miercuri, 13 mai 2009

UPDATE: Dezghet in Bulgaria. Sau posibile manevre electorale facute la Bruxelles

A rasarit soarele pe strada bulgarilor si s-a topit si gheata pusa pe 115 milioane de euro, fonduri europene pre-aderare blocate in vara trecuta de Comisie. E un anunt, citat si de European Voice si de EUobserver, facut marti la o conferinta de comisarul european pentru dezvoltare regionala, Danuta Hubner.

Iata ca in timp ce in Romania se vehiculeaza tot mai intes ideea sistarii de fonduri europene din cauza lipsei progreselor in reforma justitiei si lupta anticoruptie, cand parlamentul german voteaza o rezolutie prin care cere UE sa taie din fondurile structurale destinate celor doua tari - Romania si Bulgaria - tocmai din motivul enuntat mai sus, iar Parlamentul European cere Comisiei un raport privind utilizarea fondurilor europene de catre cei doi copii-problema ai Uniunii, Comisia ia o alta decizie.

Comisarul european explicat ca ea este "rezultatul unei munci sustinute a autoritatilor bulgare" si "marcheaza pasi pozitivi in normalizareaimplementarii fondurilor UE in Bulgaria". Sau/si, as adauga eu, a bunei campanii de PR a firmei angajate de guvernul de la Sofia sa faca lobby pe langa eurobirocrati? Isi merita toti banii, in acest caz. Sau... contextului electoral?

Acesti bani fac parte din fondurile preaderare alocate pentru doua proiecte: centura Sofiei si autostrazii Ljulin si asistentei tehnice privind investitii in infrastructura, iar in vara anului trecut au fost sistati pentru ca exista ingrijorarea privind un conflict de interese in cadrul agentiei nationale de drumuri, a slabelor controale si a unor nereguli privind licitatiile publice.

Bulgarii l-au schimbat pe seful agentiei si au incercat eliminarea conflictului de interese care ar putea aparea in urma licitatiilor.

Cat cantaresc progresele, cat este decizie electorala?

Hubner, care va candida la alegerile europene, a fost mereu asociata cu simpatii socialiste, chiar daca ea candideaza din partea popularilor. Si astfel voci de la Bruxelles spun ca ea a luat aceasta decizie pentru a-l sprijini pe premierul bulgar, socialistul Serghei Stanisev, intrucat Bulgaria va avea, pe langa alegeri europene in 7 iunie, si alegeri nationale, in iulie.

Eurodeputata care a cerut raportul privind utilizarea fondurilor in cele doua tari a fost poate cea mai vocala, spunand ca decizia e contraproductiva si incurajeaza infractiunile. Ea a acuzat-o pe Hubner ca il ajuta pe Stanisev in campania electorala.

Povestea asta ma face sa ma gandesc, din nou, la jocuri facute la Bruxelles in favoarea sau in defavoarea unora sau a altora din statele membre. Oricum, decizia vine intr-un context interesant si pare oarecum paradoxala - nemtii atrag atentia asupra administrarii fondurilor in cele doua tari considerate foarte corupte, Parlamentul European la fel, iar Comisia le da peste nas. Mai mult, un purtator de cuvant al CE imi spunea acum doua zile ca nu s-a luat inca deciziala nivelul Comisiei daca se va da curs solicitatii PE de a face un raport pe fundurile europene.

UPDATE: Cineva de la Bruxelles imi spune ca, dimpotriva, Hubner il sustine pe contracandidatul lui Stanisev, pe Borisov, primarul Sofiei, care este foarte bine vazut in PPE si a fost singurul primar invitat de PPE la congresul de la Varsovia, care a avut loc saptamana trecuta, daca nu ma insel. Iar Borisov a promis deblocaea fondurilor inainte sa plece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu