luni, 23 noiembrie 2009

Prezenta record la alegeri in strainatate. Ce a indemnat diaspora sa mearga la vot?

94.000 de romani au votat in strainatate pana la ora 07.00 a diminetii de luni (cand s-au inchis, din cauza decalajului de fus orar, ultimele sectii de vot, de pe coasta de vest a Americii).

Este un record, fara nicio indoiala. La prezidentialele din 2000, in turul I au votat 33.169 de romani, iar in turul II 16.331, in 2004 au votat40.149 de romani, la referendumul pentru suspendarea lui Basescu in 2007 au votat cei mai multi de pana acum, 75.027.

Prin urmare, 94.000 indica interesul real pentru acest tur de scrutin. Probabil ca indica si interesul pentru a reduce numarul de parlamentari, avand in vedere ca a fost si referendumul in acelasi timp.

Nu le-a fost usor, iar corespondentii HotNews.ro si cititorii din strainatate au transmis despre cozi foarte mari, despre organizare proasta. Iata aici niste articole: despre organizare, iar la referinte veti gasi si reportaje de atmosfera.

Eu am o mare curiozitate. Cui a dat diaspora voturile ei? In trecut, a fost de partea lui Basescu. Si, o alta intrebare: ce i-a indemnat pe romanii din strainatate sa mearga la vot? Ce motivatie au avut?

18 comentarii:

  1. Eu am votat la Haga si am fost bucuros sa vad o coada de aproximativ o ora la ambasada. Nici cand a fost referendumul de suspendare nu am vazut asa coada (posibil atunci sa fi votat mai devreme).

    Vina ceea mai mare pentru coada a fost necesitatea completarii datelor in cele doua liste electorale. E o munca criminala sa completezi toate casutele, duplicat in doua liste.

    Oricum o medie de 300 de votanti pe sectie cred ca e mai mare decat in multe sectii de votare din Romania.

    Despre motivatie ... eu cred ca poate fi doar una singur, anume la cel putin 94000 de romani din diaspora le pasa.

    Cred ca ar fi interesant de facut o investigatie pentru a intelege care e maximul de aflux de alegatori pe care il pot suporta sectiile MAE. Si sper sa se lumineze o data cine trebuie si sa reusim sa votam prin corespondenta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca vrei raspunsuri trebuie sa pui alaturi si numarul si amplasarea sectiilor de votare din strainatate. Apoi ar fi de dorit sa stim si cum a evoluat numarul romanilor din strainatate din 2000 pina acum (din pacate aici putem face doar speculatii).
    O sa vezi ca "motivatia" e ultimul argument de care ai nevoie pentru a explica evolutia numarului de alegatori din strainatate.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ionut: da, multiplicarea sectiilor de vot este un posibil raspuns, dar nu cel pe care il caut. In 2000 au fost 152 de sectii de vot, in 2004 142, la referendum 178 de sectii, iar acum 294. Ok, oamenii au mai multe sectii, probabil mai aproape de ei.

    Pe mine ma ce i-a determinat sa stea ore intregi sa voteze: dorinta de schimbare, dorinta de a avea un presedinte si o tara care sa ii atraga sa se intoarca? Aceste motivatii ma intereseaza.

    De multa vreme n-am mai vazut asemenea cozi, iar in strainatate, de la referendum n-a mai fost asemsnea aflux de votanti.

