vineri, 29 mai 2009

De ce primariile primesc doar 20% din taxa pentru recuperarea masinilor ridicate?

Ies dimineata in strada, sa merg spre statia de autobuz. Cand sa traversez, mai greu pentru ca erau patru masini cu patforma pline, adica fiecare dintre ele avea o captura - masini parcate neregulamentar. Pe remorca scria Str. Manastirea Varatec nr 16-18, asta in caz ca stati in sectorul 6 si va treziti dimineta ca nu mai gasiti masina unde ati lasat-o.

Acum in Drumul Taberei, pe strada cu acelasi nume se mai fac locuri de parcare, reducand spatiul verde. Nu-i o problema, avem tei suficienti, e multa verdeata acolo. Insa oricate locuri de parcare ar face, nu sunt locuri suficiente.

Printre blocuri, pe stradute, e nebunie. Prietenul meu plateste pentru un loc de parcare, il are, slava Cerului! Se gasesc insa nesimtiti care il ocupa - ca n-am scris numarul cu vopsea pe trotuar, adica mizam ca oamenii sunt civilizati. Este evident ca atunci cand vezi in parcare un loc gol, intre doua masini, iar altele parcate chinuit in jur, nu poti sa nu-ti imaginezi ca acel loc apartine cuiva care inca nu s-a intors de la serviciu, sau de la o petrecere sau de undeva, dar pana la urma, este ocupat. Inainte, daca gaseam locul ocupat si niciun numar de telefon in parbriz la care sa sunam sa isi mute masina, parcam pe langa statia RATB de la Valea Ialomitei, pana in dimineata urmatoare. Acum nu mai risti, il blochezi pe cel care ti-a ocupat locul si asta e, sa se descurce cand vrea sa plece.

Asa ca parcarea prin Drumul Taberei, ca de altfel prin toate zonele Bucurestiului, a devenit riscanta. Parcarea intr-un loc nepermis. Stiu, din experienta prietenului meu, ca te taxeaza cu 700-800 de lei sa iti ridici masina. Adica in aceeasi zi.

Buun, deci am vazut azi dimineata patru masini, cel putin 2800 de lei. Din banii astia, inteleg ca doar 20% revin primariei. Adica 560 de lei. De ce? De ce nu invers? Pana la urma primaria ma amendeaza ca nu parchez corect, nu o firma. Cum sunt facute contractele dintre acele firme si primarii de s-a ajuns la asa o solutie proasta. Adica ma taxezi tu, primarie - care nu imi creezi suficiente locuri de parcare - si banii nu ajung la tine, adica in buget, ca sa ii cheltui pentru nevoile mele, ale cetateanului din sector?

Ceva pute aici, pe bune. Si pute rau. Daca tot se vaneaza masini la greu si sunt atat de multi contravenienti, de ce naiba nu este aceasta o buna sursa de finantare pentru primarie? Ar fi un venit considerabil la buget. Si totusi, partea leului revine unor firme, nu primariei. E normal?

2 comentarii:

  1. In sectorul 6 nea Poteras a recunoscut ca nu revine Primariei nici un procent din acea taxa de ridicare, transport, depozitarea a masinii. Zicea ca vrea sa schimbe contractul si sa isi traga cateva procente si cu acte in regula. Bugetului Consiliului Local Sect 6 s-ar putea sa ii revina un procent sau toata amenda care e parca 130 lei. Daca se plateste aceasta amenda de circulatie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit in Romania!

    RăspundețiȘtergere