaristi este si aceea de a copia modelul de la polonezi fara sa comparam cele 2 sisteme, cele 2 doua strategii guvernamentale si mai ales fara sa gasim solutii la marea diferenta de capital social, expertiza, etc. dintre Polonia si Romania. Mai pe scurt nu suntem in stare sa ne facem propria diagnoza. Centralizarea fondurilor va crea un al doilea minister de finante in Romania si un potential mare de conflict politic si intra-institutional pe fondul lipsei de vointa politica. Probabil ca suntem singura tara din UE care nu are un singur studiu care sa evalueze prestatia statului roman la 5 ani de la aderare.

    RăspundețiȘtergere