    deci nu ma intereseaza neaparat o explicatie statistica, usor de dat, ci raspunsurile celor plecati. de ce au ales de aceasta data sa mearga sa stea ore intregi la vot? Faptul ca am avut si referendum a contat si el?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt Ana si scriu din Milano. Am stat ieri 3 ore la coada ca sa votez, a fost totul organizat atat de prost. Sunt atat de multi romani la Milano si erau doar 2 urne de votare...incredibil! Eu sunt aici de 4 ani si nu ma voi intoarce in Romania din motive personale. Dar am votat pentru familia mea care e in Romania. Am votat cu Basescu...am trait in Romania cand Iliescu era presedinte si nu am cuvinte sa exprim dispretul si lehamitea pe care le simt fata de Geoana si grupul PSD-istilor, ca sa nu mai spun ca 40 de ani de comunism mie mi-au ajuns cu varf si indesat. Voi vota toata viata mea cu dreapta, oriunde ma voi afla.Toata lumea care era cu mine la coada ieri la Consulat la Milano a votat cu Basescu...din afara lucrurile se vad mai bine si mai limpede. Am locuit in Bucuresti cand Basescu era Ministrul Transporturilor si cand era primar si apoi Presedinte...credeti-ma ca s-a vazut ca el era acolo de la o zi la alta. Insa nu-l lasa sa lucreze si asta e foarte rau pentru Romania. De asta am votat DA la referendum, la amandoua intrebarile. Ceva acolo trebuie sa se schimbe, altfel au murit degeaba toti tinerii nostri in '89 si noi nu vom merge niciodata inainte. Si ca sa-l citez pe tata...." Dumnezeu sa se uite la Romania si sa aina grija de ea", asa mi-a zis inainte sa merg sa votez...ne uitam si noi de departe si votam ca sa fie bine...sau mai bine. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ionut, Menaru: Numarul mai mare de sectii de votare nu este singura explicatie.

    Pe un exemplu clar pe care il stiu Olanda, respectiv cele doua sectii din Haga. Sunt in aceeasi cladire a Ambasadei si din punctul asta de vedere au doar capacitatea de a face fata unui flux mai mare de votanti, si nu exista o acoperire mai buna a Olandei.

    La referendumul de suspendare au fost 614 votanti, parlamentare 2008 150, europarlamentare 2009 140. Ieri estimez ca au votat in jur de 700 de persoane. Probabil ca se poate presupune ca 25% din votanti provin din cresterea in numarul de cetateni romani aflati in strainatate, dar nu se poate acoperi tot numarul de votanti.

    Motivatia e cam aceeasi ca la suspendare. In jurul meu am vazut ca oamenilor le-a pasat si au crezut ca trebuie sa isi spuna optiunea. Conectarea la evenimente a fost mai puternica decat la parlamentare sau europarlamentare.

    Referendumul nu cred ca a contat. Majoritatea celor pe care ii stiu au pus pe pozitie principala prezidentialele si referendumul pe locul 2. Daca se faceau doar prezidentialele prezenta era aceeasi. Daca era doar referendumul prezenta era maxim 25% din ce am vazut ieri.

    Ionut faptul ca minimalizezi motivatia alegatorilor e cred o greseala. Iti propun sa compari sectiile de votare in tarile in care nu a fost inflatie si o sa te convingi ca numarul mare de alegatori nu poate fi explicat decat prin motivatie si cresterea numarului de romani. Oricum ai calcula o sa vezi ca motivatia a existat si a fost reala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anne,
    traditional votul diasporei a fost unul impotriva PSD; probabil rezultatele vor confirma lucrul asta si de data asta. Parerea mea este ca a fost un vot politic, motivatiile de genul celor enuntate de tine fiind pe planul doi.
    Eu nu cred ca referendumul a influentat prezenta. Din cite imi amintesc cozi au fost si in 2004 si la referendum in 2007.
    In concluzie: explicatia statistica mi se pare cea mai corecta. Completata de una strict economica: daca pretul scade atunci cererea creste.

    RăspundețiȘtergere
  7. Parerea mea este ca ambsadele nu cunosc cifrele reale ale romanilor din tarile respective. Si nici nu le intereseaza! Eu locuiesc in Ilford, Essex, dar practing Londra. In area respectiva, Ilford, Barking, East Ham, Romford, traiesc mii de romani. Adica estul Londrei. Dar sectiile de votare au fost in vest (Kensington), centru(Belgravia), si nord (Brent). Daca ar citii macar rubrica de mica publicitate a ziarelor romanesti care apar aici, ar afla unde traiesc romanii! E prea greu!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Lucian Ancu: da, sunt de acord cu tine, nu cred ca doar cresterea numarului de sectii de vot a determinat o prezenta mai mare.

