duminică, 1 februarie 2009

Ce cadou ii poti face presedintelui Americii? Sefii de stat sunt plini de imaginatie

Ce cadou i-ai putea face presedintelui american, daca esti un oficial aflat in vizita la Washington sau gazda celui mai puternic om din lume? Probabil este o dilema pe care toate serviciile de protocol, in consultare cu presedintii aflati in situatia de a se gandi la un cadou, o au.

Arhivele nationale americane au dat publicitatii - acum cateva zile - lista cadourilor primite de presedintele Bush in anul 2007. Am incercat sa gasesc lista - vazand un titlu in ziarul unui domn asezat in fata mea in autobuz - ca sa vad la ce s-a gandit presedintele Basescu. Lista (merita sa va aruncati un ochi pe ea, este chiar amuzant) am gasit-o via acestui blog, unde sunt si niste comentarii.

Din pacate, in perioada prezentata, presedintele Romaniei nu i-a facut niciun cadou presedintelui Bush, deci nu pot decat sa ii comentez pe ceilalti lideri mondiali pentru imaginatia sau, dimpotriva, lipsa de imaginatie de care au dat dovada.

Cei mai lipsiti de imaginatie si neinspirati au fost cei care i-au facut cadou consumabile: ciocolata asortata, fructe, ceai sau vin, toate produse care sunt distruse de Secret Service, intrucat asa cere protocolul. "Handled Pursuant to Secret Service Policy" este exprimarea oficiala, dar asta inseamna exact ce v-am spus: sunt distruse. Asa ca ciocolata de 481 de dolari a sultanului Bruneiului, de 222 de dolari a lui Gordon Brown (te asteptai sa nu fie atat de lipsit de inspiratie premierul britanic) sau de 932 de dolari a premeirului Qatarului a ajuns praf si pulbere. Aceeasi soarta a avut-o si trifoiul de 3 dolari al premierului irlandez, Bertie Ahern.

In general, sefii de stat fac cadou boluri si farfurii, platouri, de cateva sute de dolari sau chiar mai mult, din portelan celebru, din argint sau cristal. Te-ai astepta ca intreaga casa a familiei Bush sa fie plina de astfel de accesorii, numai ca exista regula ca presedintele si prima doamna sa foloseasca doar cadourile care nu depasesc 335 de dolari. Celelalte sunt considerate cadouri pentru poporul american, insa daca presedintele si le doreste, le poate cumpara la pretul pietei.

Gordon Brown i-a mai facut cadou o paturica din lana in culorile verde, bej si rosu, in timp ce liderul turkmen un covoras.

Oficialii italieni sunt orientati spre lucruri practice. Ministrul Predoiu nu a fost singurul caruia Silvio Berlusconi i-a facut cadou o cravata. George Bush a primit 12 cravate de matase in valoare de 1860 de dolari, iar Romano Prodi i-a facut si el cadou presedintelui american 6 cravate Salvatore Ferragamo si o cutie din piele de pastrat cravate a aceluiasi designer.

De la presedintele Sakozy, liderul american a primit o tava din argint Hermes, cu finisaje de lemn, dar si o statuie din bronz reprezentand un cal, in valoare de 5000 de dolari.

Ce l-o fi facut pe Vladimir Putin sa creada ca Bush ar fi interesat de poezie, nu stiu. Aceeasi impresie au avut-o mai multi lideri de stat, care i-au facut cadou carti de poezii. Presedintele rus - acum premier - i-a facut cadou "Sonete englezesti din secolele XVI-XIX", in limba engleza si in rusa. Insa a insotit cartea de sonete cu un samovar.

Presedintele Poloniei i-a facut cadou un caine din portelan negru si o sabie care a fost evaluata la 500 de dolari, in timp ce Vaclav Klaus, liderul ceh, a imbogatit colectia de cristaluri a familiei Bush, cu un set de pahare de sampanie in valoare de 3000 de dolari.

Si colectia vestimentara a presedintelui a fost imbogatita, de la vesta traditionala afghana si costum alb afghan, pana la echipament de pescuit primit de la premierul australian sau manusi de golf din piele de opossum, primite de la premiera Noii Zeelande. De la liderul peruan a primit o esarfa cu ciucuri extrem de valoroasa, facuta din Vicuna, o lana rara, cea mai scumpa din lume. Nu e de mirare ca esarfa a costat 972 de dolari. Australienii l-au mai cadorisit cu niste perechi de pantofi.

In mod sigur unele dintre cadouri sunt total inutile, nu il vad pe Bush imbracat intr-un costum traditional afghan nici macar de Halloween, dar toate cadourile trebuie acceptate. "Non-acceptance would cause embarrassment to donor and U.S. Government", se arata in documentul citat. Parca s-ar scuza ca presedintele primeste atata bullshit.

M-a surprins cadoul facut de premierul israelian, Ehud Olmert, dar mai ales evaluarea lui: picturi abstracte, opera sotiei lui Olmert, care au fost evaluate la 3000 de dolari. Cred ca sotia premierului este o femeie talentata la pictura, daca tablourile ei sunt totusi atat de valoroase. Eu m-as fi gandit ca e un hobby.

Notabil este si cadoul premierului canadian, Stephen Harper, reproducere a unei harti vechi si rare a Americii de Nord. Stiti cat a costat aceasta REPRODUCERE? 1500 de dolari.

Doamna Bush a primit in general bijuterii si obiecte de decoratiuni interioare, iar de la omoloagele ei a primit posete. Atat Cherie Blair, cat si Bernadette Chirac i-au facut cadou posete, in timp ce regina Angliei i-a facut cadou un ceas din aur cu sigiliul regal. Presedintele Putin i-a oferit o pictura in ulei, iar premierul Berlusconi niste esarfe.

Am lasat la urma cadourile presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: un bol din portelan albastru si argintiu si o tava de argint cu simbolul UE. Destul de banale, functionarii europeni dand dovada de putina imaginatie si in acest caz.

Nu acelasi lucru se poate spune despre liderul vietnamez. Cel mai tare cadou este harpa electronica oferita lui Bush!!!!! Cine stie, poate acum, cand va avea atat de mult timp liber, pe veranda casei lui din Texas, Bush va incepe sa cante la harpa. In fond, este un instrument destul de costisitor, la cei 4500 de dolari la cat a fost evaluata. :)))

2 comentarii:

  1. Interesant articol dar ce se intampla cu multitudinea de litere mancate, sa fie o problema tehnica totusi? Mai ales pe litera 't' la sfarsitul cuvintelor...

    ex. argin(t), cane(t), crava(te)...

    Si mai multe greseli gen nume scris cu litera mica etc.

    Asta e, stii cum e cand vezi ce e la altu vezi greselile imediat, dar te rog percepe comentariul meu ca unul respectuos si constructiv :)

    Alex M.D.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Alex: Multumesc pentru observatii. Am eu o problema tehnica, sa spun asa, scriu prea repede si atunci apar unele greseli. Recitesc textele inainte de a le publica, dar de multe ori nu vad greselile. De aceea mai intru ulterior, cand mai observ cate o litera mancata sau cate un nume scris cu litera mica. :) mea culpa!

    RăspundețiȘtergere