    @Ionut: asa e, votul din diaspora a fost cam intotdeauna anti-PSD si, in ultimii ani, pro-Basescu. eu sunt insa curioasa sa vad daca trendul se mentine, daca Basescu si-a pierdut dintre sustinatorii din strainatate, asa cum a pierdut multi in tara. daca pentru diaspora a contat Antonescu si de ce.

    as vrea sa vad daca basescu a dezamagit si romani din diaspora, asa cum a dezamagit multi in tara, care in 2004 au votat cu el.

    dintre prietenii mei pentru care am facut un sondaj inainte de alegeri, prietenii din strainatate, au fost cam 50% cei care au zis ca sunt scarbiti de toti si nu ii intereseaza alegerile deloc si ca in grupul lor de prieteni romani nimeni nu mai vorbeste despre politica din Romania si despre alegeri si nu vor merge sa voteze. iar acum constat cu incantare ca numarul votantilor din diaspora e cel mai mare, deci cealalta jumatate dintre prietenii intrebati fac parte dintr-o categorie majoritara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu am avut prima votare fara coada.
    Ce cred ca i-a adus pe oameni la vot a fost faptul ca si turistii(a se intelege pentru unii lucratorii la negru) puteau vota, nu numai cei cu drept de sedere in regula.
    Si se adevereste ce am mai spus: trebuiesc mai multe cabine de vot pe sectie si mai multe stampile pentru a permite tuturor sa voteze. Si un detaliu care m-a surprins in mod placut si s-a dovedit foarte util: unde am votat erau formularele alea si langa ele pixuri. Pare anodin, dar adaugati la fiecare alegator cele 2-3 minute de cautat pixul, cerut daca nu il are, asteptat pixul de la altul, si faceti un calcul cu cat mai putini oameni puteau vota sau cu cat mai mare putea fi coada. Uneori detaliile pot ajuta foarte mult.
    Sper ca NU ai nevoie de informatiile astea pentru o consiliere a celor care 'pierd' voturi in strainatate si au tot interesul de a incurca lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  10. ah, am uitat: cu sau fara referendum tot as fi votat. Asa ca faimoasa 'prefraudare' e diafana dar lipseste cu desavarsire dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anne, ma vad nevoit sa repet: votul diasporei a fost anti PSD; daca tu vrei sa il imbraci in haina pro Basescu asta e alta treaba; eu nu m-as hazarda. In momentul asta anti PSD se putea spune in doua moduri (spre deosebire de 2004 si 2007): pro Basescu sau pro Antonescu. Cred ca cel mai bine va rezolva necunoscuta asta turul 2.
    @Lucian,
    ce spui tu nu face decit sa confirme ce spun eu.
    Probabil cel mai bine se va vedea pe participarea la vot in Italia, Spania si Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Ionut:nu vreau sa imbrac votul din strainatate pro-Basescu, de aceea o sa astept sa vad cifrele. Sper ca ne vor da pe candidati votul dins trainatate, ca la alegerile parlamentare asa s-a intamplat.

    RăspundețiȘtergere
  13. Anne: nu, nu e vorba de votul de ieri, ci de votul din 2004 si de la referendum: atunci anti PSD = pro Basescu. ;)
    Acum votul anti PSD se putea manifesta in doua feluri.

    RăspundețiȘtergere
  14. Disapora voteaza tot pentru Basescu, in primul rand pentru ca nu e supusa bombardamentului informational de pe Antene, iar in al doilea rand pentru ca stie ce fac Antenele in tara.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am emigrat cu 20 de ani in urma . Pina ieri , nu am votat niciodata !
    De ce am mers la vot ?
    - sectia mea de votare a ajuns doar la o distatnta de 45 KM .
    - cred ca fara reforme , este imposibil sa se schimbe ceva in tara .
    - coalitia anti base a demonstrat cit de primitiva este politica nationala . Ciolan si doar ciolan . Nici o alternativa cu idei clare , mai putin promisiuni vagi, pomeni si minciuni .
    - cind stai ani de zile in strainatate si auzi promisiuni tip 25.000 de $ pe emigrant intors acasa , te intrebi pe unde au studiat astia si cum au ajuns in "elita " politica !
    Asa cum in Ardeal PSD obtine voturi putine , asa si in strainatate .
    Partidul asta e mare doar acolo unde saracia e mare .Poate manipula cum vrea !

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt un tanar de 18 ani actualmente in Roma, provenient din Suceava.
    Cred ca dreptul de a vota este prea prezios! Chiar daca trebuie sa astepti la cozi lungi, sub ploi sau in alte condizii nefavorabile. Se merita!
    N'am planuri sa raman in exterior pentru totdeauna si deci imi pasa pentru Romania, dar oricum, in nici un mod nu vad justificata absenta.

    Am mers la ora 15:00 la una din noile sectii, impreuna cu parintii si cativa cunoscuti, foarte aproape de casa. Erau doar vreo 6 persoane la coada. Am votat Basescu si DA la ambele intrebari la referendum.

    Simplu.

    Cred ca avem foarte multa nevoie de reforma. El este cea mai buna alegere a Romaniei din prezent.
    Parlamentul trebuie sa fie mai eficient si in nici un caz un obstacol in calea vointei populatiei precum au demonstrat recent.

    Proasta organizare. Cum au mentionat si altii, toata procedura a durat poate dublu din cauza formularelor de completat. La fel cum au propus unii, nu inteleg de ce nu dau posibilitatea descarcarii formularelor online? Vii cu ele deja completate la vot, nu mai pierzi timp acolo si totul se misca mult mai repede.

    Nu cred ca responsabilitatea faptului ca multi nu au putut vota e in totalitate a organizatorilor. Prea putini alegatori merg dimineata iar prea multi merg seara. Normal ca e totul mai dificil.
    Inteleg pe cei care se lamenteaza dar le sugerez unica sigura alternativa: mergeti mai de dimineata!
    Cum voi face eu pe 6 decembrie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Vrei un raspuns la intrebare? romanii din strainatate VOR SA VINA ACASA !!!! De asta se duc la vot, de asta se intereseaza , de asta le pasa. Vorbesc din experienta proprie.Am votat la Dublin. A fost bine , n-am stat la coada nu mi s-a parut ca e proasta organizare.dar vreau sa-ti spun ca as fi stat oricum , chiar daca afara sufla un vant cumplit. Romanii de acasa se plang prea mult.le e greu, stiu, dar nu mai greu decat noua. Sant nemultumiti, stiu, au si motive, dar nu sant mai dezgustati decat noi. Poate ca locuind in alta tara ai mai multe termene de comparatie, si vezi altfel tot ce se intampla in tara ta.In plus, nimeni nu te poate manipula ;stirile pe care noi le cautam cu ardoare vin prin intermediul internetului si le putem filtra, compara si cantari mai bine. Norica nu stiu cum zicea ca s-a facut turism electoral in Italia .Mai mult ca PDL Italia!!!!!! a organizat transport spre sectiile de votare . Cine doamne iarta-ma a mai auzit pana acum de PDL Italia , si oricum explicatia e simpla : cu ce sa mearga oamenii aia la vot ca nu au fost sectii de votare la iesrea din casa ca in Romania . In Olanda de ex, au fost 2 sectii la Haga , stiu pe cineva care a facut 400 km ca sa mearga la vot!!!!
    Revin, romanii de acasa trebuie in primul rand sa inceteze sa se ma planga atata ca stau la coada! Statul la coada este un exercitiu de civilizatie

    RăspundețiȘtergere
  18. Am votat pentru schimbare, ceea ce oricum nu se va realiza vazand rezultatele.
    In opinia mea Basescu nu merita votul meu dupa afacerea EBA si toate crizele politice generate din care tara a pierdut si pierde in continuare.
    Turul 2 ma lasa fara optiuni asa ca nu voi merge la vot.

    RăspundețiȘtergere